ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
Σελ. /24
Θυμάστε;

Θυμάστε το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο»; Την εποχή εκείνη, όποιος έλεγε ότι το δίλημμα αυτό είναι κάλπικο, συγκέντρωνε τη μήνη όλων των δυνάμεων που τίθονταν υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, αφού τη δεδομένη στιγμή, αυτό το ψευτοδίλημμα υπηρετούσε την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που επεδίωκαν τα αστικά επιτελεία. Γρήγορα - και πολύ περισσότερο με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση - αποδείχτηκε ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο όταν καλούσε το λαό να απεγκλωβιστεί από το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» και να βάλει στο στόχαστρο τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής που φέρνει τα μνημόνια, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνάει. Σήμερα, μπροστά στο δημοψήφισμα, οι αστικές δυνάμεις και οι παρατρεχάμενοί τους επανέρχονται με το ψευτοδίλημμα «ναι ή όχι» στις προτάσεις των δανειστών. Οποια απάντηση και να δώσει ο λαός, καταλήγει να στηρίζει ένα νέο μνημόνιο, το όποιο ήδη βρίσκεται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους της. Το ΚΚΕ καλεί και τώρα το λαό να απεγκλωβιστεί από το ψευτοδίλημμα του δημοψηφίσματος και να πει «όχι» σε όλα τα μνημόνια, είτε έχουν για αφετηρία την πρόταση της κυβέρνησης, είτε αυτή των ιμπεριαλιστικών θεσμών. Ο λαός έχει τώρα περισσότερη πείρα, για να δει τη σημασία που έχει να ακολουθήσει την πρόταση του ΚΚΕ.

Ενοχλούνται

Ενοχλείται ο κύριος Στάθης Σ. από τη θέση του ΚΚΕ για «όχι» στο μνημόνιο της ΕΕ, «όχι» και στο μνημόνιο της κυβέρνησης, για αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία και μας κουνάει το δάχτυλο ότι το έχουμε παρακάνει! Αναλαμβάνει, μάλιστα, να μας εξηγήσει τι σημαίνει το «όχι» του ΚΚΕ. Με ύφος από καθέδρας καθηγητή, μας λέει ότι «το όχι σας στο όχι της κυβέρνησης είναι σαν τις δύο αρνήσεις που συνιστούν μια κατάφαση. Το άκυρο που θα ρίξετε δεν θα προσμετρηθεί στο όχι, αλλά θα μειώσει την απόστασή του απ' το ναι (αν το όχι προηγηθεί)».

Ακουσε, λοιπόν, κύριε Στάθη: Το δικό μας «όχι» δεν αφαιρείται ούτε προστίθεται σε καμία από τις δύο εκδοχές του μνημονίου. Δεν προστίθεται ούτε στο μνημόνιο των ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ, ούτε στο νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Βρίσκεται απέναντι και στα δύο μνημόνια. Δεν προστίθεται ούτε στη Σκύλλα, ούτε στη Χάρυβδη γιατί και οι δύο κατασπαράσσουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Το «όχι» του ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά, αναβλύζει μέσα από τους μεγάλους ιστορικούς και αιματηρούς αγώνες του λαού μας και τραβάει μπροστά στο μέλλον, στην απελευθέρωση της εργατικής τάξης απ' όλους τους δυνάστες της. Το δικό σας «όχι» είναι «ναι» σε νέα μνημόνια, «ναι» στη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που 25 χρόνια τώρα υμνείτε στην αρχή ως ΣΥΝ και μετά ως ΣΥΡΙΖΑ, σπέρνοντας στο λαό την αυταπάτη πως αυτή μπορεί να αλλάξει, να γίνει φιλολαϊκή.

Πόσο πιο ωμά;

Εμείς δε λέμε ότι δεν πάμε σε ένα νέο μνημόνιο, σε μια νέα συμφωνία, απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα σε ερώτηση στελέχους του ΚΚΕ σε τηλεοπτική εκπομπή. Οταν ο τελευταίος αποκάλυπτε την απάτη του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μια καταθέτει αίτημα για νέο δανεισμό και νέο μνημόνιο και από την άλλη ζητά το «όχι» στο δημοψήφισμα από το λαό, εισέπραξε την απάντηση της βουλευτή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είπε ότι δεν πάμε για νέο μνημόνιο. Η κατρακύλα της κυβέρνησης, η ωμή και ξεδιάντροπη εξαπάτηση που επιχειρεί εμπαίζοντας τους εργαζόμενους, την καθιστούν άκρως επικίνδυνη για το λαό και γι' αυτό πρέπει να εισπράξει την αποφασιστική απόρριψη των εκβιασμών και της κοροϊδίας.

Πολύτιμες υπηρεσίες

Πολλοί έχουν βαλθεί να χρωματίσουν το «ΟΧΙ»... Ο καθένας και το χρώμα του. Ποιοι έχουν στριμωχτεί και περιμένουν στη σειρά να χρωματίσουν; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρώτη, πρώτη αποδεικνύοντας ότι μιλάμε για να αντικαπιταλιστές - «μαϊμού». Μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κάτι άλλα ναυάγια της ταξικής πάλης τύπου Εργατικός Αγώνας, Νέα Σπορά, Σύλλογος Κορδάτος. Από κοντά και κάτι δυνάμεις - ομάδες (;) που αυτοαναφέρονται σαν αντεξουσιαστικές/αναρχικές. Γράφει μία αφίσα που υπογράφεται από πολλές τέτοιες συλλογικότητες: «ΟΧΙ (σ.σ. τονισμένο διακριτά στην αφίσα) ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ, σε κάθε συμφωνία υποταγής, σε παλιά και νέα μνημόνια. Ολοι στους δρόμους. Σύγκρουση με το μαύρο μέτωπο της αστικής τάξης και το κράτος της - Μονομερής διαγραφή του χρέους - Εξοδος από την ΕΕ». Και αν αυτό μοιάζει αινιγματικό, οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι θα στηρίξουν ΟΧΙ, που βέβαια και αυτοί λένε ότι το δικό τους ΟΧΙ δεν έχει σχέση με της κυβέρνησης!... Ενώ άλλες τοποθετήσεις τέτοιων ομάδων αναφέρουν: «ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ "ΟΧΙ", τώρα και μετά»... Εχουν μία πρωτοτυπία πάντως. Για κυβερνητικό αναρχισμό δεν είχαμε ξανακούσει...

Αυτόν βρήκατε;

Αρθρο με το βαρύγδουπο τίτλο «Το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης και ο ρόλος του ΚΚΕ» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα tvxs του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου. Δεν θα σχολιάσουμε το περιεχόμενο του. Το υπογράφει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μ. Κοψίδης! Μα καλά, αυτόν βρήκατε, ρε παιδιά, να ξεθάψετε, δε σας περισσεύει κανένας άλλος; Αλλά, όπως λένε, όταν καίγεσαι χρησιμοποιείς ακόμα και τα βρωμόνερα!!!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1883 Γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα.

1921 Συνέρχεται στη Μόσχα το ιδρυτικό Συνέδριο της Κόκκινης Συνδικαλιστικής Διεθνούς. Σε αυτό παίρνουν μέρος 220 αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο, εκπροσωπώντας περίπου τα δύο πέμπτα των οργανωμένων εργατών διεθνώς.

1944 Ισχυρές χιτλερικές δυνάμεις, που ξεπερνούν συνολικά τους 15.000 άνδρες, ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Πίνδο εναντίον των τμημάτων της VIII και της ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Οι μάχες κράτησαν έως τις 22 του μηνός και έληξαν με την υποχώρηση των Γερμανών, οι οποίοι είχαν πάνω από 700 νεκρούς και τραυματίες. Αντίστοιχα, ο ΕΛΑΣ είχε 200 περίπου νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 161 χωρικούς, πυρπόλησαν 4.449 σπίτια, 53 σχολεία, 25 εκκλησίες και 5.484 καλύβια και αχυρώνες. Επίσης, πήραν 427 άνδρες και γυναίκες ως ομήρους, ενώ άρπαξαν ή σκότωσαν χιλιάδες μικρά και μεγάλα ζώα.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Μινσκ και κυκλώνει τα τμήματα της ομάδας γερμανικών στρατιών «Κέντρο».

1949 Ισχυρές δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού διενεργούν επίθεση στο Βέρμιο - Καϊμακτσαλάν. Ο Δημοκρατικός Στρατός, έπειτα από σκληρές μάχες, πραγματοποιεί ελιγμό (7 Ιούλη).

1951 Ιδρύεται στη Βιέννη η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR).

1962 Η Αλγερία κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με διάγγελμα του Προέδρου Ντε Γκολ, δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο ο λαός της χώρας τάσσεται με ποσοστό 99% υπέρ της ανεξαρτησίας και της συνεργασίας με τη Γαλλία.

1969 Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργάτες της βιομηχανικής περιοχής του Τορίνο κατεβαίνουν σε απεργία, που συνοδεύεται από μεγάλης έντασης συγκρούσεις με την Αστυνομία.

1972 Υστερα από σκληρή μάχη ομοσπονδιακών στρατευμάτων και αντάρτικων ομάδων Κροατών εθνικιστών στα βουνά της Βοσνίας, εξουδετερώνεται η κυριότερη εστία της αυτονομιστικής εξέγερσης.

1973 Αρχίζει στο Ελσίνκι η σύνοδος αντιπροσώπων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ