ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΙ
Δεν επιλέγουμε μνημόνιο

Με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση ΑΕΙ (ΔΗΠΑΚ) καλεί τους πανεπιστημιακούς να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, πιέζουν το λαό να στηρίξει την πρότασή τους, ούτε στους εκβιασμούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προβάλλουν το δικό τους μνημόνιο.

«Πριν πέντε μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με κεντρικό προεκλογικό μήνυμα "Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα προχωράει, η Ευρώπη αλλάζει". Σήμερα, η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι θα θεωρήσει την επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής ως έγκριση των δικών της προτάσεων, ώστε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους "εταίρους" της. Επιπλέον, διακηρύσσει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν πρόκειται να κινηθεί έξω από τους κανόνες της ΕΕ. Ετσι, ο ελληνικός λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο νέο μνημόνιο των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και στο νέο μνημόνιο της κυβέρνησης. Οι δύο προτάσεις ελάχιστα διαφέρουν ως προς τα βάρη που θα προσθέσουν στις πλάτες των εργαζομένων, επιπλέον αυτών που φόρτωσαν τα προηγούμενα μνημόνια και οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι που παραμένουν άθικτοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ.

Και καταλήγει: «Μοναδική διέξοδος είναι η απαλλαγή από όλα τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, η απαλλαγή από όλη την αντιλαϊκή πολιτική, η οποία όχι μόνο παραμένει άθικτη, αλλά και ενισχύεται συνεχώς με την πρόταση της κυβέρνησης. Είναι η πρόταση για αποδέσμευση από την ΕΕ των μονοπωλίων, με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Στο δημοψήφισμα ψηφίζουμε: ΟΧΙ στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. ΟΧΙ στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Οχι νέες θυσίες για την πλουτοκρατία! Το μέλλον του λαού μας και το μέλλον των φοιτητών μας δε "βολεύονται" στα δεσμά της ΕΕ, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών!

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ. ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δημόσια και δωρεάν στέγαση για όλους τους αιτούντες φοιτητές

Το δικαίωμα στη στέγαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση επανέρχεται για άλλη μια φορά - με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Εστιών ΑΤΕΙ Θεσσαλίας - καθώς μόνο το 2% των φοιτητών τελικά διαβιώνουν σε εστίες.

Το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα Τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας και δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού για τους σχεδόν 15.000 ενεργούς φοιτητές διαθέτει 337 δωμάτια σε 8 αυτόνομα κτίρια, συνολικής δυναμικότητας 493 κλινών, ποσοστό 3,19%, για τους «τυχερούς» που θα εξασφαλίσουν στέγη στις εστίες. Από τα 337 δωμάτια τα 182 είναι μονόκλινα σε εστίες οι οποίες βρίσκονται στο χώρο του ιδρύματος.

Από το σύνολο των 493 κλινών, για τις ανάγκες στέγασης διατίθενται οι 477 κλίνες κάθε ακαδημαϊκό έτος. Οι υπόλοιπες διατίθενται για φοιτητές από το πρόγραμμα ERASMUS και επισκέπτες καθηγητές. Από τις 477 κλίνες ένα ποσοστό 20% κρατείται για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές.

Για το νέο ακαδημαϊκό έτος θα δοθούν 188 κλίνες θηλέων και 188 αρρένων (376 κλίνες) για τους ήδη φοιτούντες και οι υπόλοιπες 103 στους πρωτοετείς που θα κάνουν αίτηση το Σεπτέμβρη. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2015-16 είναι 479 για 376 θέσεις. Από αυτές οι 348 πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας εστιών, 120 τις έχουν αξιολογήσει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα και 11 αιτήσεις κατατέθηκαν εκπρόθεσμα.

Δηλαδή, το νέο ακαδημαϊκό έτος θα μείνουν εκτός εστιών 101 φοιτητές του ΤΕΙ, αρκετοί από αυτούς με δεδομένο ότι έχουν τα κριτήρια που βάζει ο αντιδραστικός, εισπρακτικός κανονισμός λειτουργίας των εστιών. Βέβαια, σε αυτό το ποσοστό δεν συνυπολογίζονται εκείνοι που αποτρέπονται, όπως οι φοιτητές που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία αίτησης, γνωρίζοντας ότι τα αντιλαϊκά κριτήρια της εφαρμοζόμενης πολιτικής δε θα την κάνουν δεκτή.

«Με το νόμο - πλαίσιο η παράδοση των εστιών σε ιδιώτες είναι στην ημερήσια διάταξη. Η κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και το πέρασμα της λειτουργίας των εστιών στα ίδια τα ανώτατα ιδρύματα έχουν φέρει μια σειρά δυσλειτουργίες στην καθημερινή λειτουργία τους. Ηδη, τεχνική υπηρεσία, με μαστόρους, όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, δεν έχουμε κι αφού μαζευτούν οι βλάβες έρχονται εξωτερικοί συνεργάτες για την επιδιόρθωσή τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, ενώ σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΤΕΙ ψήφισε μονομερώς έναν αντιδημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας με εισπρακτικό χαρακτήρα. Ηδη έχει επιβληθεί, και μάλιστα ως αναγκαία, η καταβολή συμμετοχής «για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και της καθαριότητας». Το ύψος πληρωμής διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του δωματίου (μονόκλινο ή δίκλινο), το κτιριακό συγκρότημα και την κατηγορία των στεγαζόμενων (φοιτητές, ERASMUS, ΑμεΑ).

«Καλούμαστε για το νέο ακαδημαϊκό έτος να πληρώνουμε το χαράτσι των 400 ευρώ για μονόκλινο και 150 ευρώ έκαστος φοιτητής για το δίκλινο προκειμένου να παραλάβουμε το κλειδί», καταγγέλλει ο Σύλλογος και καλεί τους φοιτητές να αρνηθούν να πληρώσουν το χαράτσι προκειμένου να παραλάβουν το κλειδί του δωματίου. Ηδη έχουν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις και Γενικές Συνελεύσεις κι απαιτούν την κάλυψη όλων των αιτούντων για στέγαση, οι πρόσθετες ανάγκες να καλυφθούν με ευθύνη του ΤΕΙ. Την άμεση κατάργηση στο χαράτσι καθώς και του υπάρχοντος αντιδραστικού κανονισμού. Αιτήματα αιχμής δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους.

Σύσκεψη της ΚΝΕ στα Γιάννενα

Σύσκεψη με φοιτητές πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιούνη, από τις Οργανώσεις ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ, με αφορμή το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η νεολαία. Στη σύσκεψη, τονίστηκε ότι η μόνη στάση που ακυρώνει τον εκβιασμό, είναι να πέσουν στην κάλπη του δημοψηφίσματος χιλιάδες ψηφοδέλτια με την πρόταση του ΚΚΕ: «ΟΧΙ στην πρόταση ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία». Στη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε ότι οι φοιτητές, μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, πρέπει να επιλέξουν τη μοναδική ρεαλιστική λύση για το λαό, που είναι η ρήξη και η αποδέσμευση από την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει, με την εξουσία στα χέρια του.

Επίσης, τόσο στην εισηγητική ομιλία όσο και στη συζήτηση, τονίστηκε ιδιαίτερα η στάση που πρέπει να κρατήσει η νεολαία απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα, η ανάγκη πιο πολλοί νέοι να στρατευτούν στον αγώνα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για να δυναμώσει η αμφισβήτηση στην ΕΕ, στην αντιλαϊκή πολιτική, να δυναμώσει η εναντίωση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, να σταλθεί μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που οδηγεί σε αδιέξοδο τη ζωή και το μέλλον των νέων ανθρώπων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ότι μόνο η πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα πιάνει τόπο, ακυρώνει τα σχέδια των εκμεταλλευτών, της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τους υπηρετούν. Επίσης, σημειώθηκε ότι και στην κάλπη και με τη δράση τους το επόμενο διάστημα, λαός και νεολαία μπορούν να πουν το πραγματικό, γνήσιο και περήφανο «όχι», κάνοντας το βήμα και βάζοντας στο επίκεντρο τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Ομόφωνη απόφαση καταδίκης της νομιμοποίησης της χρήσης ναρκωτικών

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, με την οποία καταδικάζεται κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης της χρήσης ναρκωτικών και υπεράσπισης της αντιεπιστημονικής θέσης για διαχωρισμό τους σε «σκληρά» και «μαλακά», κατέθεσαν ως αναφορά στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.

Το ΔΣ Ξάνθης συνεδρίασε στις 10 Ιούνη κι ασχολήθηκε με το ζήτημα που αφορά τη νομιμοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών και αποφάσισε να εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο αποστέλλει προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και τους αρμόδιους υπουργούς.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης καταδικάζει κάθε προσπάθεια για τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και στέκεται απέναντι σε όσους, με τη δράση τους και την ανοχή τους, υπερασπίζονται την αντιεπιστημονική θέση για το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά".

Καταδικάζει όσους πρωτοστατούν στην κινητοποίηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Σε μια περίοδο που οι νέοι στερούνται ουσιαστικά το δικαίωμα στη ζωή, με την επίθεση στα στοιχειώδη δικαιώματά τους, κάποιοι "διεκδικούν" το "δικαίωμα" στη χρήση της δήθεν αθώας κάνναβης», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Και συνεχίζει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει καθαρή στάση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Θέλουμε τη νεολαία πρωταγωνιστή στον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια και όχι ναρκωμένη και χαμένη σε ψεύτικους παραδείσους. Θέλουν το λαό και τη νεολαία στο δρόμο της παραίτησης και της φυγής, ειδικά σε μια περίοδο που, λόγω της κρίσης, αυξάνονται οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης.

Στη χώρα μας, η κοινωνική ανοχή στα ναρκωτικά έχει τριπλασιάσει τη χρήση στους μαθητές και έχει μειώσει την ηλικία πειραματισμού και έναρξης της χρήσης πριν τα 13 έτη. Δεν είναι η χρήση ναρκωτικών "ελεύθερη επιλογή", η χρήση και η εξάρτηση είναι ανελευθερία, γιατί ο άνθρωπος υποτάσσεται στο κυνήγι της ουσίας που κάνει χρήση. Η χρήση ναρκωτικών είναι ο δρόμος της παραίτησης από τη ζωή. Θέλουμε μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μέχρι 17 Ιούλη για τα μηχανογραφικά

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι το υπουργείο Παιδείας. Λόγω της επικείμενης διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος, για το οποίο τα περισσότερα Λύκεια της χώρας θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα, η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων παρατείνεται έως και την Παρασκευή 17 Ιούλη 2015. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 7 Ιούλη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ