ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
Σελ. /28

Γρηγοριάδης Κώστας

Ωραία την έχουν στήσει τη μηχανή...

***

Μπόλικες δόσεις από «Ζήμενς», διαρροές από Χριστοφοράκο, αψιμαχίες τύπου κολοκυθιάς μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ...

***

Ολα αυτά, με πολλά λόγια, εικόνες, αναλύσεις, δηλώσεις, αποκλειστικά ρεπορτάζ στις TV...

***

Αυτά όλα αναπαράγουν και την εκλογολογία...

***

Ετσι βουτάνε τον τηλέπαθο σε προβλήματα που δεν έχει, για να μη σκέπτεται αυτά που έχει και να βγάζει συμπεράσματα για το μοναδικό τρόπο να τα αντιμετωπίσει...

***

Ετσι, ενώ γίνονται όλα αυτά, η κυβέρνηση (ΝΔ) βάζει φουλ τις μηχανές για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις ...

***

Χτες μόλις ο πρωθυπουργός (ΝΔ) γκάζωσε για το Ασφαλιστικό και ιδιαίτερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά...

***

Σα να μη συμβαίνει τίποτα...

***

Και πράγματι, όσον αφορά τις δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, δε συμβαίνει τίποτα...

***

Ούτε οι συσχετισμοί, ούτε οι εκλογές, ούτε τίποτα μπορεί να τις σταματήσει...

***

Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ, με όλες τις δηλώσεις των αρμοδίων του, δεν βλέπει την ώρα να αναλάβει αυτό να τις φέρει σε πέρας...

***

Γι' αυτό, τηλέπαθοι, η μόνη διέξοδος βρίσκεται στον ακριβώς αντίθετο δρόμο...

***

Εκεί που αρχίζει ο μαζικός αγώνας, που ανατρέπει τα σχέδια του κεφαλαίου για να ανατρέψει οριστικά και την εξουσία του κεφαλαίου...

***

Εκεί, δηλαδή, που δείχνει το δρόμο το ΚΚΕ...


Γρηγοριάδης Κώστας


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Με την ΠΕΑΦΕ και την ΚΝΕ στον Πάρνωνα

Οπου η παλιά λεβέντικη γενιά, η Νεολαία της ΕΠΟΝ, συναντήθηκε με τη δυναμική πρωτοπόρα και σφίζουσα από ζωή και δράση ΚΝΕ, σ' ένα φυσικό χώρο, σ' ένα πανέμορφο τοπίο, σ' ένα θρυλικό βουνό, τον Πάρνωνα στην Αρκαδία! Στέκι, λημέρι κι ορμητήριο στην κατοχή του ΕΛΑΣ και στον εμφύλιο του ΔΣΕ.

Σμίξανε οι νεολαίοι στην ομορφιά του τοπίου και το μάτι πια δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει τους τότε και τους τώρα..! Ολοι μαζί, ενωμένοι κι αγαπημένοι, με τα ίδια ιδανικά, τους ίδιους στόχους, στρώθηκαν σ' ένα πλούσιο λαϊκό τσιμπούσι, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια, οραματιζόμενοι ένα μέλλον με καινούριους αγώνες και καινούριες κατακτήσεις.

Η πρώτη επαφή έγινε σ' ένα καταπράσινο χώρο σκαρφαλωμένο στην αετοράχη του βουνού. Τα Βούρβουρα (είχε προηγηθεί η επίσκεψη στην Τρίπολη - στους πρόποδες του Μαίναλου - στους ομαδικούς τάφους εκτελεσθέντων αγωνιστών του εμφυλίου από τους φασίστες, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών κι αποδόθηκαν τιμές και λόγοι στους πεσόντες). Στα Βούρβουρα η ΠΕΑΦΕ τίμησε με πολιτικό μνημόσυνο το άξιο τέκνο της, το σύντροφο, τον αγωνιστή, το φίλο, τον άνθρωπο, τον ποιητή Γιώργη Μαντά.

Μας υποδέχτηκε και μας καλωσόρισε ένα λεφούσι κόκκινες σημαίες στο καταπράσινο φόντο και μας έσφιξαν τα χέρια. Εγινε ομιλία από τον υπεύθυνο του Κόμματος κι ανηφορίσαμε για το προσκύνημα στον τάφο του συντρόφου μας.

Στη συνέχεια ο δρόμος μας σκαρφάλωσε πιο ψηλά. Σ' ένα άλλο χωριό, διπλοχτυπημένο και καμένο από τους κατακτητές και τους φασίστες, αλλά εξίσου πανέμορφο, στην Αράχωβα ή Καρυές.

Τώρα καμαρωτό, κατακόκκινο και υπερήφανο φιλοξενεί το τριήμερο χαράς της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Γέμισε ο τόπος νιάτα. Ομορφα νιάτα, υγιή και δραστήρια, μαέστροι στην οργάνωση, τη διάθεση και το κέφι. Μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογράφος, βιβλίο («Σύγχρονη Εποχή»), ομιλίες, ανάβαση, αναπαράσταση στα έμπεδα των μαχητών του ΔΣΕ, αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, συζητήσεις και γλέντι και τραγούδι και μπόλικο χορταστικό φαγητό. Ολα στην εντέλεια. Τρεχούμενα κρύα νερά, σκηνές με αλφάδι καμωμένες πλάι στο σκιερό και δροσερό αγκάλιασμα των γιγάντιων δέντρων.

Χαρά Θεού. Οργασμός δράσης και ζωντάνιας, αγάπης και συντροφικότητας. Και γίναμε όλοι ξαφνικά παιδιά, θυμίζοντας τα παλιά, πώς η ΕΠΟΝ διοργάνωνε γλέντια και εκδρομές και πώς πολεμώντας τραγουδούσε. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, ένα καινούριο αντάμωμα σ' ένα νέο πανέμορφο και ιστορικό τόπο. Είναι τόσοι πολλοί.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org