ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο

Απόφαση για 24ωρη απεργία πήρε χτες και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Γάλατα - Τρόφιμα - Ποτά

Τα αγωνιστικά τους βήματα ενώνουν με τους συναδέλφους τους από άλλους κλάδους και οι εργάτες από τα Γάλατα - Τρόφιμα - Ποτά (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Τα αγωνιστικά τους βήματα ενώνουν με τους συναδέλφους τους από άλλους κλάδους και οι εργάτες από τα Γάλατα - Τρόφιμα - Ποτά (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Τα απεργιακά τους πυρά συντονίζουν, μαζί με τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στο Φάρμακο, τους λογιστές, και οι εργαζόμενοι στο Γάλα, στα Τρόφιμα και τα Ποτά, οι οποίοι, μπροστά στη συντονισμένη αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και όλων όσοι στηρίζουν τα συμφέροντά του, οργανώνουν την αντεπίθεσή τους, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, το οποίο απαντά στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης. Ετσι, απόφαση για πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, στις 8 του Ιούλη, πήρε χτες και η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Γάλα, στα Τρόφιμα και τα Ποτά.

Η απόφαση για απεργιακή κλιμάκωση της πάλης, σε συνδυασμό με τη δράση που οι ταξικές δυνάμεις ξεδίπλωσαν το προηγούμενο διάστημα, αποτελεί σημαντική πίεση ενάντια στην εργοδοτική αδιαλλαξία. Ωστόσο, οι ταξικές δυνάμεις δεν αφήνουν λεπτό να πάει χαμένο και έχουν ριχτεί ήδη στη μάχη της προετοιμασίας με περιοδείες και συσκέψεις σε διάφορες περιοχές της χώρας για την ενημέρωση των εργαζομένων και την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, τη Δευτέρα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας οργανώνει σύσκεψη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη του, σχετικά με την πορεία του αγώνα για την κλαδική σύμβαση. Ανάλογα μέτρα με περιοδείες στους τόπους δουλειάς, συσκέψεις, ώστε η πραγματοποίηση και επιτυχία της απεργίας, η κλιμάκωση του αγώνα και ο ευρύτερος συντονισμός για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, αναλαμβάνουν και οι άλλες ταξικές Ομοσπονδίες.

Οπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Γάλα, στα Τρόφιμα και Ποτά, «είναι δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε εργαζόμενου στον κλάδο να ξεπεράσει κάθε δυσκολία και εμπόδιο που βάζει η εργοδοσία, αλλά και οι συμβιβασμένες εργοδοτικές - κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και να πάρει την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στα χέρια του. Εάν τώρα σκύψουμε το κεφάλι, μας επιφυλάσσουν ακόμα χειρότερα για το μέλλον».

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη στις πύλες των εργοστασίων για την περιφρούρηση της απεργίας «να τους δείξουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας, να τους στείλουμε το μήνυμα ότι και ικανοποιητικές ΣΣΕ θα αναγκαστούν να υπογράψουν και κανένα αντεργατικό μέτρο δε θα τους αφήσουμε να περάσουν εις βάρος μας».

Θορυβημένη η μεγαλοεργοδοσία

Η αγωνιστική οργάνωση και απάντηση των εργαζομένων προβληματίζει την εργοδοσία. Αυτό μαρτυρά το ότι, χτες, η διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας «ΦΑΜΑΡ» απαγόρευσε την είσοδο και επαφή με τους εργαζόμενους σε συνδικαλιστική αντιπροσωπεία της ΟΕΦΣΕΕ. Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία καταγγέλλει την εργοδοσία της «ΦΑΜΑΡ» και υπογραμμίζει ότι «τέτοιες πρακτικές και μέθοδοι δεν πρόκειται να περάσουν. Το ταξικό κίνημα έχει την ικανότητα και τη δύναμη να τις ανατρέψει στην πράξη». Καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο και στην προκειμένη περίπτωση ιδιαίτερα της «ΦΑΜΑΡ» να δώσουν απάντηση σε τέτοιες πρακτικές, που στόχο έχουν τους ίδιους και τα δικαιώματά τους. «Να συσπειρωθούν ακόμα περισσότερο στο συνδικάτο, να υπερασπίζονται με συνέπεια τα δικαιώματά τους, να δώσουν και να δίνουν αγωνιστικό "παρών" σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη που το ταξικό κίνημα πραγματοποιεί. Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία του κλάδου στις 8 Ιούλη».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
Μονόδρομος η συσπείρωση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ
  • Τον εκφυλισμό των αγώνων στον οποίο οδηγεί η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ κατήγγειλαν οι ταξικές δυνάμεις, με αφορμή τη χτεσινή απεργία
  • Κλίμα συμβιβασμού καλλιεργεί με τη στάση της στους εργαζόμενους η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Την άρρηκτη σχέση που έχει η πάλη ενάντια στις συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους η εισβολή του κεφαλαίου στον ΟΤΕ με την πάλη για έναν Ενιαίο Φορέα Τηλεπικοινωνιών 100% δημόσιο - όπως προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις - ανέδειξε η χτεσινή περιφερειακή απεργία των εργαζομένων του Οργανισμού στην Αττική.

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το κτίριο ΝΥΜΑ του ΟΤΕ επί της Γ' Σεπτεμβρίου. Καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, η ΕΣΚ ΟΤΕ είχε από την πρώτη στιγμή καλέσει τους εργαζόμενους να πάρουν τις κινητοποιήσεις στα χέρια τους, να τους δώσουν το περιεχόμενο και την προοπτική που αντιστοιχεί στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΕΣΚ πρωτοστάτησε στην απεργιακή περιφρούρηση του ΝΥΜΑ, νωρίς το πρωί. Την ίδια στιγμή, με τη στάση της και στη χτεσινή κινητοποίηση η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ επιβεβαίωσε την ανάγκη καταδίκης του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, την ανάγκη ενίσχυσης του ΠΑΜΕ (δεν υπήρχε καν στοιχειώδη οργάνωση και προετοιμασία της κινητοποίησης, ακόμα και στελέχη της πλειοψηφίας έλαμψαν διά της απουσίας τους). Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις κατήγγειλαν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία για τον πλήρη εκφυλισμό της κινητοποίησης και αποχώρησαν, τονίζοντας ότι εντείνουν τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων.

Τροφή στην εργοδοτική αυθαιρεσία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ρόλου του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού αποτελεί και ο πρόσφατος αποκλεισμός στις 24 Ιούνη στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Υπενθυμίζεται ότι η κινητοποίηση έγινε μόνο από συνδικαλιστές, αφού η συνδικαλιστική πλειοψηφία δεν είχε κηρύξει ούτε στάση εργασίας. Για την κινητοποίηση αυτή η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα κόψει το μεροκάματο από τους εργαζόμενους που δε δούλεψαν, λόγω της κινητοποίησης.

Οπως καταγγέλλει η ΕΣΚ ΟΤΕ, με ανακοίνωσή της, η τακτική της πλειοψηφίας «έδωσε την αφορμή στην αυθαιρεσία του διευθυντικού δικαιώματος της Διοίκησης» και «οδηγεί τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο, αδράνεια, απογοήτευση». Η ΕΣΚ απαιτεί να καταβληθεί το μεροκάματο στους εργαζόμενους και τους καλεί σε συλλογική πάλη με ταξική κατεύθυνση για τη διεκδίκηση του πλαισίου αιτημάτων των ταξικών δυνάμεων.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Διαδήλωσαν ενάντια στις διώξεις

Κινητοποίηση ενάντια στην αντεργατική επίθεση και την τρομοκράτηση των εργαζομένων

Αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων αλλά και στη νέα αντεργατική επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο στο φόντο της πρόσφατης συνόδου των υπουργών Απασχόλησης, έδωσαν οι εργαζόμενοι του Αγρινίου μέσα από τη χτεσινή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Η κινητοποίηση αποτέλεσε βήμα αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι των «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ», από την αρχή του έτους, για το δικαίωμα στην εργασία και στο αξιοπρεπές μεροκάματο κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία που αξιώνει ατομικές συμβάσεις εργασίας και παραπέρα συμπίεση των μισθών. Μαζί με τους εργάτες των Σφαγείων διαδήλωσαν μεταξύ άλλων οικοδόμοι, εργαζόμενοι στον «Κατσίκη», καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της. Προσπάθεια που εκφράστηκε με το σύρσιμο στα δικαστήρια των εκδοροσφαγέων για τρίτη φορά το τελευταίο τρίμηνο και την καταδίκη από την ταξική Δικαιοσύνη 20 εργαζομένων της επιχείρησης επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή.

Μέσα και από αυτή την αγωνιστική πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων αναδείχθηκε η ανάγκη της ενιαίας και κοινής πάλης, της έντασης της πάλης των εργαζομένων το επόμενο διάστημα απέναντι στην νέα αντεργατική λαίλαπα που πάει χέρι χέρι με την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό, την ποινικοποίηση των αγώνων προκείμενου οι εργαζόμενοι να φορτωθούν με πρόσχημα και την οικονομική κρίση νέα δεινά στις πλάτες τους.

ΠΑΜΕ
Συγκροτεί θεατρική ομάδα

Με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι πολύτιμο εργαλείο για την εργατική τάξη το ΠΑΜΕ προχωρά στη συγκρότηση θεατρικής ομάδας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, Ελληνες και μετανάστες, νέους και νέες, σπουδαστές που έχουν ιδιαίτερη αγάπη για το θέατρο, αλλά και διάθεση για το δυνάμωμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, να επικοινωνήσουν με το ΠΑΜΕ στα τηλέφωνα: 210.3301.847, 210.3833.786 και ώρες 9 π.μ. - 8 μ.μ. Η πρώτη συνάντηση για ενημέρωση θα γίνει την Τρίτη 7 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (πλατεία Μητροπόλεως 10).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org