ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ακόμα πέντε εκατομμύρια χωρίς μεροκάματο

Υπερτριπλασιασμός των ανέργων σε πολλές πρώην σοσιαλιστικές χώρες

Ακόμα 5,111 εκατομμύρια άνεργοι προστέθηκαν, μόνο μέσα σε ένα χρόνο, στις μαύρες λίστες της ανεργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτινάσσοντας τους ανέργους το Μάη του 2009 στα 21,462 εκατομμύρια από 16,351 εκατομμύρια που ήταν το Μάη του 2008, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χτες η «Γιούροστατ». Ετσι, το ποσοστό ανεργίας το Μάη του 2009 εκτινάχθηκε στις χώρες που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ (Ευρωζώνη) στο 9,5%, από 7,4% τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Το ποσοστό ανεργίας στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφτασε στο 8,9%, από 6,8% το Μάη του 2008.

Συγκρινόμενη με το Μάη του προηγούμενου έτους, η ανεργία αυξήθηκε σε όλα τα κράτη - μέλη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σημειώνεται στην Εσθονία, όπου το ποσοστό ανεργίας υπερτριπλασιάστηκε, αφού εκτινάχθηκε στο 15,6% από 3,9% (Μάη 2008). Αντίστοιχη εικόνα έρχεται από τη Λετονία, όπου το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 16,3% από 6,1%. Ενώ στη Λιθουανία έφτασε στο 14,3% από 4,7%.

Χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη της ανεργίας και σε χώρες που θεωρούνται από τις πλέον «αναπτυγμένες», όπως η Ισπανία όπου το ποσοστό της ανεργίας φτάνει πλέον το 18,7%, ενώ πέρυσι ήταν 10,5%.

Το ποσοστό ανεργίας των ανδρών στην Ευρωζώνη έφτασε στο 9,3% το Μάη του 2009, από 6,7% (Μάη 2008) και στο 8,9% από 6,4% στην Ευρώπη των «27». Αντίστοιχα, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών στην Ευρωζώνη ανέβηκε στο 9,7% (από 8,2%) και στην Ευρώπη των «27» στο 8,9% (από 7,4%). Το ποσοστό ανεργίας στους νέους (κάτω των 25 ετών) έφτασε το 19,6% στην Ευρωζώνη και στο 19,5% στην Ευρώπη των «27». Τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν στο 15%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των νέων εμφανίζονται στην Ισπανία (36,9%) και στη Λετονία (28,2%, πρώτο τρίμηνο του 2009).

Τέλος, το Μάη του 2009, η ανεργία στις ΗΠΑ ήταν στο 9,4% και στην Ιαπωνία στο 5,2%.

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
«Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία»!

Μαζικά διαδήλωσαν χτες ενάντια στην ανεργία, καταλήγοντας στο ΥΕΝ που η κυβέρνηση είχε φροντίσει να γεμίσει από λιμενικούς και άλλες κατασταλτικές δυνάμεις

Από τη μαζική πορεία των εργατών και ανέργων της Ζώνης

ΛΕΠΙΔΗΣ

Από τη μαζική πορεία των εργατών και ανέργων της Ζώνης
Υπό την πολιορκία των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης βρέθηκε χτες το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι εργάτες συγκεντρώθηκαν εκεί το μεσημέρι στο πλαίσιο παύσης εργασιών για να διαδηλώσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ανεργία, όπου τους καταδικάζει η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στο μεροκάματο. Η πρώτη ...«απάντηση» της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στους εργάτες που αγωνίζονται για το ψωμί των οικογενειών τους, ήταν οι αμέτρητες δυνάμεις καταστολής που είχαν επιστρατευτεί για να τους «υποδεχτούν». Η εικόνα ήταν πρωτοφανής. Το ΥΕΝ μέσα και έξω ήταν ζωσμένο από λιμενικούς, από «Ράμπο» του Λιμενικού Σώματος, ακόμα και ΜΑΤ, όλοι πανέτοιμοι με πλήρη εξάρτυση και παραταγμένοι σε θέση μάχης για να αντιμετωπίσουν τους «εχθρούς»!

Οι εργάτες, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών τους συνδικάτων, στη 1 περίπου το μεσημέρι, έσπευσαν στις δεξαμενές Βασιλειάδη στο λιμάνι της Δραπετσώνας, συγκροτώντας μία από τις πιο μαζικές τους συγκεντρώσεις. Με συνθήματα «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο ΥΕΝ. Στο πλευρό τους ήταν η Δ. Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γ. Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ναυτεργατικής ένωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Πλήθος λιμενικών έβαλε το ΥΕΝ έξω από το κτίριο για να υποδεχτεί τους διαδηλωτές

ΛΕΠΙΔΗΣ

Πλήθος λιμενικών έβαλε το ΥΕΝ έξω από το κτίριο για να υποδεχτεί τους διαδηλωτές
Οι πρόεδροι των σωματείων τους και η Δ. Μανωλάκου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Π. Καμμένο, ο οποίος δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων μέχρι να βρουν δουλειά, για μέτρα εκσυγχρονισμού της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αλλά και μέτρα για να έρθουν δουλειές.

Μετά τη συνάντηση, οι πρόεδροι των σωματείων τόνισαν στους συγκεντρωμένους ότι «από εδώ και πέρα θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους». Επισήμαναν ότι απαιτείται «συνεχής και συνεπής αγώνας» για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και ότι «οι ταξικές δυνάμεις γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο να τον οργανώσουν, να τον σχεδιάσουν και να τον φέρουν σε πέρας».

Η Δ. Μανωλάκου μιλώντας στους εργάτες κατήγγειλε «την προκλητική υποδοχή απέναντι στους άνεργους της Ζώνης με το κατασταλτικό σκηνικό του υπουργείου», σημειώνοντας: «Οι εργάτες δεν είναι ληστές. Ληστρική είναι αυτή η βάρβαρη, απάνθρωπη κυβερνητική πολιτική». Και υπογράμμισε: «Εμείς θα συνεχίσουμε μαζί σας και μπροστά μέχρι την υλοποίηση όλων των αιτημάτων σας. Ο ενωμένος μαζικός αγώνας είναι αυτός που φέρνει αποτελέσματα. Εσείς έχετε και πείρα, αλλά και κατακτήσεις από αυτή την πάλη. Προχωράμε μπροστά».

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν οι διοικήσεις των σωματείων για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα στην οργάνωση της πάλης.

«Διαγωνισμός» ... ομηρίας

Η επιδίωξη της ΕΕ και όλων όσοι στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου για εργαζόμενους ομήρους, ανασφάλιστους, με δουλειά με ημερομηνία λήξης είναι γνωστή. Οπως γνωστή είναι και η βούληση των δημάρχων που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ να πρωτοστατούν στην εφαρμογή της. Θυμίζουμε την πιο παλιά απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) να εφαρμοστεί η μερική απασχόληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την ανυπομονησία της να συμμετάσχει σε κοινό πρόγραμμα με τον ΟΑΕΔ που προβλέπει την πρόσληψη 20.000 ανέργων στους δήμους, για 36 μήνες. Ζήτημα για το οποίο το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ετοιμαζόταν σε προχτεσινή του συνεδρίαση να καταλήξει τις τελευταίες λεπτομέρειες, αλλά ο πρόεδρός του Ν. Κακλαμάνης απέσυρε το θέμα από τη συζήτηση.

Ο λόγος; Επιστολή του προέδρου του ΟΑΕΔ, Γ. Βερναδάκη, προς τους δήμους της χώρας, με την οποία τους καλεί να αξιοποιήσουν το «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων» στο πλαίσιο της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Πρωτοβουλία η οποία ενόχλησε τον Ν. Κακλαμάνη ο οποίος έκρινε την επιστολή «απαράδεκτη και σαφέστατα ανταγωνιστική».

Στην επιστολή του ΟΑΕΔ οι δήμοι μαθαίνουν ότι αποκτούν τη δυνατότητα «να καλύψουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, να καλύψουν πρόσκαιρες ή εποχικές υπηρεσιακές ανάγκες, σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων», ότι «έχουν τη δυνατότητα οιανδήποτε χρονική στιγμή να προσλάβουν οιονδήποτε άνεργο», με αμοιβή που θα καλύπτει ο ΟΑΕΔ σε ποσοστό αντίστοιχο του επιδόματος ανεργίας. Δηλαδή, αντί ο δήμος να δημιουργεί θέσεις σταθερής και πλήρους απασχόλησης, όχι μόνο διαιωνίζει την ομηρία χιλιάδων, αλλά και χρησιμοποιεί τα χρήματα τα οποία οι εργαζόμενοι δίνουν στον ΟΑΕΔ για να παρουσιάζεται ότι αντιμετωπίζει την ανεργία.

Να σε ποιο σημείο έχει φτάσει η αποφασιστικότητα όσων στηρίζουν τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων που χρειάζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου: να διαγκωνίζονται για το ποιος πετυχαίνει καλύτερα να μετατρέπει τους εργαζόμενους σε αναλώσιμο προϊόν, που θα πρέπει μάλιστα να νιώθει κι ευγνώμων γιατί του δίνουν μισή δουλειά - μισή ζωή. Με την ίδια αποφασιστικότητα πρέπει να απαντήσουν και οι εργαζόμενοι, οργανώνοντας την πάλη τους για το δικαίωμα σε σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, γιατί αυτό και μόνο αυτό ικανοποιεί τις ανάγκες τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org