ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ»
Μαζικά στους δρόμους γονείς και εργαζόμενοι

Συγκέντρωση και πορεία χτες ενάντια στην απόφαση από το Σεπτέμβρη να μείνουν στο δρόμο 500 παιδιά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Την κυβερνητική πολιτική που πετάει στο δρόμο 500 παιδιά και στέλνει στην ανεργία 56 εργαζόμενους κατήγγειλαν χτες οι εργαζόμενοι και γονείς των πέντε παιδικών σταθμών του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη», που κινδυνεύουν με κλείσιμο, καθώς το υπουργείο Υγείας αρνείται πλέον τη χρηματοδότησή τους μετά το Σεπτέμβρη του 2007. Το ΔΣ του ιδρύματος, επικαλούμενο αδυναμία να ανταποκριθεί στα λειτουργικά έξοδα, δήλωσε ότι σκοπεύει άμεσα να βάλει λουκέτο στους Παιδικούς Σταθμούς. Αναδεικνύονται έτσι για μια ακόμη φορά οι τραγικές συνέπειες που έχει για γονείς, παιδιά και εργαζόμενους η παράδοση τέτοιων ευαίσθητων, όσο και αναγκαίων υπηρεσιών στους «φιλάνθρωπους» και κατ' επέκταση στους ιδιώτες.

Με το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς και το ΠΑΜΕ μπροστάρηδες στον αγώνα, οι εργαζόμενοι και γονείς πραγματοποίησαν χτες δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών και πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης. Και απαίτησαν να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κράτος τη χρηματοδότηση των πέντε παιδικών σταθμών του Ιδρύματος ώστε να μη σταματήσει η λειτουργία τους, να μην επιβαρυνθούν οι οικογένειες των παιδιών και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλιά των εργαζομένων, με πλήρη δικαιώματα.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Ελπίδα Παντελάκη, που υπογράμμισαν την υποκρισία της κυβέρνησης, που απ' τη μια επιδίδεται σε κενή περιεχομένου παροχολογία και απ' την άλλη κλείνει παιδικούς σταθμούς και στέλνει εργαζόμενους στην ανεργία. Και τόνισαν την ανάγκη να υπάρχει ενιαίο κρατικό δίκτυο παιδικών σταθμών που θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και θα λειτουργεί χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών ή των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περίμεναν τους εργαζόμενους και γονείς, που είχαν μαζί και τα παιδιά τους, απαγορεύοντάς τους την είσοδο ακόμα και για να συναντηθούν με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού! Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης με δυναμικά συνθήματα: «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, κρατικούς σταθμούς και δωρεάν Παιδεία». Η αποφασιστική στάση των διαδηλωτών ανάγκασε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κοντό να συναντηθεί μαζί τους. Και να δεσμευτεί ότι σε συνεννόηση με τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών θα συνεχιστεί η λειτουργία των πέντε σταθμών, έως ότου υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για οριστική λύση του προβλήματος.

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο οργανώνουν σύσκεψη με τους γονείς, τους μαζικούς φορείς και συνδικάτα για το συντονισμό της παραπέρα δράσης τους μεθαύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του ΕΚΑ (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνη, 2ος όροφος).

13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή το 13ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, στις εργασίες του οποίου κυριάρχησε η δικομματική αντιπαράθεση, χωρίς πολιτική ουσία, μεταξύ των δυνάμεων που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία. Οι ταξικές δυνάμεις, από την πλευρά τους, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα στις μαζικές διαδικασίες του κλάδου, έδωσαν τη μάχη για την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων, κάνοντας ξεκάθαρες τις δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα και αναδεικνύοντας την ανάγκη συσπείρωσης των εκπαιδευτικών στο ΠΑΜΕ.

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών βρήκαν την ΕΣΑΚ ΔΕΕ να διατηρεί τις δυνάμεις της, ενισχυμένη κατά δυο αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Για το ΔΣ της ΟΛΜΕ:

ΕΣΑΚ ΔΕΕ 48 ψήφοι και 1 έδρα (από 48 ψήφους και 1 έδρα στο 12ο Συνέδριο), ΔΑΚΕ 188 ψήφοι και 4 έδρες (172 και 4), ΠΑΣΚ 124 ψήφοι και 3 έδρες (στο προηγούμενο συνέδριο κατέβηκε σαν ΠΑΣΚ ΚΔΕ με 50 ψήφους και 1 έδρα και ΠΑΣΚ με 84 ψήφους και 2 έδρες), Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις 82 ψήφοι και 2 έδρες (80 και 2), Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις 44 ψήφοι και 1 έδρα (43 και 1), Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών 5 ψήφοι, Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών 2 ψήφοι, Ανεξάρτητος 1 ψήφο, ενώ υπήρχαν 3 λευκά και 7 άκυρα ψηφοδέλτια.

Για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ:

ΕΣΑΚ ΔΕΕ 47 ψήφους και 13 αντιπροσώπους, ΔΑΚΕ 187 και 51, ΠΑΣΚ 121 και 33, Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις 83 και 22, Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις 40 και 11, Αγωνιστικές Κινήσεις 6 και 2, Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών 2 ψήφους και Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση 4 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο. Υπήρξαν επίσης 6 λευκά και 8 άκυρα ψηφοδέλτια.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Νέο ναυτεργατικό ατύχημα έγινε το Σάββατο το απόγευμα αυτή τη φορά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ 6» του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Ενας αλλοδαπός ναυτεργάτης τραυματίστηκε από τον δεξί κάβο που έσπασε κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης του καραβιού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.

«ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», αντιδρώντας στις δραματικές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Οπως κατήγγειλαν, κενές παραμένουν πάνω από 600 οργανικές θέσεις εργαζομένων.

«ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΝΤΟΛΦΙΝ»: Λαχτάρισαν χτες το μεσημέρι οι 23 επιβάτες και οι δύο ναυτεργάτες πλήρωμα, όταν το μικρό επιβατηγό πλοίο «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΝΤΟΛΦΙΝ» έπιασε φωτιά εν πλω. Η φωτιά εκδηλώθηκε στο μηχανοστάσιο και ενώ το πλοίο ταξίδευε στη θαλάσσια περιοχή Ακρα Καλή Καλύμνου, εκτελώντας το δρομολόγιό του από Κω για Ψέριμο και Κάλυμνο. Αμεσα έσπευσαν παραπλέοντα πλοία όπου και παρέλαβαν σώους τους επιβάτες. Η φωτιά κατασβήστηκε τελικά από τους δύο ναυτεργάτες που παρέμειναν στο πλοίο. Ατύχημα με επιβατηγό πλοίο καταγράφηκε και προχτές Κυριακή όταν το τουριστικό «ΧΑΡΤ ΜΠΡΕΪΚΕΡ» με 10 επιβάτες προσάραξε στα ρηχά στη θαλάσσια περιοχή Τούρλος στο βορειοανατολικό άκρο της Αίγινας. Ολοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ το πλοίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας του νησιού.

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ: Τις θετικές διεργασίες ανάμεσα στους εργαζόμενους του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, αλλά και τον προβληματισμό τους για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, δείχνει το αποτέλεσμα των εκλογών για τους αντιπροσώπους στα υπηρεσιακά συμβούλια. Οι ταξικές δυνάμεις της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας (ΔΕ) αύξησαν ψήφους και ποσοστά. Στους 740 ψηφίσαντες η ΔΕ πήρε 95 ψήφους και ποσοστό 13,27%, από 58 ψήφους και ποσοστό 10,2% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές, όπου οι ψηφίσαντες ήταν 607. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 375 ψήφους και ποσοστό 52,37% από 284 ψήφους και 49,5% και η ΔΑΚΕ πήρε 225 ψήφους και ποσοστό 31,42% από 231 και ποσοστό 40,3% στις προηγούμενες εκλογές.

«Μαύρο» και στους δύο

Την ώρα που από όλες τις πλευρές επιβεβαιώνονται τα σχέδια για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, ως μέρος ενός ευρύτερου αντιασφαλιστικού πακέτου μετά τις εκλογές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος από τους δύο θα προωθήσει τη νέα επέλαση με τις λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» της Κυριακής, προαναγγέλλει ότι σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές «θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης του 2003», κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν το έκανε. Ενώ προσθέτει ότι «θα ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό και πολυδιάστατο "κοινωνικό διάλογο"».

Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Απασχόλησης, Β. Μαγγίνας, είπε: «Προφανώς έχει λησμονήσει ότι αν δεν υπήρχαν οι νόμοι Σουφλιά - Σιούφα, της περιόδου 1990-1992, το όλο σύστημα, από ετών, θα είχε πλήρως καταρρεύσει». Πρόσθεσε ότι ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό υφίσταται, κατηγορώντας με τη σειρά του τον Γ. Παπανδρέου ότι τον «υπονομεύει συστηματικά», αλλά και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν εφάρμοσε τον αντιασφαλιστικό νόμο, γνωστό ως «νόμο Ρέππα», που η ίδια είχε ψηφίσει. Ενώ επανέλαβε πως «η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού» θα γίνει μετά τις εκλογές.

Τι ακριβώς λένε και οι δύο; Οτι τα αντιασφαλιστικά μέτρα που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, είναι ήδη σχεδιασμένα και στόχο έχουν την παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, τις ακόμα λιγότερες και χειρότερες παροχές, την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Και βάση για αυτό αποτελούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ο ένας ψήφιζε και ο άλλος εφάρμοζε. Η πρεμούρα τους περιορίζεται στο να πείσουν το κεφάλαιο, ο καθένας για το κόμμα του, ότι είναι το πιο ικανό να σαρώσει τα εναπομείναντα δικαιώματα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, με τη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου». Λόγοι αρκετοί για κάθε εργαζόμενο να «μαυρίσει» και τους δύο στις ερχόμενες εκλογές.


Χ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ