ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιπυρικά έργα μετά την πυρκαγιά!

Η προκήρυξη του έργου... κατόπιν εορτής!
Η προκήρυξη του έργου... κατόπιν εορτής!
Τι σημαίνει πρόληψη δασικών πυρκαγιών; Το εξής εκπληκτικό: Να καίγεται το δάσος και μετά να κάνεις διαγωνισμό για έργα προστασίας του. Κι όμως! Ο «Ρ» αποκαλύπτει ότι σήμερα το πρωί, στο Δασαρχείο Θήβας διεξάγεται διαγωνισμός με αντικείμενο: «Συντήρηση Δασικού Οδικού Δικτύου του Δασικού Συμπλέγματος Δερβενοχωρίων» (βλ. φωτό).

Και βέβαια, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση που καθυστέρησε να εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια (σ.σ. κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από τον περασμένο Μάρτη) με αποτέλεσμα τώρα που εγκρίθηκαν τα κονδύλια, τώρα να προκηρύσσεται ο διαγωνισμός... Μόνο που υπάρχει η... λεπτομέρεια της πύρινης λαίλαπας που κατέστρεψε τον εθνικό Δρυμό.

Το 1998, επί ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ουσιαστικά η διάλυση του τομέα της πρόληψης, τώρα με τη ΝΔ αποτελειώνεται...


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΠΗΛΙΟ - ΚΙΣΣΑΒΟ
Κάρβουνο μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες

Σε απόγνωση οι αγρότες σε Πήλιο, Αγιά και Μελιβοία Λάρισας

Οι καταστροφές στο Πήλιο, ανυπολόγιστες. Εκτός από το δασικό πλούτο, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν

Eurokinissi

Οι καταστροφές στο Πήλιο, ανυπολόγιστες. Εκτός από το δασικό πλούτο, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν
Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης και θλίψη, οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους άφησαν οι μεγάλες πυρκαγιές, που έκαιγαν επί τέσσερις μέρες το Πήλιο και τον Κίσσαβο.

Θλίψη για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στα δύο πανέμορφα βουνά, για τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς, χάνοντας καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και σπίτια. Οργή και αγανάκτηση για την «εμπρηστική» - δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αδιαφορώντας για την αντιπυρική προστασία και «οπλίζοντας» τα χέρια των κάθε λογής αετονύχηδων που ορέγονται τον φυσικό πλούτο του λαού για να κερδοσκοπήσουν.

Στο νοτιοανατολικό Πήλιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καταστράφηκε το 1/3 του φυσικού πλούτου της περιοχής. Εγιναν στάχτη πάνω από 35.000 στρέμματα δάσους και αιωνόβιων πλατανιών, περίπου, 15.000 στρέμματα καλλιεργειών με ελιές, μηλιές, κερασιές, κτηνοτροφικές μονάδες, αγροικίες και σπίτια. Εκτιμάται, δε, ότι κάηκαν συνολικά πάνω από 100.000 στρέμματα γης, αν προστεθούν και οι εκτάσεις χαμηλής βλάστησης - θάμνοι, κουμαριές, πουρνάρια κ.ά. - που αν και δε συμπεριλαμβάνονται στις δασικές είναι σημαντική η συμβολή τους στο περιβάλλον.

Στην Αγιά και τη Μελιβοία Λάρισας, σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων και πλέον, οι πυρκαγιές που μαίνονταν επί τέσσερις μέρες στην περιοχή έκαψαν πάνω από 30.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών - μηλιές, κερασιές, αχλαδιές, αμυγδαλιές, καρυδιές, φουντουκιές - μετατρέποντας το άλλοτε καταπράσινο τοπίο σε κρανίου τόπο.

Σε απόγνωση οι αγρότες

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες δίνουν καίριο χτύπημα στους πληγέντες αγρότες, που είδαν τους κόπους πολλών χρόνων να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες. Κι ενώ πολλοί απ' αυτούς είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους εξαιτίας των καταστροφών - για να ξαναδώσουν καρπούς απαιτούνται έξι χρόνια, που συνεπάγεται μεγάλη οικονομική επιβάρυνση καθώς και εισόδημα δε θα έχουν και θα πρέπει να πληρώνουν για την αποκατάσταση των ζημιών στο πάγιο κεφάλαιο και για την ανάπτυξη των δέντρων - η κυβέρνηση αρνείται την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για αποζημιώσεις, μέσα από τον ΕΛΓΑ και στο 100% της ζημιάς - στο πάγιο κεφάλαιο και στη ζημιά εξαετίας - και προσπαθεί να τους ξεγελάσει προαναγγέλλοντας ότι θα αιτηθεί στην ΕΕ την ένταξή τους στα ΠΣΕΑ, που σημαίνει ότι αν πάρουν κάτι, όταν και όσοι θα τα πάρουν, θα είναι ψίχουλα κοροϊδίας. Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγ. Μπασιάκος, που το περασμένο Σάββατο συμμετείχε σε σύσκεψη για τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είπε προκλητικά ότι δε θα αποζημιωθούν μέσα από τον ΕΛΓΑ, γιατί δεν το επιτρέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι οι πληγέντες αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση, αν δεν αγωνιστούν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως τους κάλεσε και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Να βγουν συμπεράσματα

Ολες αυτές τις μέρες που καίγονταν το νοτιοανατολικό Πήλιο και η Αγιά Λάρισας, οι κάτοικοι στις δύο περιοχές, βλέποντας ότι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν αρκούσαν για να σβήσουν τις φωτιές, καθώς ήταν λίγοι και ελάχιστα τα μέσα που είχαν μαζί τους, πάλευαν και οι ίδιοι με τις φλόγες για να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το βιος τους.

Βεβαίως, ξέρουν ότι «το κακό» θα μπορούσε ν' αποφευχθεί ή έστω να περιοριστεί, αν υπήρχε μια ουσιαστική πολιτική αντιπυρικής προστασίας και μια Πυροσβεστική Υπηρεσία εξοπλισμένη με προσωπικό και τεχνικά μέσα. Κι οργίζονται ακόμα περισσότερο ακούγοντας τα «λόγια συμπαράστασης» και βλέποντας τα «κροκοδείλια δάκρυα» των εκπροσώπων του δικομματισμού και των τοπικών εκφραστών του, που, ενώ ευθύνονται για την καταστροφή, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και τον πόνο τους για ν' αρπάξουν την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές.

  • Στο Κέντρο Υγείας Αγιάς μεταφέρθηκαν με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας είκοσι πέντε κάτοικοι του χωριού Νερόμυλοι, που κινδύνεψαν από την πυρκαγιά. Πιθανολογείται η πυρκαγιά και τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας να σχετίζονται μεταξύ τους καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή όπου βρίσκεται η δεξαμενή από την οποία υδρεύονται οι Νερόμυλοι.

ΠΑΡΝΗΘΑ
Τρεις εστίες καίνε ό,τι απέμεινε

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Κρήτη, Λέσβο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκαν μπιτόνια με βενζίνη σε Δερβενοχώρια και Πάρνηθα

Για πέμπτη μέρα σιγοκαίνε τρεις εστίες φωτιάς στην Πάρνηθα. Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, που επιχειρούν κυρίως με εναέρια μέσα, οι πυρκαγιές στις θέσεις Μετόχι, Μόλα και Ρετσινάδες συνεχίζουν να «τρώνε» μέρος του δάσους της Πάρνηθας.

Συνολικά 70.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί, εκ των οποίων τα 25.000 να ανήκουν στον Εθνικό Δρυμό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο βουνό προκειμένου να παρέμβουν σε τυχόν αναζωπύρωση λόγω των ισχυρών ανέμων. Στο σημείο υπάρχουν και εθελοντές, ενώ μία ομάδα από τουλάχιστον 100 προσκόπους βρέθηκε εκεί για δύο βράδια. Στο χώρο των καμένων εκτάσεων της Πάρνηθας μετέβη χτες η εισαγγελέας Ελ. Ράϊκου προκειμένου να σχηματίσει ίδια αντίληψη για τις συνθήκες της πυρκαγιάς.

Στην Κρήτη, τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο οι πυρκαγιές σε Κακοδίκι Χανίων και Πλάτανο Ρεθύμνου. Η τελευταία είχε επεκταθεί και στο Νομό Ηρακλείου, στην περιοχή Κλίμα, αφού νωρίτερα είχε απειλήσει και τον οικισμό Ρίζικα. Ξεκίνησε από δύσβατη περιοχή και στη συνέχεια έκαψε - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - 1.500 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και καλλιέργειες με ελιές. Παράλληλα, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά στο Θράψανο Ηρακλείου. Ιδιο σκηνικό στον Αγιο Φωκά Λέσβου, με τη φωτιά να τίθεται υπό έλεγχο λίγο μετά την εκδήλωσή της, αλλά και στην Τροιζηνία, στη θέση Δρυόπη. Για την τελευταία, μάλιστα, συνελήφθη και ένας 21χρονος που κατηγορείται πως έβαλε τη φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν μπιτόνια με βενζίνη τόσο στα Δερβενοχώρια και στην Πάρνηθα κοντά στην περιοχή Στεφάνη, όσο και στο Μάτι και την Ραφήνα. Σημειώνεται ότι η αυτοψία του πραγματογνώμονα της ΔΕΗ αποκλείει το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από σπινθήρα πυλώνα, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Πάντως, μετά τους δύο άτυχους άνδρες που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά της Αγιάς Λάρισας, ένας 30χρονος εθελοντής πυροσβέστης έχασε τη ζωή του την Κυριακή κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε προαύλιο βιοτεχνίας στο Χαλάνδρι. Ο 30χρονος λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις και μεταφέρθηκε στο «Σισμανόγλειο» όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός του οφείλεται και σε παθολογικά αίτια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ