ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Ετοιμάζουν μαζική κάθοδο στην Ελλάδα για να ψηφίσουν ΚΚΕ

Με κάθε μέσο και υπερνικώντας εμπόδια και δυσκολίες οργανώνεται η μαζική προσέλευση στις κάλπες με τα ψηφοδέλτια του Κόμματος

Από τη δράση των ΚΟ του ΚΚΕ στη Γερμανία
Από τη δράση των ΚΟ του ΚΚΕ στη Γερμανία
Mε εφαλτήριο το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών για το ΚΚΕ, που αναδείχτηκε τρίτη δύναμη στους Ελληνες μετανάστες σε χώρες της ΕΕ, με ποσοστό 14,09%, οι Οργανώσεις Εξωτερικού του Κόμματος και της KNE δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε η συμπόρευση με το Κόμμα να εκφραστεί μαζικά και στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιούλη.

Ετσι, εκατοντάδες είναι οι παλιοί και νέοι μετανάστες, που ήδη έχουν κανονίσει πώς θα έρθουν στην Ελλάδα, από κάθε χώρα που έχουν βρεθεί, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες, όπως το υψηλό κόστος, αλλά και εξασφαλίζοντας άδειες από την εργασία, προκειμένου να ψηφίσουν και να ενισχύσουν το Κόμμα τους.

Οπως επισημαίνουν στον «Ριζοσπάστη» στελέχη του Κόμματος που οργανώνουν τη μαζική προσέλευση στη χώρα μας μελών και φίλων που θα ρίξουν το κόκκινο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις κάλπες της Κυριακής, η προσπάθεια αυτή αξιοποίησε το πολύ πλατύ άνοιγμα που έγινε και το προηγούμενο διάστημα πριν από τις ευρωεκλογές.

Σε Γαλλία, Βέλγιο, Βρετανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έγινε ένα πλατύ άνοιγμα, με πολύμορφες εκδηλώσεις, συσκέψεις, συζητήσεις κυρίως στους νέους μετανάστες, επιστήμονες και εργαζόμενους που στα χρόνια της κρίσης αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Αυτούς που συνάντησαν στις περισσότερες περιπτώσεις παρόμοιες συνθήκες ζωής και δουλειάς, διαπιστώνοντας από πρώτο χέρι την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου σε όλους τους λαούς, σε εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα κ.ο.κ.

Εχει έτσι ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα αυτών των μεταναστών σήμερα όχι μόνο ακούει, αλλά εκτιμά και συμπορεύεται με το ΚΚΕ, δείχνει διάθεση αυτοθυσίας για να ενισχύσει το ΚΚΕ και χωρίς να υπολογίζει το κόστος κατεβαίνει στην Ελλάδα για να ψηφίσει το Κόμμα. Είναι μετανάστες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΚΚΕ «να μην πάει ούτε μια ψήφος χαμένη», επιβεβαιώνοντας ότι τα εμπόδια ξεπερνιούνται, ότι υπάρχει τρόπος να κατανικηθούν δυσκολίες για όποιον είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι την κάλπη.

Αντίστοιχη δουλειά έχει γίνει και στις ΚΟ του ΚΚΕ και τις ΟΒ της ΚΝΕ στη Γερμανία, σε μια σειρά πόλεις, όπου το Κόμμα έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των μεταναστών ως η συνεπής δύναμη που βρίσκεται δίπλα τους παλεύοντας για την ανακούφιση από τα οξυμένα προβλήματά τους και ταυτόχρονα δείχνει ποια είναι η διέξοδος από τον φαύλο κύκλο της ανεργίας, της ξενιτιάς, της υποαπασχόλησης, της εκμετάλλευσης. Οπως επισημαίνουν στελέχη του Κόμματος, και εδώ πραγματοποιήθηκε ένα πολύ πλατύ άνοιγμα της Οργάνωσης στις ευρωεκλογές, ξεδιπλώθηκε η παρέμβαση στις κοινότητες των μεταναστών. Η προσωπική επαφή, το γεγονός ότι οι κομμουνιστές βρέθηκαν μπροστά σε κάθε μικρό και μεγαλύτερο αγώνα των μεταναστών, συνέβαλαν να δυναμώσει το κύρος του Κόμματος. Ετσι, ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων μεταναστών, ξεπερνώντας τεράστιες δυσκολίες, την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας από το ελληνικό κράτος να διευκολύνει τη μετάβαση προς την Ελλάδα, κάνει το βήμα να κατέβει και να στηρίξει το ΚΚΕ.

Στη Σκανδιναβία (Δανία, Σουηδία), μέλη και φίλοι του Κόμματος, χωρίς να λυπούνται χρόνο και έξοδα, αλλάζουν ακόμα και τον προγραμματισμό τους για τις καλοκαιρινές διακοπές και κατεβαίνουν στην πατρίδα με πείσμα, για να μη χαθεί ούτε ένα λαϊκό βόλι υπέρ του ΚΚΕ.

Και στην Κύπρο, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δίνουν αποφασιστικά τη μάχη για τη μαζική μετάβαση στην Ελλάδα εκατοντάδων μεταναστών. Οι Οργανώσεις, πιάνοντας το νήμα από την πολύ καλή δουλειά στις ευρωεκλογές, που διεύρυνε την επιρροή του Κόμματος με νέες δυνάμεις προερχόμενες από άλλους χώρους, οργάνωσαν συσκέψεις, εκδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις, Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο, Παραλίμνι. Το ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ συνεχίζεται και έκφρασή του είναι το ξεπέρασμα των δυσκολιών (κόστος μετακίνησης, άδειες από εργασίες) ώστε να μη χαθεί ψήφος από τους Ελλήνες μετανάστες.

Οι Κομματικές Οργανώσεις έκαναν επίσης άνοιγμα στους στρατευμένους της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), με θετικά αποτελέσματα, ενώ απαιτούν από το ελληνικό κράτος να πάρει μέτρα (άδειες, φτηνή μετακίνηση) ώστε να μπορέσουν να μεταβούν στην Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότεροι.

ΠΑΜΕ
Εδώ και τώρα μέτρα για να μην παρεμποδιστεί το εκλογικό δικαίωμα των εργαζομένων

Ευθύνη της κυβέρνησης να παρασχεθούν όλες οι διευκολύνσεις στους εργαζόμενους

Να πάρει τώρα μέτρα ώστε να μην παρεμποδιστεί το δικαίωμα στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων απαιτεί από την κυβέρνηση το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Ταυτόχρονα κάνει γνωστό ότι «πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων στο ΠΑΜΕ και στα Συνδικάτα για απόπειρα παρεμπόδισης άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στις εθνικές εκλογές, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο τουρισμός και το εμπόριο».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει πως «εργοδότες που διατηρούν επιχειρήσεις σε μεγάλες τουριστικές περιοχές ασκούν πίεση, ακόμη και με την απειλή της απόλυσης, για να μη χορηγήσουν σε εργαζόμενους την εκλογική άδεια που προβλέπεται από το νόμο και η οποία δεν συμψηφίζεται με την κανονική άδεια.

Ετσι, μετά το γεγονός ότι το εκλογικό δικαίωμα αποτελεί είδος πολυτελείας αφού πολλοί εργαζόμενοι χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάνε να ψηφίσουν, έχουμε και το θράσος της εργοδοσίας να το απαγορεύει, για να διασφαλίσει τα τρελά κέρδη που μετρά από τον τουρισμό.

Δεν τους φτάνει η καταστρατήγηση του 5ήμερου και του 8ωρου, η εντατικοποίηση της δουλειάς που σακατεύει ζωές εργαζομένων όλο το καλοκαίρι, τώρα τους πειράζει ακόμη και η χορήγηση της άδειας για το συνταγματικά κατοχυρωμένο εκλογικό δικαίωμα σε όσους θέλουν να πάνε στον τόπο τους να ψηφίσουν.

Επειδή αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να παρασχεθούν όλες οι διευκολύνσεις στους εργαζόμενους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αντί να μένει μόνο στα διαφημιστικά σποτάκια, να πάρει τώρα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εμποδιστεί κανείς εργαζόμενος να πάει να ψηφίσει, καθώς και να εξασφαλίσει το κράτος για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα για τις μέρες που χρειάζονται να ταξιδέψουν, ελεύθερη - δωρεάν διέλευση από τα διόδια», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Τι ισχύει για την εκλογική άδεια των εργαζομένων

Υπενθυμίζεται ότι χορήγηση «ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές» δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι για τις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιούλη. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, ο αριθμός των ημερών άδειας απουσίας, η οποία δεν μπορεί να συμψηφιστεί με την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου, έχει καθοριστεί ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας. β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200 - 400 χλμ. χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες μέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 - 400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας. β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες μέρες.

Αντί προεκλογικού δεκαλέπτου...

Μοναδικοί καλλιτέχνες μιλούν με λόγια μεστά και από καρδιάς για τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ

Με έναν διαφορετικό τρόπο επιλέγει το ΚΚΕ να απευθυνθεί στο λαό με το δεκάλεπτο μήνυμα για τις εκλογές της 7ης Ιούλη.

Τέσσερις μοναδικοί καλλιτέχνες, που συμπορεύονται με το Κόμμα, η Ελένη Γερασιμίδου (υποψήφια βουλευτής Ανατ. Αττικής), η Σεμίνα Διγενή (υποψήφια βουλευτής Α' Πειραιά), ο Γιώργος Κιμούλης, ο Θάνος Μικρούτσικος (υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και ο Παύλος Ορκόπουλος (υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας) ενόψει των εκλογών μιλάνε για το ΚΚΕ, τη ζωή και τους αγώνες...

Σε ερωτήσεις που δεν ακούγονται, αλλά όλοι μπορούμε να φανταστούμε, ο καθένας με τον δικό του, μοναδικό τρόπο μοιράζεται τις σκέψεις του, ανασύρει μνήμες και βιώματα, αλλά και το τι σηματοδοτεί η στήριξη και ενίσχυση του ΚΚΕ σε αυτές τις συνθήκες.

Στο πιάνο μάς συνοδεύει σε όλο το δεκάλεπτο ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Θ. Μικρούτσικος, αρχικά με αυτοσχεδιασμούς της στιγμής και στη συνέχεια με τον «Μικρόκοσμο» από τον πρώτο του δίσκο, «Πολιτικά Τραγούδια», του 1975.

Ξεκινώντας από την πρώτη επαφή και γνωριμία τους με το Κόμμα, οι συμμετέχοντες μας «σεργιανούν» σε στιγμιότυπα που συγκινούν. Ακούμε, έτσι, τον Γ. Κιμούλη να θυμάται τα λόγια του πατέρα του, μέλους του ΚΚΕ, που τον μεγάλωσε με τη φράση: «Ευτυχισμένος θα είσαι μόνο αν κι όλοι οι άλλοι είναι ευτυχισμένοι». Και συνεχίζει: «Ολα αυτά τα χρόνια ακολούθησα παράλληλους βηματισμούς, δε χάθηκα όμως, ούτε ξέχασα τις αξίες μου. Επέστρεψα στον αρχικό τόπο των αξιών μου, γιατί οι αξίες δε μεταμορφώνονται ανάλογα με τις εποχές».

Και πώς να περιγράψει κανείς με μια λέξη το ΚΚΕ; «Επανάσταση», λέει η Ελένη Γερασιμίδου, «επανάσταση ή αντάρτικη καρδιά», απαντά η Σεμίνα Διγενή. «Αγώνας», λέει ο Παύλος Ορκόπουλος, που αναφέρει ότι «συναντήθηκε» με το Κόμμα στα μέσα της δεκαετίας του '70 στις οικοδομές, «όπου δούλευα για να μπορέσω να σπουδάσω». Και για τον Θ. Μικρούτσικο είναι «κόμμα αρχών, το πιο ιστορικό κόμμα της Ελλάδας και το μοναδικό που παλεύει για τους πολλούς».

Τη θέση τους παίρνουν στο σποτ, μέσα από τις αφηγήσεις, οι εικόνες του Μπελογιάννη, του Αρη, των αλύγιστων πολιτικών κρατουμένων, μιας κοπέλας από 15 έως 17 χρόνων με το δίκοχο του ΔΣΕ, θυμίζοντάς μας τη συγκλονιστική Ιστορία του Κόμματος.

Και στο διά ταύτα, μιλώντας με αμεσότητα, γιατί να στηρίξει ο άλλος το ΚΚΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Θα είναι πάντα δίπλα σου, δεν θα σε προδώσει ποτέ...», λέει ο Παύλος Ορκόπουλος. Και σύμφωνα με την Σεμίνα Διγενή, την ψήφο στο ΚΚΕ «θα τη βρεις δίπλα σου την επόμενη μέρα... Θα είναι μια ψήφος για την οποία δεν θα μετανιώσεις ποτέ...».

  • Μπορείτε να δείτε το σποτ στο portal του ΚΚΕ «902.gr»


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ