ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Βαριά» ατζέντα γεμάτη επικίνδυνα σχέδια

Κλιμάκωση των επικίνδυνων σχεδιασμών προδιαγράφουν τα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ. από την περσινή Σύνοδο)

Copyright 2017 The Associated

Κλιμάκωση των επικίνδυνων σχεδιασμών προδιαγράφουν τα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ. από την περσινή Σύνοδο)
«Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών έρχεται σε κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Θα είναι μια σημαντική ευκαιρία να καταγραφεί η πορεία του ΝΑΤΟ για τα επόμενα χρόνια».

Αυτό τονίζεται ευθύς εξαρχής σε κείμενα του ΝΑΤΟ, προπαρασκευαστικά της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, στις 11 και 12 Ιούλη στις Βρυξέλλες, με βασικό στόχο να εξελιχθεί σε «μια ισχυρότερη και πιο ευέλικτη Συμμαχία» για λογαριασμό των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, στην αντιπαράθεσή τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στα κείμενα τονίζεται, εξάλλου, ότι στην επερχόμενη Σύνοδο «η Συμμαχία θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας εντός και γύρω από την Ευρώπη, μεταξύ άλλων μέσω ενίσχυσης της αποτροπής και της άμυνας, προβολής σταθερότητας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, εκσυγχρονισμού της Συμμαχίας και επίτευξης δικαιότερης κατανομής των βαρών» μεταξύ των κρατών - μελών.

Κλιμάκωση

Ενδεικτικά της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδίων είναι όσα καταγράφονται για τις «προόδους» της δολοφονικής συμμαχίας ανά τομέα:

-- Σε ό,τι αφορά την παράθεση δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, καταγράφεται ότι «το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την προωθημένη παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας με τέσσερις πολυεθνικούς σχηματισμούς μάχης ("battlegroups") σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία. Η Συμμαχία ενισχύει επίσης την παρουσία της στην περιοχή τη Μαύρης Θάλασσας».

-- Για την ενίσχυση της «άμεσης ανταπόκρισης» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, καταγράφεται ότι «η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force) τριπλασιάστηκε σε περίπου 40.000 στρατιώτες, με μια ισχυρή δύναμη - "αιχμή του δόρατος" - 5.000 ανδρών στον πυρήνα της, υψηλής ετοιμότητας, έτοιμη να αναπτυχθεί σε λίγες μέρες. Εξάλλου, το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει οκτώ μικρά στρατηγεία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας για να συνδέσει τις εθνικές δυνάμεις με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ».

-- Για το λεγόμενο «Νότιο μέτωπο», καταγράφεται η κλιμάκωση των επικίνδυνων σχεδιασμών: «Το ΝΑΤΟ ενίσχυσε επίσης την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις ασφαλείας που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Συμμαχία εξακολουθεί να ενισχύει την αεροπορική άμυνα της Τουρκίας. Εχει εντείνει τις ασκήσεις και επιτάχυνε τη λήψη αποφάσεων. Υποστηρίζει τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS με πτήσεις επιτήρησης (σ.σ. τα ιπτάμενα ρανταρ AWACS) και εκπαίδευση για τις ιρακινές δυνάμεις. Και συνεργάζεται με άλλους εταίρους».

«Η Συμμαχία δημιούργησε έναν κεντρικό σταθμό για το Νότο (Hub for the South) στο στρατηγείο στη Νάπολη, προκειμένου να βελτιώσει την κατανόηση των περιφερειακών προκλήσεων. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι παρόν στο Αιγαίο (σ.σ. η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που αναπτύχθηκε κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης, με πρόσχημα το Προσφυγικό) και στη Μεσόγειο», γράφεται χαρακτηριστικά.

-- Ενδεικτικά είναι και όσα λέγονται για την πυρηνική πολιτική του ιμπεριαλιστικού οργανισμού: «Το ΝΑΤΟ διασφαλίζει ότι η πυρηνική του αποτροπή (βλ. πυρηνικά όπλα) παραμένει αξιόπιστη και αποτελεσματική...», ενώ σε ειδικό κεφάλαιο γράφουν: «Τα πυρηνικά όπλα αποτελούν βασική συνιστώσα των συνολικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας για την αποτροπή και την άμυνα, παράλληλα με τις συμβατικές δυνάμεις και την πυραυλική άμυνα».

Στην «επόμενη φάση» των επικίνδυνων σχεδίων

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα των επικίνδυνων σχεδιασμών, στα κείμενα αναφέρεται ότι στην επικείμενη Σύνοδο «το ΝΑΤΟ θα εισέλθει στην επόμενη φάση της προσαρμογής του. Οι σύμμαχοι θα λάβουν αποφάσεις για την αύξηση της στρατιωτικής κινητικότητας και της ετοιμότητας των δυνάμεων. Θα αποφασίσουν για περαιτέρω μέτρα για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που προέρχονται από το Νότο».

Παραπέρα, ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει «την άμυνά του στον κυβερνοχώρο, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Κυβερνο-Επιχειρήσεων (Cyber Operations Centre)», και ότι θα διασφαλίσει «ότι έχει το σωστό συνδυασμό στρατιωτικών και πολιτικών δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων προκλήσεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του υβριδικού πολέμου».

Με «προγράμματα σταθερότητας» για τον επόμενο γύρο σε Μ. Ανατολή - Β. Αφρική

Ενδεικτικά είναι και τα όσα προαναγγέλλονται για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Στο κεφάλαιο «Προβολή σταθερότητας και καταπολέμηση της τρομοκρατίας», διαβάζουμε:

«Για να διαφυλάξει την ασφάλεια στο σπίτι του, το ΝΑΤΟ πρέπει να βοηθήσει τα προγράμματα σταθερότητας πέρα από τα σύνορά του (...). Οταν οι γείτονες της Συμμαχίας είναι σταθεροί, οι Σύμμαχοι είναι πιο ασφαλείς».

«Δεκαετίες εμπειρίας, από τα Βαλκάνια έως το Αφγανιστάν, έδειξαν ότι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της αστάθειας είναι η κατάρτιση των τοπικών δυνάμεων. Το ΝΑΤΟ έχει την τεχνογνωσία: Ενα δίκτυο συνεργασιών με πάνω από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Και επιτόπου δυνάμεις, που έχουν σημασία για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Σύμμαχοι», συμπληρώνεται.

Απαριθμώντας τα επόμενα βήματα, στα κείμενα καταγράφονται τα εξής:

-- «Στο Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ αυξάνει το μέγεθος της αποστολής "Resolute Support", με 3.000 περισσότερους εκπαιδευτές (...) Και στη Σύνοδο Κορυφής, οι Σύμμαχοι θα επιβεβαιώσουν τη διαρκή δέσμευση του ΝΑΤΟ».

-- Για την επέμβαση στη Συρία καταγράφεται ότι το ΝΑΤΟ «εξετάζει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η υποστήριξή του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνασπισμού» υποτίθεται κατά του ISIS.

-- Για το Ιράκ λέγεται ότι «στη Σύνοδο Κορυφής, οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν να ξεκινήσουν μια νέα αποστολή εκπαίδευσης στο Ιράκ, για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του ISIS ή άλλων τρομοκρατικών ομάδων. Αυτό θα περιλαμβάνει την οικοδόμηση στρατιωτικών ακαδημιών και σχολείων».

-- Καταγράφεται ακόμη ότι «το ΝΑΤΟ βοηθά επίσης Ιορδανία και Τυνησία να ενισχύσουν την άμυνά τους και να εξασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια. Είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Λιβύη, εφόσον ζητηθεί», και προστίθεται ότι «στη Σύνοδο Κορυφής, το ΝΑΤΟ θα εξετάσει πώς μπορεί να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τους νότιους εταίρους του, μεταξύ άλλων με βελτιωμένο σχεδιασμό και ασκήσεις».

«Προβολή ισχύος» σε Βαλτική, Βαλκάνια και ανατολικά

Κάνοντας σαφές ότι παίζουν βασικό ρόλο στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, το κείμενο κάνει συνεχώς αναφορές σε Βαλκάνια και Αιγαίο:

«Στα Βαλκάνια, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει τους εταίρους του, μεταξύ άλλων μέσω της αποστολής KFOR. Στο Αιγαίο, το ΝΑΤΟ βοηθά τις διεθνείς προσπάθειες για την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στην Ελλάδα, την Τουρκία και την υπηρεσία συνόρων Frontex της ΕΕ. Στη Μεσόγειο, η θαλάσσια επιχείριση του ΝΑΤΟ "Sea Guardian" υποστηρίζει την επίγνωση της κατάστασης...».

Στο ίδιο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην περιλάλητη «πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ», που, όπως ισχυρίζονται, «μαζί με τη διεύρυνση της ΕΕ, συνέβαλε στη διάδοση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη». Το ΝΑΤΟ θυμίζει ότι το 2017, το Μαυροβούνιο έγινε το 29ο μέλος του, «αποδεικνύοντας ότι η πόρτα της Συμμαχίας παραμένει ανοιχτή στα ευρωπαϊκά κράτη που είναι σε θέση να αναλάβουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της ένταξης και να συμβάλουν στην ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο», ενώ φανερό είναι ότι σε αυτήν τη στρατηγική εντάσσεται και η πρόσκληση που θα δεχτεί η ΠΓΔΜ για ένταξη στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Βάζει στόχους και για τα υπόλοιπα μέτωπα: «Στα ανατολικά, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες και την ανθεκτικότητα των εταίρων του σε Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία, για την προώθηση μεταρρυθμίσεων» στον αμυντικό τομέα.

Επίσης, «το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με εταίρους όπως Φινλανδία και Σουηδία, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλεια στη στρατηγικά σημαντική περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας».

«Πιο ισχυρή συνεργασία με την ΕΕ»

Αλλο ειδικό κεφάλαιο στα προπαρασκευαστικά κείμενα είναι «η στενότερη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ», που χαρακτηρίζεται «καθοριστική για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και αναδυόμενων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, όπου και αν προκύπτουν».

Εκτιμούν ότι ήδη «οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται στενά: Η ικανότητα του ΝΑΤΟ τόσο για συλλογική άμυνα όσο και για διαχείριση κρίσεων συμπληρώνει το ευρύ φάσμα δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ».

Εκτιμούν, επίσης, ότι «ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν σημειώσει πρωτοφανή πρόοδο σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας συνεργασίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο, στη δημιουργία ικανοτήτων για τους εταίρους του ΝΑΤΟ, στην άμυνα στον κυβερνοχώρο και στην αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών. Το 2017 εγκαινιάστηκε από κοινού ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών στο Ελσίνκι της Φινλανδίας».

Προαναγγέλλουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής «ΝΑΤΟ και ΕΕ θα προβούν σε απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016. Ο γγ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να υπογράψει μια νέα Κοινή Δήλωση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ορίζοντας ένα κοινό όραμα για το πώς η συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων ασφαλείας».

Νέες διοικήσεις, «στρατιωτική κινητικότητα» και περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες

Στο κεφάλαιο για τα επόμενα βήματα «εκσυγχρονισμού του ΝΑΤΟ» διαβάζουμε ότι μπροστά στις «σύγχρονες προκλήσεις» «οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε μια σημαντική επικαιροποίηση της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων Διοικήσεων για να διασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούν να κινούνται γρήγορα στον Ατλαντικό και εντός της Ευρώπης». Η μία θα είναι στις ΗΠΑ, για να ελέγχει τις ατλαντικές μεταφορές, και η άλλη στη Γερμανία, όλα για την ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Κάνοντας δε σαφές ότι οι στρατιωτικές δαπάνες σε κάθε χώρα - μέλος γίνονται με βάση τα ΝΑΤΟικά προτάγματα, τονίζεται στα προπαρασκευαστικά της Συνόδου κείμενα: «Το ΝΑΤΟ βοηθά επίσης τα έθνη να αποφασίσουν πώς και πού να επενδύσουν στην άμυνά τους (...) για να αναπτυχθούν αμυντικές δυνατότητες που χρειάζονται οι Σύμμαχοι».

Τέλος, στόχος μπαίνει και «η δίκαιη κατανομή βαρών», μια απαίτηση των ΗΠΑ προς Καναδά και τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη να πιάσουν όλα τη ΝΑΤΟική νόρμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ ετησίως να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες, όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις «διαπρέπουν» διαχρονικά.

Λένε σχετικά οι ΝΑΤΟικοί: «Από το 2014, το ΝΑΤΟ έχει δει τρία συναπτά έτη αύξησης των αμυντικών δαπανών μεταξύ των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά, ποσό που ανέρχεται σε επιπλέον 46 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Εχουμε κάνει στροφή, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Η Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να ανακεφαλαιώσουμε την πρόοδο των Συμμάχων και για την εξέταση μελλοντικών σχεδίων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ