ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι «πειθαρχικές ευθύνες» δεν μπορούν να σκεπάσουν την αντιλαϊκή πολιτική

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για την πλημμύρα με τους 24 νεκρούς

Από τις νέες πλημμύρες του Ιούνη στη Μάνδρα

Eurokinissi

Από τις νέες πλημμύρες του Ιούνη στη Μάνδρα
Την αναζήτηση «πειθαρχικών ευθυνών» από υπαλλήλους του δασαρχείου Αιγάλεω, της Πολεοδομίας Ελευσίνας, αλλά και από αιρετούς του δήμου Μάνδρας και από ιδιώτες μηχανικούς, προτείνει η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, στο πόρισμά της για τις πολύνεκρες πλημμύρες στη Δυτική Αττική το Νοέμβρη του 2017, δίνοντας το έναυσμα σε κυβέρνηση και Περιφέρεια να κλιμακώσουν την προπαγανδιστική επιχείρηση συγκάλυψης των πολιτικών τους ευθυνών, συνολικά τις συνέπειες της αντιλαϊκής τους πολιτικής.

Στο πόρισμα, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με βάση τόσο το ιστορικό και τη συχνότητα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, όπως καταγράφεται από το 2014 και μετά, ακόμη και αν αυτά προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές, όσο και από την υπάρχουσα «ωριμότητα» των σχετικών μελετών, όφειλαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στο δασαρχείο Αιγάλεω, οι ευθύνες καταλογίζονται σε υπαλλήλους που καθυστέρησαν τρία χρόνια να απαντήσουν για το δασικό ή μη χαρακτήρα της περιοχής και για παραλείψεις που οδήγησαν στην έκδοση οικοδομικής άδειας για ανέγερση κτισμάτων μέσα στο ρέμα «Σούρες». Οι ευθύνες στην Πολεοδομία Ελευσίνας επιρρίπτονται διότι δεν είχε ενεργοποιηθεί ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων, μετά από το πλημμυρικό φαινόμενο του Οκτώβρη του 2015, και διαπιστώνεται ότι η πολεοδομία εξέδωσε νόμιμες άδειες για κατασκευή κτισμάτων ακόμα και μέσα στο ρέμα.

Σε αιρετούς του δήμου Μάνδρας επιρρίπτονται ευθύνες για την ανέγερση αμαξοστάσιου και δημοτικού γηπέδου μέσα στην κοίτη του ρέματος, ενώ σε ιδιώτες μηχανικούς οι ευθύνες καταλογίζονται για το γεγονός ότι ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν την κατασκευή των αυθαιρέτων κτισμάτων μέσα στο ρέμα. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα αυθαίρετα μέσα στα ρέματα της περιοχής υπερβαίνουν τα 39 και πρόκειται για αποθήκες, κατοικίες, πρατήρια καυσίμων, αμαξοστάσια, γήπεδα και κέντρο διασκέδασης.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα, σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα στην κοίτη των ρεμάτων, διαπιστώθηκε η ανάγκη οριοθέτησης ρεμάτων στην περιοχή, συλλογής αξιόπιστων υδρολογικών δεδομένων και επικαιροποίησης του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Να σημειωθεί ότι καμιά ευθύνη δεν αναγνωρίζεται στην Περιφέρεια.

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων

Στο μεταξύ, μέτρα για την προστασία των πληγέντων από την πρόσφατη πλημμύρα στη Μάνδρα, καθώς και συνολικά των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, διεκδικεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της περιφερειακής αρχής και καλεί σε αγώνα για: «Να παρθούν άμεσα μέτρα για τους συνανθρώπους μας που έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες τους. Να εξασφαλιστεί δωρεάν ενδεχόμενη φιλοξενία τους. Να γίνει καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει άμεσα η αποζημίωση στο 100%. Ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης στο 100% των ζημιών της πλημμύρας του Νοέμβρη».

Επίσης, στους πληγέντες εργαζόμενους να δοθεί άδεια με αποδοχές λόγω «ανωτέρας βίας», για όσο διάστημα χρειάζεται. Κανένας να μη χάσει τη δουλειά του. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε πληγείσες επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Στηρίζει την κινητοποίηση σωματείων και φορέων για τον ΧΥΤΑ Φυλής

Θα γίνει την Πέμπτη 5 Ιούλη, στην Ομόνοια

Την κινητοποίηση που διοργανώνουν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, την Πέμπτη 5 Ιούλη, με συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, με αίτημα να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής και διαχείριση των απορριμάτων προς όφελος του λαού, στηρίζει ο δήμος Πετρούπολης. Για το θέμα αυτό, ο δήμαρχος, Βαγγέλης Σίμος, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, στο γραφείο του δημάρχου.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι εξελίξεις που αφορούν τον ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και το σχεδιασμό για τη δημιουργία καινούργιων χωματερών είναι ραγδαίες. Ταυτόχρονα, μαζικές είναι οι πρωτοβουλίες και οι κινητοποιήσεις των σωματείων και των φορέων της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, που διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που θέλουν να υλοποιήσουν Περιφέρεια Αττικής και κυβέρνηση, αναγκάζοντας το λαό εδώ και 60 χρόνια να ζει δίπλα στη χωματερή, με αποτέλεσμα να βλάπτεται η υγεία και να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής του.

Η προκλητική δήλωση της περιφερειάρχη Αττικής, κας Δούρου, στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, απέναντι στην κινητοποίηση των σωματείων και των φορέων, αποδεικνύει τους πραγματικούς σκοπούς και την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας.

Η κ. Δούρου όχι μόνο ομολόγησε με κυνικό τρόπο τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά παραδέχτηκε τη δημιουργία νέων χωματερών στο Γραμματικό, στο παλιό λατομείο Μουσαμά και σε άλλα τέσσερα σημεία. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής ότι "θα τη βρει απέναντί του"! Κι όλα αυτά, λίγα χρονιά μετά την προεκλογική της συγκέντρωση στο Μενίδι το 2014, όπου δήλωνε αναφερόμενη στην αναγκαιότητα του κλεισίματος της χωματερής στη Φυλή: "Η Αττική μας έχει επιτροπές και πρωτοβουλίες πολιτών στη Φυλή και Στην Κερατέα, στο Γραμματικό, στον Ωρωπό και αλλού, που μας δείχνουν το δρόμο των δίκαιων αγώνων για τη ζωή μας".

Το πρόσφατο ρήγμα στο χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φυλής, που είχε ως συνέπεια το κλείσιμο της χωματερής και τόνους σκουπιδιών στις γειτονιές της Αττικής, είναι μια ακόμα απόδειξη του υπερκορεσμού της χωματερής. Την ίδια στιγμή, επιπρόσθετη εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι στη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, στα τέλη Μάη, αποφασίστηκε η αύξηση της εισφοράς των δήμων της Αττικής προς τον ΕΔΣΝΑ κατά 11,4%, τη στιγμή που, σήμερα ειδικά, είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης της εισφοράς και κατ' επέκταση μείωσης και στα δημοτικά τέλη προς όφελος των λαϊκών οικογενειών.

  • Καμία σκέψη για νέα χωματερή στο Λατομείο Μουσαμά.
  • Η υγεία και η ποιότητα ζωής του λαού της πόλης μας είναι αδιαπραγμάτευτη!».
ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδεία σε πλημμυρόπληκτα χωριά

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στο δήμο Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας
Από τις καταστροφικές πλημμύρες στο δήμο Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας
Στα χωριά Κανάλια και Κερασιά του δήμου Ρήγα Φεραίου, που χτυπήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, περιόδευσε την περασμένη Πέμπτη κλιμάκιο της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Γιώργο Λούμα και Αποστόλη Παπαϊωάννου, στελέχη του Κόμματος, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας και δημοτικό σύμβουλο Ρήγα Φεραίου αντίστοιχα.

Στην Κερασιά, όπου τους υποδέχτηκε η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Αντωνία Χασιώτη, το κλιμάκιο του ΚΚΕ αντίκρισε εικόνα καταστροφής. Κάτοικοι του χωριού, μιλώντας με τους εκπροσώπους του Κόμματος, κατήγγειλαν τις ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις τεράστιες ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία, αφού τα προβλήματα είναι γνωστά από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν γίνονται παρεμβάσεις και έργα υποδομής, που θα μπορούσαν να προλάβουν τέτοιες καταστάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μεγάλες ζημιές στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την Κερασιά με τον υπόλοιπο δήμο, όπου ανάλογες καταστροφές υπήρξαν και πριν από λίγα χρόνια, και, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, έγιναν προχειροδουλειές, χωρίς καμιά υποδομή και δίχως καμιά πρόβλεψη για τον Κερασιώτη ποταμό, που περνάει δίπλα του.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ επισήμαναν ότι δεν χωράνε δικαιολογίες περί «ακραίων καιρικών φαινομένων» και όσα άλλα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των καταστροφών, καθώς είναι εμφανή τα σημάδια της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων. Δεσμεύτηκαν στους κατοίκους ότι θα φέρουν τα προβλήματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου και όπου αλλού χρειαστεί.

Ταυτόχρονα, τους κάλεσαν να οργανώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμο: Αμεση εκταμίευση ικανών κονδυλίων για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές Καναλίων, Κερασιάς και Κεραμιδίου. Καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και οικοσκευές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Να λυθούν άμεσα όλα τα εμπόδια, ώστε η διαδικασία αποκατάστασης να μην είναι χρονοβόρα, να προχωρούν γρήγορα οι όποιες διαδικασίες παρεμβάσεων και αποζημιώσεων.

Επεισόδια στο Σύνταγμα

Επεισόδια σημειώθηκαν στη συγκέντρωση όπου καλούσαν την Κυριακή εθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες στο Σύνταγμα, ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Μικρή ομάδα ατόμων πέταξε το βράδυ φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα στις διμοιρίες των ΜΑΤ, στα σκαλοπάτια της Βουλής, και τα επεισόδια συνεχίστηκαν για κάποια ώρα στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων. Εγιναν τρεις συλλήψεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ