ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2026
Σελ. /28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους έδωσαν συντονισμένη απάντηση στην πολιτική που τους ξεκληρίζει

Κινητοποιήσεις χθες σε Φάρσαλα, Πλατύκαμπο και Τύρναβο | Ξανά στο λιμάνι οι κτηνοτρόφοι στη Λέσβο

ΦΑΡΣΑΛΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ
Με την έναρξη του καλοκαιριού οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λάρισας βρέθηκαν χθες ξανά στους δρόμους, διαδηλώνοντας με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα σε συγκεκριμένα σημεία του νομού και στέλνοντας σαφές μήνυμα συνέχισης του αγώνα για να επιβιώσουν, να παραμείνουν στη γη και στην παραγωγή.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), των Αγροτικών Συλλόγων και υλοποιώντας τις αγωνιστικές αποφάσεις που πάρθηκαν στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές του νομού τις προηγούμενες μέρες, έδωσαν αγωνιστική και συντονισμένη απάντηση στην κυβέρνηση ότι δεν μένουν θεατές στην καταστροφή τους, αντίθετα δυναμώνουν την πάλη τους για να διεκδικήσουν τα ζωτικής σημασίας αιτήματά τους.

Οι μαχητικές κινητοποιήσεις - οι οποίες μάλιστα έγιναν εν μέσω πολλών αγροτικών εργασιών - απέδειξαν ότι η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συσπειρώνει είναι τα πραγματικά στηρίγματα των βιοπαλαιστών στην ύπαιθρο του νομού, οι οργανωτές του αγώνα για τα πραγματικά συμφέροντά τους, απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που γεννά η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προωθώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ τούς φέρνει στα όρια της επιβίωσης για να στηρίζεται η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ
ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ
Τέτοιου είδους προβλήματα είναι το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, η πώληση των προϊόντων τους σε εξευτελιστικές τιμές και το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις από καιρικά φαινόμενα και ζωονόσους ακόμα δεν έχουν δοθεί στους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, για άλλη μια φορά κατήγγειλαν ως φιάσκο τις πληρωμές που έγιναν από την ΑΑΔΕ αυτές τις μέρες, αφού όπως τόνισαν ήταν μειωμένες κατά πολύ σε σχέση με τα ποσά που έπρεπε να τους καταβληθούν. Επίσης ανέδειξαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει ακόμα ούτε τις δεσμεύσεις που αποσπάστηκαν μέσα από τον πρόσφατο μεγάλο αγώνα στα μπλόκα, σε σχέση με την αναπλήρωση του εισοδήματος και το κόστος παραγωγής. Κατήγγειλαν ακόμα τη βιομηχανία διώξεων που έχει εξαπολύσει σε βάρος τους, το γεγονός ότι καλούνται να απολογηθούν επειδή οργάνωσαν την πάλη για την επιβίωσή τους.

Απέναντι σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν το ξεκλήρισμά τους, ότι θα κλιμακώσουν τον οργανωμένο αγώνα τους συντονισμένοι μέσα από την Ομοσπονδία και τους Αγροτικούς Συλλόγους, απαιτώντας από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει μέτρα και να ικανοποιήσει τα αιτήματα που προβάλλουν για την επιβίωσή τους. Αλλωστε, τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει και η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και οι συντονισμένες δράσεις των βιοπαλαιστών στην ύπαιθρο της χώρας.

Συλλαλητήριο με τρακτέρ στο κέντρο των Φαρσάλων

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Το σήμα των χθεσινών μαχητικών κινητοποιήσεων δόθηκε νωρίς το πρωί από την επαρχία των Φαρσάλων, με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα να πραγματοποιούν «απόβαση» στο κέντρο της πόλης. Με τις κόρνες τους σήκωσαν «στο πόδι» όλη την περιοχή, ενώ παρατάχθηκαν συμβολικά για μερικές ώρες στην πλατεία των Φαρσάλων, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των αγροτών.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Σωκράτης Αλειφτήρας, αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, τόνισε ότι «η δράση μας αυτή αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα. Απαντάμε στην κυβερνητική αναλγησία και στη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων». Και ξεκαθάρισε ότι «ο αγώνας με τα τρακτέρ στον δρόμο έχει αποδειχθεί πως φέρνει αποτελέσματα, και το αγροτικό κίνημα είναι αποφασισμένο να τον συνεχίσει και να μην επιτρέψει την ερήμωση της υπαίθρου».

Σε κομβικούς δρόμους σε Τύρναβο και Πλατύκαμπο

Λίγο αργότερα, το απόγευμα, οι αγρότες του πρώην δήμου Πλατυκάμπου συγκεντρώθηκαν συντεταγμένα με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατυκάμπου στην παλιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου.

«Οι αγρότες είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε στους δρόμους. Αν δεν διαδηλώσουμε σήμερα, αύριο δεν θα έχουμε καθόλου δουλειά να κάνουμε», τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Κουκούτσης εκ μέρους της ΕΟΑΣΝΛ. Παραθέτοντας τα δίκαια αιτήματα που προέβαλαν και με τη χθεσινή κινητοποίηση σημείωσε: «Απαιτούμε την άμεση καταβολή των πληρωμών σε όσους αγρότες δεν έχουν λάβει τις ενισχύσεις τους λόγω προβλημάτων με το σύστημα παρακολούθησης (monitoring). Ζητάμε να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση των λιπασμάτων. Η αύξηση στο κόστος των λιπασμάτων ξεπερνά το 60%, οπότε η συγκεκριμένη μείωση δεν επαρκεί, αλλά ακόμα κι αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί». Αναφερόμενος δε στις εξευτελιστικές τιμές, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι παραγωγοί μπαίνουμε "μέσα"».

Είπε ακόμα ότι οι αγρότες έχουν συμμετάσχει επανειλημμένα σε συσκέψεις και διάλογο με την κυβέρνηση, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα αιτήματά τους. Κατέληξε ξεκαθαρίζοντας ότι «ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι αυτός του αγώνα».

Την ίδια ώρα βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι από τον Τύρναβο βρέθηκαν με δεκάδες τρακτέρ πάνω στην Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης, όπου απέκλεισαν συμβολικά την κυκλοφορία για λίγες ώρες. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής Αρχής Τυρνάβου με επικεφαλής τον δήμαρχο Στέλιο Τσικριτσή.

Στο γεγονός ότι η πολεμική εμπλοκή γιγαντώνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των βιοπαλαιστών στάθηκε ο Κώστας Χατζής, γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος στο πετρέλαιο, στο ρεύμα, στα λιπάσματα κ.ο.κ. Επιπλέον, ανέδειξε το γεγονός ότι τα προϊόντα τους πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Αναφέρθηκε στην ανυπαρξία μέτρων προστασίας της κτηνοτροφικής παραγωγής από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, που ακόμα θερίζει κοπάδια στην περιοχή, γεγονός που φέρνει σε αδιέξοδα τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, καταλήγοντας ότι «γι' αυτούς τους λόγους βρισκόμαστε στους δρόμους αρχές Ιουνίου, και έτσι θα συνεχίσουμε».

Ξανά στο λιμάνι οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Λέσβου βρέθηκαν ξανά χθες οι κτηνοτρόφοι του νησιού έπειτα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου (ΟΑΣΛ). Με τη νέα αυτή κινητοποίησή τους εξέφρασαν την οργή τους για το γεγονός ότι εδώ και δυόμισι μήνες η κυβέρνηση τους έχει αφήσει στο έλεος του αφθώδους πυρετού, με αποτέλεσμα περισσότερα από 50.000 ζώα στο νησί να έχουν θανατωθεί, ενώ δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ από τις αποζημιώσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε το υπουργείο.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Σταύρος Μαντατής εκ μέρους της ΟΑΣΛ ανέδειξε ότι οι προειδοποιήσεις του αγροτικού κινήματος για την ανάγκη θωράκισης της κτηνοτροφίας δεν εισακούστηκαν εγκαίρως. Πρόσθεσε ότι «η απουσία κρίσιμων υποδομών, όπως αγροτικά κτηνιατρεία, κτηνιατρικό εργαστήριο και κέντρο ελέγχου εξωτικών νοσημάτων, άφησε το νησί εκτεθειμένο απέναντι στη ζωονόσο».

Συνεχίζοντας ο Στ. Μαντατής επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης στους πληγέντες κτηνοτρόφους, ενώ τόνισε την απαίτηση για πλήρη οικονομική κάλυψη των απωλειών, μέτρα βιοασφάλειας με κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων βρέθηκε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, καθώς και το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, που είχε προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας.


ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ
Απόφαση για συγκρότηση Αγροτικών Συλλόγων ανέδειξε η πλατιά σύσκεψη

Την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων μέσα από τη συγκρότηση Αγροτικών Συλλόγων ανέδειξε η πλατιά σύσκεψη που κάλεσε το Μπλόκο Καλπακίου στην Κρύα Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή πλήθους αγροτοκτηνοτρόφων από την περιοχή.

Τη σύσκεψη εκ μέρους του Μπλόκου Καλπακίου άνοιξε ο αγροτοκτηνοτρόφος Μιλτιάδης Μπούκας, ενώ ακολούθησε παρέμβαση από τον αγροτοκτηνοτρόφο Μιχάλη Τζίμα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θανάσης Κατσανάκης, πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ενωση Αγροτών». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Στην ομιλία του ο Ρ. Μαρούδας υπογράμμισε ότι όσα κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους δεν χαρίστηκαν από καμία κυβέρνηση, αλλά αποσπάστηκαν μέσα από τους οργανωμένους αγώνες και τα μπλόκα. Στάθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές έως τις συνέπειες της ΚΑΠ και των πολιτικών που επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της οργάνωσης, σημειώνοντας ότι το αγροτικό κίνημα έχει ανάγκη από μαζικούς Αγροτικούς Συλλόγους με ενεργή συμμετοχή των παραγωγών και όχι από «σφραγίδες» και μηχανισμούς μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της αγροτιάς. Οπως τόνισε, οι συναντήσεις με υπουργούς και κυβερνήσεις μπορούν να αξιοποιούνται για την προβολή των αιτημάτων, όμως καμία συνάντηση από μόνη της δεν έφερε λύσεις χωρίς τη δύναμη των οργανωμένων αγώνων και της μαζικής συμμετοχής.

Η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η συγκρότηση Αγροτικών Συλλόγων στον νομό Ιωαννίνων κατά περιοχές, με στόχο την ισχυροποίηση του αγροτικού κινήματος και τον καλύτερο συντονισμό των διεκδικήσεων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ