ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
Φρέσκα προνόμια, νέες φοροαπαλλαγές, κρατικό χρήμα και προστασία στο κεφάλαιο

Τα νέα προκλητικά προνόμια για το κεφάλαιο έρχονται να «πατήσουν» πάνω στο έδαφος της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης

Στη Βουλή κατατέθηκε, χτες βράδυ, το νομοσχέδιο με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για τον περιβόητο νέο «αναπτυξιακό νόμο», με τις πολύμορφες κρατικές ενισχύσεις στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, με στόχο την προσέλκυση και στήριξη κερδοφόρων επενδύσεων για το κεφάλαιο.

Στην πρώτη γραμμή, βρίσκονται οι απλόχερες φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και κάθε είδους «διευκολύνσεις», ταυτόχρονα, βέβαια με τις κρατικές επιδοτήσεις στο ύψος της επένδυσης, στο λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» των επιχειρηματιών και στην επιδότηση των επιτοκίων για τα τραπεζικά δάνεια με τα οποία θα συμπληρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Παράλληλα, ειδική μέριμνα επιφυλάσσεται για τις «στρατηγικού χαρακτήρα» επενδύσεις, καθώς και για τις κρατικές ενισχύσεις σε «δίκτυα» επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε ενιαίο επιχειρηματικό σχηματισμό.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι πολύ μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα απολαμβάνουν τα προνόμια του νέου «αναπτυξιακού νόμου», θα έχουν συμβατική υποχρέωση να «μην παύσουν τη λειτουργία της επιχείρησης» και να «μη διακόπτουν την παραγωγική δραστηριότητα της επένδυσης» μόλις για 7 χρόνια...

Οι βασικές διατάξεις του προκλητικού νομοσχεδίου

Αναλυτικότερα, οι βασικές διατάξεις του νέου αντιλαϊκού νομοσχεδίου προβλέπουν:

«Στρατηγικές επενδύσεις». Εντάσσονται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, προϋπόθεση ένταξης είναι η «δημιουργία τουλάχιστον 2 θέσεων εργασίας ανά 1 εκατ. ευρώ επιλέξιμου κόστους επένδυσης». Οπως προκύπτει, οι προς κρατική επιδότηση δαπάνες φτάνουν στις 500.000 ευρώ για καθεμία θέση εργασίας. Προβλέπεται σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Μάλιστα, όπως ρητά αναφέρεται, σε περίπτωση μείωσης του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών, θα εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής. Επιπλέον, τα υπαγόμενα επιχειρηματικά σχέδια της συγκεκριμένης κατηγορίας μπορούν να κάνουν χρήση των ειδικών διατάξεων ταχείας αδειοδότησης («fast track»), μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας. Βέβαια, ισχύει το σύνολο των ευεργετικών διατάξεων, που αφορούν και τις μικρότερου μεγέθους επενδύσεις.

Φορολογικές απαλλαγές. Προβλέπεται πλήρης φορολογική απαλλαγή μέχρι και για 15 χρόνια και μέχρις ότου εξαντληθεί το ποσό της προβλεπόμενης κρατικής ενίσχυσης. Σε περίπτωση έλλειψης επαρκών κερδών στη διάρκεια κάποιου έτους, τα οφέλη για τους επιχειρηματίες μεταφέρονται σε επόμενες χρήσεις. Μάλιστα, οι φοροαπαλλαγές θα υπολογίζονται επί του συνόλου των κερδών του επιχειρηματικού ομίλου, δηλαδή και για τυχόν άλλες δραστηριότητες, πέρα από αυτές που εντάσσονται στον «αναπτυξιακό νόμο». Παράλληλα, με υπουργικές αποφάσεις θα προσδιοριστεί «κάθε αναγκαία λεπτομέρεια» για την εφαρμογή των διατάξεων.

«Επιδότηση κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης». Θα καταβάλλεται στην εργοδοσία ανά εξάμηνο, ενώ, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «οι επιδοτήσεις του μισθολογικού κόστους καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στον οποίο εγγράφεται η σχετική προβλεπόμενη δαπάνη για κάθε οικονομικό έτος». Πρόκειται για ενισχύσεις που προέρχονται από κρατικά ταμεία και τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της ΕΕ (όπως, για παράδειγμα, από το «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ»). «Κάθε αναγκαία λεπτομέρεια» για την καταβολή της επιχορήγησης θα ορίζεται στις αποφάσεις προκήρυξης των επενδυτικών σχεδίων.

«Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων». Ειδικά προνόμια προβλέπονται για «εξωστρεφείς επιχειρήσεις» που έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους τουλάχιστον κατά 10% επί του συνολικού τζίρου την τελευταία τριετία, ή επιχειρήσεις που προχωρούν σε διαδικασία συγχώνευσης, «καινοτόμες» επιχειρήσεις (με αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη κατά 10% την τελευταία τριετία), όσες παρουσιάζουν αύξηση της απασχόλησης, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους τεχνολογίας, πληροφορικής, αγροδιατροφής και γενικότερα επιχειρήσεις που «επιτυγχάνουν αυξημένη προστιθέμενη αξία, σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου τους».

Προς ένταξη επιχειρήσεις. Γίνεται ειδική αναφορά (κατ' εξαίρεση των γενικών διατάξεων) στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων (σε περιοχές που δεν υπάρχει δίκτυο της ίδιας κατηγορίας), στην παραγωγή και διανομή Ενέργειας, όπως συγκεκριμένα στη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας («φωτογραφίζουν» τις συμπράξεις της ΔΕΗ με άλλους ιδιώτες), σε υπηρεσίες τουριστικών λιμανιών (μαρίνες), υδατοδρόμια, διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού (logistics), ίδρυση και επέκταση τουριστικών μονάδων (ξενοδοχεία) τουλάχιστον τριών αστέρων, τουριστικές υποδομές (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικός τουρισμός), αυτοκινητοδρόμια, κέντρα προπονητικού αθλητισμού κ.ά. Επιπλέον, με υπουργικές αποφάσεις θα καθοριστούν ειδικοί όροι για τις ενισχύσεις στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, στην αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.

Επιχειρηματικές συμπράξεις - δικτυώσεις. Πρόκειται για δίκτυα επιχειρήσεων και ερευνητικών/εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κρατικών και ιδιωτικών οργανισμών «έρευνας και ανάπτυξης», που έχουν «κοινή θεματική εστίαση».

«Αναπτυξιακή τράπεζα». Προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης «ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών» (Ταμεία Συμμετοχών) με χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους, αλλά και με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στα σκαριά η «έκθεση συμμόρφωσης»

Με πρόσθετη «αβάντα» τα συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν χτες στη Βουλή και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν στόχο την τόνωση του εγχώριου κεφαλαίου («αναπτυξιακός νόμος», «αδήλωτα εισοδήματα» κ.ά.), προσέρχεται η συγκυβέρνηση στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.

Επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που αναμένεται για την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ παράλληλα η πλευρά της Ευρωζώνης θα καταρτίσει την «έκθεση συμμόρφωσης», στη βάση της οποίας θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη του ελληνικού κράτους.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εν αναμονή του τελικού πορίσματος για την «αξιολόγηση», μετέθεσε τις αποφάσεις για την εκ νέου «κατ' εξαίρεση αποδοχή» ελληνικών ομολόγων (δηλ. για την επαναφορά του περιβόητου «waiver») πιθανόν για την επόμενη συνεδρίαση, στις 22/6, την παραμονή του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Η τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τις εγχώριες τράπεζες, αφού θα υποκαταστήσουν τη σχετικά ακριβή ρευστότητα μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA) με τα πολύ φτηνότερα, σχεδόν τζάμπα, κεφάλαια που διοχετεύονται απευθείας από την ΕΚΤ, με στόχο την ανάκαμψη του κεφαλαίου και την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων. Σύμφωνα με τραπεζίτες, βέβαια, το εκτιμώμενο «επιτοκιακό όφελος» και για τις 4 συστημικές τράπεζες έχει περισσότερο «συμβολική σημασία», καθώς δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων πηγαίνει για επόμενη φάση, σε συνδυασμό με την πορεία εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής και τις συζητήσεις για το κρατικό χρέος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συνδεθεί με τη δεύτερη «αξιολόγηση», που με τη σειρά της περιλαμβάνει το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε χτες από τις Βρυξέλλες ότι κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η τήρηση των δεσμεύσεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως «πλέον είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε σοβαρά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ