ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ
Ψηφίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες

Με συνοπτικές διαδικασίες προχώρησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ψήφιση των αντιλαϊκών τροπολογιών που κατέθεσε προχτές στη Βουλή. Η πρεμούρα της μάλιστα ήταν τέτοια που αργά το μεσημέρι και λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Ολομέλεια, κατέθεσε εκπρόθεσμη τροπολογία (5η στη σειρά) με την οποία παραδίδει πλέον στα funds και τα δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία!

Το ΚΚΕ απαίτησε να αποσυρθεί η εκπρόθεσμη τροπολογία, ή έστω η κατάθεσή της να γινόταν σήμερα προκειμένου να υπήρχε περιθώριο για διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας.

Το αίτημα του ΚΚΕ απορρίφθηκε ασυζητητί από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, παίρνοντας το λόγο, δήλωσε στην Ολομέλεια πως η κυβέρνηση «αποκαλύφθηκε πλήρως. Αξιοποιεί πραξικοπηματικά οποιονδήποτε τρόπο, μέσο και μεθόδευση στη λογική ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Δηλαδή, πώς θα ικανοποιήσει τους δανειστές και το κεφάλαιο και δίνει "γην και ύδωρ". Από αυτή την άποψη εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία, την καταγγέλλουμε. Αποχωρούμε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας και καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μην χάσουν χρόνο. Το μόνο όπλο που τους έχει μείνει είναι η οργάνωση της πάλης για συνολικές ρήξεις και ανατροπές».

Αφορμή για μία ακόμα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν κατά τη συνήθη πλέον κυβερνητική πρακτική, σε άσχετο νομοσχέδιο, ενώ έδωσαν αφορμή για μία ακόμα έντονη κοκορομαχία ανάμεσα στην κυβέρνηση, στη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας τις τροπολογίες αναμάσησε την κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα «δύσκολα πέρασαν», αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα ολοκληρώνουμε το δεύτερο μέρος του αφηγήματος της κυβέρνησης, που ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η διευθέτηση του θέματος του χρέους». Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, πρόσθεσε ότι «διαψεύδονται όσοι έλεγαν ότι στις τροπολογίες θα υπάρχουν σκληρότερα μέτρα» και χαρακτήρισε ακόμα και την απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων για την πρώτη κατοικία ...«διευκρινιστικές αλλαγές»!

Eurokinissi

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβέρνησης είπε ότι «κανείς που ψήφισε υπέρ του πολυνομοσχεδίου, δεν θα έχει λόγο να μην ψηφίσει και τώρα τις τροπολογίες», ενώ για να οξύνει την αντιπαράθεση με τη ΝΔ και δείχνοντας ταυτόχρονα τις «επιδόσεις» της κυβέρνησης στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, την κάλεσε να «βρει άλλο αφήγημα» αφού «το αφήγημα ότι θα πέσει η κυβέρνηση, δεν θα κλείσει η αξιολόγηση, δεν θα πάρουμε το χρέος απέτυχε»...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης προσπάθησε να δικαιώσει το διαχειριστικό μείγμα της ΝΔ και αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σαμαρά σημείωσε: «Μέσα από τις προσπάθειές μας απέδωσαν οι θυσίες του ελληνικού λαού, ισορροπήσαμε την ελληνική οικονομία στο τέλος του 2014. Τίποτε από αυτά που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός δεν θα χρειαζόταν, αν παρέμενε στην κυβέρνηση η ΝΔ». Ενώ επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «νοιάζεται για την καρέκλα», για να αποκρύψει ότι τα μέτρα που παίρνει σήμερα η κυβέρνηση είναι αναγκαία για το κεφάλαιο, που και η ΝΔ υπηρετεί.

Δεν έχει πάτο η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του από την εκπρόθεσμη κυβερνητική τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια της πρώτης κατοικίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «ξεπεράσατε και τον χαρακτηρισμό θεομπαίχτες. Δεν ξέρουμε τι άλλο να σας πούμε. Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία «στα μουλωχτά, στα κρυφά» «για να μην μπορούμε να καταθέσουμε ονομαστική ψηφοφορία επειδή ξέρετε ότι υπάρχουν βουλευτές μας που είναι στην επαρχία για πολιτική δραστηριότητα», προσθέτοντας ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βεβαίως και έκαναν αίσχη, αλλά εσείς τους έχετε ξεπεράσει», «τους δίνετε και μαθήματα».

Οσον αφορά το περιεχόμενο της τροπολογίας επισήμανε ότι «δίνετε τα δάνεια που λέγατε ότι θα προστατεύατε μέχρι 31 Δεκέμβρη του 2017, τα "κόκκινα" μέχρι 140.000 ευρώ, της πρώτης κατοικίας στα funds, στα κοράκια για να τα διαχειριστούν».

«Δεν είναι δυνατόν να έρχεστε και να παραδίδετε συνολικά τα δάνεια που είχαν την προστασία και την εγγύηση του Δημοσίου που πολλά από αυτά είναι δάνεια σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων και όχι μόνο για να τα διαχειριστούν αλλά τα πουλάτε κατευθείαν χωρίς κανέναν περιορισμό».

Οπως επισήμανε, με την τροπολογία παρέχεται κάθε διευκόλυνση στα funds. «Εφόσον - τόνισε - είναι αδειοδοτημένες αυτές οι επιχειρήσεις σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου δεν χρειάζονται περισσότερες απαιτήσεις. Και είστε τόσο θεομπαίχτες που βάζετε μέσα ζήτημα ότι για να πάνε να κάνουν προσημείωση της υποθήκης στο υποθηκοφυλακείο, από 2.500 ευρώ που έπρεπε να πληρώσουν για κάθε προσημείωση, τώρα τα μειώνετε στα 20 ευρώ. Με 20 ευρώ ξεμπερδεύουν. Πόσο θα διευκολύνετε τα funds να πέσουν σαν κοράκια πάνω στα δάνεια των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των επαγγελματιών, των στεγαστικών δανείων των λαϊκών οικογενειών;».

Επισήμανε ότι «αντίστοιχη λογική διέπει συνολικά και τις υπόλοιπες τροπολογίες που είναι η ουρά της "αξιολόγησης", η ουρά δηλαδή της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης για να μπορέσετε να πάρετε τη δεύτερη δόση, που θα αυξήσει βέβαια το δημόσιο, το κρατικό χρέος και ταυτόχρονα να στηρίξετε, να ενισχύσετε με κάθε τρόπο τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων».

Ανέφερε ενδεικτικά για τα υπόλοιπα μέτρα: «Φέρνετε τροπολογία που αλλάζει το καθεστώς για τα διόδια γιατί έβαζε εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού. Διευκολύνετε ακόμα περισσότερο την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Διευκολύνετε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση σε αυτό το αντιασφαλιστικό τερατούργημα που είχατε φέρει. Μειώνετε το εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων, μειώνετε τους κοινωνικούς πόρους στα Ταμεία των μηχανικών, δικηγόρων και των γιατρών.

Αντίστοιχη και η διάταξη που βάζετε μέσα τα φορολογικά ζητήματα που αφορούν και τον περιβόητο "κόφτη", όπου ουσιαστικά ενώ λέγατε πριν ότι για τις δαπάνες που αφορούν φυσικές καταστροφές θα ενημερώνετε τους "θεσμούς" και θα παίρνετε την απόφαση, τώρα τους βάζετε συμμέτοχους. Ούτε καν αυτό. Ούτε σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς δεν έχετε τη δυνατότητα να πείτε ότι αυτοί εξαιρούνται από τον "δημοσιονομικό κόφτη" και το πρωτογενές πλεόνασμα».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες των Οργανώσεων Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, την Παιδαγωγική Ακαδημία του ΔΣΕ, που λειτούργησε το 1948 (στο πλαίσιο της δράσης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο). Συγκεκριμένα, ακολουθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Η ΚΟΒ Κεντρικού Διαμερίσματος διοργανώνει προβολή της ταινίας «Παιδαγωγικό ποίημα», στο λαϊκό δημοτικό θέατρο (Γερμανού και Ηλείας), στις 8 μ.μ.

-- Η ΚΟΒ Νότιας Πάτρας διοργανώνει προβολή της ίδιας ταινίας, στην αίθουσα των ΚΑΠΗ στα Ζαρουχλέικα, στις 8 μ.μ.

-- Η ΚΟΒ Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας διοργανώνει προβολή της ίδιας ταινίας, στην αίθουσα των ΚΑΠΗ της Αγυιάς, στις 8 μ.μ.

Αύριο, Σάββατο

-- Η ΚΟΒ Κεντρικού Διαμερίσματος Πάτρας προβάλλει την ταινία «Παιδαγωγικό ποίημα», στο λαϊκό δημοτικό θέατρο (Γερμανού και Ηλείας), στις 8 μ.μ.

-- Η ΚΟΒ Καλαβρύτων διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου και οι Καλαβρυτινοί μαθητές του - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς», στην πλατεία Δάφνης, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Παναγιώτη Ρεκούτη.

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Αύριο, Σάββατο, σε πολιτική εκδήλωση στο Λονδίνο, που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Βρετανίας του ΚΚΕ, με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, το βρετανικό δημοψήφισμα για την ΕΕ και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Diorama Arts Studios, 201 Drummond Street, Regents Place, NW1 3FE, στις 6 μ.μ.

-- Την Κυριακή 5/6, στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός.

-- Τη Δευτέρα 6/6, στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας, στο δώμα του 11ου ορόφου του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ