ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2016
Σελ. /24
Αρλούμπες

Και τι δεν είπε χτες ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο απευθυνόμενος στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Διακήρυξε έξοδο απ' το μνημόνιο, δίκαιη κατανομή του πλούτου, προστασία της εργασίας και των μισθών και άλλες τέτοιες αρλούμπες!

Και πρόκειται για αρλούμπες καραμπινάτες γιατί ήδη η κυβερνητική πράξη περιέχει: Τσάκισμα ασφαλιστικών δικαιωμάτων, φοροεπιδρομή στους εργαζόμενους, «κόφτες» λιτότητας, παγωμένους μισθούς. Ενώ στο μέλλον προβλέπει επίθεση σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν μείνει. Δηλαδή, τα πάντα για την ένταση της εκμετάλλευσης, πάνω στην οποία στηρίζονται τα μεγάλα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Μην τον αδικήσουμε, όμως, εκτός από τις αρλούμπες είπε και συγκεκριμένα πράγματα μιλώντας στο κεφάλαιο, στην τάξη στην οποία δίνει εξετάσεις: Εξήγγειλε τον νέο «αναπτυξιακό νόμο», που όπως κάθε προηγούμενος σημαίνει νέες παροχές στο κεφάλαιο, νέα πεδία κερδοφορίας.

Ας μην περιμένουν οι εργαζόμενοι απ' τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες που υπερασπίζονται το μονόδρομο της βαρβαρότητας. Ας χαράξουν το δικό τους δρόμο, σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του.

Τα φασιστοειδή και οι «off shore»

Τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής βρήκαν και πάλι ευκαιρία να παραμυθιάσουν τον κόσμο. Ετσι, στη Βουλή, στη συζήτηση για τις «off shore», ούτε λίγο ούτε πολύ τοποθετήθηκαν με κεντρική ιδέα την εξής: «...νομιμοποιούν τις off shore των βουλευτών τους, τα εκατομμύρια στην Black Rock και τις πισίνες των υπουργών τους, τρώνε και πίνουν εις υγείαν των κορόιδων, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών που πληρώνουν τα σπασμένα της μνημονιακής πολιτικής τους». Και επιπλέον, δεν έχασαν ευκαιρία να επιτεθούν στο ΚΚΕ με τις γνωστές εμετικές συκοφαντίες.

Καλό είναι, λοιπόν, να θυμίσουμε στον ελληνικό λαό ένα - δυο πραγματάκια για τους φασίστες που το παίζουν αντισυστημικοί. Και μάλιστα, συγκεκριμένα για τις «off shore». Το Μάρτη του 2013, ενώ βούιζε ο τόπος σύμφωνα με τη «Guardian» ότι «εν μέσω φημών για υποστήριξη από πλούσιους εφοπλιστές, κατάφερε να ανοίξει γραφεία του κόμματος (σ.σ. Χρυσή Αυγή) σε όλη την Ελλάδα», η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση με θέμα «Λύση στη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών εταιρειών», που θα μπορούσε να την είχε γράψει η Ενωση Εφοπλιστών. Με αυτήν ζητούσαν «ανάμεσα σε άλλα να δοθούν εγγυητικές επιστολές από το κράτος για να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες, στην περίπτωση που η πλοιοκτήτρια off shore εταιρεία κηρύξει πτώχευση». Ζητούσαν, δηλαδή, ο ελληνικός λαός να αποπληρώσει το τραπεζικό δάνειο ενός μεγαλοεπιχειρηματία, αν ο μικρός φορολογικός του «παράδεισος» κατέρρεε. Και έχουν το θράσος να μιλάνε...

Μπαρούτι

Στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας» «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 16», η οποία διεξήχθη στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου εντός του FIR Λευκωσίας, συμμετείχαν με μέσα και προσωπικό οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, μαζί με μέσα και προσωπικό από Κυπριακή Δημοκρατία, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισραήλ και Ουγγαρία.

Επισήμως, σκοπός της άσκησης ήταν «η εξάσκηση των συμμετεχόντων στις διαδικασίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων και έρευνας - διάσωσης». Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο ότι με κάθε πρόφαση και ευκαιρία συγκεντρώνονται στον κρίσιμο δίαυλο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου πρόσθετες δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα, στην κόντρα του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Μια ...αρένα όπου σπεύδει να πάρει θέση και η ελληνική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ταγμένη ως είναι στην υπόθεση γεωστρατηγικής αναβάθμισης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία. Μόνο που τέτοια σχέδια βρωμάνε μπαρούτι. Απ' αυτό που πάντα «φυτεύουν» στους λαούς.

Παράδεισος για το κεφάλαιο

«Μία καινούρια προοπτική, για την ελληνική κοινωνία και για την ελληνική οικονομία, ανοίγεται, για πρώτη φορά, με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι σταματά μία παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, ως προς το αν θα περάσουμε την περίφημη αυτή αξιολόγηση (...) Ηδη φαίνεται ότι πανηγυρικά περνάμε την αξιολόγηση αυτή (...) Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για πρώτη φορά δεν έχουμε απλώς υποσχέσεις για τη ρύθμιση του χρέους, έχουμε μία σαφή τοποθέτηση ότι δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βιωσιμότητά του, έναν οδικό χάρτη που αναλύεται σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, και συγκεκριμένες δεσμεύσεις των εταίρων μας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλος, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, γράφει η προχτεσινή ηλεκτρονική «Αυγή». Πράγματι, η κυβέρνηση, αφού πέρασε τους δύο νόμους - καρμανιόλα για το λαό, με νέες, ακόμη πιο σφοδρές αντιδραστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με νέα τεραστίου μεγέθους φοροληστεία, με ιδιωτικοποιήσεις για να επενδύσει το κεφάλαιο και να κερδοφορήσει, με άνοιγμα του δρόμου για πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και ξεκλήρισμα αυτοαπασχολούμενων λόγω «κόκκινων» δανείων, έρχεται να μιλήσει για καινούρια προοπτική. Προφανώς, αυτή είναι παράδεισος για το κεφάλαιο, αυτό ενισχύει πολύμορφα, ακόμη πιο καυτή κόλαση για το λαό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1833 Δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» το βασιλικό διάταγμα «Περί σχηματισμού της Ελληνικής Χωροφυλακής».

1899 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Γιόχαν Στράους (ο 2ος).

1917 Στην πόλη Λιντς της Βρετανίας πραγματοποιείται αντιπολεμική Συνδιάσκεψη των εργατικών οργανώσεων.

1922 Γεννιέται ο Γάλλος σκηνοθέτης Αλέν Ρενέ.

1924 Πεθαίνει ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα.

1926 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Αλεν Γκίνσμπεργκ («κίνημα των Μπίτνικς»)

1927 Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώθηκε η αβασίλευτη δημοκρατία (δημοψήφισμα 1924) και θεσπίστηκε ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας.

1932 Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου. Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1933 Επανιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, που είχε διαλυθεί το 1924.

1934 Η αστυνομία απαγορεύει τη σύγκληση του Αντιφασιστικού Συνεδρίου. Παρά την τρομοκρατία, το Συνέδριο θα συνέλθει τελικά 2 μέρες αργότερα στον Κοκκιναρά Κηφισιάς.

1957 Πεθαίνει ο ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς.

1959 Η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή απορρίπτει την πρόταση της Σοβιετικής Ενωσης για μια Βαλκανική χωρίς πυραύλους.

1963 Πεθαίνει ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ. Ο Ν. Χικμέτ εντάσσεται στο παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας το 1923. Διώκεται για τις ιδέες του και το 1938 καταδικάζεται σε 40 χρόνια φυλακή. Κάτω από την πίεση της διεθνούς κατακραυγής, το καθεστώς αναγκάζεται να τον απελευθερώσει το 1950 και αφού είχε ξεκινήσει απεργία πείνας. Την ίδια χρονιά, τιμάται με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Ωστόσο, παρακολουθείται συνεχώς. Αρχίζει και πάλι να εργάζεται ως σεναριογράφος, αλλά οι πιέσεις συνεχίζονται. Αν και απαλλαγμένος από τη στρατιωτική θητεία, το καθεστώς τον καλεί να καταταγεί! Το 1951 φεύγει κρυφά στη Ρουμανία και την ίδια χρονιά τού αφαιρείται η τουρκική ιθαγένεια, η οποία του δόθηκε και πάλι μόλις το 2001! Ταξιδεύει σε πολλές χώρες και το 1952 εκλέγεται μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης. «Μια θρησκεία, ένας νόμος, ένα δίκαιο:/ Η δουλειά του εργάτη» (Ναζίμ Χικμέτ).

1979 Στον Κόλπο του Μεξικού, και ύστερα από έκρηξη σε γεωτρύπανο, δημιουργείται μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στα χρονικά των περιβαλλοντικών καταστροφών (2.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

1992 Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων 172 κυβερνήσεων και χιλιάδων ακτιβιστών, ξεκινά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η μεγαλύτερη έως τότε παγκόσμια διάσκεψη για την προστασία του περιβάλλοντος («Διάσκεψη της Γης»). Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να προσυπογράψουν τη σχετική συνθήκη, με το επιχείρημα ότι υπονόμευε τη βιομηχανική τους ανάπτυξη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ