ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για το θέμα των παιδικών σταθμών

Ο Νίκος Σοφιανός ζήτησε άμεσα ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν το προσωπικό και τη λειτουργία των σταθμών για τη χρονιά 2015 - 2016

Ενημέρωση για το θέμα των παιδικών σταθμών του Δήμου της Αθήνας ζήτησε, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν από μερικές μέρες, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Κι αυτό με δεδομένα ότι δεν υπάρχει ακόμα έγκριση, από το υπουργείο, του διαγωνισμού για τις 354 προσλήψεις εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου και ότι θα γίνουν δεκτές μόνο οι επανεγγραφές των παιδιών που ήδη υπάρχουν στους σταθμούς, γεγονός που συνεπάγεται τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών.

Ο Ν. Σοφιανός, που έθεσε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Ζητάμε ενημέρωση: Αν έχει εγκριθεί ο διαγωνισμός από το υπουργείο Εσωτερικών. Τι σκοπεύει να κάνει η διοίκηση για να πιέσει και να επισπεύσει. Θα θυμίσουμε ότι και τη χρονιά που τρέχει, είχαμε πρόβλημα με την προηγούμενη κυβέρνηση, λόγω της καθυστέρησης έκδοσης των αποτελεσμάτων αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε με δίμηνα μέχρι να έρθουν οι συμβασιούχοι με 11μηνες συμβάσεις τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη. Χτυπάμε καμπανάκι για το αν θα μπορέσει ένα μεγάλο τμήμα λαϊκών οικογενειών της Αθήνας να βρουν θέση για τα παιδιά τους.

Επίσης, για τη λειτουργία του προγράμματος ΕΣΠΑ τη νέα χρονιά υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες που δεν έχουν διαψευστεί από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Βούτση, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική, δηλαδή ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι κατά 100 εκατ. ευρώ μειωμένο το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη νέα χρονιά. Κι αυτό σημαίνει τουλάχιστον 40.000 λιγότερα παιδιά. Αυτά είναι προβλήματα που θα σφίξουν σαν θηλιά στο λαιμό της λαϊκής οικογένειας που θα ψάχνει όλο το καλοκαίρι να δει τι θα γίνει με τα παιδιά της. Πρέπει σήμερα να υπάρξει ενημέρωση τι γίνεται και τι μέτρα θα πάρουμε για να λειτουργήσει πλήρως τη νέα χρονιά το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ).

Και έχουν βάση οι προβληματισμοί, οι ανησυχίες, οι ενστάσεις που βάζουν 375 εργαζόμενοι του ΔΒΑ με κείμενό τους, εργαζόμενοι που πονάνε τη δουλειά που κάνουν και που εντοπίζουν σοβαρά κενά τα οποία - για να είμαστε δίκαιοι - δεν αφορούν μόνο το δήμο. Είναι σε ισχύ οι μνημονιακοί νόμοι ακόμα (σε σχέση με τις προσλήψεις - συνταξιοδοτήσεις): Το 1 προς 5 και 1 προς 10. Είναι σε ισχύ τα μέτρα που απαγορεύουν διαγωνισμούς ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό. Εάν υπάρξει καθυστέρηση στο διαγωνισμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, το ΔΒΑ στο 50% θα κλείσει. Δεν μπορείς να πάρεις παιδιά χωρίς εργαζόμενους.

Βάζουμε έντονα το ερώτημα: Πώς και πότε θα πάρουμε τους εργαζόμενους που χρειαζόμαστε. Οι αιτιάσεις που βάζουν οι εργαζόμενοι με το κείμενό τους δεν μπορούν να μη γίνουν αντικείμενο προβληματισμού από τη διοίκηση, γιατί τα θέματα που βάζουν της είναι γνωστά. Χρειάζεται να γίνει ενημέρωση για τα προβλήματα στελέχωσης, για την αναλογία παιδιών - παιδαγωγών, για τη διατροφή, για την ένταξη παιδιών με διάγνωση, για την τεχνική υποστήριξη, για την απαξίωση των εργαζομένων, για τις υποδομές υγιεινής και ασφάλειας. Θέματα που μας αφορούν και εμάς και εσάς ως διοίκηση και απαιτούν πόρους και προσωπικό από το κράτος, από την κυβέρνηση».

Ακόμα, ο Ν. Σοφιανός έθεσε το θέμα των μέτρων πυροπροστασίας στο Δήμο Αθηναίων. Και σημείωσε: «Για να μη φτάσουμε μπροστά σε τετελεσμένα θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το τι μέτρα πυροπροστασίας έχει υλοποιήσει ή σκοπεύει να υλοποιήσει άμεσα ο Δήμος της Αθήνας. Εχουμε λόφους, χώρους πρασίνου και αποψίλωση και καθαρισμός δεν έχει γίνει ακόμα. Αυτές οι συνθήκες εγκυμονούν κινδύνους, που σε συνδυασμό με τις καταγγελίες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι από το Πυροσβεστικό Σώμα για τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, φθορά οχημάτων και άλλων μέσων, μπορεί να οδηγηθούμε σε παρανάλωμα του πυρός, αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Τουλάχιστον αυτά που μπορούμε να κάνουμε ως δήμος. Κι αν έχει ήδη προχωρήσει σε μέτρα καθαρισμού η Διεύθυνση Πρασίνου σε βασικούς λόφους και χώρους πράσινου της Αθήνας, να μας ενημερώσετε».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ)
Προχώρησε στην απόλυση των καθαριστριών σχολείων

Εμπροσθοφυλακή της κυβέρνησης στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής αποτελεί η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ του Δήμου Περάματος, η οποία, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε τελικά να απολύσει τις 20 καθαρίστριες των σχολικών μονάδων της πόλης!

Ομως, δεν έμεινε μόνο εκεί. Η «αριστερή» δημοτική αρχή, για να «αντιμετωπίσει» τις καθαρίστριες που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου διεκδικώντας το αυτονόητο, να μη γίνει καμία απόλυση και να υπάρξει μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, έφτασε στο επαίσχυντο σημείο να προσφύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό! Γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της λεγόμενης «ανοιχτής συνέλευσης» των «αγανακτισμένων», από κοινού με τη δημοτική αρχή, δε δίστασαν να συγκεντρώσουν ορισμένους άνεργους, επιδιώκοντας να τους φέρουν σε αντιπαράθεση με τις καθαρίστριες!

Για να πετύχουν τους σχεδιασμούς τους, οι επικεφαλής (ένας από αυτούς γνωστός συνδικαλιστής στον ΟΛΠ) άρχισαν τους προπηλακισμούς σε βάρος των καθαριστριών, λέγοντας «δεν έληξε η σύμβασή σου, μ...; Τι θέλεις τώρα;», «να σηκωθείς να φύγεις να δουλέψει και κανένας άλλος» και άλλα παρόμοια, για να πυροδοτήσουν το κλίμα!

Οι προθέσεις και οι άθλιοι σχεδιασμοί της δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχαν εκφραστεί από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ο πρόεδρός του, Τ. Καραγιαννάκης, είχε επιτεθεί στις καθαρίστριες, χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτο» να διεκδικούν να μην απολυθούν και να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου, «όταν -όπως είχε πει- στο Πέραμα υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι και έχουν και αυτοί δικαίωμα να διεκδικήσουν μία θέση». Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνδυασμός «Μαζί για την ανατροπή» του ΣΥΡΙΖΑ στο Πέραμα, κάνει λόγο για «συνδικαλιστική αλητεία» (!) σε βάρος του κλαδικού Σωματείου Καθαριστών Σχολείων, επειδή προφανώς οργανώνει τον αγώνα των καθαριστριών και ότι «οι άνεργοι αυτής της πόλης έχουν το δικαίωμα για δουλειά»!

Αυτές τις θέσεις εξέφρασαν και στην προχτεσινή συνεδρίαση τόσο ο πρόεδρος όσο και ο δήμαρχος Γ. Λαγουδάκης, οι οποίοι έφτασαν να κατηγορήσουν τις εργαζόμενες αυτές, που εδώ και 10 ως και 18 χρόνια εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέχρι εξάντλησης, αφού δεν επαρκούν και πληρώνονται τώρα με το ποσό των ...300 και κάτι ευρώ, για ...«αναλγησία» απέναντι στους «άνεργους της πόλης»!

Η πρόταση της δημοτικής αρχής, όπως αυτή εκφράζεται από την κατεύθυνση της κυβέρνησης, να απολυθούν οι καθαρίστριες και να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ, πέρασε με 11 ψήφους υπέρ, ενώ δύο δημοτικοί της σύμβουλοι δήλωσαν αποχή.

Οχτώ δημοτικοί σύμβουλοι υπερψήφισαν την πρόταση του Σωματείου για καμία απόλυση και μετατροπή των συμβάσεων των 20 καθαριστριών από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, την οποία από την αρχή είχε καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο συνδυασμός του ΚΚΕ. Να σημειωθεί ότι για να «επιτευχθεί» η προχτεσινή απόφαση, η δημοτική αρχή ανέβαλε δύο φορές τη συζήτηση του θέματος σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, ενώ πριν μία βδομάδα, ανέβαλε με μεθόδευση τη συνεδρίαση του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς εκτιμήθηκε ότι υπήρχε ο κίνδυνος να μην περάσει η πρότασή της.

Η προχτεσινή απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί:

- Στην απόλυση των 13 εργαζόμενων συμβασιούχων ΑμΕΑ του Δήμου.

- Στη «δράση» που έχει αναλάβει με αποπροσανατολιστικές φιέστες και διάφορες κορόνες, για να διευκολύνει την κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

- Το κλείσιμο του μοναδικού βρεφικού σταθμού σε μία εργατούπολη που σφαδάζει από ανεργία.

- Στη διαγραφή πόρων που θα έπρεπε να δοθούν στις Σχολικές Επιτροπές, ύψους 260.000 ευρώ, με το αιτιολογικό ότι αυτές ήταν του 2006 και έχει παρέλθει η 5ετία! Στη συνέχεια, αναγκάστηκε, κάτω από τη θύελλα αντιδράσεων, να πάρει πίσω την απόφαση, αλλά όσον αφορά τα λεφτά, παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον για την καταβολή τους.

- Στη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ, χώρια τις αποφάσεις για 5μηνα και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που έχει προσυπογράψει.

Επιχείρηση της «αντιτρομοκρατικής» στη Νέα Αγχίαλο

Επιχείρηση της «αντιτρομοκρατικής» με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στη Νέα Αγχίαλο Βόλου. Σύμφωνα με τις αρχές, συνελήφθησαν οι δύο από τους τρεις δράστες της ληστείας, που έγινε πριν από ένα χρόνο σε υποκατάστημα της «Εθνικής Τράπεζας» στη Θεσσαλία. Ο τρίτος τραυματίστηκε θανάσιμα.

Οι τρεις καταζητούμενοι εντοπίστηκαν σε μεζονέτα στη Χρυσή Ακτή N. Αγχιάλου Βόλου, όπου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τη σύλληψή τους. Οπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., όταν οι ληστές κλήθηκαν να παραδοθούν, ακούστηκαν πυροβολισμοί μέσα στο σπίτι και αμέσως μετά οι δύο από αυτούς βγήκαν έξω και παραδόθηκαν. Μέσα στη μεζονέτα βρέθηκαν όπλα, ενώ στο δρόμο εντοπίστηκαν και τρία αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το τρίτο άτομο που βρέθηκε στην κατοικία αυτοκτόνησε. Η βαλλιστική έρευνα από τα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας έδειξε ότι τα τρία καλάσνικοφ που βρέθηκαν στη μεζονέτα, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματική ενέργεια. Στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά την επιχείρηση στη Νέα Αγχίαλο και τη σύλληψη δύο ατόμων, εντοπίστηκε χτες στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου νέο κρησφύγετο, στο οποίο πραγματοποιείται έρευνα.

Μετά την απολογία τους στον ανακριτή, όπου αρνήθηκαν τις κατηγορίες, κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται μεταξύ άλλων για οχτώ ληστείες στην Περιφέρεια από το 2011 και μετά, καθώς και για τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Δύο τραυματίες από σεισμό

Δύο τουρίστες τραυματίστηκαν, λόγω της σεισμικής δόνησης μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 5, χτες το απόγευμα, στην Κεφαλονιά, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την κατολίσθηση βράχων στην παραλία του Μύρτου. Οι δύο τουρίστες είχαν κινηθεί προς βραχώδες σημείο το οποίο παρέχει ίσκιο και κοντά σε σπηλιά και τραυματίστηκαν από πέτρες που τους χτύπησαν. Οι τραυματίες είναι βουλγαρικής υπηκοότητας, που δεν πρόλαβαν να αποφύγουν τα κομμάτια βράχων που έπεσαν κατά το σεισμό. Μια γυναίκα που φέρει τραύματα στα πόδια και κάταγμα και ένας άντρας που χτύπησε στο κεφάλι. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 25 χλμ. δυτικά του Αργοστολίου, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 2 χλμ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση 16 χιλιομέτρων δυτικά του Αργοστολίου και είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Η πρωτοεμφανιζόμενη «Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του 47χρoνου αρχιφύλακα των Φυλακών Δομοκού, Σεραφείμ Γκαλιμάνη. Με επιστολή που αναδημοσίευσε σε ιστοσελίδα, δήλωσε ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του αρχιφύλακα. Ο 43χρονος είχε πυροβοληθεί 43 φορές με καλάσνικοφ και με 9άρι πιστόλι από αγνώστους, έξω από το σπίτι του στη Στυλίδα, το Φλεβάρη του 2015.

Προσφορά

Η σ. Σοφία Β., συνεπής στην οικονομική βοήθεια για τις ανάγκες του Κόμματος, προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org