ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Διαδοχικές αντιλαϊκές λίστες για το «κλείδωμα» της συμφωνίας

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) συνεχίζονται τα παζάρια γύρω από την κατάληξη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, ενώ βάσει της «προόδου» που θα διαπιστωθεί, εξετάζεται το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο που έχει ήδη αποσταλεί στους «θεσμούς», ουσιαστικά προετοίμασε για τα επερχόμενα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στο πλαίσιο χτεσινής επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η επόμενη μέρα θα έχει δυσκολίες», ότι «έχουμε κάνει παραχωρήσεις (...), ξέρουμε ότι οι αυτές οι παραχωρήσεις θα είναι δύσκολες», λέγοντας ότι η συγκυβέρνηση έχει καταθέσει ένα «ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στη «διαφορά» με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που «απλά υπέγραφαν τις απαιτήσεις των δανειστών», καλώντας μάλιστα το λαό να είναι «υπερήφανος» (!) «για την προσπάθεια που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση και για το γεγονός ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά, στέκεται σε αντίξοες συνθήκες και διεκδικεί τα δίκια της»...

Σε κάθε περίπτωση, η ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας», μαζί και αυτά που προτείνει η συγκυβέρνηση, συγκαταλέγονται στις αξιώσεις που προβάλλει εδώ και χρόνια το εγχώριο κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, προ των πυλών είναι η παραπέρα απογείωση του ΦΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά, οι «παρεμβάσεις» στο Ασφαλιστικό, στις συντάξεις, το αποφασιστικό προχώρημα των ιδιωτικοποιήσεων και βέβαια από την άλλη πλευρά το «αναπτυξιακό σχέδιο» που έχουν ανάγκη οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, σε συνδυασμό με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.

Διαχειριστικοί ελιγμοί

Για «πλήρες προσχέδιο συμφωνίας, συνολικής έκτασης 47 σελίδων», το οποίο στάλθηκε τη Δευτέρα στους «θεσμούς», κάνουν λόγο κυβερνητικές «διαρροές».

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προβλέπει:

-- Τη διαμόρφωση τριών συντελεστών ΦΠΑ, στο 6%, 11% και 23%. Να σημειωθεί ότι η πρόσθετη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων ξεκινά από το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, όπως υπολογίζει η συγκυβέρνηση και φτάνει στο 1,8 δισ. ευρώ, κατά το σενάριο της Κομισιόν. Μάλιστα, το νέο μέτρο θα ισχύσει άμεσα και όχι από το φθινόπωρο, όπως η συγκυβέρνηση υπολόγιζε σε προηγούμενη φάση. Στα «κλειδωμένα» μέτρα βρίσκεται και αυτό της οριστικής κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

-- Επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,5% για το 2016. Η μείωση των στόχων για το πλεόνασμα συνδέεται με τη διαφαινόμενη παραπέρα υποχώρηση του παραγόμενου ΑΕΠ, η οποία και μεταφράζεται σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, ανεξάρτητα από τους όποιους στόχους.

Οπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, για κάθε θέμα υπάρχουν περισσότερες από μια προτάσεις, γεγονός που «επιβεβαιώνει πως η ελληνική πλευρά έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας»... Παρ' όλα αυτά, Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», χαρακτήρισε «ανεπαρκή» την πρόταση της Αθήνας. Ενδεικτικά γίνεται λόγος σε ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, οι δημοσιονομικοί στόχοι και το μέγεθος του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, προσχέδιο συμφωνίας των «θεσμών» της τρόικας, ολοκληρώθηκε χτες σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να παρουσιαστεί σήμερα στη συγκυβέρνηση και να συζητηθεί σε επίπεδο Euro Working Group.

Αντιλαϊκές διεργασίες

Προχτές Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο πενταμερής συνάντηση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, και τους επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.

Είναι φανερό ότι συζητήθηκαν και τα ζητήματα χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος, σε συνδυασμό με την αποπληρωμή του κρατικού χρέους και τη «βιωσιμότητά» του, που θέτει η πλευρά του ΔΝΤ.

«Οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας μιλούν με μία φωνή», επισήμανε σχετικά με τη συνάντηση η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Ανίκα Μπράιτχαρτ. Σύμφωνα με την ίδια, αντικείμενο της πενταμερούς ήταν η «αποτίμηση των διαπραγματεύσεων» και η καταγραφή της «προόδου» που έχει συντελεστεί. Σχετικά με τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, σημείωσε ότι πολλά έγγραφα ανταλλάσσονται μεταξύ των ελληνικών αρχών και των «θεσμών», λέγοντας ότι αυτό αποτελεί «θετικό σημάδι».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε χτες ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας, αλλά μένει ακόμη «πολύς δρόμος να γίνει, για να φθάσουμε σε μία καλή συμφωνία».

«Είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών σε αυτές τις συνομιλίες να επιλύσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία που δεν θα δημιουργήσει αναταραχή στις χρηματαγορές. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με την πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να εργαστούν από κοινού για μια συμφωνία που δεν θα προκαλέσει αχρείαστη αναταραχή στις χρηματαγορές. Σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ σημείωσε: «Είναι σαφές ότι το ΔΝΤ είναι μέρος των συνομιλιών και οργανισμοί όπως το ΔΝΤ έχουν έναν ρόλο να παίξουν. Το ΔΝΤ έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα».

Στο μεταξύ, στο 1,6 δισ. ευρώ φτάνουν τα ποσά της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους για τον Ιούνη προς το ΔΝΤ. Στα 300 εκατ. ευρώ φτάνει η δόση που καταβάλλεται την Παρασκευή, ενώ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται και η λύση της ενιαίας αποπληρωμής των δόσεων μέχρι το τέλος Ιούνη. Είναι φανερό ότι και αυτή η λύση έχει ως προϋπόθεση την επίτευξη της συμφωνίας και την αναχρηματοδότηση του ελληνικού αστικού κράτους, από τους «θεσμούς» της τρόικας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως «δεν είναι ούτε θεωρητικά δυνατό» να υπάρξει εκταμίευση προς την Ελλάδα, αυτήν τη βδομάδα, λέγοντας ότι πρέπει να διευκρινιστούν ακόμα λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις.

«Ανοιγμα» στην αγορά Ενέργειας

Την ίδια ώρα, τμήματα του κεφαλαίου επαναφέρουν το παραπέρα άνοιγμα και τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενεργειακή αγορά, ζητήματα δηλαδή που βρίσκονται μόνιμα στην ατζέντα και της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρέχουσα διαβούλευση με τους «θεσμούς» της τρόικας περιέχει το ζήτημα της παραπέρα κατάτμησης της ΔΕΗ (με επαναφορά του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ»), τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και τη συνέχιση της ιδιωτικοποίησής του, καθώς και το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, και της πρόσβασης σε αυτό νέων «επενδυτών».

Μείγματα πολιτικής με κοινό παρονομαστή

Στο μεταξύ, περιθώρια περαιτέρω «εξορθολογισμού» στο ασφαλιστικό σύστημα, με την κατάργηση «προνομίων και εξαιρέσεων», βλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας. Μιλώντας σε συνέδριο, που διοργάνωσε στο Λονδίνο το «Chatam House», επισήμανε ότι «ουδείς έχει λάβει πολιτική εντολή για Grexit, είτε εξαιτίας ατυχήματος είτε από πρόθεση» και για το λόγο αυτό δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια είναι επιτυχημένη και πρωτοφανής για χώρα - μέλος του ΟΟΣΑ. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες αυξήσεις στους φόρους, σε αντίθεση με τα περιθώρια εξορθολογισμού στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η ΕΚΤ

Κατά 500 εκατ. ευρώ αυξήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA), και διαμορφώνεται πλέον στα 80,7 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ συζητήθηκε και το θέμα των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χωρίς, όμως, να ληφθεί απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες μέρες φαίνεται να υπήρξαν σημαντικές εκροές καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ενδοαστική διαπάλη για την «εμβάθυνση» της ΟΝΕ

Επί τάπητος τίθεται το ζήτημα της παραπέρα ολοκλήρωσης και εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, το οποίο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες πολιτικής της Κομισιόν. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σχέδιο φέρεται να συζητήθηκε και στο πλαίσιο της συνάντησης του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δομών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδικά για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των πόρων του Γιούρογκρουπ, ενώ οι προτεραιότητες της πολιτικής που θέτει η Κομισιόν, θα εγκρίνονται κάθε χρόνο σε μια Σύνοδο Κορυφής από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι χώρες που θα ανήκουν σε αυτό τον πυρήνα θα πρέπει να ακολουθούν μια «αυστηρή» πολιτική.

Να σημειωθεί ότι ο λεγόμενος δεκάλογος Γιούνκερ προδιαγράφει και την παραπέρα ενίσχυση της διαδικασίας του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» (δηλαδή των μέτρων της δημοσιονομικής εποπτείας), καθώς και τη μελλοντική αντικατάσταση της τρόικας από «μια δομή που να διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, βασισμένη στα ευρωπαϊκά όργανα, με αυξημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Να υπενθυμίσουμε παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σχετικά με τη διαμόρφωση Κοινοβουλίου αποκλειστικά για τα κράτη της Ευρωζώνης, αλλά και προτάσεις, όπως για τη διαμόρφωση προϋπολογισμού της Ευρωζώνης. Θυμίζουμε, επίσης, και τις σχετικά πρόσφατες αναφορές του διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, για την παραπέρα εκχώρηση κυριαρχίας από τα κράτη και τις κυβερνήσεις στην αρμοδιότητα της Κομισιόν.

Παράλληλα, το σχέδιο Γιούνκερ προβλέπει τη διαμόρφωση μιας «εύλογης και ισορροπημένης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ». Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Α. Μέρκελ στη γερμανική «Suddeutsche Zeitung», ότι για τη γερμανική οικονομία, «οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά εκτός της ΕΕ, πολύ μεγαλύτερη ακόμη και από την Κίνα». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως είναι «προς το συμφέρον μας, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μας και της ευημερίας μας, να ενθαρρύνουμε το εμπόριο με τις ΗΠΑ και να μην το αφήσουμε σε ανταγωνιστές μας σε άλλες περιοχές».

Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε από τη Γιούροστατ ότι ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε το Μάη στο 0,3%, έναντι ρυθμού απόλυτης στασιμότητας που εμφάνισε τον Απρίλη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεπέρασαν κάθε όριο το θράσος και η κοροϊδία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τη διαπραγμάτευση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το θράσος και η κοροϊδία ξεπέρασαν κάθε όριο. Τη στιγμή που η κυβέρνηση συζητάει συμφωνία με νέα σκληρά μέτρα, ζητάει από το λαό να "χορτάσει" με περηφάνια, επειδή δήθεν "για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση". Η διαπραγμάτευση, όμως, της κυβέρνησης δεν αφορά τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, αλλά την έξοδο του κεφαλαίου από την κρίση, γι' αυτό και ο λαός καλείται να ξαναπληρώσει τη ...λυπητερή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ