ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ανασχηματισμός για πιο διευρυμένη στήριξη στην πολιτική της

Οι διαρροές και η ονοματολογία εντείνονται, με φόντο τις διεργασίες στο πολιτικό σύστημα

Ο ανασχηματισμός μπορεί να αλλάζει τα πρόσωπα, όχι όμως και την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης

Eurokinissi

Ο ανασχηματισμός μπορεί να αλλάζει τα πρόσωπα, όχι όμως και την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης
Πληθαίνουν οι διαρροές σχετικά με τον περιλάλητο ανασχηματισμό που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς (σε συνεννόηση, όπως λέγεται, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος), ενδεχόμενα και εντός της βδομάδας, με στόχο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή του αντιλαϊκού έργου της συγκυβέρνησης.

Η συζήτηση στα αστικά επιτελεία εστιάζεται σε ορισμένα πρόσωπα, όπως του νυν υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και το αν αυτός θα μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Βέβαια, πέρα από την ογκούμενη και αποπροσανατολιστική ονοματολογία, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο ανασχηματισμό (σαν αυτούς που πραγματοποιούν συχνά οι κυβερνήσεις, αντικαθιστώντας υπουργούς), αλλά για μια διαδικασία που θα αξιοποιηθεί, με σαφή στόχο τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής στήριξης της κυβέρνησης.

Οπως λέγεται με νόημα, υπάρχουν 22 «ανεξάρτητοι» βουλευτές και ταυτόχρονα κορυφώνονται οι διεργασίες σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, που επίσης έχουν σημαντικό αριθμό βουλευτών. Στη συζήτηση πέφτουν και ονόματα «εξωκοινοβουλευτικών», που παίζουν το ρόλο της εφεδρείας για την αστική τάξη, όπως του Γ. Καρατζαφέρη. Ενδεικτική είναι, επίσης, η περίπτωση του Α. Λοβέρδου, που κατά πληροφορίες επανακάμπτει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και υπουργοποιείται...

Η προοπτική ενός τέτοιου ανασχηματισμού συνοδεύεται και από την ανάλογη προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση «έλαβε το μήνυμα» που έστειλε ο λαός στις εκλογές. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση μπορεί να ανασχηματιστεί, η αντιλαϊκή πολιτική της όχι.

Μπορεί, επίσης, να πραγματοποιηθούν ορισμένες αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης, κυρίως στο ζήτημα που αφορά στη δημοσιονομική αυστηρότητα, αλλαγές που προωθούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όμως η λιτότητα για τους εργαζόμενους παραμένει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συζήτηση που γίνεται για μείωση της φορολογίας, η οποία θα αποτελέσει πρόσχημα για μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.

Ο ρόλος των «ανεξάρτητων»

Επιπλέον, ο επικείμενος ανασχηματισμός συνδέεται με τη συζήτηση για τις συμμαχίες που θα εξασφαλίσουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Τεχνηέντως και ακριβώς για προετοιμασία τέτοιων συμπορεύσεων και αναδιατάξεων, αναζωπυρώνεται η κουβέντα για το ποιοι άλλοι θα υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση την άνοιξη του 2015, αν μέχρι τότε δεν έχουν προκύψει πρόωρες εκλογές.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα (για την εκλογή Προέδρου) της εφημερίδας «Real News», κάποιοι από τους «ανεξάρτητους» βουλευτές απάντησαν είτε ότι δε θα ψηφίσουν καμία πρόταση (Νικολόπουλος, Μπόλαρης, Παραστατίδης, Σταυρογιάννης), είτε ότι δε θα ψηφίσουν καμία πρόταση της συγκυβέρνησης (Τζάκρη, Βουδούρης). Ο Π. Τατσόπουλος δηλώνει ότι θα συμπορευτεί με την οποιαδήποτε επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Επτά «ανεξάρτητοι» βουλευτές (Κακλαμάνης, Μουτσινάς, Νταβρής, Γιοβανόπουλος, Γιαταγάνα, Καπερνάρος, Κουράκος) δηλώνουν ανοιχτοί στο να στηρίξουν «υπό προϋποθέσεις» κάποια υποψηφιότητα. Ο Β. Πολύδωρας απέφυγε να πάρει θέση για το τι θα πράξει, προβαίνοντας παράλληλα στην εκτίμηση ότι ίσως και να υπάρξει συνεννόηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και εκλογή Προέδρου που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Σαμαράς δε θα θέλει να ρίξει την κυβέρνηση.

Ως εν δυνάμει «δεξαμενές» σε αυτήν τη διαδικασία, αντιμετωπίζονται τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και οι ΑΝΕΛ.

  • Υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, με αντικείμενο την αποτίμηση του αποτελέσματος των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.
Ζυμώσεις για κεντροαριστερά που θα «κουμπώνει» παντού

«Ανοίγματα» στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς, με προφανή στόχο να σχηματισθεί μια κεντροαριστερά εκλογικά ικανή να ισορροπεί στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Το ιδρυτικό συνέδριο της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.

Στο ενδιάμεσο, όπως δηλώνει ο Ευ. Βενιζέλος στο «Εθνος της Κυριακής», «ισχύει η πρότασή μας προς τη ΔΗΜΑΡ συνολικά, αλλά απευθυνόμαστε και προς όλα τα πρόσωπα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εξαιρεί από την τέτοια συζήτηση το Ποτάμι, για το οποίο σημειώνει ότι η ένταξή του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα «εκ των πραγμάτων θα ανοίξει το δρόμο κοινών δράσεων και πρακτικών».

Σαφής στην ίδια εφημερίδα και ο συνοδοιπόρος του Ανδρέας Λοβέρδος, που δηλώνει για το εγχείρημα της ενιαίας κεντροαριστεράς πως «αν τα καταφέρουμε, μπορούμε, στις επόμενες εκλογές, να ξεπεράσουμε το 15%» και σε μια τέτοια περίπτωση η Ελιά/Δημοκρατική παράταξη θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, συνεργαζόμενη κυβερνητικά είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, αρθρογραφώντας χτες στα «ΝΕΑ», μίλησε για «το τέλος του ισχυρού δικομματισμού και των αυτοδύναμων κυβερνήσεων». Ζήτησε «να ανασυνταχθεί η δημοκρατική προοδευτική παράταξη και να οικοδομηθεί το μέτωπο των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, που στις επόμενες εθνικές εκλογές θα στηρίζουν μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση».

Για το ΠΑΣΟΚ ζητά «να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις του χώρου, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Να σεβαστεί την αυτονομία των χώρων και των δυνάμεων της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού, των Οικολόγων και κάθε άλλης πολιτικής κίνησης ή πρωτοβουλίας χωρίς να καταφεύγει σε μικρόψυχους "εισοδισμούς"».

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ολοένα και συχνότερα μιλά το τελευταίο διάστημα για αλλαγή μείγματος διαχείρισης και καμώνεται τον «προοδευτικό πόλο» της συγκυβέρνησης, που τάχα είχε ενστάσεις στα όσα έγιναν ως τώρα: «(...) είμαστε αιχμάλωτοι νεοφιλελεύθερων πολιτικών, γιατί είχαμε ανάγκη να δανειστούμε λόγω τεράστιου πρωτογενούς ελλείμματος και κινδύνου χρεοκοπίας και αυτό το δάνειο έγινε κάτω από σκληρούς όρους, οι οποίοι είχαν και πολιτικά χαρακτηριστικά. Γιατί κυριαρχούν συγκεκριμένες αντιλήψεις στην Ευρώπη και στον κόσμο, οι οποίες αντιλήψεις είναι και δημοκρατικά νομιμοποιημένες όσο κι αν φαίνεται περίεργο, δηλαδή κάποια εκλογικά σώματα και κάποιες κοινωνίες τις ψηφίζουν τις αντιλήψεις αυτές σε άλλες χώρες», υποστήριζε την προηγούμενη βδομάδα ο Ευ. Βενιζέλος, στήνοντας το άλλοθι τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, για μια ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ τους.

Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωνε ως στόχο του να υπάρχει μια αντιπολίτευση που «να μετέχει στην εθνική συλλογική ευθύνη», «να φύγουμε από την ένταση», «να πάρουμε πρωτοβουλίες για συναίνεση και συνεννόηση». Υπενθύμισε ότι ήδη από το Μάη του 2012 ζητούσε να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Θύμισε, επίσης, την πρότασή του για συγκρότηση «Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης» για το χρέος και χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη και αναγκαία» τη «βοήθεια» εκεί του Τσίπρα. Δεν απέκλεισε μάλιστα να παρθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της Κουμουνδούρου για την τοποθέτηση νέου διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Το ΚΚΕ για τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό

Σε σχόλιο για τις πολιτικές εξελίξεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι διεργασίες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και τα σενάρια συνεργασίας μεταξύ κομμάτων, έτσι ώστε να αποτελέσουν κυβερνητικούς εταίρους του νέου δίπολου, βρίσκονται μακριά από τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Αλλωστε, παρά τις όποιες διαφορές τους, υπάρχει κοινή βάση που καθορίζεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τους στόχους της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, όπως ανέδειξαν και οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων».

Ιδια τακτική, ίδια λαθροχειρία

Από την επομένη των εκλογών γράψαμε για την προσπάθεια του αστικού Τύπου να δημιουργήσει συνειρμούς ότι όπου πέφτει το ΚΚΕ, ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή, Θέλοντας να δείξουν ότι το ΚΚΕ έχασε την επιρροή του στην εργατική τάξη. Βέβαια, είχαμε επισημάνει ότι τα ίδια τα στοιχεία τους δεν δείχνουν κάτι τέτοιο και τονίσαμε πως αυτοί οι συνειρμοί δεν πατάνε σε καμία βάση. Οτι την πηγή ανόδου της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να την ψάξουμε βασικά στη μετακίνηση ψηφοφόρων από τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΛΑ.Ο.Σ. κ.ά.) τμημάτων λαϊκών στρωμάτων που είχαν γαλουχηθεί με τον αντικομμουνισμό, το μίσος στο εργατικό κίνημα, το ρατσισμό κ.ά. Αρωγό σε αυτή την επιχειρηματολογία φαίνεται ότι βρήκαν το «γνωστό» «στωικό» της αντι-ΚΚΕ ιστοσελίδας «Εργατικός Αγώνας», που ουσιαστικά αναπαράγει όλο το σκεπτικό των αστικών ΜΜΕ. Για τα περί έλλειψης δεσμών με την εργατική τάξη, ας ρωτήσει τους εργαζόμενους σε μια σειρά επιχειρήσεις, ποιον βρήκαν συμπαραστάτη δίπλα τους, τα νοικοκυριά που τους επανασυνδέθηκε το ρεύμα με παρεμβάσεις των Λαϊκών Επιτροπών, τους αυτοαπασχολούμενους που σταμάτησαν κατασχέσεις και άλλα εκατοντάδες παραδείγματα. Και μόνο ότι συγκρίνει το ΚΚΕ, που έχει πορεία διαπάλης με τον οπορτουνισμό, με τον ιδεολογικο-πολιτικό εκφυλισμό του Γαλλικού ΚΚ, την πλήρη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, αποκαλύπτει την αντι-ΚΚΕ εμπάθεια και τη διαστρέβλωση που επιχειρεί! Φανερώνει όμως και ότι η αντι-ΚΚΕ λογική τυφλώνει!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ