ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Τώρα λέει ότι ο λαός ψήφισε για «διαπραγμάτευση»

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη στάση της «υπονομεύει τη διαδικασία των ευρύτερων συγκλίσεων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας»

Από το βήμα του ΣΕΒ, ο Αλ. Τσίπρας μοίρασε εγγυήσεις ότι αυτός μπορεί καλύτερα να διαπραγματευθεί για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, απ' ότι η σημερινή κυβέρνηση

Phasma

Από το βήμα του ΣΕΒ, ο Αλ. Τσίπρας μοίρασε εγγυήσεις ότι αυτός μπορεί καλύτερα να διαπραγματευθεί για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, απ' ότι η σημερινή κυβέρνηση
Να διαπραγματευθεί αυτός στην ΕΕ για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι αυτή η διαπραγμάτευση αφορά στα λαϊκά συμφέροντα και τις κατακτήσεις. Μιλώντας χτες στον «Real fm», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, ερμήνευσε τη λαϊκή ψήφο, που ως χτες έλεγε ότι θα έφερνε τα πάνω κάτω, σαν «εντολή να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Με βάση αυτό, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει «πολιτικό και ηθικό ανάστημα να καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια εθνικής διαπραγμάτευσης», επειδή η ίδια δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ. Φως φανάρι ότι δεν την εγκαλεί για ελλιπή υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, αλλά για πλημμελή εκπροσώπηση των συμφερόντων της ντόπιας αστικής τάξης στο κομμάτι που αφορά σε κούρεμα του χρέους, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητάς της.

«Η μόνη, αν θέλετε, θετική στάση εκ μέρους της κυβέρνησης θα ήταν να καθίσει στην άκρη, να καθίσει στον πάγκο», πρόσθεσε ο Π. Σκουρλέτης και επανέλαβε την αξίωση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτός που θα διεξάγει τη διαπραγμάτευση για το χρέος, λέγοντας «δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί όντας δεύτερη, όντας ηττημένη πολιτικά».

Ερωτηθείς για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αν και συμφώνησε ότι «πράγματι επιβάλλεται να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις», ωστόσο έσπευσε να προσθέτει ότι αυτές θα πρέπει να «αντιστοιχούν και στους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για προσπάθεια «να συγκροτηθεί μια πλαστή προεδρική πλειοψηφία, με μόνο σκοπό να παραταθεί ο βίος της», και εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο «υποτιμά και υπονομεύει αυτή τη διαδικασία των ευρύτερων συγκλίσεων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Για το ίδιο θέμα, ο Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ «Κόκκινο») κατήγγειλε ότι στήνονται «μαξιλάρια και πάσης φύσεως εφεδρείες για να συγκεντρώσουν 180 ψήφους για την προεδρική εκλογή» και κάλεσε τον Φ. Κουβέλη και τον Π. Καμμένο να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, ώστε να δικαιώσουν τον αυτοπροσδιορισμό των κομμάτων τους σαν «προοδευτικού» και «αντιμνημονιακού», αντίστοιχα!

«Ζητάμε από τον Φ. Κουβέλη να πάρει μια σαφή θέση, αν σκοπεύει να συμπράξει με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας. Ζητάμε επίσης από τον Πάνο Καμμένο να ξεκαθαρίσει τη δική του θέση και να κάνει ακριβώς το ίδιο. Σκοπεύουν να τα βρουν με τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε αυτό το θέμα ή πιστεύουν ότι θα πρέπει να μιλήσει η κάλπη; Γιατί το να λέει κάποιος γενικά "είμαι αντιμνημονιακός" - Π. Καμμένος - ή "θέλω στροφή προς προοδευτικές εξελίξεις" - Φ. Κουβέλης - και μετά να πηγαίνει και να κάνει σύμπραξη με Σαμαρά - Βενιζέλο για την εκλογή ενός Προέδρου που θα δώσει παράταση στο Μνημόνιο και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για άλλα δυο χρόνια είναι αντίφαση», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντείνονται οι διεργασίες στα «δεξιά της ΝΔ»

Εντείνονται οι διεργασίες στα «δεξιά της ΝΔ», χώρος που συγκέντρωσε 17% (περίπου 1.000.000 ψήφους) στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Στόχος δεν είναι απλά η αλίευση ψηφοφόρων (άλλωστε σημαντικά κέντρα εντός ΝΔ επιμένουν στην «κεντροδεξιά» και «κεντρώα» στροφή της), αλλά η διαμόρφωση μιας πιο συντεταγμένης εφεδρείας, που θα μπορεί να παίξει το ρόλο αξιόπιστου κυβερνητικού εταίρου αν δεν «περπατήσουν» άλλες λύσεις, στις οποίες ποντάρει σήμερα η αστική τάξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται οι δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Τ. Μπαλτάκου και του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, όσο και διεργασίες που γίνονται εντός των ΑΝΕΛ.

Ο Τ. Μπαλτάκος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», απαντώντας στο ερώτημα για το «πώς μπορούν να ενωθούν οι ψηφοφόροι της Δεξιάς», σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ενας είναι ο στόχος, πολλοί οι δρόμοι. Εχουμε ήδη στα δεξιά μας το 16,5% του εκλογικού Σώματος να μας περιμένει. Ως πού θα φτάσει αυτό το ποσοστό; Είναι κατακερματισμένο και πολιτικά ανεκμετάλλευτο. Θα αφήσουμε αυτά τα κομμάτια διάσπαρτα;». Θυμίζουμε ότι μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση, επειδή δημοσιοποιήθηκαν οι σχέσεις που διατηρούσε με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ο Τ. Μπαλτάκος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

Επιπλέον, δηλωτική των αναζητήσεων τμημάτων της αστικής τάξης σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμμαχίες, είναι η τοποθέτηση Μπαλτάκου ότι «αντί η Ελλάδα να είναι η τελευταία στην προτεσταντική Δύση, θα έπρεπε να είναι πρώτη στην ορθόδοξη Ανατολή».

Ο Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στη «Real News», δεν απέκλεισε συνεργασία με τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «η αλλαγή πολιτικής είναι για μας απόλυτη προϋπόθεση για την έναρξη του όποιου διαλόγου» και ότι «ο ελληνικός λαός μού έδωσε το ποσοστό αυτό για να βοηθήσω ενεργά στη σωτηρία της Ελλάδας και όχι για να συνεργαστώ με τον κ. Σαμαρά». Σε άλλη συνέντευξη, συμπλήρωσε, πάντως, ότι «καμιά εκκλησία δεν κλειδώνει την πόρτα της και κανένα κόμμα δεν βάζει κάγκελα».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στους ΑΝΕΛ και στον πρόεδρό τους - ενόψει και του «διευρυμένου Εθνικού Συμβουλίου» που προετοιμάζουν - σημειώνοντας ότι «θα μπορούσα να συζητήσω με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δείχνει και κάποιο σεβασμό προς το πρόσωπό μου, αν ήλεγχε το κόμμα του. Σήμερα, μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά, ότι το ελέγχει;». Τέλος, δεν απέκλεισε συνεργασία και με τον Β. Πολύδωρα.

Από τους ΑΝΕΛ, η Ελενα Κουντουρά, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, είπε στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ ότι στόχο τους είναι να αναδειχτούν σε «ρυθμιστικό πόλο», ακόμα και σε μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, αρκεί αυτή να αλλάξει πολιτική, να παραδεχτεί ο Σαμαράς ότι έκανε «λάθη»...

Σε Ελιά, Ποτάμι και ΣΥΡΙΖΑ λοξοκοιτάζει η ΔΗΜΑΡ

Καλά κρατεί η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ για τον προσανατολισμό ως προς τις συμμαχίες που θα εξασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση, εν αναμονή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο Θ. Μαργαρίτης, στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος, τοποθετήθηκε χτες (ρ/σ «Βήμα») θετικά ως προς τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και αναγνώρισε σαν «λάθος» τη μη συμμετοχή στο διάλογο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Οπως είπε, «όσο (ο ΣΥΡΙΖΑ) ακολουθεί μια πολιτική χωρίς να αναζητεί συμμαχίες και χωρίς δυνατότητες να διαμορφώσει ένα ευρύτερο περιβάλλον συνεργασιών, πολύ φοβάμαι ότι ακόμη και αν γίνουν εκλογές, δε θα διευκολύνουν τον πολιτικό του σχεδιασμό». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι μια ισχυρή κεντροαριστερά «μπορεί να προβάλλει αξιώσεις και ταυτόχρονα δεν αποκλείω τη συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρας, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Real», σχολίασε την πρόταση Βενιζέλου για κοινό συνέδριο, λέγοντας ότι «τα μεγάλα πολιτικά εμπόδια που χωρίζουν τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά δεν μπορούν να αρθούν με προτάσεις που ακυρώνουν την οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς».

Σχετικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες, δήλωσε πως στη «συγκρότηση ενός νέου μπλοκ εξουσίας ...έχουν θέση όλοι, πλην Νέας Δημοκρατίας. Και το ΠΑΣΟΚ, εφόσον απεξαρτηθεί από τη ΝΔ, και το Ποτάμι, εάν καταλήξει ότι ενδιαφέρεται, και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ, άγνωστες παραμένουν οι επόμενες κινήσεις των βουλευτών Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανού. Αμφότεροι φέρονται αποφασισμένοι να αποχωρήσουν απ' το κόμμα, αν «επισημοποιηθεί» η «στροφή» προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Κεντροαριστερά» θέλει και ο Καμίνης

Του ρόλου της κεντροαριστεράς, για το «μέλλον» της χώρας και την «πορεία μας στην Ευρώπη», υπερθεμάτισε ο εκ νέου δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης. Σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ, σε ερώτηση για το αν πρέπει να ενωθεί η κεντροαριστερά, είπε: «Ναι, πρέπει όλοι να πορευθούν με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτά μυαλά, προπάντων. Και να κάτσουν να συζητήσουν, το επαναλαμβάνω και θα γίνομαι μονότονος, προγραμματικά». Στη βάση, βέβαια, των όποιων συζητήσεων βρίσκεται η συμπόρευση των κομμάτων που κινούνται στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο, όπως αυτό ορίζεται από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τον ευρωμονόδρομο και την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, ανεξάρτητα από μείγμα διαχείρισης.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και προκειμένου για την απρόσκοπτη υλοποίησή της, ο Γ. Καμίνης φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει χέρι - χέρι με την κυβέρνηση στις «πρωτοβουλίες» που ξεκίνησε κατά την πρώτη του θητεία. Στην ένταση, δηλαδή, της αστυνόμευσης, με πρόσχημα την ευταξία και στον περιορισμό των διαδηλώσεων για την ενίσχυση δήθεν της επιχειρηματικότητας. Στη συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι «τώρα, πολύ δυνατά, πρέπει να συνεργαστούμε με το υπουργείο (σ.σ. Προστασίας του Πολίτη), ούτως ώστε να φέρουμε την τάξη στη λειτουργία της Αθήνας, γιατί χωρίς αυτό δύσκολα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πόλη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ