ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τη νεολαία στην κατάρτιση και τις εκλογές

Οι θέσεις και η στάση κάθε κόμματος απέναντι στο δικαίωμα κάθε νέου στη μόρφωση χρειάζεται να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους ίδιους τους νέους και τις οικογένειές τους στις επικείμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Το βασικό ζήτημα που τίθεται είναι το εξής: Αν η μόρφωση είναι δικαίωμα ή εμπόρευμα. Η απάντηση σε αυτό το ζήτημα αφορά όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, ξεκινώντας από την προσχολική αγωγή, το σχολείο, φτάνοντας μέχρι την επαγγελματική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Η τοποθέτηση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη υπέρ της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Οι πράξεις της αποδεικνύουν ότι κινείται σε αυτή τη ρότα, προσπαθώντας να υλοποιήσει το πρόγραμμά της (βλ. θέση για την κατάργηση άρθρου 16, νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, πόρισμα του ΕΣΥΠ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που κινείται στη λογική της εισβολής των επιχειρήσεων στα σχολεία). Το ΠΑΣΟΚ, με το λεγόμενο «νέο» του πρόγραμμα, συμπλέει και ταυτίζεται σε όλα τα κεντρικά σημεία με την κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική, προωθεί ακόμα πιο αντιδραστικές προτάσεις που τις βαφτίζει «προοδευτικές» (π.χ. αποκέντρωση, δηλ. τοπική διαμόρφωση του 1/3 των σχολικών προγραμμάτων εισάγοντας τις επιχειρήσεις στα σχολεία, είναι υπέρ της «διά βίου μάθησης» και της κατάρτισης στο όνομα της «ανταγωνιστικής κοινωνίας», είναι υπέρ της λογικής του νέου νόμου - πλαισίου και της κατάργησης του άρθρου 16 με τη διαφορά ότι θέλει να γίνουν ...με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση). Η πολιτική αυτή επιλογή υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου φαίνεται ξεκάθαρα και στα ζητήματα που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση και τη λεγόμενη κατάρτιση, από τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου. Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί περιλαμβάνει σχολές του ΟΑΕΔ, νυχτερινά σχολεία, ΙΕΚ κ.ο.κ., δηλαδή έναν απέραντο λαβύρινθο σκόρπιων γνώσεων με ημερομηνία λήξης και χτυπήματος εργατικών δικαιωμάτων.

Στο στόχαστρο το δικαίωμα στη μόρφωση


Είναι διακηρυγμένος, άλλωστε, ο στόχος τους - υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ και της Λισαβόνας - για ακόμα μεγαλύτερη στροφή των νέων στην κατάρτιση και επανακατάρτιση. Σε αυτή την κατεύθυνση, κινείται και ο ΣΥΝ που σε καμιά περίπτωση δεν έχει αμφισβητήσει τις επιλογές της ΕΕ. Η προσπάθεια για στροφή στην κατάρτιση (σε ΙΕΚ, ΚΕΣ, ψευτοκολέγια) δεν είναι μια «μόδα» της εποχής. Αποτελεί στόχο που υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου και έχει έκφραση σε δύο επίπεδα:

  • Την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων για την παραγωγή φτηνών ευέλικτων εργαζομένων χωρίς εργασιακά δικαιώματα, υλοποιώντας το στόχο τους για «μείωση του εργατικού κόστους» που σημαίνει αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τη λογική αυτή, άλλωστε, με κάθε τρόπο θέλουν να την επιβάλουν μέσα από την ίδια τη λειτουργία των σχολών της κατάρτισης με την ύπαρξη των λεγόμενων Γραφείων Διασύνδεσης, που επί της ουσίας είναι υπηρεσίες προώθησης σπουδαστών στις επιχειρήσεις με όρους δουλεμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο Δημόσιο ΙΕΚ του Αγ. Στεφάνου Αττικής, όπου, σε ανακοίνωση του αντίστοιχου Γραφείου Διασύνδεσης, αναφέρεται: «Ζητούνται κοπέλες ευπαρουσίαστες για 4ωρη απασχόληση στο εμπορικό κατάστημα Attica». Καταργούν μέσα από αυτά τα γραφεία το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά, προωθώντας την ημιαπασχόληση και τα ελαστικά ωράρια, σε αντικείμενα που καμιά σχέση δεν έχουν με την ειδικότητα που σπουδάζουν οι νέοι. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και με το καθεστώς της πρακτικής άσκησης, όπου προσφέρεται τζάμπα εργασία, χωρίς ασφάλιση και αντιστοιχία με το αντικείμενο σπουδών, στο όνομα της «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας». Στο ιδιωτικό ΙΕΚ «Ξυνή», ονόμασαν πρακτική άσκηση τη συμμετοχή σπουδαστών σε εκπομπές στην τηλεόραση, όπου έπαιζαν το ρόλο του κοινού και που έπρεπε να χτυπούν παλαμάκια!!! Αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών χαρακτηρίζεται από έναν υπερβολικά περιορισμένο ορίζοντα γνώσεων. Υπάρχει πλήθος ειδικοτήτων, κατακερματισμός επαγγελμάτων, που, ουσιαστικά, καθιστούν ανίκανο ένα νέο να έχει πλήρη γνώση. Αυτό που κυριαρχεί είναι το στένεμα των γνωστικών οριζόντων.
  • Την άμεση κερδοφορία των επιχειρηματιών - σχολαρχών, που λυμαίνονται το χώρο της κατάρτισης. Εκμεταλλευόμενοι τις αγωνίες των νέων για το επαγγελματικό τους μέλλον, έχουν στήσει «μαγαζιά» που εμπορεύονται τη γνώση. Η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική: Στα ιδιωτικά ΙΕΚ με την απελευθέρωση των διδάκτρων το κόστος ξεπερνά τα 4.000 ευρώ. Στα λεγόμενα «Δημόσια» ΙΕΚ τα δίδακτρα φτάνουν τα 800 ευρώ ετησίως, ενώ μια σειρά από άλλα έξοδα (π.χ. βιβλία, διάφορα αναλώσιμα) καλύπτονται από τους σπουδαστές, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το καθεστώς λειτουργίας των Δημόσιων ΙΕΚ είναι ενδεικτικό για το πώς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ «οραματίζονται» τη Δημόσια Εκπαίδευση όπως λένε: Δημόσια στο όνομα, ιδιωτική στην τσέπη. Μεγάλο ποσοστό των σπουδαστών αναγκάζεται να εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές, για να καλύψει το δυσβάσταχτο αυτό κόστος. Αυτό είναι το «όραμα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τους νέους: Μετά τον μαραθώνιο των πανελλήνιων εξετάσεων όπου ο μαθητής ασφυκτιά ανάμεσα στο σχολείο - στο σπίτι - στο φροντιστήριο - στο διάβασμα, να συνεχίσει αυτήν την πορεία με ...κάπως αλλαγμένη διαδρομή ανάμεσα στη δουλιά - στο ΙΕΚ - και στο σπίτι.
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Ενιαία πολιτική για στροφή στην κατάρτιση

Παρά τις κορόνες και τις εξαγγελίες περί «ίσων ευκαιριών» και «ελευθερίας επιλογής», η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και μέσα από τους νόμους που θεσπίζουν. Πιστοί στο στόχο της ΕΕ να αυξηθεί το ποσοστό των νέων, που θα ακολουθήσουν το δρόμο της ψευτοκατάρτισης στο 70%, προσπαθούν να υλοποιήσουν αντίστοιχα μέτρα στη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ με τον 2525/97 ενίσχυσε το σχολείο - εξεταστικό κέντρο και με τον 2640/98 ενίσχυσε το διπλό ανισότιμο σχολικό δίκτυο μέσω των ΤΕΕ, αναγκάζοντας το 1999 25.000 μαθητές να μείνουν εκτός λυκείου και να ακολουθήσουν το δρόμο της κατάρτισης. Επειδή δεν κατάφεραν να «πετύχουν» το ποσοστό που βάζει ως στόχο η ΕΕ, συνεχίζουν με νέα μέτρα όπως ο νόμος για τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ της ΝΔ και η βάση του 10. Σπρώχνουν και με αυτούς τους τρόπους τους νέους στην κατάρτιση, ενισχύεται η πελατεία των σχολαρχών των ΙΕΚ, των ΚΕΣ και των ψευτοκολεγίων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πέρσι, που εφαρμόστηκε για 1η φορά, 55.079 νέοι έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ σημειώθηκε 85% αύξηση του ενδιαφέροντος για τα ιδιωτικά ΙΕΚ και 50% για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, για να διαφημίσει την κατάρτιση, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει τους νέους που βρίσκονται στους χώρους αυτούς. Μόνο σαν κοροϊδία και εμπαιγμός μπορούν να θεωρηθούν δημοσιεύματα και δηλώσεις του αντιπροέδρου του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (10/11/2006), ότι με νόμο που θα φέρει το υπ. Παιδείας μέσα στο 2007 θα υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής από τα ΙΕΚ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Την ίδια ώρα δηλαδή που με το «μαστίγιο» της βάσης του 10 πετάνε χιλιάδες νέους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ρίχνουν το «καρότο» της εισαγωγής από τα ΙΕΚ. Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία της μεταλυκειακής «σούπας», που στόχο έχει τη διά βίου μάθηση και επανακατάρτιση εφ' όρου ζωής, μέσα στο πλαίσιο της ιδιωτικοποιημένης εκπαίδευσης όπως θέλουν να τη διαμορφώσουν με την κατάργηση του άρθρου 16 και την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου.

Κριτήριο ψήφου οι πραγματικές ανάγκες

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι σήμερα οι νέοι που βρίσκονται στους χώρους της κατάρτισης και οι οικογένειές τους έχουν κάθε λόγο να απορρίψουν τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική του δικομματισμού. Να βγάλουν συμπέρασμα από την καθημερινή τους εμπειρία ότι ένοχος είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων του δικομματισμού και όχι οι ίδιοι που δεν κατάφεραν λόγω των ταξικών φραγμών να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ζητούμενο να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, στη δύναμη του συλλογικού αγώνα.

Στην παρούσα φάση δεν πρέπει να υπάρξει χαμένος χρόνος. Κάθε νέος και η οικογένειά του να πάρουν θέση μαζί με το ΚΚΕ στις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες, και στις εκλογές, με γνώμονα τα πραγματικά τους συμφέροντα και τις ανάγκες τους. Να μη χαθεί χρόνος που θα δίνει έδαφος να περνάει η λογική ότι «από το ΙΕΚ, το ΚΕΣ, το νυχτερινό ή τη σχολή του ΟΑΕΔ, είμαι περαστικός, 2 χρόνια είναι, θα περάσουν». Και αυτό γιατί πρέπει να δυναμώσει η πάλη και ο αγώνας για το σήμερα, δηλαδή για όσο χρόνο διαρκούν οι σπουδές, αλλά και για το αύριο. Ωστε μετά τις σχολές να υπάρχει το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλιά, για μισθούς που θα ικανοποιούν τις ανάγκες μας, το δικαίωμα στη δωρεάν υγεία, η δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας από τα νέα ζευγάρια. Δεν υπάρχει περιθώριο να ανεχτούμε τη σημερινή άθλια κατάσταση που επικρατεί.

Με ισχυρό ΚΚΕ γίνεται πιο αποτελεσματική η πάλη για την κατάργηση των διδάκτρων, την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή (εργαστήρια, αναλώσιμα). Για πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (4ωρο - 5ήμερο - 20ωρο) και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσα στο χρόνο σπουδών. Τη χορήγηση μειωμένου εισιτηρίου αστικών συγκοινωνιών (ΠΑΣΟ), τη χορήγηση δωρεάν συγγραμμάτων, για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.

Με ισχυρό ΚΚΕ δυναμώνει η πάλη για λαϊκή Παιδεία, Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν, που να συμβαδίζει με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής. Για την Παιδεία των αναγκών μας, όλου του λαού. Για την καθιέρωση του Ενιαίου 12χρονου Βασικού Υποχρεωτικού Σχολείου, που θα είναι δημόσιο και δωρεάν, προϋπόθεση για οποιαδήποτε επαγγελματική εκπαίδευση, ως συνέχεια μιας δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Καθιέρωση δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών μετά το 12χρονο σχολείο, που θα εξασφαλίζουν ουσιαστική επαγγελματική μόρφωση. Τα διάφορα ινστιτούτα κατάρτισης και άλλες μορφές εφήμερης και εμπειρικής «μάθησης» σπέρνουν μόνο ψευδαισθήσεις επαγγελματικής αποκατάστασης στους χιλιάδες άνεργους νέους. Καθιέρωση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, δημόσιας και δωρεάν, με ισότιμα ιδρύματα, σχολές, τμήματα, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Με ισχυρό ΚΚΕ δυναμώνει η λαϊκή συμμαχία των εργατών, των μικρών και μεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ. Αυτή η συμμαχία ανοίγει το δρόμο να χαράξει ο λαός και η νεολαία μια νικηφόρα πορεία ενάντια στα μονοπώλια και στην πλουτοκρατία. Πολλές φορές, μας λένε, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω διαφωνίας, ότι «το ΚΚΕ μιλάει εκ του ασφαλούς γιατί δε θα είναι στην κυβέρνηση και ότι αυτά που προτείνει είναι ανέφικτα». Εμείς, με ισχυρό ΚΚΕ, απαντάμε και αντιπαλεύουμε τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές σαλάτες. Εφικτό είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού. Το βήμα που πρέπει να κάνει ο λαός για την ικανοποίηση των αναγκών του ταυτίζεται με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Βάζουμε πλάτη, συμβάλλουμε με κάθε τρόπο, ώστε ο λαός να διεκδικήσει και να οικοδομήσει τη δική του λαϊκή εξουσία. Ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, και όχι στους εκμεταλλευτές, στα μονοπώλια και την πλουτοκρατία. Αυτά τα ιδανικά που προτείνει το ΚΚΕ μπορούν να εμπνεύσουν, ώστε ο λαός να γίνει ανίκητος. Σ' αυτό πρέπει να συμβάλλουμε από σήμερα για να έχουμε νίκες και κατακτήσεις.


Μάκης ΜΑΚΡΗΣ
Μέλος του ΚΣ και του Γραφείου του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ