ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΟΣΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ολομέτωπη κοινή επίθεση εναντίον των λαϊκών κατακτήσεων

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην αντεπίθεση
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην αντεπίθεση
Οι στόχοι και οι μετεκλογικοί σχεδιασμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήρθαν στο προσκήνιο σε όλο τους το μεγαλείο τη βδομάδα που πέρασε, με αφορμή την παρουσίαση των αντιλαϊκών και αντεργατικών θέσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που προτείνει την προώθηση νέων ανατροπών σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ένταση της επέλασης σε κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Και αποκαλύφθηκε η κοινή στόχευση των δύο κομμάτων και η επιδίωξή τους να επιβάλουν τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις.

Με την έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, που παρουσίασε ο ΓΓ του Α. Κορία σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, απαίτησε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με παράλληλη μείωση του ύψους των συντάξεων. Κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, «μαχαίρι» στις κατηγορίες των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Μείωση των μισθών και του μεροκάματου για τους νέους εργαζόμενους, νέες μειώσεις των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών και «απελευθέρωση» του «δικαιώματος» των επιχειρήσεων στις απολύσεις! Αμεση ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με την ταυτόχρονη επιβολή διδάκτρων σε ολόκληρη την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση(!!). Παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας...


Οσο και εάν επιχείρησε η κυβέρνηση να ...πείσει ότι δήθεν «δε δεσμεύεται» από τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ, όσο και αν προσπάθησε το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του να παρουσιάσουν την ανάγκη επιβολής των αντιρατσιστικών αλλαγών για την κερδοφορία του κεφαλαίου ως προβλήματα της οικονομίας, λόγω της πολιτικής της ΝΔ, δεν μπορούν να κρύψουν ότι συντάσσονται με τις προκλητικές προτάσεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Η πολιτική που ακολουθούν, οι θέσεις και τα προγράμματα των εταίρων του δικομματισμού είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην πλουτοκρατία.

Οπως παρουσιάζεται στο διπλανό πίνακα, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ - που είναι και θέσεις της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΣΕΒ κ.ά. - αποτελούν στρατηγικούς στόχους που καταγράφονται μέσα στα επίσημα κείμενα τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Οι θέσεις των δυο κομμάτων με τις αξιώσεις ΟΟΣΑ είναι μάλιστα τόσο ταυτόσημες, που ούτε φραστικά ή έστω στο επίπεδο της ...διαχείρισης να μην μπορούν να διαφοροποιηθούν, αποδεικνύοντας την πλήρη σύμπλευσή τους σε μια πολιτική που συμπιέζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και υπηρετεί την ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Η έκθεση του ΟΟΣΑ βάζει τις βάσεις και δείχνει τις κατευθύνσεις στην επόμενη κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, για την επίθεση που θα πρέπει εξαπολύσει εναντίον του λαού και στηρίζεται στην προώθηση ενός νέου γύρου καπιταλιστικών «μεταρρυθμίσεων».

Πλήρης ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Πρώτος στόχος η ταχύτερη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης που προτείνει με την έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεσμεύονται να τα υλοποιήσουν με την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών «νόμων Ρέππα», που προβλέπει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια! Οσο για τη μείωση των συντάξεων, που αξίωσε ο Οργανισμός, βάσει του ίδιου νόμου προβλέπεται από 1/1/2008: α) Μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης σταδιακά από το 80% στο 70%. β) Μείωση του συντάξιμου μισθού, ο οποίος από τον τελευταίο μισθό που υπολογίζεται σήμερα θα υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου της τελευταίας διετίας, για να καταλήξει στον υπολογισμό βάσει της πενταετίας.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τάσσονται επίσης υπέρ της «παράτασης του εργάσιμου βίου» και της κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης, υποστηρίζοντας ότι θα «καθιερώσουν κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και μετά τη συμπλήρωση συντάξιμης ηλικίας», δηλώνοντας επί της ουσίας πλήρη υποταγή στις υποδείξεις του ΟΟΣΑ, που υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα «προσφέρονται πολλά κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση και πρέπει να μην προσφέρονται»(!). Την ίδια στιγμή η «εξυγίανση» και η «αναμόρφωση» του κανονισμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που προτείνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βάζει στο στόχαστρο πλήθος επαγγελμάτων που επιδιώκουν να αποχαρακτηριστούν.

Εργασιακός «μεσαίωνας»

Το «μπλοκ» που έχουν συγκροτήσει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκφραστές του δεν αρκείται στο να δουλεύουν οι εργαζόμενοι μέχρι τον τάφο, αλλά και κατά τη διάρκεια της ζωής τους να εργάζονται παίρνοντας ένα ξεροκόμματο. Την απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου για φτηνά νεανικά εργατικά χέρια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με πρόσχημα την ...πάταξη της ανεργίας την εντάσσουν μέσα στους κεντρικούς στόχους των προγραμμάτων τους. Ο ΓΓ του ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η Ελλάδα «έχει πολύ υψηλή νεανική ανεργία και άρα πρέπει να υπάρχει μια αγορά (!) που να προσφέρει χαμηλότερους μισθούς από τους κατώτατους» και να δίνει κίνητρα στους εργοδότες με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όταν κάνουν προσλήψεις!!

Απέναντι σ' αυτές τις απαιτήσεις, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα «γενναιόδωροι». Σ' ένα διαγωνισμό για το ποιος θα προσφέρει περισσότερα στους επιχειρηματίες, η κυβέρνηση επιδοτεί «κατά 50% τις εργοδοτικές εισφορές για δυο χρόνια για πρόσληψη ανέργων νέων». Το ΠΑΣΟΚ, μετά την πρόταση του «Λαυρίου» για «τετράχρονη ανασφάλιστη εργασία» των νέων, επανέρχεται, προτείνοντας τετραετές πρόγραμμα «ημιανασφάλιστης» εργασίας των νέων ανθρώπων με κλιμακούμενη καταβολή των εισφορών (από 100% τον πρώτο χρόνο μέχρι 25% τον τέταρτο) από το κράτος και άλλους πόρους. Βέβαια, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ αποφεύγουν να ...δεσμευτούν για το ύψος των μισθών των εργαζομένων. Την ίδια τύχη επιφυλάσσουν και για τους μακροχρόνιους ανέργους και κυρίως για τις κατηγορίες των άνω των 55 ετών, τους οποίους επιδιώκουν να τους... χρησιμοποιήσουν για να επεκτείνουν το καθεστώς των «ελαστικών μορφών απασχόλησης», επιδιώκοντας να μεταφέρουν το βάρος της «απορρόφησής» τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανοίγοντας συγχρόνως το δρόμο με τον τρόπο αυτό για την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ζήτησε ο ΟΟΣΑ.

Στα μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ αξιώνει και την παραπέρα μείωση των μισθών, ισχυριζόμενος ότι «όταν οι κατώτατοι μισθοί είναι κοντά στο μέσο μισθό, δε γίνονται προσλήψεις». Απέναντι σ' αυτές τις απαιτήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά τους, αφού μαζί χειροκρότησαν την «αύξηση» των 0,77 ευρώ στο μεροκάματο του εργάτη που συμφώνησαν οι «γαλαζοπράσινοι» συνδικαλιστές με τους βιομήχανους, ενώ έχουν φροντίσει, με την πολιτική της σφικτής εισοδηματικής πολιτικής που ακολούθησαν, να καθηλώσουν στα επίπεδα της φτώχειας μισθούς και μεροκάματα.

Πανεπιστήμια στην υπηρεσία του κέρδους

Πριν ο νέος φτάσει στην καπιταλιστική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του και για τις σπουδές του. Στην έκθεσή του αφού επαινεί την κυβέρνηση για τις αντιδραστικές αλλαγές που πέτυχε με το νόμο - πλαίσιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ζητάει άμεσα να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες της Παιδείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και να επιβληθούν δίδακτρα στα δημόσια ανώτατα ιδρύματα!

Για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ πρωτολανσάρισε τα αστικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Με την αναθεώρηση του «άρθρου 16» που ψήφισε η ΝΔ, με την ουσία της οποίας συμφωνεί και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπήκαν οι βάσεις για μια ανώτατη εκπαίδευση που θα λειτουργεί σαν ιδιωτική, έχοντας ως πρώτο γνώμονα το κέρδος, με τις λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν πανάκριβα για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Στόχος των εταίρων του δικομματισμού είναι να απαλλαγεί το κράτος από τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, τα οποία βάσει του νόμου - πλαισίου της κυβέρνησης, αλλά και του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστούν να εξασφαλίσουν μόνα τους τη χρηματοδότησή τους, ξεπουλώντας την έρευνα και τη διδασκαλία τους στους επιχειρηματίες. Πίσω από τους εύηχους όρους της «αυτοτέλειας» και της «αυτοδιαχείρισης» των ιδρυμάτων, κρύβεται αυτός ο στόχος και όσα πανεπιστήμια δε θα μπορούν να εξασφαλίσουν ...χρηματοδότη, προκειμένου να επιβιώσουν, θα οδηγηθούν στην επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές τους. Σ' αυτό το δρόμο μάλιστα το ΠΑΣΟΚ κάνει ένα βήμα μπροστά, αναφέροντας: «Οσοι νέοι παίρνουν το απολυτήριο Λυκείου, θα έχουν εγγυημένο ποσό στο όνομά τους από το κράτος, στο ύψος του κόστους σπουδών που θα πηγαίνει στο ίδρυμα που τους δέχεται». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα ιδρύματα θα ισχύουν δίδακτρα για κάθε φοιτητή, που μέρος τους προτείνεται να το πληρώνει το κράτος...

Συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών

Ο ΟΟΣΑ, συγχρόνως, απαιτεί την παραπέρα περικοπή των δημοσίων δαπανών, επικαλούμενος τη δημοσιονομική σταθερότητα και προσαρμογή, ενώ υποστηρίζοντας ότι «οι δαπάνες λειτουργίας του κράτους απορροφούν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τα άλλα κράτη του ΟΟΣΑ», αξιώνει την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή κονδυλίων του προϋπολογισμού.

Η συρρίκνωση των δαπανών για «κοινωνική πολιτική» μέσα από τη μείωση των κρατικών κονδυλίων αποτέλεσε στρατηγικό στόχο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σήμερα οι εκπρόσωποι του δικομματισμού επικαλούνται δήθεν τη «σπατάλη» στο δημόσιο τομέα και στηρίζουν τη δρομολόγηση νέων περικοπών. Εντάσσοντας τους όρους της «ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας» στην παροχή των «κοινωνικών υπηρεσιών», επιδιώκουν με επιχειρηματικά κριτήρια να «εξαλείψουν» μέσα από την υποχρηματοδότηση, όπως ανερυθρίαστα ισχυρίζονται, τις «μη παραγωγικές κοινωνικές ανάγκες»...

Την ίδια στιγμή σε πλήρη σύμπνοια με τον ΟΟΣΑ, που προτείνει νέες αυξήσεις στους φόρους πάνω στην πλατιά λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικούς φόρους), η ΝΔ ήδη ανέβασε κατά μια μονάδα στο 19% το ΦΠΑ, ενώ στους προϋπολογισμούς που μέχρι σήμερα έχει καταθέσει προβλέπει επιπλέον φόρους 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο, ακολουθώντας πιστά την πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ!

Αυτά τα μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχεδιάζουν να τα εφαρμόσουν μετά τις εκλογές. Σήμερα κρύβουν τις προθέσεις τους και αναλώνονται σε δικομματικές «κοκορομαχίες» για το ποιος έκλεψε περισσότερο τον ελληνικό λαό. Την επομένη των εκλογών ο Γ. Αλογοσκούφης, που χαρακτήρισε την έκθεση του ΟΟΣΑ «χρήσιμη» και ο Γ. Παπανδρέου πως «επιβεβαιώνει τις αδυναμίες της χώρας», θα τη χρησιμοποιήσουν, όπως προαναγγέλλουν και στα προγράμματά τους, για να εξαπολύσουν νέα επίθεση σε βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων και των νέων. Την επέλαση των πολιτικών εκφραστών της ντόπιας πλουτοκρατίας μπορεί να τη σταματήσει μόνο ο λαός με τον αγώνα του και την ψήφο του, αποδυναμώνοντας τα δυο μεγάλα κόμματα, ξηλώνοντας τη δικομματική εναλλαγή στην εξουσία και ανατρέποντας έτσι στην πράξη τους εφιαλτικούς σχεδιασμούς τους.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ

(όλα έδειχναν τη βαθιά, ριζική αλλαγή)

ΝΑ πάρουμε τους δρόμους της Ρούμελης σήμερα. Να βρεθούμε μαζί με τους συντρόφους του ΕΑΜ στο πανέμορφο χωριό, τις Κορυσχάδες, για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε ένα κορυφαίο γεγονός του αγώνα μας: τη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

ΤΑ ΕΛΑΤΑ μεγαλόπρεπα, περήφανα στεφανώνουν τον τόπο, που πριν 63 χρόνια ζωντάνευε η Νέα Επίδαυρος του '21, το Εθνικό Συμβούλιο, μεγάλο πολιτικό επίτευγμα και αντιστασιακός άθλος. Οι εθνοσύμβουλοι, όλοι εκείνοι, που ο λαός τούς ψήφισε να τον εκπροσωπήσουν στην ιστορική αυτή εθνοσύναξη, ξεκινούν για την ιστορική αποστολή.

ΚΑΙ πραγματικά ήταν άθλος η διοργάνωση κι η όλη προετοιμασία. Από τα ακρότατα σημεία της χώρας οι ΕΑΜικές Οργανώσεις ανάδειξαν τους άξιους εκπροσώπους, που θα αντιμετώπιζαν μαζί με τους άλλους τα μεγάλα προβλήματα του αγώνα.

ΟΙ εθνοσύμβουλοι, που έπρεπε να βγουν από κατεχόμενες περιοχές είχαν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της τρομοκρατίας, που είχαν εξαπολύσει οι κατακτητές. Κι όμως, παρ' όλα τα εμπόδια και την άγρια καταδίωξη, διάβηκαν τα φράγματα «θανάτου» και βρέθηκαν παρόντες στη θέση τους, στις Κορυσχάδες.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ του ΕΑΜ, που βρίσκονται στην «Ελεύθερη Ελλάδα», έχουν κιόλας πανηγυρικά ετοιμάσει την αίθουσα του σχολείου, όπου στις μεγάλες επιφάνειες των τοίχων έδωσαν με το χρωστήρα τους τις ηρωικές μορφές του '21 αντάμα με μαχητικές απεικονίσεις του τότε αγώνα ενάντια στους Γερμανούς και στους εθνοπροδότες.

ΜΙΚΡΗ πολύ η αίθουσα για να δεχτεί τόσο κόσμο, που έφτασαν ντυμένοι στα γιορτινά τους κι από τα γύρω χωριά. Ετσι κι ο γύρω χώρος στο σχολειό έχει πλημμυρίσει από κόσμο. Το πέτρινο σχολειό στις Κορυσχάδες ζει μεγάλες ώρες, η νεότερη ιστορία μας, ανοίγει στις 24 του Μάη μια μεγάλη σελίδα...

ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ δροσερό απόγιομα στις Κορυσχάδες. Το ρολόι δείχνει, πως η ώρα έφτασε. Κι η σύνοδος αρχίζει. Βροντερό ακούγεται το πρόσταγμα στους αντάρτες, που είναι εκεί παραταγμένοι στην είσοδο: «ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ». Οι αντάρτες παρουσιάζουν όπλα ενώ η μπάντα της 13ης Μεραρχίας παιανίζει τον Εθνικό Υμνο. Ολοι όρθιοι χειροκροτούν, δακρύζουν, τραγουδάνε. Ο Σπ. Μελετζής, ο επίσημος φωτογράφος, τρέχει εδώ κι εκεί για να βρει σημείο φωτογράφισης.

Η ΟΜΑΔΑ των δημοσιογράφων, που ανέβηκαν στο βουνό για να βοηθήσουν στις καινούριες ανάγκες της αντιστασιακής δημοσιογραφίας, παρόντες και στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου και στις τελευταίες ετοιμασίες.

ΠΑΝΕ κοντά 20 χρόνια που βρέθηκα στου Αμβρακικού τα διβάρια, σε μια δημοσιογραφική αποστολή. Σ' αυτή την αναζήτηση, σε μια γωνιά πέσαμε πάνω σε μια ψαράδικη συντροφιά. Μας μίλησαν πρόθυμα για τα βάσανά τους, για τον Αμβρακικό που κινδυνεύει και γι' άλλα.

ΑΥΤΟ, που ειπώθηκε σα στερνή κουβέντα από ένα γερο-ψαρά ντόπιο Πρεβεζάνο, ήταν όταν με δυο λόγια είπε πως εμείς οι ψαράδες καλοφάγαμε με το ΕΑΜ, όταν μας έδωσε τα διβάρια, που τάχαν τα μεγάλα αφεντικά...

ΑΥΤΟ είναι κι η αλήθεια. Λίγοι μόλις μήνες κι η ζωή, ο αγέρας έδειχναν της βαθιάς αλλαγής τα σημάδια. Κι έπειτα πριν ανασάνουμε τη λευτεριά, οι ιμπεριαλιστές κι οι ντόπιοι εθνοπροδότες με τα κανόνια τους, ανοιχτά θα χτυπούσαν για να κρατήσουν τη γη μας και τη ζωή μας στα προπολεμικά αποικιακά δεσμά.

ΜΕΣΑ στην κόλαση που εξαπόλυσαν για να εξοντώσουν τη γενιά της Αντίστασης, η Ελλάδα απροσκύνητη, τους έδωσε ξανά τη δική της απάντηση που ζωογόνα διατρέχει και σήμερα στις φλέβες των παιδιών της. Τα έλατα περήφανα και μεγαλόπρεπα στολίζουν το ιστορικό χωριό, τις Κορυσχάδες. Τίποτε δε χάνεται. Κι όλα θα μετρήσουν όταν σε λίγο θα σταθούμε στην κάλπη. Για να τιμήσουμε το ΚΚΕ. Το κόμμα που στάθηκε η ψυχή της μεγάλης αυτής πορείας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ