ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Από τη συνάντηση στη Λάρισα με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση στη Λάρισα με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Στη χώρα μας, βρέθηκε αυτές τις μέρες προσκεκλημένος της ΚΕ του ΚΚΕ ο Πρακάς Καράτ, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό). Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που Γραμματέας του ΚΚΙ (Μαρξιστικό) επισκέπτεται τη χώρα μας.

Την Πέμπτη, ο Πρ. Καράτ συναντήθηκε με το Εργατικό Συνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ, και στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης οι Γιώργος Σκιαδιώτης και Γιώργος Μαυρίκος, μέλη της ΚΕ. Την ίδια μέρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) συναντήθηκε με το Γραφείο της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, Γραμματέα και μέλος του ΠΓ, και μίλησε σε συγκέντρωση στελεχών της ΚΟΑ στο εκλογικό κέντρο στη Θεμιστοκλέους για τις εξελίξεις στη χώρα του.

Στη Λάρισα

Την Παρασκευή ο Πρ. Καράτ επισκέφτηκε τη Λάρισα, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Ο Πρακάς Καράτ
Ο Πρακάς Καράτ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ανταλλαγή εμπειριών από τη δράση των δύο κομμάτων στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, στο αγροτικό, αντιιμπεριαλιστικό και τα άλλα μαζικά κινήματα, από την πάλη ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Συζητήθηκε, επίσης, ο συντονισμός και η κοινή δράση των δύο ΚΚ σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, την υπεράσπιση των κομμουνιστικών ιδανικών και την ανάκαμψη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, και τον Τάσο Τσιαπλέ, Γραμματέα της ΝΕ Λάρισας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Από τη μεριά του, ο Πρ. Καράτ έκανε εκτενή αναφορά στα πολιτικά πράγματα της χώρας του. Σημείωσε ότι η Ινδία είναι βασικά μια αγροτική χώρα, όπου το 65% του 1,1 δισεκατομμυρίου του πληθυσμού της ασχολείται με τη γεωργία. Το ΚΚΙ (Μ) αγωνίζεται για τα προβλήματα της αγροτιάς, αλλά και της εργατικής τάξης της χώρας, προωθώντας την ταξική ενότητα, κόντρα στους διαχωρισμούς του λαού (εθνικούς, θρησκευτικούς, ανά κάστες), που προωθούν οι αστικές δυνάμεις. Στις μαζικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΚΚΙ (Μ) στην εργατική τάξη, στους εργάτες γης, στις γυναίκες και στη νεολαία δραστηριοποιούνται σήμερα πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Πρ. Καράτ χαιρέτισε και στη συγκέντρωση του Κόμματος στην πόλη, όπου και εξέφρασε την εκτίμηση του κόμματος του για το ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι τα δύο αδελφά κόμματα από κοινού συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Χτες ο ΓΓ του ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μ) επισκέφτηκε τη Νίκαια και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης Στ. Μπενετάτο, με εργατικά συνδικάτα του Πειραιά. Επίσης, επισκέφτηκε την έκθεση εικαστικών στη Ζώνη Περάματος.

Το ΚΚ Ινδίας (Μ), στις πανεθνικές εκλογές του 2004 εξέλεξε τους 43 από τους 61 βουλευτές που πέτυχε το «Αριστερό Μέτωπο» (συμμαχία ΚΚΙ(μ), ΚΚΙ και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων), ελέγχει δε μαζί με τους συμμάχους του τις τοπικές κυβερνήσεις στα κρατίδια της Δυτικής Βεγγάλης, της Κεράλα και της Τριπούρα.

Πατριδογνωμόνιο
Π-λούσιος ποταμός

Το δράμα στο ποτάμι που φούσκωσε κι έπνιξε τους νέους -- απελπισμένους να ξεφύγουν από μια πάμπτωχη σε συγκινησιακές και μέσα στη φύση εμπειρίες της απάνθρωπης καθημερινότητας -- κυριάρχησε στην επικαιρότητα την ημερών.

Ηρθε ο θάνατος όμως, στ' αλήθεια επιλεκτικά, ενδεδυμένος μια συνήθη περιστασιακή μυθολογία περί «στρες», «ορίων», «νομοθετικών πλαισίων» και πρόσβαλε την κρίση. Τη θόλωσε. Τη συρρίκνωσαν στα προαπαιτούμενα κουτάκια της εταιρείας. Μια εταιρεία, η κάθε, η όποια, συνυφασμένη με την εμπορευματοποίηση κάθε έκφανσης της ζωής προβάλλει σχεδόν ως πρόσωπο. Στέκεται απέναντι, με προϊόν πωλούμενο τον αέρα. Σε κάθε του μορφή. Αυτόν που έχεις ανάγκη, μέχρι αυτόν που μολύνεις επιζώντας κι όχι ζώντας, στον συσκευάζει επικοινωνιακά και τον διαφημίζει εξομοιωμένο με πολιτική δράση (αδρεναλίνη) ψυχική ανάγκη επαφής με τη φύση (χαλάρωση) τόλμη και κυνήγι του ανέφικτου (χωρίς όρια) κι άλλα τέτοια ηχηρά.

Ο άνθρωπος είναι πολιτικό ζώο κι όχι σκέτο ζώο, επειδή ζει και δρα σε ομάδα κι όχι σε αγέλη. Η αγέλη συμπτύσσεται μπροστά στο φόβο και πίσω απ' έναν αρχηγό που προκύπτει ενίοτε και τυχαία. Η ομάδα υπάρχει μόνο ως άθροισμα των ελεύθερων βουλήσεων ν' ανήκουν σ' αυτήν, των μελών της.

Πλούσιος ο ποταμός της εμπειρίας από τα κερδοφόρα εγκλήματα της κυρίαρχης αστικής τάξης. Ομως, εδώ και τώρα, στην Ελλάδα του 2007, σε κλίμα φανερά και φθοροποιό προεκλογικό, ακούμε κοντά στο Λούσιο και εκστρατείες να σωθεί ο Κηφισός. Μπορεί να μη «σκάει» περίεργα ως ιδέα, όταν οι ενισχύοντες την ιδέα είναι τα ίδια τα μπάζα που τσιμέντωσαν κάθε ανάσα ζωής στο πάλαι ποτέ ζωοδοτικό λεκανοπέδιο. Διαστροφές της κρίσης και της κοίτης της λαϊκής οργής που δε λέει να πάρει το μπόι της και μαζί την τύχη του λαού στα χέρια του. Οχι δοσμένη αλλά κερδισμένη.

Αυτή η έντεχνη αντιφατικότητα, σύντροφοι, είναι που ξεμωραίνει μάζες έτοιμες ν' αποδεχτούν τη... συγγνώμη στη θέση του φιλότιμου και την ψυχανάλυση του δημίου ως δημοκρατία.

«Ν' αλλάξει το ΚΚΕ», σου λένε οι απόξω. Να γίνει «ελκυστικό». Να μπει στο παιχνίδι της... εταιρείας. Ανωνύμου και ταξικώς φερώνυμου σχήματος. «Ν' αστράψει» το Κόμμα, να ...«λάμψει». Οχι με ιδέες και μαζική δράση. Οχι με συνέπεια. Αλλά νοικιάζοντας τρόπους, μέσα, ιδέες από τους διαχειριστές του πλούτου. Τους δημιουργούς της φτώχειας.

Θέλει προσοχή το φούσκωμα του εκλογικού ποταμού. Και να μην ψωνίσουμε φούμαρα. Ανθρωπος της επικοινωνίας είμαι, σύντροφοι, αλλά γι' αυτό ξέρω πώς και πόσο εύκολα η επικοινωνία γίνεται κουκούλα. Βάζει φωτίτσες, σπάει βιτρίνες, παίρνει στο λαιμό της κανέναν περαστικό. Ομως επανάσταση, ανατροπή δε φέρνει. Οπλο είναι. Σε λάθος χέρια υποθηκεύει το νου. Κι ύστερα πάει και κλέβει την ψήφο, την εξουσία ασκεί πάνω σε δούλους - καταναλωτές, σε αγέλες, κι όχι σ' ομάδες πολιτών.

Ο πλούσιος στο Λούσιο πνίγεται και ο φτωχός στον Κηφισό ή τον Ποδονίφτη, χωρίς να πάει εκδρομή άνευ ορίων, αλλά στον ύπνο του. Με τον εχθρό καταπάνω του να έρχεται σαν το νερό που πάει ν' αποδράσει απ' την εκμετάλλευση... Ας πάμε κι αυτή τη φορά να γεμίσουμε το ποτάμι που έτσι κι αλλιώς δε γυρνάει πίσω.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Κοινωνικο - Ασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνουν οι κλαδικές Εργατικές Αχτίδες της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Τετάρτη 6 Ιούνη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περιοδεία σε Καβάλα - Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Καβάλα, στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή 8/6 και το Σάββατο 9/6. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

Παρασκευή 8/6/07

Καβάλα:

-- 10.30 Επίσκεψη στη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» - Συνάντηση με το ΔΣ. Ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων.

-- 12.30 Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».

-- 18.00 Επίσκεψη στη Ν. Πέραμο - Συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή, φορείς και κατοίκους που αντιτάσσονται στην κατασκευή ΝΑΤΟικού λιμανιού στην περιοχή.

-- 20.30 Ομιλία σε συγκέντρωση στην Παραλία της Καβάλας.

Σάββατο 9/6/07

Κομοτηνή:

-- 11.00 Ομιλία σε συγκέντρωση γυναικών στο ξενοδοχείο «Ξενία».

-- 13.00 Συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

Αλεξανδρούπολη:

-- 18.00 Επίσκεψη στο ΚΕΘΕΑ - Συνάντηση με το προσωπικό και το Σύλλογο Οικογένειας του Θεραπευτικού προγράμματος «Κιβωτός».

-- 20.30 Ομιλία σε συγκέντρωση στην Παραλία (Φάρος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ