ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΦΟΝΣΟ ΠΕΡΕΣ
Δρόμος μας η αλληλεγγύη και ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Μιλάει στο «Ρ» ο ΓΓ της Οργάνωσης για την Αλληλεγγύη με τους λαούς της Αφρικής, Ασίας, Λατινικής Αμερικής

Ο λαός που βγαίνει στο δρόμο και διεκδικεί τα δικαιώματά του, όπως στη Βενεζουέλα, που γνωρίζει πρωτόγνωρες αλλαγές, είναι θετική εξέλιξη για τα λαϊκά κινήματα σε όλο τον κόσμο
Ο λαός που βγαίνει στο δρόμο και διεκδικεί τα δικαιώματά του, όπως στη Βενεζουέλα, που γνωρίζει πρωτόγνωρες αλλαγές, είναι θετική εξέλιξη για τα λαϊκά κινήματα σε όλο τον κόσμο
Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται προς τιμήν του θρυλικού επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, και τη σημαντική έκθεση πολιτικής αφίσας που συνδιοργανώνεται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) από την Οργάνωση για την Αλληλεγγύη με τους λαούς της Αφρικής, Ασίας, Λατινικής Αμερικής OSPAAL, το περιοδικό που εκδίδει, «TRICONTINENTAL», την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τη NEW STAR, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Αλφόνσο Φράγκα Πέρες, ΓΓ της OSPAAL, που βρέθηκε για λίγες μέρες στη χώρα μας.

Ο συνομιλητής μας είναι ένας έμπειρος αγωνιστής του κινήματος αλληλεγγύης, έμπειρος διπλωμάτης της Κούβας για πολλά χρόνια (στη Γιουγκοσλαβία, Κίνα, ΛΔ Πολωνίας, ΛΔ Γερμανίας, Ζιμπάμπουε, ΗΠΑ, Χιλή), με ευχαρίστηση μας ενημερώνει για τους σκοπούς και τη δράση της οργάνωσης αλλά και γενικότερα για την ανάταση των λαϊκών κινημάτων και τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική.

Τα όσα ακολουθούν είναι μόνο ένα μέρος από τη μακρά κουβέντα με τον Κουβανό αγωνιστή:

Οργάνωση από τους λαούς για τους λαούς

-- Ξεκινώντας θα θέλαμε να πείτε συνοπτικά πώς δημιουργήθηκε η Οργάνωση και ποιοι ήταν και είναι οι σκοποί της;

Από τη συζήτηση με τον Αλφόνσο Πέρες
Από τη συζήτηση με τον Αλφόνσο Πέρες
-- Μια από τις βασικές συμφωνίες της 1ης Συνδιάσκεψης των λαών της Αφρικής, Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στις 3-15 Γενάρη του 1966 στην Αβάνα, ήταν η συγκρότηση και δημιουργία ενός οργάνου που θα έδινε προώθηση στις συμφωνίες και θα γινόταν το εκτελεστικό εργαλείο για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτής της συνάντησης όπου συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 82 χώρες και από τις 3 ηπείρους.

Η απόφαση που καταλήχτηκε, παίρνοντας υπ' όψη την ποικιλομορφία του επαναστατικού κινήματος και στις τρεις ηπείρους και επίσης την αναγκαιότητα να εντακικοποιηθεί η αλληλεγγύη για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την αποικιοκρατία και τη νεοαποικιοκρατία, ήταν η δημιουργία μιας μόνιμης δομής με την ονομασία Οργάνωση Αλληλεγγύης με τους λαούς της Αφρικής, Ασίας και της Λατινικής Αμερικής η οποία θα διοικούνταν από μια Γενική Γραμματεία με 12 γραμματείς (τέσσερις από κάθε ήπειρο) και θα είχε έδρα την πόλη της Αβάνας.

Στη σημερινή εποχή, την Εκτελεστική Γραμματεία συναποτελούν οι αντιπρόσωποι από οργανώσεις και κόμματα της Αγκόλας, του Κονγκό, της Χιλής, της Γουινέας, της Νότιας Αφρικής, της ΛΔ Κορέας, του Βιετνάμ, της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Πουέρτο Ρίκο, της Γουατεμάλας, και της Κούβας.

Πάνω από 40 χρόνια, η OSPAAL έχει δουλέψει με την αξία της στήριξης του επαναστατικού κινήματος. Είμαστε μια μη κυβερνητική οργάνωση με διεθνή χαρακτήρα, της οποίας η κύρια αποστολή είναι με βάση τις ιδρυτικές αρχές της, να προσφέρει, και να προωθήσει με μια φωνή την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς στην προοπτική της δικαίωσης των αγώνων τους και των βασικών διεκδικήσεων.

Ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην αποικιοκρατία και νεοαποικιοκρατία

-- Η δράση σας σε αυτά τα πάνω από 40 χρόνια, σε τι τομείς κινείται;

-- Η OSPAAL ήταν, είναι και θα είναι σταθερή στο καθήκον της, να εκφράζει την αλληλεγγύη με τους λαούς του τρίτου λεγόμενου κόσμου στη δίκαιη σύγκρουσή τους με την ιμπεριαλιστική πολιτική. Ανάμεσα σε πολλές αποστολές της οργάνωσης σε αυτά τα 40 χρόνια πρέπει να σημειώσουμε τον ρόλο που έχουν παίξει οι εκδόσεις του Tricontinental (Τριηπειρωτική), και το ομώνυμο περιοδικό, που έχουν επιδείξει μια σημαντική προώθηση των επαναστατικών ιδεών.

Το περιοδικό πρωτοβγήκε τον Αύγουστο του 1967 αλλά το δοξασμένο του προοίμιο ήταν το Μήνυμα του Τσε στους λαούς του Κόσμου, που δημοσιεύτηκε με τη μορφή του ένθετου τον Απρίλη του ίδιου χρόνου. Συνολικά η OSPAAL έχει τυπώσει πάνω από 300 πολιτικές αφίσες. Οι δημοσιεύσεις της Οργάνωσης ανησύχησαν τους ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους στον τρίτο κόσμο, και προχώρησαν άμεσα σε δραστικά μέτρα εναντίον τους. Οπως η κατάσχεση των περιοδικών που στέλνονταν σε διάφορες χώρες, απειλές εναντίον των εκδοτών τους, ακόμα και εκδόσεις παραποιημένων και πλαστών περιοδικών για να πετύχουν τη διαίρεση των επαναστατών και να υποσκάψουν το κύρος του περιοδικού.

Σήμερα 40 χρόνια μετά το περιοδικό Τριηπειρωτική και όλη η οργάνωσή μας αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυσή της συνεχίζουν παρόντες. Αν χτες ήταν η στήριξη της ένοπλης πάλης ενάντια στην αποικιοκρατία για την εθνική απελευθέρωση, σήμερα είναι η καταδίκη οποιασδήποτε αδικίας και η κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην προοπτική να δοθούν πραγματικές και οριστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί. Σήμερα χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να φτάσει το μήνυμα αλληλεγγύης μας σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου, το μήνυμα και οι διακηρύξεις της Οργάνωσης και των κομμάτων και των κινημάτων που τη συναποτελούν, οι πληροφορίες για τις πολύμορφες δραστηριότητες όπως και οι καταγγελίες για τις δράσεις των εχθρών των λαών μας. Βρισκόμαστε στη φάση της επανεργοποίησης του διαδικτυακού τόπου της οργάνωσης που αναμένουμε να μπει σε πλήρη λειτουργία από τον Ιούλη του 2007.

Η Οργάνωσή μας σήμερα συνεχίζει τη δράση της με νέα καθήκοντα σε μια περίοδο σκληρής ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας, αλλά και σε μια περίοδο που ανασυντάσσονται τα κοινωνικά κινήματα σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Ειδικά σε αυτή την περιοχή ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει χωρίς να μπορεί να ξεπεράσει το πλήγμα που δέχτηκε από την Κουβανική Επανάσταση, που ισχυροποιείται ενώ έχουμε και την εμφάνιση της Μπολιβαριανής Διαδικασίας στη Βενεζουέλα και την απόρριψη του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

Οι λαοί ξεσηκώνονται

-- Μιλήστε μας λίγο για τις πραγματικά ελπιδοφόρες για όλο τον κόσμο διεργασίες που συντελούνται στη Λατινική Αμερική. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

-- Τα κινήματα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι απευθείας έκφραση της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν οι λαοί της περιοχής. Η ήττα του σχεδίου των ΗΠΑ για Ενωση Ελεύθερου Εμπορίου για την Αμερική (ALCA) συνιστά μια νίκη σε μια διαρκή μάχη, φυσικά όχι ακόμα την οριστική. Ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός προσπάθησε με αφόρητες πιέσεις και μηχανορραφίες να εμπλέξει 34 χώρες σε μια σκληρή νεοφιλεύθερη πολιτική. Ομως οι λαοί αντιμετώπισαν αυτή την πρόκληση. Αξιοποιώντας πολλές μορφές πάλης αντιπάλεψαν την πραγματική σημασία της ALCA, αποκάλυψαν τα σχέδια και τελευταία ο αγώνας αυτός συναντήθηκε με τη στάση ορισμένων κυβερνήσεων, όπως η μπολιβαριανή κυβέρνηση στη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες.

Φυσικά χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα. Οπως εξηγήθηκε στην πρόσφατη 6η Συνάντηση του Ημισφαιρίου ενάντια στις «Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου» για τη συνεργασία των λαών, ο «ιός» της ALCA έχει μεταλλαχτεί τώρα από τον ιμπεριαλισμό και επιχειρείται να προωθηθεί με τις Συμφωνίες αυτές δήθεν «Ελεύθερου Εμπορίου». Βεβαίως πρόκειται ουσιαστικά για τη νέα προσπάθεια διάσωσης του νεοφιλευθερισμού ως οικονομική πολιτική.

Σήμερα 8 χώρες έχουν Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ (Καναδάς, Μεξικό, Χιλή, οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής με εξαίρεση την Κόστα Ρίκα - όπου το λαϊκό κίνημα αντιστέκεται σθεναρά - και τη Δομινικανική Δημοκρατία). Σε Κολομβία και Περού εκκρεμεί η έγκριση από το κοινοβούλιο του λεγόμενου «γρήγορου δρόμου» που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση του Μπους για να υπογραφεί η συμφωνία.

Με τον Παναμά οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει αρκετά αλλά με το Εκουαδόρ είναι «παγωμένες». Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης δε δέχτηκε την υπογραφή μιας Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου αλλά ζήτησε να διευρυνθεί η Συμφωνία Προστασίας και προώθησης των επενδύσεων με τις ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) συνεχίζονται αλλά συγκρατημένα.

Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει την καθημερινότητα των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, είναι αυτό της αχαλίνωτης προσπάθειας του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού να διατηρήσει τη σπάταλη στην κατανάλωση κοινωνία. Εχοντας αποθέματα στη χώρα του μόνο για τα επόμενα 10 χρόνια και βλέποντας την προοπτική της εξάντλησής τους, προωθεί την πρόταση των λεγόμενων βιοκαυσίμων που θα παραχθούν από προϊόντα διατροφής, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων του πετρελαίου, της αγροτικής παραγωγής και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο σε πρόσφατη παρέμβασή του κατήγγειλε αυτούς τους νέους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού και κατέδειξε ότι για να επιτευχθούν ποσοστά πάνω από 20% των συνολικών αναγκών σε καύσιμα, θα απαιτηθεί μια ποσότητα των εδαφών όπου καλλιεργούνται προϊόντα διατροφής, να αποδοθεί για παραγωγή καυσίμων για τα αυτοκίνητα, έτσι ώστε οι τιμές των προϊόντων διατροφής να ανέβουν και να είναι ασταθείς, όπως ήδη συμβαίνει με το καλαμπόκι.

Ως αντίπαλη κατάσταση σε αυτή την επιθετικότητα ενάντια στους λαούς μας, ενάντια στο ίδιο το ανθρώπινο είδος, έρχεται η διαδικασία ενδυνάμωσης της Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Πρότασης για την Αμερική (ALBA). Οπως δείχνουν και τα αρχικά της, προβάλλει όχι μόνο ως η ελπίδα αλλά και ως η κατάκτηση των πιο αδικημένων τομέων της δικής μας ηπείρου.

Τα επιτεύγματα της ALBA

-- H ALBA, πώς εξελλίσεται, και τι σημαίνει για εσάς για το κίνημα αλληλεγγύης;

-- Σε διάρκεια μόνο 2 1/2 ετών, η ALBA, συσπειρώνει 4 χώρες και αναπτύσσει συνεργασία με πολύ περισσότερες. Συνιστά μια διαδικασία που βασίζεται στην αλληλεγγύη και δεν κινείται με το κίνητρο της αγοράς. Δραστηριοποιείται στην πάλη ενάντια στον αναλφαβητισμό, για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης, για πολύ συγκεκριμένη αμοιβαία ενεργειακή συνεργασία, για τη βελτίωση των υποδομών για τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Επιτρέψτε μου να δώσω μερικά μόνο στοιχεία, που δείχνουν και τη σημασία για τους λαούς μας, της ALBA:

  • Υπάρχουν 30.000 γιατροί που συνεργάζονται για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε πολλές χώρες και πάνω από 70.000 φοιτητές που εκπαιδεύονται για μελλοντικοί γιατροί.
  • Δυο εκατομμύρια Λατινοαμερικάνοι έμαθαν γραφή και ανάγνωση μέσα από το κουβανικό πρόγραμμα «Εγώ μπορώ».
  • Πάνω από 600.000 έχουν εγχειρισθεί μέσα σε τρία χρόνια στα μάτια και επανέκτησαν την όρασή τους.
  • Αναπτύσσονται οι εμπορικές σχέσεις χωρίς περιττά εμπόδια.
  • Εχουν δημιουργηθεί μεικτές επιχειρήσεις προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.
  • Εχουν εγκριθεί δάνεια, εμπορικές διευκολύνσεις, επενδύσεις και επιστημονικές ανταλλαγές.
  • Οι ενεργειακοί πόροι διανέμονται με μεγαλύτερη ευκολία και με το πνεύμα της αλληλεγγύης να ξεχωρίζει.

Υπάρχουν επίσης σημαντικά προγράμματα σε εξέλιξη, που έχουν και στρατηγική σημασία, όπως η Τράπεζα του Νότου, για πιο αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών πόρων χωρίς την επιβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Βολιβία και Νικαράγουα, εξελίσσονται μέσα από φιλολαϊκές κυβερνήσεις, προοδευτικά προγράμματα. Και σε άλλες χώρες δυναμώνει η παρέμβαση των λαϊκών κινημάτων.

Στην περίπτωση της Κούβας, η Επανάσταση συνεχίζει να ενδυναμώνεται, ο ηγέτης της Φιντέλ Κάστρο συνεχίζει να κερδίζει τη μάχη με σταδιακή βελτίωση της υγείας του, και η Κούβα το 2006 σημείωσε τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή, και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μια χώρα - πανεπιστήμιο, με πάνω από 700.000 απόφοιτους πανεπιστημίου. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ με τον απάνθρωπο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, που στόχο έχει να πνίξει τον κουβανικό λαό.

Η OSPAAL μαζί με τον κουβανικό λαό και με την αλληλεγγύη των επαναστατών όλου του κόσμου, συνεχίζει τον αγώνα ενάντια και στις πιο πρόσφατες προκλήσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που απελευθέρωσε τον δολοφόνο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, την ίδια στιγμή που κρατά φυλακισμένους τους 5 νεολαίους Κουβανούς πατριώτες, που πάλεψαν ακριβώς ενάντια στην κρατική τρομοκρατία των ΗΠΑ κατά του κουβανικού λαού. Με την ευκαιρία της κουβέντας μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την αλληλεγγύη του τον φίλο ελληνικό λαό, που καθημερινά μας στηρίζει. Η αλληλεγγύη και η κοινή δράση των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι ο δικός μας δρόμος.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Η Εκθεση Πολιτικής Αφίσας

Συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή 10/6 η Εκθεση Πολιτικής Αφίσας που συνδιοργανώνεται από την OSPAAL, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τη NEW STAR, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας, στην Πειραιώς 256. Τις καθημερινές λειτουργεί από 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 10 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή από τις 10 π.μ. - 10 μ.μ.

Στην Εκθεση από σήμερα θα διατίθεται το 1ο Τεύχος της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Tricontinental» της OSPAAL, με θέμα τις πολιτικές δολοφονίες στον 20ό αιώνα ενάντια στους ηγέτες του Τρίτου Κόσμου, όπως επίσης και η ειδική συλλεκτική έκδοση με το Μήνυμα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στους Λαούς του Κόσμου μέσω του «Tricontinental».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ