ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ G8
«Ασύμμετρος πόλεμος» κατά των λαών

Οι πρώτες διαδηλώσεις στο Αμβούργο

Associated Press

Οι πρώτες διαδηλώσεις στο Αμβούργο
Σιάτλ 30 Νοέμβρη, Γένοβα 20 Ιούνη, 6 έως 8 Ιούνη Χάιλιγκενταμ, Γερμανία. Χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στη Σύνοδο G8, μία Σύνοδο που θα σπαραχθεί από τις αντιθέσεις, όπως προβλέπει ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο σε πρόσφατο άρθρο του στην «Γκράνμα», σημειώνοντας επίσης ότι η Σύνοδος αυτή πραγματοποιείται μέσα σε ένα περιβάλλον οξύτατης κρίσης, πολιτικής και οικονομικής, που απειλεί τον πλανήτη.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να λάβουν μέρος στις πολυήμερες κινητοποιήσεις εναντίον της Συνόδου των ηγετών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ρωσίας, που πραγματοποιείται το το διήμερο της 6ης-8ης Ιούνη στο θέρετρο της Βαλτικής, Χάιλιγκενταμ.

«Νταχάου»

Η πρώτη μεγάλη διαδήλωση αναμενόταν χθες στο Ροστόκ με τους διοργανωτές να ευελπιστούν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών θα ξεπεράσει τους 100.000. Θα είναι ειρηνική, βεβαίωσαν οι διοργανωτές της. Οι γερμανικές αρχές έχουν μετατρέψει εδώ και βδομάδες τη Γερμανία σε ένα πραγματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Με «προληπτικές» επιδρομές, κυριολεκτικά «προληπτικά χτυπήματα» σε γραφεία οργανώσεων, αθρόες συλλήψεις, συλλογή «οσμών» και δημιουργία τράπεζας βιομετρικών στοιχείων, ώστε οι αστυνομικοί σκύλοι να αναγνωρίσουν ανθρώπους ακόμη και μέσα στη διαδήλωση και κυρίως καταστολή των διαδηλώσεων που ήδη έχουν γίνει σε διάφορες πόλεις με κορυφαία αυτήν που έλαβε χώρα στο Αμβούργο με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής Ασίας - ΕΕ, την προηγούμενη Δευτέρα.

Εξάλλου, εδώ και βδομάδες, οι αρχές της Γερμανίας καταρτίζουν σχέδια για μια τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας, ώστε να αποφευχθούν «επεισόδια, εμπρησμοί και βανδαλισμοί». Θα λάβουν μέρος 16.000 αστυνομικοί, 1.100 στρατιώτες και πολεμικά πλοία. Οι διαδηλωτές απαγορεύτηκε να πλησιάσουν στα 200 μέτρα από την αποκλεισμένη ζώνη 12 χιλιομέτρων γύρω από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος. Αποκλεισμένη από έναν ειδικό φράχτη που στοίχισε 12 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί ίσως το πιο ηχηρό σύμβολο της ειδικής σχέσης μεταξύ των ισχυρών και των κυβερνήσεών τους με τους λαούς που προσπαθούν να πείσουν ότι νοιάζονται για την ευημερία και την πρόοδό τους.

Η απαγόρευση των διαδηλώσεων σε απόσταση 5-10 χλμ. από τον ειδικό φράκτη ασφαλείας κρίθηκε υπερβολική από το διοικητικό δικαστήριο της πόλης Σβερίν, η αστυνομία άσκησε έφεση και το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο του κρατιδίου του Μεκλεβούργου - Πρόσω Πομερανίας την δικαίωσε επιτρέποντας τη διαδήλωση μόνο πάνω στη δημόσια ομοσπονδιακή οδό 105, που απέχει 5 χιλιόμετρα από το Χάιλιγκενταμ. Μετά την απόφαση αυτή, εκπρόσωποι των οργανώσεων που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις προσέφυγαν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ελπίζοντας να επιτύχουν την άρση της απαγόρευσης, ενώ συνεχίζουν τις προετοιμασίες τόσο για τις διαδηλώσεις όσο και για την Εναλλακτική Συνάντηση Κορυφής που οργανώνουν στις 5 Ιούνη.

Ενταση των αντιθέσεων

Εκτός όμως από τη λαϊκή κατακραυγή, οι G8 θα έρθουν αντιμέτωποι και με τις αντιθέσεις τους. Αντιθέσεις που διατυμπανίστηκαν και στο Πότσνταμ, όπου πραγματοποιήθηκε η προπαρασκευαστική σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών με ατζέντα, πέραν της πολυδιαφημιζόμενης από τη Γερμανική Προεδρία κλιματικής αλλαγής, το Ιράκ, το Ιράν, το Νταρφούρ, το Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν. Ηδη, το θέμα της κλιματικής αλλαγής πρέπει να θεωρείται ξεγραμμένο. Ουδεμία προοπτική υπάρχει, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ στην προσεχή σύνοδο, αναγνώρισε και ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό αυτών των αντιθέσεων που αναδύονται μεταξύ των «Οκτώ» είναι και το ειδικό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την Αφρική, που πλέον έχει αναχθεί στο επόμενο πεδίο σύγκρουσης των συμφερόντων τους. Οι ΗΠΑ έχουν κατορθώσει να ελέγξουν ένα μεγάλο μέρος των κυβερνήσεων, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση την πρόσφατη σύγκρουση στη Σομαλία με τις αιθιοπικές δυνάμεις να αποτελούν τους σημαιοφόρους. Δεδομένων όμως των επιθετικά εκδηλωμένων συμφερόντων των Ευρωπαίων, ετοιμάζονται να ιδρύσουν ειδικό στρατηγείο... Από την άλλη πλευρά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, πριν την αναχώρησή του από την πρωθυπουργία στις 27 Ιούνη και πριν την έλευσή του στο Χάιλιγκενταμ, έκανε την τελευταία περιοδεία αρχίζοντας από τη Λιβύη και ολοκληρώνοντάς τη στη Νότια Αφρική. Και ενόσω ο Μπλερ βρισκόταν στην Αφρική, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA Novosti, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει τη διαγραφή χρέους των φτωχότερων αφρικανικών χωρών προς τη χώρα του, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας με σημασία ότι αποτελεί μία ακόμη κίνηση καλής θέλησης, καθώς η Ρωσία ενδεχομένως αυξήσει το ποσό διαγραφής κατά 0,5 δισ., ενώ έχει ήδη διαγράψει 11,3 δισεκατομμύρια που οφείλουν οι αφρικανικές χώρες, περιλαμβανομένων των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων του χρέους που περιείχε το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΠΤ του 1996.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει κάποιο βασικό σημείο σύγκλισης. Οι ισχυροί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κοινωνικές ανισότητες έχουν φθάσει σε επίπεδα δίχως προηγούμενο παγκοσμίως. Αυτό είναι εμφανές όχι μόνο στο χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες, αλλά και μέσα στις ίδιες τις χώρες. Ενώ περίπου το 2% ζει σε μιαν ανεπανάληπτη χλιδή, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου μόλις που τα βγάζει πέρα, έχει παγιδευτεί σε μιαν επισφαλή ύπαρξη, στην οικονομική ανασφάλεια, στο αποτελματωμένο ή επιδεινούμενο βιοτικό επίπεδο, στη φτώχεια.

Αυτά τα επίπεδα ανισότητας δεν μπορούν, μακροπρόθεσμα, να διατηρηθούν με ειρηνικά μέσα. Οι κοινωνικές εντάσεις οδηγούν, αναπόφευκτα, σε σφοδρές ταξικές συγκρούσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που οι κυρίαρχες τάξεις σπεύδουν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται για να αυξήσουν τις υπερεξουσίες της αστυνομίας, να επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

Κορύφωση του μιλιταρισμού

Ο πόλεμος στο Ιράκ εντάσσεται σε αυτήν τη διαδικασία, με συμπυκνωμένη μορφή. Ομολογείται πλέον από τους πάντες παγκοσμίως ότι οι λόγοι που προβλήθηκαν για τον πόλεμο βασίστηκαν σε ψεύδη. Ο πόλεμος των ΗΠΑ αφορούσε τη διατήρηση της στρατηγικής τους επιρροής και τον έλεγχο του πετρελαίου. Το πετρελαϊκό λόμπι, με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι στην ηγεσία του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πολεμικές προετοιμασίες.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, το Ιράκ ως ανεξάρτητη χώρα έχει καταστραφεί, και η ιρακινή κοινωνία έχει αποσταθεροποιηθεί πλήρως. Εκτιμάται ότι περίπου 700.000 Ιρακινοί έχουν βρει το θάνατο εξαιτίας του πολέμου και της κατοχής, και τέσσερα εκατομμύρια μετατράπηκαν σε πρόσφυγες. Κάπου 3.500 Αμερικανοί στρατιώτες θυσιάστηκαν στο βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Το καθεστώς στην Ουάσιγκτον έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο αστυνομικό κράτος στην Αμερική. Τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, ακόμη και το habeas corpus, έχουν απορριφθεί, κι ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς διακοπή. Μόλις πριν μια βδομάδα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ενέκρινε με ψηφοφορία του χρηματοδότηση άλλων 100 δισ. δολαρίων για τη συνέχιση του πολέμου.

Ολοι οι αρχηγοί κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο του G8 συμφωνούν ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να χάσουν τον πόλεμο. Ανεξαρτήτως των τακτικών τους διαφορών με την Ουάσιγκτον, θεωρούν μια ενδεχόμενη στρατιωτική ήττα των ΗΠΑ πλήγμα για τα δικά τους ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Ετσι αντιδρούν στέλνοντας δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και σε άλλες στρατηγικές περιοχές του κόσμου.

Ο ηγέτης των Πρασίνων στη Γερμανία και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, σε μια εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ, διαμαρτυρήθηκε για τη «σοκαριστική απώλεια της σημασίας της Ευρώπης στον κόσμο» και κάλεσε να υπάρξει μια πιο αποφασιστική προσέγγιση όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους «γεωπολιτικούς συμμάχους» της Ευρώπης «στη Μέση Ανατολή». Οι τραγικοί θάνατοι τριών Γερμανών στρατιωτών στην περιοχή Κουντούς του Αφγανιστάν χρησιμοποιήθηκαν κυνικά από τη γερμανική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ για να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη της χώρας για περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις και περαιτέρω απώλειες.

Στην Ιταλία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ρομάνο Πρόντι έφθασε να απειλήσει ότι θα παραιτηθεί, αντιμέτωπος με τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις, αν δε συνεχιζόταν η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ιταλίας στο Αφγανιστάν και στο Λίβανο και δεν εγκρινόταν η επέκταση της αμερικανικής βάσης στη Βιτσέντσα.

Στη Γαλλία, ο νέος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θέλει ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο για να μεγεθύνει τις δυνατότητες της χώρας να επεμβαίνει στρατιωτικά σε όλο τον κόσμο.

Η Ρωσία, που θεωρεί τη σχεδιαζόμενη αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα ως απειλή, πραγματοποίησε επιδεικτικά τη δοκιμή ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου πριν τη σύνοδο.

Ο εντεινόμενος μιλιταρισμός συνοδεύεται από τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στις χώρες του G8 που ερίζουν για τις σφαίρες επιρροής τους, τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, με τρόπο που θυμίζει καυγά ληστών που χωρίζουν τα λάφυρα. Και υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι ο καυγάς ληστών που θα λάβει χώρα στο Χάιλιγκενταμ θα είναι τόσο έντονος, που δε θα μπορεί να αποκρυφτεί.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ

Στο Helingdam της Γερμανίας βρίσκεται αντιπροσωπεία της ΚΝΕ από τους Γιώργο Ελ Ταχίρ, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της οργάνωσης και Αννα Γρηγοριάδου, μέλος του ΚΣ. Θα συμμετάσχουν σε διεθνές σεμινάριο με θέμα: «Αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό για ειρήνη και αλληλεγγύη» που οργανώνεται από την Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας Γερμανίας (SDA) στα πλαίσια των κινητοποιήσεων ενάντια στην «G8».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ