ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τριάντα χρόνια αγωνιστικής δράσης

Σήμερα μεγάλη συναυλία στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα

Τα 30 χρόνια ζωής και δράσης της γιορτάζει φέτος η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Τριάντα χρόνια αγωνιστικής παρουσίας της Ομοσπονδίας στο γυναικείο κίνημα και στο μαζικό λαϊκό κίνημα της χώρας μας. Τριάντα χρόνια ασυμβίβαστης πάλης για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, για τα Δικαιώματα των γυναικών της χώρας μας. Με αφορμή την επέτειο, η ΟΓΕ διοργανώνει εκδήλωση σήμερα (8.45μ.μ.) στο θέατρο Βράχων Βύρωνα «Μελίνα Μερκούρη». Θα μιλήσει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, ενώ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «30 χρόνια ΟΓΕ» σε επιμέλεια Τέρψης Κολοζώφ και Βασιλείας Παπαρήγα. Θ' ακολουθήσει συναυλία, στην οποία θα τραγουδήσουν η Μαρία Δημητριάδη, ο Γιάννης Θωμόπουλος, η Αφροδίτη Μάνου και ο Δημήτρης Μπάσης. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τάσος Καρακατσάνης.

ΥΠΠΟ
«Ατζέντης» της ΕΕ...

Από το παζάρι... πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από το παζάρι... πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
Την «πολιτιστική» υποταγή των βαλκανικών λαών στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο προπαγάνδισε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, μιλώντας στο συνέδριο της 1ης Βαλκανικής Αγοράς Παραστατικών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία εντός δικτύου» (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

Η διοργάνωση δεν είναι παρά ένα «σούπερ μάρκετ», στο οποίο «εκτίθενται» οι δημιουργοί για να ...«διαλεχθούν» από τους εν δυνάμει «πελάτες» - αντζέντηδες, δίνοντας έτσι νέα μορφή στη διαδικασία εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού. Εντάσσεται δε στο γενικότερο σχεδιασμό επιβολής της πολιτισμικής ομογενοποίησης κυρίως στους λαούς των υπό ένταξη στην ΕΕ κρατών της περιοχής.

Γι' αυτό και η ομιλία του Γ. Βουλγαράκη δε διέφερε σε τίποτα από όσα «παπαγαλίζουν» οι προκάτοχοί του, κυρίως από τα μέσα της 10ετίας του '90, αφού είναι όλοι τους δεμένοι στο «άρμα» του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας και έχουν εμπεδώσει καλά τον «μικρο»-ιμπεριαλιστικό ρόλο που έχει ανατεθεί στην Ελλάδα για την περιοχή. Ο υπουργός χαρακτήρισε το φεστιβάλ «μια στρατηγική πρωτοβουλία» που «αξιοποιεί τη γεωγραφική μας θέση» «και προβάλλει την πεποίθησή μας ότι η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προδιαγραφές να αποτελέσει επίκεντρο πολιτιστικής δραστηριότητας για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων». Υπογράμμισε ότι με τα Βαλκάνια «μας συνδέει»... «η έγνοια για ένα κοινό μέλλον στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής» και έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει και τον Ρήγα για να «δικαιώσει» αυτή την «έγνοια»!

Είπε ότι πρέπει «να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να τα καταστήσουμε ανταγωνιστικά» και «εκφόβισε», λέγοντας ότι «τα δραστήρια μέλη της διεθνούς κοινότητας ωφελούνται από τη διεθνοποίηση της αγοράς, ενώ τα έθνη που δεν καταφέρνουν να συντονιστούν με το βηματισμό των καιρών απειλούνται με περιθωριοποίηση»!

«Βάφτισε» «δοκιμασία» του εθνικού κράτους την ισχυροποίηση των ιμπεριαλιστικών πόλων, το οποίο όμως (σ.σ. εθνικό κράτος) στην Ευρώπη «ανασυντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας πολιτικής ένωσης που εγγυάται την ιδιαιτερότητα, αλλά και ισχυροποιεί την κοινή μας προοπτική»...

«Ανακάλυψε» και «άλλη» όψη της «παγκοσμιοποίησης» εκτός από «τους φόβους για την επικράτηση μίας και μόνης παγκόσμιας κουλτούρας»: την ...«οικουμενικότητα, που, αξιοποιώντας τους διεθνείς δρόμους για τη διάδοση των πολιτισμικών αγαθών, προστατεύει το εθνικό τους στίγμα»!

Ως γνήσιος πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου ξεκαθάρισε ότι «η δημιουργία και η διεύρυνση ενός δικτύου με σύγχρονη δομή προβολής, εξαγωγής και ανταλλαγής πολιτιστικών αγαθών, θα συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα συγχρονίζει τις δημόσιες ή ιδιωτικές δράσεις (...) Να δημιουργήσουμε ένα πολλαπλό δίκτυο σύνδεσης χωρών και καλλιτεχνών, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα». Το «δίκτυο» αυτό θα στοχεύει μεταξύ άλλων στην «αναγνώριση της σημασίας του πολιτισμού, ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής» (βλ. κερδοφορίας του κεφαλαίου και ταξικής «ειρήνης»).

Εντείνονται οι διεργασίες

Στο μεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τακτικής της ΕΕ για τον Πολιτισμό, ολοκληρώθηκε η διάσκεψη στην Οπάτια της Κροατίας, με θέμα «Διάδοση πολιτιστικής κληρονομιάς: ένα νέο όραμα για τη Νοτιανατολική Ευρώπη».

«Μοιραζόμαστε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ως στόχο και προορισμό όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το υλοποιήσουμε», τονίζεται στην τελική Διακήρυξη της Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προέδρου της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς.

Στις «10 αρχές» της Διακήρυξης γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για «προώθηση του βιώσιμου οικολογικού και πολιτιστικού τουρισμού», «ανάγκη επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης» και «συνεργασία», ενώ εξετάστηκαν και ζητήματα της «πολιτιστικής βιομηχανίας».

Στη συνάντηση μετείχαν οι πρόεδροι της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου, ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ο υπουργός Πολιτισμού της Σερβίας, ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, ο γενικός διευθυντής της UNESCO, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης και εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας.

Οι «Σκορπιοί» επιστρέφουν

Οι «Scorpions», το γνωστό ροκ συγκρότημα, έρχεται στη χώρα για μια συναυλία στις 19 Ιούλη στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Οι Κλάους Μάινε, Ρούντολφ Σένκερ, Ματίας Γιαμπς, Πάβελ Μακίβοντα και Τζέιμς Κότακ θα ανέβουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν παλιά και νέα τραγούδια από την 35χρονη παρουσία τους. Μαζί τους σε αυτό το ατμοσφαιρικό ροκ πάρτι θα βρίσκονται οι «Whitesnake». Τα εισιτήρια κοστίζουν 35 και 45 ευρώ.

Ημερίδα με θέμα για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο

Ημερίδα με θέμα «Ημέρες θεάτρου - Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο» διοργανώνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Θεάτρου και Κινηματογράφου και ο Σύλλογος Φοιτητών του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σήμερα, 7 μμ, στην αίθουσα «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θα μιλήσουν: Πλάτων Μαυρομούστακος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Μάριος Ποντίκας. Θα παρευρεθεί και θα παρέμβει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
25ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Ξεκίνησε χτες το 25ο Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιούνη. Στα 167 εκθετήρια φιλοξενούνται περισσότεροι από 300 εκδοτικοί οίκοι της χώρας μας με πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και την ξένη βιβλιογραφία. Ο εκδοτικός οίκος της «Σύγχρονης Εποχής» λειτουργεί στο περίπτερο 116.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 6.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. και την Κυριακή από τις 10.30 π.μ. μέχρι τη 1.30 μ.μ. και από τις 6.30 μ.μ. μέχρι τις 11 μ.μ.

Για τη μουσειακή εκπαίδευση

Ημερίδα με τίτλο «Μουσεία και νέοι επισκέπτες - Εκπαιδευτικά προγράμματα» διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), αύριο, από 10 π.μ., στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22) στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με φετινό θέμα «Τα Μουσεία και οι Νέοι». Θα μιλήσουν επιστήμονες από ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά μουσεία, είναι ανοιχτή στο κοινό και φιλοδοξεί «να φωτίσει το χάρτη της μουσειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, να συζητήσει θέματα που αφορούν στην εξέλιξη της μουσειοπαιδαγωγικής και να ανιχνεύσει τις σύγχρονες τάσεις στο μεταβαλλόμενο τοπίο των μουσειακών ερμηνευτικών - εκπαιδευτικών δράσεων».

Παρατείνεται μέχρι τις 16/6 η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 2006, στη διεύθυνση ΔΕΘ Α.Ε. (Εγνατία 154, 54636 - Θεσσαλονίκη). Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2310-291216.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org