ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
Σε αδιέξοδο 4.500 οικογένειες

Στα αζήτητα χιλιάδες τόνοι καπνών, καθώς έληξε - τυπικά - η περίοδος παράδοσης του προϊόντος στους καπνεμπόρους και καπνοβιομήχανους

Σε αδιέξοδο βρίσκονται 4.500 οικογένειες καπνοπαραγωγών στο νομό Ροδόπης, καθώς παραμένουν στα αζήτητα πολλές χιλιάδες τόνοι καπνού (οι αγρότες μιλούν για το 1/3 της ποσότητας από την ποσόστωση που έχει ο νομός) και ενώ τυπικά έληξε την Τετάρτη η προθεσμία παράδοσης του προϊόντος στους εμπόρους και τους καπνοβιομήχανους. Οι παραγωγοί φοβούνται ότι οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή, αφού για να πάρουν τις ενισχύσεις που δικαιούνται θα πρέπει πρώτα να πουλήσουν τα καπνά τους. Στο μεταξύ, σε απόγνωση βρίσκονται και οι 760 καπνοπαραγωγοί που δεν είχαν υπογράψει συμβόλαια για την παράδοση του καπνού.

Τις τελευταίες μέρες, στα καπνοχώρια της Ροδόπης επικρατεί έντονη ανησυχία και οι αγρότες δηλώνουν ότι κανείς δεν τους ενημερώνει για το τι θα πρέπει τώρα να πράξουν. «Δε φτάνει που ό,τι πουλήσαμε μας το πήραν οι έμποροι κοψοχρονιά, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε με τα καπνά που μας έχουν μείνει», λένε. Παντού ίδια η κατάσταση. Και στον κάμπο και στα ορεινά. Οι αγρότες παραδομένοι στο έλεος των καπνεμπόρων που δρουν ασύδοτα με τις πλάτες κυβέρνησης και κανονισμών της ΕΕ.

Οι καπνοπαραγωγοί, αρχικά περίμεναν να διαμορφωθεί μια καλύτερη τιμή αγοράς του καπνού, για να παραδώσουν το προϊόν τους στους μεταποιητές. Παρ' όλο, όμως, που δόθηκε παράταση για την παράδοση των καπνών η προτεινόμενη τιμή παρέμεινε εξαιρετικά χαμηλή. Ετσι, τις τελευταίες μέρες παραγωγοί της Ροδόπης αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα καπνά - για να μη σαπίσει η σοδειά τους στις αποθήκες - με τιμές από 0,26 μέχρι 1,84 ευρώ το κιλό. Μόνο σ' ένα ποσοστό 10% από τις ποσότητες που αγοράστηκαν η τιμή κυμάνθηκε από 1,50 μέχρι 4 ευρώ το κιλό. Γενικότερα, όπως δηλώνουν οι παραγωγοί «οι τιμές φέτος είναι εξευτελιστικές, κατά 50% μικρότερες από πέρσι». Ηδη βρίσκονται στην περίοδο φύτευσης για τις νέες καλλιέργειες. Βρίσκονται στο χωράφι από το χάραμα έως τη νύχτα. Περνούν μια βόλτα από το καφενείο για να ανταμώσουν με τους υπόλοιπους ξωμάχους. «Πουλάμε τον καπνό με 1 ευρώ το κιλό και μαζί με την επιδότηση (4 ευρώ) ίσα που μπορούμε να αγοράσουμε δύο πακέτα τσιγάρα. Γι' αυτά δουλεύουμε», λέει ο Χουσεΐν από τη Δύμη.

Ενώ η αβεβαιότητα για τη σοδειά που έχει ήδη παραχθεί είναι μεγάλη, προδιαγράφεται ήδη ζοφερό το μέλλον για το προϊόν και όσους το παράγουν. Οι μεγάλες αδιάθετες ποσότητες, οι τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος και η αποσύνδεση των επιδοτήσεων ήδη οδηγούν στην εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας. Τα επόμενα χρόνια, οι ρυθμοί αναμένεται να επιταχυνθούν και αυτό θα οδηγήσει σε ερήμωση των χωριών της Ροδόπης.

Με όρους υποταγής η βοήθεια της ΕΕ στη Σερβία

Την ενεργοποίηση του ιμπεριαλιστικού Συμφώνου Σταθερότητας των Βαλκανίων συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Σερβίας με προϋπόθεση την πολιτική συμμόρφωση της Σερβίας στο πλαίσιο αρχών της ΕΕ και των ΗΠΑ

Η πορεία ενσωμάτωσης της Σερβίας στο ιμπεριαλιστικό Σύμφωνο Σταθεροποίησης των Βαλκανίων, το οποίο εκπονήθηκε αμέσως μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, με τον Σέρβο ομόλογό του Μλάνταν Ντίγκιντς.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα ικανοποιητικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στην κοινή τους πεποίθηση ότι η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί το μόνο δρόμο για την ευημερία και την ειρηνική συμβίωση στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Είπε επίσης ότι οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία την τελευταία δεκαετία ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση της χώρας του βιάζεται να συμμορφωθεί με τις ευρωΝΑΤΟικές απαιτήσεις, προκειμένου να αρχίσει να ρέει το χρήμα που τους έχουν υποσχεθεί, αν και εφόσον βέβαια συμμορφωθούν με το πλαίσιο αρχών που έχει τεθεί από ΕΕ και ΗΠΑ. Οπως ανέφερε στις συναντήσεις του με τον υπουργό Οικονομίας αλλά και την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη (που προηγήθηκε), τους ζήτησε «το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η εφαρμογή του ελληνικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων». Στα πλαίσια αυτά, είπε, η σερβική κυβέρνηση θα καταθέσει μέχρι το τέλος του μήνα συγκεκριμένη πρόταση στο Club του Παρισιού, ώστε να αρχίσει η εκχώρηση πιστώσεων ύψους 1 δισ. ευρώ. Χρήματα τα οποία, όπως είπε, θα διατεθούν για έργα υποδομής, ενίσχυση των φτωχών επαρχιών της Σερβίας και προώθηση οικολογικών προγραμμάτων.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Δυναμικά στη μάχη των εκλογών η ΔΗΚΕΒΕ

Τη μάχη των εκλογών των επιμελητηρίων (έγιναν χτες στη Λιβαδειά και ολοκληρώνονται σήμερα στη Θήβα) δίνει η «Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων» Νομού Βοιωτίας. Η ΔΗΚΕΒΕ Βοιωτίας με επικεφαλής το Χρήστο Αναγνώστου κατεβαίνει με αισιοδοξία στα 3 τμήματα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό και Εμπορικό, με το σύνθημα «Με τη ΔΗΚΕΒΕ βάλτε φραγμό στην ασυδοσία».

Καλεί τους ΕΒΕ να ενισχύσουν αποφασιστικά τους συνδυασμούς «για την αγωνιστική προοπτική επίλυσης των προβλημάτων μας μαζί με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους εργαζόμενους και μικρομεσαίους αγρότες, ενάντια στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των πολιτικών τους εκφραστών».

ΓΡΕΒΕΝΑ
Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε αρδευτικό δίκτυο

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ

Στην αιχμή της καλλιεργητικής περιόδου, η ΔΕΗ διέκοψε το ρεύμα του αρδευτικού δικτύου του Δήμου Ηρακλειωτών στο Νομό Γρεβενών, επειδή οι αγρότες χρωστούσαν την Επιχείρηση. Σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιοι επιτήδειοι έκλεψαν τα καλώδια του αντλιοστασίου, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους αυτή την περίοδο.

Σημειώνεται ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις των χρεών των αγροτών προς τη ΔΕΗ, αλλά γινόταν διακανονισμός και στη συνέχεια οι παραγωγοί πλήρωναν τις οφειλές τους.

Οπως καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Γρεβενών του ΚΚΕ, στην αιχμή της καλλιεργητικής περιόδου, «οι αγρότες των δημοτικών διαμερισμάτων Κοκκινιάς, Κιβωτού, Πολυδένδρου, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η ΔΕΗ ΑΕ, δείχνοντας ακόμα μια φορά το αντιλαϊκό πρόσωπό της, εφαρμόζοντας πιστά το ρόλο της ως μια κερδοσκοπική επιχείρηση διέκοψε το ρεύμα του αρδευτικού δικτύου της περιοχής, επειδή υπήρχαν χρέη».

«Αυτό έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την αγροτική παραγωγή, η ζημιά είναι τεράστια και για τους ίδιους τους αγρότες, σε μια περίοδο μάλιστα που στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ το αγροτικό εισόδημα μειώνεται δραματικά και η μικρή αγροτιά ξεκληρίζεται βίαια.

Χρέος του κράτους είναι:

  • Να αποζημιωθούν όλοι οι αγρότες, και αυτοί που πρόλαβαν να φυτέψουν και να σπείρουν τις καλλιέργειές τους, αλλά και αυτοί που δεν μπόρεσαν λόγω της έλλειψης νερού.
  • Να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστησαν από την κλοπή των καλωδίων για την οποία ηθικός αυτουργός είναι η ΔΕΗ ΑΕ που έκοψε το ρεύμα.
Ανακαλούνται NISSAN D40

Πρόγραμμα ανάκλησης για τεχνικό έλεγχο σε 693 οχήματα NISSAN D40 πραγματοποιεί η εταιρία Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ. Η ανάκληση αφορά οχήματα με αριθμούς πλαισίου από VSK***D40*0012810 έως VSK***D40*0067531 και από VSK***D40*0900556 έως VSK***D40*0900744. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 3489.232.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ