ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στις μυλόπετρες της εμπλοκής και των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Το ανυπόστατο τουρκολιβυκό σύμφωνο ενεργοποιεί η Τουρκία, την ώρα που η κυβέρνηση ...ενημερώνει τους Ευρωατλαντικούς, που δίνουν αέρα στα πανιά της

Βήμα βήμα δημιουργεί τετελεσμένα η Τουρκία, με ενθάρρυνση από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (φωτ. ο χάρτης με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο)
Βήμα βήμα δημιουργεί τετελεσμένα η Τουρκία, με ενθάρρυνση από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (φωτ. ο χάρτης με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο)
«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, υποστηρίζοντας ξανά ότι οι νέες έρευνες τις οποίες εξήγγειλε η Αγκυρα σε περιοχές που είναι στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές ελληνικών νησιών - ενεργοποιώντας έτσι de facto το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο - αφορούν περιοχές που «βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εντός των συντεταγμένων που έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ». Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να ασκεί τα κυρίαρχα δικαιώματά της στην περιοχή όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει» και ότι «οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις μας διεξάγονται σύμφωνα με αυτό το σχέδιο που έχει υιοθετηθεί».

Σημειωτέον, το τουρκικό ΥΠΕΞ βρήκε ευκαιρία να εκφράσει την «ανησυχία» του και για την «ελευθερία στο δικαίωμα στη θρησκευτική λατρεία», αντιδρώντας σε επίθεση που δέχτηκε προχτές ένα μουσουλμανικό τζαμί στη Λεμεσό της Κύπρου. «Η ισλαμοφοβική ρητορική και οι αντίστοιχες ενέργειες δεν συνεισφέρουν στις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού», σημείωσε.

«Ολα τα κανάλια ανοιχτά» για την αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα δείγματα της επαναπροσέγγισης ΗΠΑ - Τουρκίας αλλά και Ισραήλ - Τουρκίας, εκθέτοντας ξανά κυβέρνηση ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους υπόλοιπους που παρουσιάζουν την εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και τα «σχήματα» με άλλα καπιταλιστικά κράτη στην περιοχή, με συγκολλητική ουσία τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ως τάχα «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Μιλώντας σε συζήτηση που οργάνωσε η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» «Atlantic Council», ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η κρίση της πανδημίας Covid-19 θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ευκαιρία ενίσχυσης των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, που τα τελευταία χρόνια υπέστησαν φθορά εξαιτίας της απόκτησης του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος "S-400" από την Τουρκία και της συνεργασίας των ΗΠΑ με κουρδικές δυνάμεις στη Συρία».

Ο Οκτάι είπε ότι η Τουρκία έχει δει αυτά τα ζητήματα μεμονωμένα και εξακολουθεί να πιστεύει στους ισχυρούς δεσμούς ΗΠΑ - Τουρκίας, αλλά πολλοί στην Ουάσιγκτον άφησαν αυτές τις διαφωνίες να επηρεάσουν τη συνολική τους άποψη για την Τουρκία. Εκτίμησε ότι η τρέχουσα κρίση θα δώσει την ευκαιρία σε ΗΠΑ και Τουρκία «να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον» και δήλωσε πως ήδη Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι «έχουν αρχίσει να επικοινωνούν μεταξύ τους πολύ καλύτερα» σε ζητήματα όπως οι συγκρούσεις σε Λιβύη και Συρία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές «αρχίζουν να ανοίγουν άλλα κανάλια για να δημιουργήσουν και πάλι εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο κοινότητας, σε επίπεδο Κογκρέσου και σε θεσμικό επίπεδο». Αναφερόμενος γενικότερα στην «εποχή μετά την πανδημία», ο Οκτάι υποστήριξε ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά από την έναρξη της πανδημίας και θα προσφέρει ευκαιρίες και προκλήσεις που πρέπει να προσέξουν όλοι οι ηγέτες του κόσμου».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η συζήτηση και για τα οφέλη μιας επαναπροσέγγισης Τουρκίας - Ισραήλ. Πρόσφατα στους «Τάιμς του Ισραήλ» δημοσιεύτηκε ανάλυση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κανένα όφελος για το Ισραήλ από τη συνεργασία με τους Ελληνες». Εξηγώντας τον τίτλο του άρθρου του, ο συντάκτης ανέφερε ότι «οι ζώνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο που βρίσκονται μεταξύ Ισραήλ και Νότιας Κύπρου βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής αντενέργειας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη».

Μάλιστα εκτιμά ότι «οι Ελληνες είναι μπερδεμένοι λόγω της συμφωνίας, τα σχέδιά τους, που βασίζονται σε έναν πολύ μακρύ αγωγό στη Μεσόγειο, μετατρέπονται σε σκουπίδια. Στην αρχική του εκδοχή, το σχέδιο για τον αγωγό "East Med" μοιάζει επισφαλές και πολύ ακριβό, έτσι η διαδικασία κατασκευής του έχει εγείρει αμφιβολίες. Σήμερα είναι απλά ανοησία να προσφέρει κανείς "χείρα βοηθείας" σε ένα θνησιγενές σχέδιο. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο σε σχέδια καθαρής φαντασίας». Καταλήγει μάλιστα ότι «τελικά δεν υπάρχουν καρποί για τους Ισραηλινούς από αυτή τη συνεργασία. Αντίθετα, προκαλεί την οργή των Τούρκων απέναντι στις ισραηλινές θέσεις».

Ακόμα ενεργότερη εμπλοκή η «συνταγή» κυβέρνησης και αστικών κομμάτων

Απέναντι στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που σπρώχνουν τη συνδιαχείριση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και δίνουν αέρα στα πανιά των διεκδικήσεων της Τουρκίας όπως δείχνει και η ΝΑΤΟική στήριξη στην τουρκική επέμβαση στη Λιβύη στο πλευρό του Σάρατζ, η κυβέρνηση απαντά αναπαράγοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό αλλά και παρουσιάζοντας ως λύση την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή.

Στο πλαίσιο αυτό, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιδρά με «ενημέρωση των συμμάχων επί των τουρκικών προκλήσεων» στις προσεχείς συναντήσεις των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19/6 και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 15/6, όπως και ότι επικοινώνησε με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους «Ευρωπαίους εταίρους», έστειλε επιστολή στον γγ του ΟΗΕ και θα ακολουθούσε επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, γιατί προφανώς οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ...δεν ξέρουν τίποτα για τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, που βρίσκονται ολοφάνερα πάνω στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού που έχουν στήσει μαζί της.

Για το πώς ανοίγει ο δρόμος των επικίνδυνων «διευθετήσεων» με αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές έχει συζητηθεί πρόταση για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Λιβύης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά λόγω «επιφυλάξεων» για τις αποφάσεις του δικαστηρίου σχετικά με την επήρεια των μικρότερων νησιών, προσώρας επιλέχτηκε να επιδοθεί προ ημερών η ρηματική διακοίνωση στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα και στην κυβέρνηση Σάρατζ, καταγγέλλοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο και επί της ουσίας ζητώντας συνέχιση των συνομιλιών για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Ακόμα βαθύτερα στο κουβάρι των ανταγωνισμών που «τρέχουν» στην περιοχή βάζει άλλωστε και η προσπάθεια να καταλήξουν κάπου οι διαπραγματεύσεις καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, «αβάντα» στην πολιτική της εμπλοκής κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη στον ρ/σ «Παραπολιτικά» να αναπαράγει τα μυθεύματα πως τάχα εντός των ιμπεριαλιστικών ενώσεων η χώρα «έχει στα χέρια της πολλά διπλωματικά εργαλεία, τα οποία οφείλει να ενεργοποιεί, με ισχυρότερο όλων το θέμα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία» και να ζητάει «ενεργητική διπλωματία» και «σαφείς κόκκινες γραμμές», με βάση τα συμφέροντα της αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά παζάρια, ενώ ταυτόχρονα αναπαράγει το κάλπικο δίλημμα «ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις ή πόλεμος», λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στην πολιτική της την επίθεση και τον πόλεμο».

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Δευτέρας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, συναντήθηκε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλ. Διακόπουλο. Επισήμως συζήτησαν «θέματα που αφορούν στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής (με έμφαση στη Λιβύη), στις πιθανές προκλήσεις και απειλές για την ασφάλεια της χώρας, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών προκλητικών ενεργειών έναντι της χώρας μας».

Να καταγραφεί τέλος η τοποθέτηση του υφυπουργού Αμυνας Αλκ. Στεφανή στον ρ/σ «Alpha», όπου, κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια της Αγκυρας για γεωτρήσεις, απάντησε: «Εμείς σχεδιάζουμε με βάση τις δυνατότητες της Τουρκίας. Εχει τη δυνατότητα να το κάνει; Ναι, εκτιμάμε ότι την έχει. Το ακούμε, το αναλύουμε, το διαχειριζόμαστε και σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία εξασφάλιση για κυριαρχικά δικαιώματα και ειρήνη στη μέγγενη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας:

«Η επιδίωξη της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου, για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελεί ένα ακόμη επικίνδυνο βήμα κλιμάκωσης της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, και σηματοδοτεί την de facto ενεργοποίηση του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού συμφώνου.

Ωστόσο, όσα διαβήματα κι αν κάνει η ελληνική κυβέρνηση, το πρόβλημα θα παραμένει και θα διογκώνεται, από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ προωθεί τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στηρίζει και τον σύμμαχο του Ερντογάν, δηλαδή τη λιβυκή κυβέρνηση Σάρατζ, ανοίγοντας το δρόμο για παράνομες διεκδικήσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και επιβεβαιώνουν ότι μέσα στη μέγγενη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, που αποτελούν το σημείο αναφοράς όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν μπορεί να υπάρχει ούτε εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ούτε πολύ περισσότερο ειρήνη και ευημερία για τους λαούς της περιοχής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ