ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Εντονες» διεργασίες σε όλα τα επίπεδα

Συνάντηση Ακιντζί - Μπαν Κι Μουν αύριο στη Νέα Υόρκη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Οταν τους κοιτάζουμε (σ.σ. τους Ελληνοκύπριους) και όταν μας κοιτάζουν είναι σημαντικό να μη βλέπουμε εχθρούς αλλά μελλοντικούς εταίρους», σημείωσε ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στον βρετανικό «Γκάρντιαν», σε μια περίοδο που επισπεύδονται οι διεργασίες και οι επίσημες διαπραγματεύσεις για «λύση» του Κυπριακού. Στο εκτενές της δημοσίευμα, η εφημερίδα κάνει μια πολύ βιαστική αναφορά στην εισβολή του τουρκικού στρατού και την κατοχή που συνεχίζεται έως σήμερα, εμφανίζοντας λίγο - πολύ τη μη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους ως άδικη «απομόνωση» που δυσχεραίνει την επιχειρηματική συνεργασία. Μεταξύ άλλων, εμφανίζονται Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες να γκρινιάζουν, επειδή η σημερινή κατάσταση «αντιτίθεται με τις βασικές ιδρυτικές αξίες της ΕΕ που κατοχυρώνουν την ελευθερία κίνησης».

Τέτοια ρεπορτάζ πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα στα διεθνή ΜΜΕ, καλλιεργώντας στην κοινή γνώμη «αντανακλαστικά» θετικά απέναντι στα «παζάρια» των αστικών επιτελείων για επανένωση του νησιού, στη βάση όμως εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων, σε βάρος των συμφερόντων του λαού της Κύπρου και όλης της «ταραγμένης» Ανατολικής Μεσογείου.

Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες ο Ακιντζί αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, όπου αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι - Μουν μετά από πρόσκληση του δεύτερου.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ υπενθύμισε από το βήμα της Βουλής ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει μία πολύ μεγάλη και νομίζω γενναιόδωρη προσφορά, ότι ως μέρος μιας πραγματικής συνολικής συμφωνίας θα παραδώσουμε ένα σημαντικό ποσοστό της γης της περιοχής Κυρίαρχης Βάσης στην Κύπρο, ώστε να επιτραπεί η οικονομική ανάπτυξη της νότιας Κύπρου».

Οσον αφορά τις συναντήσεις του Ακιντζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η επόμενη έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιούνη και σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, σε θέματα όπως η διακυβέρνηση, το περιουσιακό και πτυχές του εδαφικού. Οσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου (της οποίας η «αναβίωση» ως σημαντικού οικονομικού και τουριστικού κέντρου ενδιαφέρει πολλούς), ο Κασουλίδης δήλωσε ότι θα συζητηθεί «όταν η διαπραγμάτευση μπει σε στάδιο που μπορεί να παράγει αποτελέσματα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η ισραηλινή «Ντελέκ» διαπραγματεύεται με την αμερικανική «Νομπλ Ενερτζι», προκειμένου να αποκτήσει το 19,9% του μεριδίου της δεύτερης στο «Αφροδίτη». Σήμερα, η «Ντελέκ» έχει το 30% και η «Νομπλ Ενερτζι» το 70%.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές

Τα αστικά στρατόπεδα προσπαθούν να καπηλευτούν την οργή και τις κινητοποιήσεις των εργατών

Κορυφώνεται η κόντρα των διαχειριστών στην Τουρκία
Κορυφώνεται η κόντρα των διαχειριστών στην Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αναμέτρηση για την καλύτερη υπεράσπιση των σχεδιασμών της ντόπιας πλουτοκρατίας, η εργατική τάξη της Τουρκίας ζει στο πετσί της τις συνέπειες της ανάπτυξης, για τη συνέχιση της οποίας δεσμεύονται όλα τα αστικά κόμματα. Στο πλαίσιο αυτό, εννιά από τους ανθρακωρύχους που επέζησαν από το περσινό εργοδοτικό έγκλημα σε ορυχείο της Σόμα (που κόστισε τη ζωή πάνω από 300 εργατών), απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι και έξι χρόνια, επειδή τόλμησαν και ...διαδήλωσαν, ζητώντας να ανασυρθούν τουλάχιστον οι σοροί των νεκρών τους συναδέλφων από τα πλημμυρισμένα λαγούμια που είχαν ξεψυχήσει!

Την εξέλιξη έσπευσε να «αξιοποιήσει» το CHP, με τους υποψηφίους του να δηλώνουν ότι θα βοηθήσουν τους εργάτες, προσπερνώντας φυσικά τις διαρκείς υποσχέσεις προς μεγαλοεπιχειρηματίες, σαν κι αυτούς που οδήγησαν τους ανθρακωρύχους σε βέβαιο θάνατο.

Αντίστοιχα, τα αστικά κόμματα καπηλεύονται πολλές από τις αυθόρμητες εκφράσεις οργής των εργατών, αλλά και κινητοποιήσεις που διεξάγονται σε μια σειρά χώρους, όπως η απεργία που έγινε στην πετροχημική επιχείρηση «Petkin» (μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου), στην περιοχή της Σμύρνης. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πάνω από 1.000 εργάτες απήργησαν τις προηγούμενες μέρες, διεκδικώντας αξιοπρεπείς αυξήσεις από μια εργοδοσία που για το πρώτο τετράμηνο του 2015 σημείωσε αύξηση κερδών κατά 20%. Η «Χουριέτ» έγραψε ότι τελικά υπογράφτηκε συμφωνία για αύξηση μισθών κατά 6%.

Οσον αφορά την αντιπαράθεση εν όψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης Κυριακής, το κυβερνών AKP συνεχίζει να υψώνει τους τόνους, εκτιμώντας ότι έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις «διαρροές» που οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν να έχει, στο πλαίσιο πιθανών ανακατατάξεων που θα προκύψουν από τις ενδοαστικές διεργασίες.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του AKP, ο σημερινός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «το (κεμαλικό) CHP, το (εθνικιστικό) MHP και το (φιλοκουρδικό) HDP βρίσκονται σε παρασκηνιακές επαφές. Το HDP λέει ότι μπορεί να συμμετάσχει σε μια συμμαχία με το CHP μετά τις εκλογές. Η ειρηνευτική διαδικασία θα συνεχίσει ακόμα και με το MHP, λέει...».

Υψηλοί τόνοι διατηρούνται σε διάφορα ζητήματα, όπως π.χ. το αν τα καπάκια στις λεκάνες του νέου προεδρικού μεγάρου είναι χρυσά, αλλά και την υπεράσπιση της «ελευθερίας του Τύπου», ανάλογα με το πώς κάθε αστική δύναμη εκτιμά ότι ωφελείται η τακτική με την οποία προωθεί τη δικιά της αντιλαϊκή ατζέντα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Σημάδια ενδοαστικών διεργασιών στο φόντο της κρίσης

Απώλειες για το PD του Ρέντσι, ενισχυμένη εμφανίζεται η «Λέγκα του Βορρά»

ΡΩΜΗ.--

Με το βασικό κόμμα της κυβέρνησης PD (Partito Democratico - Δημοκρατικό Κόμμα) του Ματέο Ρέντσι να χάνει αρκετές δυνάμεις σε σχέση με το 40,1% που είχε συγκεντρώσει στις περσινές ευρωεκλογές, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι τοπικές εκλογές σε 7 από τις συνολικά 20 περιφέρειες της Ιταλίας.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσαν ιταλικά και διεθνή ΜΜΕ, το συνολικό ποσοστό του PD υπολογιζόταν σε 24%, με τους υποψηφίους του να έρχονται πρώτοι στις πέντε από τις συγκεκριμένες επτά περιφέρειες. Αντίστοιχα, το «Κόμμα Πέντε Αστέρων» υπολογιζόταν να συγκεντρώνει 18,4%, η «Λέγκα του Βορρά» 12,5% και η «Φόρτσα Ιτάλια» 10,7%. Στις περσινές ευρωεκλογές τα τρία αυτά κόμματα είχαν πάρει 21,1%, 6,2% και 16,8%, αντίστοιχα.

Οι εκλογές διεξάγονται με ένα σύστημα που ευνοεί την αξιοποίηση κριτηρίων που θολώνουν την ταξική αφετηρία των υποψηφίων αφού π.χ. είναι δυνατόν κάποιος να ψηφίσει έναν υποψήφιο χωρίς να στηρίξει το κόμμα από το οποίο προέρχεται.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας έδωσε τη μάχη μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με δεδομένα τα χνάρια της πολύχρονης κυριαρχίας ρευμάτων, όπως του ευρωκομμουνισμού, κατεβάζοντας υποψηφίους σε δήμους όπως το Αρέντσο.

Ενδεικτικές θεωρήθηκαν οι απώλειες του PD σε «προπύργιά» του, όπως η περιφέρεια Λιγουρία, την οποία «έχασε» από τον υποψήφιο της «Φόρτσα Ιτάλια» που στήριξε και η «Λέγκα του Βορρά». Αναλυτές συνέδεαν τις απώλειες του PD με τις εσωτερικές «διαφωνίες» που εκδηλώνονται εδώ και καιρό, αποτελώντας έκφραση των συνολικών ενδοαστικών διεργασιών στη χώρα, της προσπάθειας του ιταλικού κεφαλαίου να βρει διέξοδο από την κρίση διασφαλίζοντας τα συμφέροντά του σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Ο Ρέντσι από τη μεριά του έκανε λόγο για αποτελέσματα «πολύ θετικά» λίγο πριν αναχωρήσει για μια αιφνιδιαστική «επιθεώρηση» των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων που παραμένουν στο Αφγανιστάν, στην επαρχία Χεράτ.

Η «Λέγκα του Βορρά» εμφανιζόταν να πολλαπλασιάζει τα ποσοστά της σε περιοχές όπως Τοσκάνη και Ούμπρια, δίνοντας αφορμή σε πολλούς αρθρογράφους να σχολιάσουν την «άνοδό» της και το ότι άφησε πίσω τη «Φόρτσα Ιτάλια» του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι.

Ναυαρχίδες του αστικού Τύπου, όπως η «Κοριέρε ντε λα Σέρα», έσπευσαν να επισημάνουν σε αρθρογραφία τους ότι τα αποτελέσματα δε σημαίνουν ότι το PD είναι «χαμένη δύναμη», δίνοντας ταυτόχρονα συμβουλές στο κυβερνών κόμμα να κάνει συμβιβασμούς για να προχωρήσει τις (αντιλαϊκές) μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Σειρά από σκάνδαλα κρατικών αξιωματούχων ταρακουνάει το αστικό πολιτικό σύστημα της Γουατεμάλας, με την κυβέρνηση του πρώην στρατιωτικού των Ειδικών Δυνάμεων, υποστηρικτή δικτατοριών, Οτο Πέρες Μολίνα, να προχωρά σε ανασχηματισμό. Η πολιτική κρίση αναδεικνύει τη σαπίλα του συστήματος με τη διαφθορά και την κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης που εμπλέκεται είναι η αντιπρόεδρός της, Ροξάνα Μπαλντέτι, που παραιτήθηκε μέσα στο Μάη, καθώς εμπλεκόταν σε κύκλωμα με τελωνειακούς που χρηματίζονταν για να γλιτώνουν δασμούς μεγαλοεπιχειρηματίες. Επίσης, εμπλέκονται και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Χούλιο Σουάρες, ενώ άλλα 14 πρόσωπα συνελήφθησαν, στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκία από φαρμακευτική εταιρεία για ένα διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας, του οποίου ο διοικητής, Χουάν Ροντρίγκες, είναι προφυλακισμένος.

Το περασμένο Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, Πόλης της Γουατεμάλας, και άλλες πόλεις για να διαδηλώσουν κατά της διαφθοράς και να απαιτήσουν την παραίτηση και του Προέδρου Μολίνα και ηγέτη του λεγόμενου Πατριωτικού Κόμματος. Τη λαϊκή δυσαρέσκεια αξιοποιούν βεβαίως και άλλα αστικά κόμματα που θέλουν να διαχειριστούν αυτό το σύστημα και μάλιστα ενόψει των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον φετινό Σεπτέμβρη. Εκλογές στις οποίες ο Μολίνα δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει νέα θητεία αλλά έχει δηλώσει ότι θα την εξαντλήσει.

Για την κατάσταση αυτή το Κόμμα Εργασίας Γουατεμάλας, οι κομμουνιστές της χώρας υπογραμμίζουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν πίσω από τις τακτικές κινήσεις της κυβέρνησης, δήθεν καταπολέμησης της διαφθοράς, όπως και τις προτάσεις άλλων αστικών δυνάμεων περί εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, στο πλαίσιο πάντα του σημερινού αντιδραστικού Συντάγματος για τη διατήρηση του συστήματος εκμετάλλευσης. Το κόμμα καλεί τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν την πάλη τους για πραγματικά ριζοσπαστικές αλλαγές μέσα από ένα μαζικό κίνημα, που θα επιβάλει στην πράξη την κατάργηση των εγκληματικών οργανώσεων του κράτους και του παρακράτους και θα διεκδικήσει το δικό του κράτος, το σοσιαλισμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ