ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νεκρός και τέταρτος εργάτης από το έγκλημα στα ΕΛΠΕ

Το αίμα νεκρών και τραυματισμένων βαραίνει την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Ξεκίνησε χτες στον Πειραιά το εφετείο για την υπόθεση του «FRIENDSHIPGAZ»

Το «Friendshipgas» «καπνίζει» ακόμα, λίγη ώρα μετά το «ατύχημα» που έστειλε στο θάνατο οκτώ εργάτες
Το «Friendshipgas» «καπνίζει» ακόμα, λίγη ώρα μετά το «ατύχημα» που έστειλε στο θάνατο οκτώ εργάτες
Κατέληξε και τέταρτος εργάτης από τους έξι συνολικά που τραυματίστηκαν στο εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ, στις 8 Μάη. Πρόκειται για τον 31 ετών Κώστα Μαγγούρα, που νοσηλευόταν στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο με πολλαπλά εγκαύματα. Στις 23 του μήνα, είχε πεθάνει ένας ακόμα εργαζόμενος, ενώ την Τρίτη 19 Μάη είχαν χάσει τη μάχη με το θάνατο, δύο ακόμη πολυτραυματίες, με διαφορά μερικών ωρών.

Το αίμα των τεσσάρων νεκρών και των δύο τραυματιών βαραίνει την κυβέρνηση και την εργοδοσία, που στο πόρισμά τους βγάζουν λάδι την εταιρεία για τις συνθήκες δουλειάς και αποδίδουν το «ατύχημα» σε ανθρώπινο λάθος, νομιμοποιώντας ακόμα και τα δωδεκάωρα δουλειάς στις εργασίες του «shut down». Η ευθύνη τους είναι μεγάλη, ιδιαίτερα μπροστά στις εργασίες συντήρησης που ξεκινάνε σε λίγες μέρες στο διυλιστήριο της «Πετρόλα», στην Ελευσίνα.

Κι ενώ τα στοιχεία βοούν, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αρνήθηκε να συζητηθεί το πόρισμα της επιτροπής που όρισε η διοίκηση των ΕΛΠΕ για να διερευνήσει τα αίτια του «εγκλήματος», συνεχίζοντας την προσπάθεια να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης των ΕΛΠΕ. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πρότειναν την καταδίκη του πορίσματος και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισε να μη συζητηθεί.

Ο θάνατος του τέταρτου εργάτη στα ΕΛΠΕ συνέπεσε σχεδόν με την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό για ένα άλλο έγκλημα της εργοδοσίας, που έγινε στις 24 Ιούλη του 2008 στο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ», όπου σκοτώθηκαν εφτά μεταλλεργάτες και ένας ναυτεργάτης, στη διάρκεια επισκευής, που γίνονταν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Το πόρισμα και αυτής της υπόθεσης οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργάτη Βασίλη Καββαδία, ο οποίος σώθηκε την τελευταία στιγμή από θαύμα, αφού δούλευε μαζί με τους υπόλοιπους που δεν τα κατάφεραν να βγουν από το πλοίο μετά την έκρηξη. Μάλιστα, η απόφαση του δικαστηρίου που βγήκε στις 29/7/2013, κατέληγε ότι ο μεταλλεργάτης είναι συνυπεύθυνος για την «παγίδα θανάτου» που έστησαν σε βάρος του και σε βάρος των οκτώ νεκρών εργατών, εφοπλιστές και εργολάβοι, καταδικάζοντάς τον σε 5,5 χρόνια φυλακή!

Σε 11 χρόνια φυλακή καταδικάστηκαν οι εργολάβοι που είχαν αναλάβει τις εργασίες στο πλοίο και δεν «αγγίχτηκε τρίχα» από τον εφοπλιστή και την εταιρεία του. Η δίκη επαναλαμβάνεται από χτες στον Πειραιά (αναβλήθηκε για τις 10/6), χωρίς όμως να κληθούν να καταθέσουν βασικοί μάρτυρες, όπως ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και άλλοι που είχαν άμεση αντίληψη των συνθηκών του «ατυχήματος».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την Υγεία

Αύριο Πέμπτη τη σκυτάλη παίρνουν οι Λαϊκές Επιτροπές των βορειοανατολικών συνοικιών της Αττικής

Από την κινητοποίηση στην Αρτα
Από την κινητοποίηση στην Αρτα
Σε κινητοποιήσεις στα τοπικά καταστήματα του ΙΚΑ καλούν, αύριο Πέμπτη, οι Λαϊκές Επιτροπές Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Μεταμόρφωσης, τα Σωματεία Συνταξιούχων και οι Σύλλογοι Γυναικών, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Στις 9 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση στο ΙΚΑ Αμαρουσίου, στο ΙΚΑ Ν. Φιλαδέλφειας και στην πλατεία Χαλανδρίου και στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας.

Τα προβλήματα στις δημόσιες δομές όλων των βαθμίδων είναι τεράστια και οι ασθενείς αναγκάζονται να βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Για παράδειγμα, το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό που δεν μπορεί να καλύψει όλους τους ασφαλισμένους, καθώς εξυπηρετεί εκτός από τη Νέα Ιωνία τρεις ακόμα δήμους, το Ηράκλειο, τη Μεταμόρφωση και τη Φιλαδέλφεια.

Οι φορείς που κινητοποιούνται, διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα: Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασφαλισμένων για φάρμακα και εξετάσεις. Ολες οι προληπτικές εξετάσεις να καλύπτονται πλήρως, χωρίς κριτήρια. Να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλοι οι άνεργοι και οι οικογένειές τους. Να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά χωρίς καμιά επιβάρυνση. Να καταργηθούν τα σφαγεία των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπήρων). Αμεσες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού, ώστε να επανδρωθούν όλα τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές μονάδες με μόνιμο προσωπικό.

Από τη συγκέντρωση την περασμένη Πέμπτη στον Πειραιά
Από τη συγκέντρωση την περασμένη Πέμπτη στον Πειραιά
Κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα στον κρατικό τομέα της Υγείας έγινε την περασμένη Πέμπτη και στην Αρτα, από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Αρτας, το Εργατικό Κέντρο Αρτας, Σωματεία Συνταξιούχων, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας και το Σύλλογο Γυναικών Αρτας της ΟΓΕ. Τέλος, θυμίζουμε ότι μαζική συγκέντρωση για την Υγεία είχε γίνει την περασμένη Πέμπτη και στον Πειραιά, από τις Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας.

Τέλος, συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού», στις 8 π.μ., αποφάσισε το ΔΣ του Συλλόγου των Εργαζομένων, για τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού, τον οικονομικό στραγγαλισμό του νοσοκομείου και την εργασιακή εξουθένωση των εργαζομένων. Θα ακολουθήσει παρέμβαση στη Διοίκηση του νοσοκομείου.

Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα εκρηκτικά προβλήματα του «Αγία Ολγα» οργανώνει αύριο η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, στο κτίριο της Διοίκησης του νοσοκομείου, στις 11.30 π.μ. Καλεί τους εργαζόμενους στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις 12 μ., στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Σήμερα και αύριο οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της καλεί η «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Σήμερα, Τετάρτη, και αύριο, Πέμπτη, διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και άλλων οργάνων στην ΕΣΗΕΑ. Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλεί σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της.

Οπως σημειώνει στη διακήρυξή της, το προηγούμενο διάστημα «αποδείχτηκε στην πράξη ο αρνητικός για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους συσχετισμός δύναμης στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που προέκυψε από τις προηγούμενες εκλογές. Η σύμπραξη των δυνάμεων που στηρίζονται από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στο προεδρείο της Ενωσης, πήγε ένα βήμα πιο πέρα τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό».

Σημειώνει ακόμα ότι «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν σωτήρες "από τα πάνω". Mόνο ένα εργατικό κίνημα μαζικό, ταξικό, που θα παλεύει για την ανάκτηση των απωλειών και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, μπορεί να βάλει φρένο στην επίθεση, να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις, να ανοίξει το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτό έχουμε ανάγκη σήμερα! Ενα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, το κράτος και τις κυβερνήσεις της, την ΕΕ και τους "θεσμούς" - τρόικα».

Το ψηφοδέλτιο της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για τις εκλογές είναι το εξής: Αγγελίδης Νικόλαος, Αλειφεροπούλου Ιοκάστη, Ασημακοπούλου Γεωργία (Γιούλη), Γούτσου Βαρβάρα, Δαράκης Γεώργιος, Ευσταθίου Ιωάννης του Χρήστου, Ζαχαρόπουλος Ιωάννης, Ζύμαρη Αθηνά, Ζώνιος Δημήτρης, Θωμαΐδης Ιορδάνης, Καζαντζή Παντία, Καντζιλιέρης Γιώργος, Καραγιάννης Γιώργος, Καραλής Ιωάννης, Κούλια Ζωή, Κουρμούλης Περικλής, Λαδοπούλου Ελένη, Λαπαναΐτης Θεόδωρος, Λεάνης Μιχάλης, Λυμπεροπούλου Ελπινίκη, Μανταλόβας Χρήστος, Μηλιώνης Γεώργιος - Νικόλαος, Μουσγάς Γιώργος, Μπαΐλης Παναγιώτης, Μπαλοδήμας Θανάσης, Μπίτσικα Παναγιώτα, Μπολάκης Σωτήρης, Μπόλκας Θεοχάρης, Μυρίλλα Δήμητρα, Νιέρρη Βασιλική, Νούσιας Ζήσης, Πασακυριάκος Κώστας, Πηγαδάς Νίκος, Ραγκούσης Γιώργος, Ράμμος Παναγιώτης, Ριζοπούλου Χριστίνα, Ροββά Αικατερίνη, Ρουμελιώτη Χρύσα, Σακαρέλος Ανδρέας, Σαμαράς Χρήστος, Σέγκος Αδαμάντιος (Τάκης), Σελαλμαζίδης Χρυσόστομος (Μάκης), Τσίλης Κωνσταντίνος, Τσουρμπατζόπουλος Χαράλαμπος, Φόρτη Κωνσταντίνα, Χατζηγεωργίου Γιάννης, Χατζηγεωργίου Ελένη.

Εκοψαν το ρεύμα σε Εργατικές Κατοικίες

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν 25 οικογένειες στις Εργατικές Κατοικίες του Ξηρόκαμπου στο Βόλο, μετά από τη διακοπή στην οποία προέβη η ΔΕΗ, επειδή δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς. Διάβημα προς το αρμόδιο υπουργείο και τα κεντρικά της ΔΕΗ έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα γίνει επανασύνδεση χωρίς κόστος, υπό την προϋπόθεση να καταρτιστεί ηλεκτρολογικό σχέδιο για τα διαμερίσματα. Για το ίδιο ζήτημα οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ Απ. Νάνος και Θεόδ. Τσαλούχας έκαναν παρέμβαση στη δημοτική αρχή Βόλου, ζητώντας να συνδράμει ώστε να καλυφθούν τα έξοδα που απαιτούνται.

Απομακρύνθηκε ο διοικητής του ΨΝΑ

Την απομάκρυνση του διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), Παύλου Θεοδωράκη, αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με «στόχο την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης και εύρυθμης λειτουργίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ