ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με φανερούς στόχους και... κρυφά όνειρα

Eurokinissi

Απομένουν πέντε μέρες για την πρεμιέρα του 14ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (θα φιλοξενηθεί σε Ουκρανία - Πολωνία). Το εναρκτήριο λάκτισμα θα γίνει στο (58.145 θέσεων) «National Stadium», στη Βαρσοβία, με αντιπάλους την Πολωνία και την Ελλάδα. Η αναμέτρηση είναι στο πλαίσιο του Α' ομίλου, στον οποίο συμμετέχουν ακόμα Ρωσία και Τσεχία.

Ο Φερνάντο Σάντος και οι διεθνείς έχουν θέσει ως (πρώτο) στόχο, την πρόκριση στην επόμενη φάση. Μότο τους (το οποίο επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους) ότι κοιτάνε παιχνίδι με παιχνίδι να ανταποκριθούν στα ζητούμενα και στο τέλος θα κάνουν ταμείο. Πάντως ο αρχηγός, Γ. Καραγκούνης, παραδέχεται ότι «πάντα υπάρχουν όνειρα. Εμείς δεν σταματάμε πουθενά». Ο Πορτογάλος εκλέκτορας θεωρεί πως ο όμιλος «είναι ο πιο ανοιχτός» και οι ομάδες έχουν ίσα ποσοστά να πλασαριστούν στις πρώτες δύο προνομιούχες θέσεις.

Τον προβληματίζει η κούραση των παιχτών και το μικρό διάστημα που είχε για την προετοιμασία. «Αν είχαμε περισσότερο χρόνο, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα» έχει επισημάνει. Αυτό βέβαια «δεν αποτελεί δικαιολογία». Πιστεύει στις δυνατότητες και τη θέληση των διεθνών, γι' αυτό δηλώνει σίγουρος ότι στο πρώτο και αρκετά σημαντικό - για τη συνέχεια - αγώνα «θα έχουμε τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν».

Oι αντίπαλοι

Η Εθνική θα λάβει μέρος για τρίτη συνεχόμενη φορά στα τελικά (4η συνολικά). Προκρίθηκε ως πρώτη και αήττητη, στον 6ο όμιλο (Κροατία, Ισραήλ, Λετονία, Γεωργία, Μάλτα). Με 7 νίκες, 3 ισοπαλίες και 14-5 γκολ. Η προϊστορία είναι αρνητική για τους «γαλανόλευκους». Σε 19 αναμετρήσεις έχουν κερδίσει την Πολωνία μόλις τρεις φορές (14-2-3). Οπως όμως λένε εκλέκτορας και παίχτες «δεν παίζει μπάλα η προϊστορία»...

Οι οικοδεσπότες θα συμμετάσχουν σε τελική φάση, μόλις για 2η φορά στην ιστορία τους. Η πρώτη ήταν στην προηγούμενη διοργάνωση (2008), όπου κατετάγησαν τελευταίοι στο Β' όμιλο (Γερμανία, Κροατία, Αυστρία) με απολογισμό 0-1-2. Τώρα προσβλέπουν σε πολύ καλύτερη πορεία. Ως συνδιοργανωτές δεν έδωσαν προκριματικούς αγώνες.

Η ομάδα του Φράντισεκ Σμούντα (σημαντική μορφή του πολωνικού ποδοσφαίρου) έχει παρουσιαστεί, ως τώρα, γρήγορη και ισχυρή μεσοεπιθετικά. Στο κέντρο ξεχωρίζει ο αρχηγός Γιάκομπ Μπλατσικόφσκι, ενώ στη γραμμή κρούσης δεσπόζει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (αμφότεροι της Ντόρτμουντ). Αδύνατο σημείο της Πολωνίας είναι η ανασταλτική λειτουργία.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ
«Δεν χρειάζεται άγχος»

ICON

«

Στο μυαλό τους τα παιδιά πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει ότι με τη συμμετοχή στα τελικά έχουν πετύχει τον βασικό στόχο τους. Να απαλλαγούν από οποιοδήποτε άγχος. Από δω και πέρα ό,τι πετύχουν είναι επιπλέον και υπέρ τους. Αρα να παίξουν με χαρά, διάθεση, να ευχαριστηθούν το παιχνίδι και την εμπειρία. Να ζητήσουν το κάτι παραπάνω αλλά όχι με την πίεση του αποτελέσματος. Χωρίς άγχος μπορείς να κερδίσεις περισσότερα πράγματα».

Τα λόγια - προτροπή, μέσω του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» (στους ποδοσφαιρικούς απογόνους του), ανήκουν στον - πρωταθλητή Ευρώπης το 2004 - Αντώνη Νικοπολίδη. Ευχήθηκε «καλή επιτυχία στα παιδιά», τα οποία πιστεύει «ότι με τη θέληση και την αγωνιστικότητά τους θα μας δώσουν χαρές, τις οποίες ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη».

«Δεν περιμένω αγωνιστικές εκπλήξεις από την εθνική»

«Αγωνιστικά δεν περιμένω εκπλήξεις. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει αλλάξει ούτε η φιλοσοφία, ούτε ο τρόπος παιχνιδιού της. Είναι μια ομάδα με πολύ δυνατή άμυνα και κέντρο, ξαφνικές και γρήγορες αντεπιθέσεις, με πολύ καλά χτυπήματα στις στημένες φάσεις. Πολύ δύσκολα θα δέχεται γκολ αλλά και το μειονέκτημά της είναι ότι δύσκολα βάζει γκολ. Δεν είναι ομάδα που δημιουργεί πολλές ευκαιρίες, αλλά αρκετές φορές εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και της αρκεί και ένα γκολ για να κερδίσει. Πιστεύω πάντως ότι έχει νέα παιδιά "διψασμένα" για την επιτυχία και αυτό είναι ένα καλό αβαντάζ».

Για την πρόκριση δίνει 25% σε κάθε συμμετέχουσα: «Δεν ξεχωρίζει σημαντικά μια ομάδα από την άλλη. Είναι καλές ομάδες αλλά όχι φόβητρο, τέτοιο που με τη φανέλα να μπορούν να κερδίσουν ένα παιχνίδι. Περιμένω δυνατούς και αμφίρροπους αγώνες. Και οι τρεις αντίπαλοι της εθνικής μας, είναι ομάδες γρήγορες, με έλεγχο του παιχνιδιού, κατοχή και δημιουργία».

Αρνείται κάθε «γαλανόλευκη» αναφορά σε κούραση: «Δεν παίζουμε μόνο εμείς ποδόσφαιρο, παίζουν και οι άλλοι. Και για να είμαστε δίκαιοι οι άλλοι ποδοσφαιριστές παίζουν και σε πιο δυνατά πρωταθλήματα από το δικό μας. Δε νομίζω ότι μπορούμε να το επικαλεστούμε ως μειονέκτημα. Νομίζω ότι το πιο βασικό στοιχείο, είναι η κατάσταση των Ρώσων. Το πρωτάθλημά τους έχει αρχίσει πριν περίπου 2 μήνες και είναι σε φουλ φόρμα, συγκριτικά με τους ποδοσφαιριστές των υπολοίπων ομάδων. Αυτό ίσως αποδειχτεί πλεονέκτημα για τη Ρωσία».

Η εμπιστοσύνη του προπονητή μετράει

Η αμφισβήτηση κάποιων διεθνών μπορεί να τους επηρεάσει; «Το βασικό για έναν ποδοσφαιριστή είναι η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο προπονητής. Από κει πηγάζει η δύναμή του. Οταν αισθάνεται ότι ο προπονητής είναι κοντά του και τον στηρίζει, δεν δίνει τόσο μεγάλη σημασία σε όλα τα υπόλοιπα. Σίγουρα ενοχλούν κάποια δημοσιεύματα ή κριτικές αλλά αυτό που τελικά μετράει είναι η εμπιστοσύνη του προπονητή. Ο ποδοσφαιριστής δεν πρέπει να απαντήσει στους επικριτές του με λόγια. Αλλά να δυναμώσει από την κριτική και να αποδείξει την αξία του μέσα στο γήπεδο».

Τέλος, ανέφερε ότι «το 2004 ήταν τόσο μεγάλη και απρόσμενη η επιτυχία που δεν ήταν εύκολο να την διαχειριστείς. Δεν ήξερες πώς, γιατί δεν περίμενες τέτοιο πράγμα. Τώρα, περνώντας τα χρόνια και οι διοργανώσεις, στις οποίες συμμετέχουμε, όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να βάλουμε βάσεις. Να χτίζουμε πάνω στις επιτυχίες και να πηγαίνουμε συνεχώς προς το καλύτερο.

Σιγά σιγά μπορείς να χτίσεις το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να βάλεις τις βάσεις, να στηριχθείς στα παιδιά που έφεραν τις επιτυχίες και πάνω τους να δημιουργήσεις την επόμενη γενιά. Να της δώσεις τις ευκαιρίες. Για να διατηρηθεί η εθνική σε υψηλό επίπεδο. Επίσης έτσι, με στήριξη σε Ελληνες παίχτες, θα δώσεις και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα στους φιλάθλους».

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΣΤΕΡ
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ:

Mιχάλης Σηφάκης (Αρης), Κώστας Χαλκιάς (ΠΑΟΚ), Αλέξανδρος Τζόρβας (Παλέρμο).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ:

Βασίλης Τοροσίδης (Ολυμπιακός), Αβραάμ Παπαδόπουλος (Ολυμπιακός), Κυριάκος Παπαδόπουλος (Σάλκε), Στέλιος Μαλεζάς (ΠΑΟΚ), Χοσέ Χολέμπας (Ολυμπιακός), Γιώργος Τζαβέλλας (Μονακό), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Βέρντερ Βρέμης).

ΜΕΣΟΙ:

Γρηγόρης Μάκος (ΑΕΚ), Γιάννης Μανιάτης (Ολυμπιακός), Κώστας Κατσουράνης (Παναθηναϊκός), Γιώργος Καραγκούνης (Παναθηναϊκός), Γιώργος Φωτάκης (ΠΑΟΚ), Κώστας Φορτούνης (Καϊζερσλάουτερν).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ:

Γιώργος Σαμαράς (Σέλτικ), Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Φάνης Γκέκας (Σαμσουνσπόρ), Νίκος Λυμπερόπουλος (ΑΕΚ), Κώστας Μήτρογλου (Ατρόμητος), Σωτήρης Νίνης (Παναθηναϊκός), Γιάννης Φετφατζίδης (Ολυμπιακός).

Α' ΟΜΙΛΟΣ
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
8 Ιουνίου (1η αγωνιστική)

Πολωνία - Ελλάδα (Βαρσοβία-19:00)

Ρωσία - Τσεχία (Βρότσλαβ-21:45)

12 Ιουνίου (2η αγωνιστική)

Ελλάδα - Τσεχία (Βρότσλαβ-19:00)

Πολωνία - Ρωσία (Βαρσοβία-21:45)

16 Ιουνίου (3η αγωνιστική)

Ελλάδα - Ρωσία (Βαρσοβία-21:45)

Τσεχία - Πολωνία (Βρότσλαβ-21:45)

Οι αγώνες της Εθνικής ομάδας θα μεταδοθούν από την ΕΤ1 και την ΕΡΤ HD (υψηλή ευκρίνεια).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ