ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις εκλογές να καταγράψουν μεγάλες απώλειες και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Ολοκληρώνεται σήμερα η τετραήμερη περιοδεία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα

Από την προχτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λάρισα
Από την προχτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λάρισα
Με τα σημερινά δεδομένα, το ταυτόχρονο χτύπημα και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα συμβάλει για να γίνει ένα πρώτο αποτελεσματικό βήμα του λαϊκού κινήματος, για να αντεπιτεθεί, διεκδικώντας αποτροπή και παρεμπόδιση νέων μέτρων, κάποια ανακούφιση στα πιεστικά του προβλήματα.

Με τα σημερινά δεδομένα μόνο το ΚΚΕ μπορεί να επιτύχει ποσοτικά και ποιοτικά την αποδυνάμωση του δικομματισμού προς όφελος του κινήματος, της αποτελεσματικότητας των αγώνων, της προώθησης της λαϊκής κοινωνικο-πολιτικής συμμαχίας.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν στη διάρκεια της τετραήμερης περιοδείας της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα από το Αμύνταιο έως την Κοζάνη, από τη Λάρισα έως το Βόλο. Περιοδεία που συνεχίζεται σήμερα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, δε φοβούνται τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όσο αυτή δεν εκφράζεται και με υπολογίσιμες απώλειες στην κάλπη. Αυτό που τους φοβίζει είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επέμενε να ξεκαθαριστεί από τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα που εκφράζουν και υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Με αυτό το δεδομένο:

Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι ποιος από τους δύο θα είναι πρωθυπουργός, αλλά πώς θα ανακοπεί η φόρα και του ενός και του άλλου να ολοκληρώσουν τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, που όλες τους, χωρίς καμιά εξαίρεση, οδηγούν σε νέα βάσανα το λαό, ενώ μεταρρυθμίζουν σε ανώτερο επίπεδο τα κέρδη, τα δικαιώματα και τον αυταρχισμό της πλουτοκρατίας.

Τι κρίνεται στις εκλογές

«Οι εκλογές, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, αφορούν κυρίως στις νέες ηλικίες, στα σημερινά παιδιά, αφού όλα τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν κύριο στόχο αυτούς που είναι κάτω των 40 χρόνων. Εχουν σχέση με τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Εχουν σχέση με την κατάσταση στα Βαλκάνια, το Κυπριακό, τον πόλεμο και τη βία σε βάρος των λαών της περιοχής και γενικότερα.

Οι εκλογές έχουν άμεση σχέση με το εισόδημα και τη συνταξιοδότηση, τη σταθερή δουλιά και τον ελεύθερο χρόνο, την Κοινωνική Ασφάλιση γενικότερα και την Πρόνοια, την Παιδεία και την Υγεία, αλλά και τη θέση της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την αλλαγή συνόρων, τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, με τις αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωπαϊκές αντιλαϊκές δεσμεύσεις. Εχουν άμεση σχέση με τους αυτοαπασχολούμενους που δέχονται τον ασφυκτικό κλοιό των ισχυρών πολυκαταστημάτων, με τη μικρομεσαία αγροτιά που θα χάσει ακόμα περισσότερο με την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ».

Γι' αυτό «η υπερψήφιση του ΚΚΕ είναι η πιο ουσιαστική και καθαρή καταδίκη της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η πιο θαρραλέα απάντηση σε αυτούς που λένε στο λαό ότι δεν υπάρχει λύση, ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να διαλέγουν τον έναν από τους δύο. Είναι η εύστοχη και πιο χρήσιμη απάντηση ότι υπάρχει άλλος δρόμος για το λαό, που αξίζει να παλέψει γι' αυτόν μαζί με τους κομμουνιστές, μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου».

Η εναλλαγή τους τρέφει το σύστημα

«Ολες οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, αλλά και σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ένα πράγμα δείχνουν: Οτι το αντιλαϊκό πολιτικό σύστημα τρέφεται με την εναλλαγή των φιλελεύθερων κομμάτων με τη σοσιαλδημοκρατία και της σοσιαλδημοκρατίας με τα φιλελεύθερα κόμματα. Η ΝΔ ξανάρθε στην κυβέρνηση, στο έδαφος που το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της αύξησης του συντάξιμου χρόνου, της συμμετοχής στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ, όπως και του Αφγανιστάν. Οχι μόνο πάτησε στο αντιλαϊκό έργο του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρόσθεσε νέα δεινά στο λαό».

Να καταγράψουν μεγάλες απώλειες

«Δεν έχουμε αυταπάτες, δεν περιμένουμε άλματα σήμερα, κάποιος από τους δύο θα είναι πρώτος και κάποιος δεύτερος, το ζήτημα είναι πώς και οι δύο μαζί, ανεξάρτητα από τη σειρά, θα νιώσουν φόβο και δέος ότι τώρα πια δεν μπορεί να παραπλανούν όπως πριν τους περισσότερους».

«Στην εκλογική μάχη πρέπει και οι δυο να καταγράψουν αισθητές και μεγάλες απώλειες. Θα νιώσουν δε πανικό αν οι απώλειές τους, σε όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος κατευθυνθούν στο ΚΚΕ, που αποτελεί το βασικό και υπολογίσιμο αντίποδά τους, γιατί δεν μπορεί να μας βάλουν στο χέρι».

Το ΚΚΕ, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, δε βρέθηκε ούτε μια φορά στη θέση που αρκετές φορές βρέθηκε ο ΣΥΝ ή και το ΛΑΟΣ, να μας υπενθυμίζουν ότι έχουμε συμφωνήσει σε βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ ή της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων.

Η αντίθεσή μας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθεση ανάμεσα σε ένα μικρό κόμμα προς τα μεγάλα, είναι αντίθεση από ταξική σκοπιά.

Ο ΣΥΝ έκανε και κάνει μεγάλη ζημιά στο λαϊκό κίνημα παίζοντας την ήρεμη και σοβαρή αντιπολίτευση που διαλέγεται με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί ότι, μέσω των θεσμών που η ΕΕ και η ελληνική πλουτοκρατία κατασκευάζουν, μπορεί ο λαός να βρει δίοδο για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του. Εφθασε μάλιστα εδώ στη Λάρισα, με δηλώσεις του προέδρου του, να λοιδορήσει όσους εναντιώνονται στην ΚΑΠ, λες και είναι υποχρεωμένοι οι φτωχοί αγρότες να έχουν την ίδια γνώμη με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και την αστική τάξη της χώρας τους, για το τι σημαίνει ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Το ΛΑΟΣ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά κρύβοντας επιμελημένα τις θέσεις και τις προθέσεις του, χαϊδεύει τα αυτιά, ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά, με φιλολαϊκές κορόνες που κρύβουν αντιδραστικότητα, εθνικισμό και ρατσισμό.

Εχουν προκαλέσει πολύ σοβαρή ζημιά

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, δεν έχουν προκαλέσει μόνο ζημιές στα λαϊκά δικαιώματα, δεν έχουν στερήσει το λαό από κατακτήσεις που είχε αποσπάσει, δεν ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά έχουν προκαλέσει μια πολύ σοβαρή ζημιά, που είναι όμως αντιστρέψιμη, αρκεί να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Εχουν καταφέρει να παραπλανούν, να εκφοβίζουν ότι δεν υπάρχει προοπτική για το λαό, παρά μόνο να διαλέγουν ποιος από τους δύο θα κυβερνήσει. Το πιο χονδροειδές ψέμα που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λένε, ότι δεν υπάρχει διέξοδος, ότι δεν μπορεί λαός να έρθει σε ρήξη με την πολιτική αυτή και τα συμφέροντα που αντιπροσωπεύει. Γι' αυτό και τα δύο κόμματα, και δυστυχώς και με τη βοήθεια του ΣΥΝ, χαρακτηρίζουν κάθε θέση ρήξης και ανατροπής ως παρελθόν που έχει ξεπεραστεί».

Ακόμα και σήμερα, όμως, που ο συσχετισμός δύναμης έχει χειροτερέψει, υπάρχουν λαοί που βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με την αστική τάξη, με τον ξένο παράγοντα, που στηρίζει τα κόμματα που οι λαοί έχουν βάλει με εκλογές στο περιθώριο.

Υπάρχει διέξοδος

«Αυτό που είναι διέξοδος για το λαό είναι αδιέξοδο γι' αυτούς. Η διέξοδος θα αρχίσει να ανατέλλει με την ανατροπή του συσχετισμού, τη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής λαϊκής συμμαχίας, με τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού λαϊκού ρεύματος που διεκδικεί ό,τι του ανήκει. Διέξοδο δίνει η πολιτική πρόταση που παίρνει υπόψη τα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων, της μικρομεσαίας αγροτιάς και η πολιτική συνεργασία ανάμεσα στο ΚΚΕ και σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν ή θα έχουν διαχωριστεί οριζοντίως και καθέτως από τη στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από τη στρατηγική των μονοπωλίων, των δυνάμεων του κεφαλαίου γενικότερα.

Διέξοδος δεν είναι η μερική απασχόληση, αλλά η πλήρης απασχόληση.

Διέξοδος δεν είναι τα ΕΚΑΣ και τα ψευτοεπιδόματα, αλλά οι συντάξεις που εξασφαλίζουν ανθρώπινη ζωή σ' αυτούς που δημιούργησαν τον πλούτο.

Διέξοδος δεν είναι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά η λαϊκή οικονομία.

Διέξοδος δεν είναι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά τα δημόσια έργα που παράγονται με προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες.

Διέξοδος δεν είναι η δήθεν ειρηνική συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων στην Παιδεία, δημόσιας και ιδιωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά η κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής δραστηριότητας.

Διέξοδος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφάνισαν οι κρατικές επιχειρήσεις δεν είναι η ιδιωτικοποίηση, αλλά η μετατροπή τους με τη λαϊκή παρέμβαση και νίκη σε δημόσια λαϊκή περιουσία.

Εμείς καλούμε το λαό να τους διαψεύσει, να τους αποδείξει ότι ως εδώ και μη παρέκει, ότι τέλειωσαν τα αστεία, δεν ανέχεται να τον ξεγελούν κάθε φορά, πολύ περισσότερο να τον τρομάζουν. Οτι είναι προτιμότερο ένας λαός να αποφασίσει ποιες θυσίες θα καταβάλει στο δρόμο του αγώνα, από το να δέχεται καρτερικά τις θυσίες που του επιβάλλει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της.

Το ΚΚΕ έχει εναλλακτική λύση εξουσίας που μπορεί να ενώσει το λαό, όλους εκείνους που θέλουν να φύγουν από τη μέγκενη των κομμάτων εξουσίας, που θέλουν λαϊκή εξουσία, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, αν πιστεύουν στην αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Το ΚΚΕ είναι η δύναμη που δε φοβάται και δεν κουράζεται, που δεν υποκύπτει στις δυσκολίες και στις ανηφόρες του αγώνα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ