ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μοντέλο βαθύτερης ενσωμάτωσης στο σύστημα κρατικής εξουσίας

«Ισχυρή» Αυτοδιοίκηση για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει δήμοι - επιχειρήσεις, που θα φορολογούν τους δημότες και θα «δρουν» σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο

Την «ισχυροποίηση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από την «αποκέντρωση» σε αυτήν της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, «εγγυήθηκε» χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψής του κόμματός του για το θεσμό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας μπροστά στους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους του κόμματός του, τους κάλεσε να «επωμιστούν το μεγάλο βάρος της μεγάλης μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει στη δημόσια διοίκηση», παρουσιάζοντας ένα «νέο μοντέλο διακυβέρνησης», το οποίο όμως κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική που εφαρμόζουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει μοναδικό στόχο ο θεσμός να πρωτοστατήσει στην ακόμα παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Το μοντέλο που, κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα υπηρετήσει αυτό το «στόχο» στηρίζεται, όπως το παρουσίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου, στη δημιουργία μεγαλύτερων δήμων, που θα μπορούν ως επιχειρησιακές μονάδες να ασκήσουν - φορολογώντας τους δημότες και σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο - μια σειρά κρατικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών. Στη συγκρότηση αιρετής περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που θα λειτουργεί ως εγγυητής των πολιτικών που σχεδιάζει το κράτος - επιτελείο και θα οδηγούν στην ακόμα πιο βαθιά ενσωμάτωση της ΤΑ στο σύστημα της κρατικής εξουσίας και στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε, για λογαριασμό της ΤΑ, τη δυνατότητα διαχείρισης κρατικών φόρων, παρέχοντας «εγγυήσεις», σε δήμους που δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα, ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός Ταμείου Συνοχής για την ενίσχυσή τους. Ενώ προέτρεψε τους δήμους, προς εξεύρεση χρημάτων, να προχωρήσουν στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, «συμβουλή» που αποτελεί θεσμικό κανόνα στον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή.

Πρότεινε την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναλύοντας τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι «μεταρρυθμίσεις» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά παρουσίασε τις αναγκαίες αναπροσαρμογές που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει τη... δράση του.

Οπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, η Αυτοδιοίκηση θα εφαρμόζει «τις δημόσιες πολιτικές για την απασχόληση και την ανάπτυξη». Ουσιαστικά κάλεσε τους δημάρχους και τους νομάρχες να συνεχίζουν να πρωτοστατούν, μέσω των λεγόμενων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, στη γενικότερη υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση «θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας». Προβάλλοντας τον «εθελοντισμό» και τις «τοπικές κοινωνίες», το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να υποκαταστήσει ο εθελοντισμός την ευθύνη του κράτους. Για το ΠΑΣΟΚ η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει «να εφαρμόζει πολιτικές για την παιδεία και να στηρίζει τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την κοινωνία, την οικονομία και την απασχόληση». Ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου, όταν μιλάει για «ανάγκες» της κάθε περιφέρειας, εννοεί ξεκάθαρα τις «ανάγκες» των τοπικών επιχειρήσεων που αναμένουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και εντός του εκπαιδευτικού συστήματος.

Για την προώθηση των παραπάνω αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να δώσει στους δήμους και στις νομαρχίες τη δυνατότητα της φορολογίας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα «μεταφερθούν σταδιακά πόροι από φόρους ευρείας φορολογικής βάσης όπως η ακίνητη περιουσία, το προσωπικό εισόδημα και η ιδιωτική κατανάλωση». Κάτι που μεταφράζεται σε νέους φόρους σε βάρος του λαού και άμεση εκποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την καθιέρωση αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με τη «μορφή διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων» και «αιρετού περιφερειακού συμβουλίου», καθώς και τη θεσμοθέτηση ενός «νέου Καποδίστρια», μέσα από ένα «νέο πρόγραμμα συνένωσης πρωτοβάθμιων ΟΤΑ». Δηλαδή, πρότεινε τη δημιουργία νέων πιο ισχυρών μηχανισμών τους κράτους, που θα μπορούν πιο εύκολα να επιβάλουν εξειδικευμένα και κατά τόπους νέα και ακόμα χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα.

Οι νέες υποψηφιότητες

Παράλληλα χτες ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε και επίσημα τις υποψηφιότητες των Κ. Σκανδαλίδη για το Δήμο της Αθήνας, της Χρ. Αράπογλου για το Δήμο Θεσσαλονίκης, του Π. Φασούλα για το Δήμο Πειραιά και της Β. Πατουλίδου για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.


Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Περιοδείες «εικονικής πραγματικότητας»

Μια εικονική πραγματικότητα προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και να αποκρύψει τη σκληρή αλήθεια, ότι δηλαδή η κυβερνητική πολιτική απλά έχει χειροτερέψει την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, κατασκευάζει για τις επικοινωνιακές ανάγκες των περιοδειών του στην επαρχία ο Κ. Καραμανλής. Τη συνταγή αυτή εφάρμοσε κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιοδείας του, χτες, στη Φθιώτιδα.

Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι «όλα αλλάζουν» προς το καλύτερο και στο πλαίσιο αυτό αλλάζει και «η ελληνική περιφέρεια», αλλά δεν κατάφερε να παρουσιάσει τίποτα χειροπιαστό που να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων. Παρουσίασε, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του, τους αριθμούς που ευημερούν, όπως η αύξηση του ΑΕΠ και το τρέχον έτος, η αύξηση των επενδύσεων και η βελτίωση της θέσης της χώρας στην ανταγωνιστικότητα, δίχως όμως να «διευκρινίζει» ότι μοναδικό χειροπιαστό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής του είναι η πρωτοφανής αύξηση των κερδών των εταιριών με ταυτόχρονη βύθιση στη φτώχεια ακόμα περισσότερων λαϊκών μαζών.

Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός δε δίστασε να ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του «στηρίζει τον αγροτικό πληθυσμό». Ακριβώς για να προλάβει «αυθόρμητες εκρήξεις από τα κάτω» έσπευσε να τραβήξει το «ισχυρό χαρτί», τα 22 δισ. ευρώ από την ΕΕ που θα πάνε τάχα στους αγρότες μέχρι το 2013...

Ο Κ. Καραμανλής δεν έκρυψε ότι η ανάπτυξη της περιφέρειας έχει αφεθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα, προσπαθώντας να πείσει ότι αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος. Αφησε μάλιστα σαφώς να εννοηθεί ότι έρχονται νέα προνόμια και κίνητρα για το μεγάλο κεφάλαιο, λέγοντας ότι «απέχουμε από το να γίνουμε μια χώρα η οποία θα είναι πραγματικά ελκυστική στις επενδύσεις, όχι μόνο ελληνικές αλλά και ξένες»...

Περιοδεύοντας στα διάφορα εργοτάξια στην περιοχή του «φονικού πετάλου» του Μαλιακού, προσπάθησε να πείσει ότι τα έργα «προχωρούν πλέον με γρήγορους ρυθμούς», ενώ κάτι τέτοιο δεν επαληθεύεται από την πράξη. Αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα, αποφεύγοντας συγκεκριμένα στοιχεία και χρονοδιαγράμματα. Συγκεκριμένα, είπε ότι κατασκευάζονται οι παρακάμψεις Αγ. Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων, οι αυτοκινητόδρομοι Σκάρφεια-Θερμοπύλες και Θερμοπύλες-Αγ. Μαρίνα, ενώ προχωρούν, ταυτόχρονα, οι διαδικασίες για το τμήμα Νέα Κοίτη Σπερχειού έως Ροδίτσα. Παράλληλα «προχωρά και η μελέτη για την παράκαμψη της Στυλίδας, η προώθηση των διαδικασιών για το έργο Μαλιακός - Κλειδί, για το οποίο, υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος». Ακόμα ανέφερε ότι την «προώθηση των διαδικασιών για την κατασκευή σύγχρονου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομου, του Ε65 (μήκους 175 χλμ.), που θα ενώνει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία». Οι προσφορές έχουν, ήδη, κατατεθεί και ο προσωρινός ανάδοχος πρόκειται να ανακοινωθεί τον Ιούλη.


Ιδια κι απαράλλακτη η πολιτική τους και στην ΤΑ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε για την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση:

«Η προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι το κόμμα του έχει διαφορετική πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη ΝΔ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πεπραγμένα, τις θέσεις και τις προτάσεις του. Αυτά αποδεικνύουν ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι ίδια και απαράλλακτη με της ΝΔ. Αντιδραστική για το λαό, αλλά χρήσιμη για τα επιχειρηματικά κέρδη των μεγάλων ομίλων.

Εργο και των δυο, των κυβερνήσεών τους, των δημάρχων και των νομαρχών τους, αποτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση που φορολογεί τους εργαζόμενους, συμμετέχει ενεργά στην επίθεση κατά του εισοδήματος, των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας, στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ "για αποκέντρωση" και "ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Δήμων και Νομαρχιών, επίσης κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές της ΝΔ και αποτελούν αναπροσαρμογές που ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου.

Για το λαό σημαίνουν: νέοι πιο ισχυροί μηχανισμοί του κράτους, δίπλα στους κεντρικούς, που θα βρίσκονται πιο κοντά τους για να επιβάλουν "αποκεντρωμένα" και εξειδικευμένα τα νέα και χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα. Η βασική διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο ποιος θα ελέγχει τους περισσότερους δήμους και νομαρχίες και προφανώς στο ποιος θα κατέχει την κυβέρνηση.

Αυτήν την έγνοια τους δεν πρέπει να τη συμμεριστεί ο λαός. Αντίθετα το δικό του συμφέρον επιβάλλει να τους αποδυναμώσει και τους δυο, καταψηφίζοντας τους υποψηφίους τους και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ