ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάη 2022
Σελ. /32
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΗΠΑ - ΕΕ εντείνουν παρεμβάσεις ενάντια στη Ρωσία

Από την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού (αριστ.) στο Κίεβο...

Copyright 2022 The Associated

Από την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού (αριστ.) στο Κίεβο...
Κάλεσμα επιτάχυνσης της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ - ΕΕ απηύθυνε η αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, που περιοδεύοντας και στις 6 χώρες της περιοχής κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «θέλει να καταστρέψει την ενότητα και τη δημοκρατική σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων» (όπως είπε από την Πρίστινα).

Στο Σαράγεβο, η Ντόνφριντ επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ για «την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και πολυεθνικότητα» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (Β-Ε), καλώντας τους ηγέτες της χώρας «να εστιάσουν στη λειτουργία των κρατικών θεσμών», με φόντο και τα συνεχιζόμενα παζάρια για τον εκλογικό νόμο (που εντείνονται με τους Κροατοβόσνιους να διεκδικούν κι αυτοί αυξημένα περιθώρια αυτοτέλειας στη δράση τους, όπως οι Σερβοβόσνιοι). Πρόσθεσε δε ότι «οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να υπονομεύσουν τη "Σερβική Δημοκρατία" (σ.σ. RS τη μία από τις δύο οντότητες που συναποτελούν την ομοσπονδιακή Βοσνία - Ερζεγοβίνη), αλλά δεν θα μείνουν στο περιθώριο την ώρα που η σημερινή ηγεσία της "RS" προσπαθεί να διασπάσει το κράτος (της Β-Ε)». Στο ίδιο πλαίσιο επιδοκίμασε το γεγονός ότι και η Β-Ε «ακολούθησε άλλες δημοκρατίες του κόσμου που καταδίκασαν τον ρωσικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία» (αν και η ηγεσία της «RS» είχε προτείνει ουδέτερη στάση).

Στα Σκόπια, η Ντόνφριντ εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή «η διεξαγωγή των διακυβερνητικών διασκέψεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ (που σηματοδοτούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) έχει καθυστερήσει πάρα πολύ», επιμένοντας ότι «το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται στην ΕΕ. Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια και μεγαλύτερη ευημερία στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ, με φόντο τις συνεχιζόμενες διεργασίες γύρω από την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ασέν Βασίλεφ, συνάντησε στις Βρυξέλλες την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον αντιπρόεδρο, Φρανς Τίμερμανς. Ο Βασίλεφ μετέφερε ουσιαστικά την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στην «απόκρουση» των «ρωσικών εκβιασμών», αφού είπε ότι «ζητήσαμε να χρησιμοποιηθούν οι βουλγαρικές υποδομές για τη διανομή φυσικού αερίου στην περιοχή, και θα χρησιμοποιηθούν γι' αυτό το κέντρο (για τη διανομή των προμηθειών). Αναζητούμε την καλύτερη λύση υποδομής για να ξεκινήσουμε την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και να βελτιστοποιήσουμε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας».

Μεταξύ άλλων συζητιέται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο διαβαλκανικός αγωγός (Trans-Balkan gas pipeline) που επί 30 χρόνια μετέφερε ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εντείνεται η συνεργασία της Βουλγαρίας με το Κίεβο

Σημειωτέον, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Κ. Πετκόφ, ήταν από τους ηγέτες που τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν στο Κίεβο, εκφράζοντας συμπαράσταση στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Οι δυο τους κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω του βουλγαρικού λιμανιού της Βάρνας, με φόντο τον ρωσικό έλεγχο στη Μαύρη Θάλασσας και στα στρατηγικής σημασίας ουκρανικά λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ. Παράλληλα, αποφασίστηκε να επισκευαστούν τα βαρέα στρατιωτικά οχήματα της Ουκρανίας σε βουλγαρικά εργοστάσια, σε μια ακόμη κίνηση ενεργότερης εμπλοκής της Βουλγαρίας στην ευρωατλαντική στήριξη του Κιέβου απέναντι στη Ρωσία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συστάσεις προς τους πολίτες να εφοδιαστούν με προμήθειες τροφίμων!

Αίσθηση προκαλεί η προτροπή της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ προς τους Γερμανούς να «αποθηκεύσουν» φαγητό και υγρά, σε μια συγκυρία όπου μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στην Ευρώπη.

Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», σε συνέντευξή της η υπουργός τόνισε πως «οι Γερμανοί πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα», ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση μιας κρίσης. «Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων σε σημαντικές υποδομές», είπε η Σοσιαλδημοκράτης υπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Φέζερ αναφέρθηκε σε μία λίστα που δημοσίευσε η Πολιτική Προστασία της Γερμανίας, η οποία παρουσιάζει ένα παράδειγμα έκτακτης προμήθειας τροφίμων και νερού που θα πρέπει να επαρκούν για τουλάχιστον 10 μέρες.

Συνέστησε, ωστόσο, η διαδικασία να γίνει σταδιακά και χωρίς πανικό...

Επίσης ανέφερε πως είναι χρήσιμο να υπάρχει παροχή ηλεκτρικού έκτακτης ανάγκης στο σπίτι, στην περίπτωση που το ρεύμα διακοπεί για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η υπουργός έκανε γνωστό πως γίνεται απογραφή των καταφυγίων της χώρας, δήλωση που έρχεται με φόντο τη βαθύτερη στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Υπάρχουν ακόμη 599 καταφύγια στη Γερμανία. Και υπάρχουν καταφύγια που χρησιμοποιούνται διαφορετικά σήμερα. Είναι λογικό να επανενεργοποιήσουμε κάποια από αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την αίσθηση που προκάλεσαν οι συστάσεις της υπουργού, οι (αντιπολιτευόμενοι) Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κατήγγειλαν την Φέζερ ότι σπέρνει τον πανικό. Μέχρι αργά χτες δεν υπήρχε κάποια νεότερη τοποθέτηση επί του θέματος από την κυβέρνηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ