ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάη 2022
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων

Κυριάρχησαν τα αντιΝΑΤΟικά - αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ενάντια στην προσπάθεια να στηθεί στην πόλη ένα ακόμα ευρωατλαντικό προπύργιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία

MotionTeam

Με μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα. Η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση συνδικάτων, σωματείων και φορέων έγινε στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου έφτασαν με μια μεγάλη πορεία οι προσυγκεντρώσεις.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με μουσικό πρόγραμμα από μέλη του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή του προέδρου του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Δημήτρη Ζερβουδάκη. Από το βήμα της συγκέντρωσης, οι καλλιτέχνες απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία που θα γίνει με πρωτοβουλία των δύο φορέων την Κυριακή 8 Μάη από τις 5 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Από την απεργιακή διαδήλωση εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους απεργούς της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που δίνουν παλικαρίσια μάχη. Διαβάστηκε επίσης ψήφισμα εργαζομένων του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με το οποίο καταδικάζουν το χτύπημα της απεργιακής συγκέντρωσης στις 6 Απρίλη, τη σύλληψη και τις διώξεις σε βάρος των αγωνιστών που συνελήφθησαν, επειδή εξέφρασαν την αντίθεση του λαού της πόλης στη μετατροπή του λιμανιού σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Με το ίδιο ψήφισμα καλούν σε συμμετοχή στη συγκέντρωση συμπαράστασης που θα γίνει στις 15 Ιούνη στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Δεν δεχόμαστε να είναι η πόλη μας ΝΑΤΟικό ορμητήριο!


INTIME NEWS

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του Νίκου Παπαδόπουλου, μέλους του 7μελούς της 2ης Επαγγελματικής Σχολής του ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι σπουδαστές είναι πέντε μήνες απλήρωτοι, με ευθύνη της κυβέρνησης, που την ίδια ώρα μοιράζει λεφτά στα αφεντικά, δίνει δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Χαιρέτισε επίσης ο Χρήστος Κυγιάκης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπάλληλων Θεσσαλονίκης, εργαζόμενος στην αποθήκη της «Lidl» στη Σίνδο. Στάθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα του αγώνα των εργαζομένων της πολυεθνικής «Lidl» για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για μια σειρά από άλλα επιδόματα και παροχές.

Ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών απέναντι στην αμερικανική πολυεθνική «Coca Cola», με στόχο την ακύρωση όλων των απολύσεων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.

Επίσης σημείωσε: «Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην εμπλοκή της χώρας μας με οποιοδήποτε τρόπο στον πόλεμο και απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή. Δεν αποδεχόμαστε κανέναν περιορισμό στη συνδικαλιστική δράση. Διεκδικούμε σταθερή δουλειά με ίσα δικαιώματα για όλους, ισχυρές ΣΣΕ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και διατάξεων».

Στην κεντρική ομιλία ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας με τη μετατροπή της σε ένα απέραντο ορμητήριο πολέμου. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Τους θυμίζουμε και είμαστε περήφανοι για τη στάση του λαού της Θεσσαλονίκης το 1999. Την περίοδο που οι δολοφονικές μηχανές των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ αποπειράθηκαν να περάσουν από εδώ, για να επιτεθούν σε βάρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Είμαστε περήφανοι και σήμερα για το ότι στις 6 Απρίλη τα συνδικάτα κατέληξαν τη μαζική τους κινητοποίηση στο λιμάνι, πραγματοποιώντας μια αξιοθαύμαστη παρέμβαση. Από αυτή αποκαλύφτηκε ότι και η πόλη μας χρησιμοποιείται ως κεντρικό πολεμικό ορμητήριο και χωρίς μάλιστα ο λαός της να γνωρίζει τίποτα. Να γιατί επιτέθηκαν με ωμή βία σε βάρος συνδικαλιστών που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους σε όλα αυτά.

Γεμίζουν τις δικαστικές αίθουσες με εκπροσώπους σωματείων. Γεμίζουν τις πλατείες των κινητοποιήσεων και τους δρόμους με δυνάμεις καταστολής. Το ίδιο κάνουν στα πανεπιστήμια και σε μια σειρά άλλους χώρους. Μάταια όμως. Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας και στη ΛΑΡΚΟ τούς στέλνουν μήνυμα. Οι αγώνες στην "e-food" το έκαναν ξεκάθαρο».

Μαχητική πορεία

Η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία που κατέληξε στον χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36 στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων (βλέπε και σελίδα 27).

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό των Σωματείων τους. Εκεί με το δικό τους μπλοκ και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχαν και αγρότες της υπαίθρου Θεσσαλονίκης.

Μαχητικό «παρών» έδωσε και η νέα γενιά με μαζικά και δυναμικά μπλοκ μαθητών και φοιτητών. Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν κι εδώ η παρουσία των μικρών φίλων του «Κόκκινου Αερόστατου».

Οι χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή», «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά». Επαναλαμβανόμενα ακούστηκε το σύνθημα για «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο, αντήχησαν δυνατά «ΗΠΑ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Με τα πανό και τα συνθήματα πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους όπως «όχι στα χαράτσια και τις περικοπές, αυξήσεις στις συντάξεις, συμβάσεις κλαδικές», «όχι στην ακρίβεια και την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Γιόρτασαν όλη μέρα αγωνιστικά την Πρωτομαγιά

Από το Πασαλιμάνι στις προβλήτες της COSCO για το μεγάλο εργατικό γλέντι αλληλεγγύης, η πόλη ήταν από το πρωί στους ρυθμούς της 1ης Μάη

Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι και στον Πειραιά που συμμετείχαν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, όπου επίσης καταγράφηκε μια από τις μαζικότερες απεργιακές διαδηλώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Το απεργιακό κλίμα κυριαρχούσε από τα ξημερώματα με τις μαζικές περιφρουρήσεις σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς. Οπως στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με τον πρώτο λόγο όμως να έχουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO που διένυαν ήδη την 4η μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν από τα ξημερώματα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Η απεργιακή συγκέντρωση είχε οριστεί για τις 11 το πρωί στην πλατεία του Πασαλιμανιού, στον ίδιο χώρο που τον Αύγουστο του 1923 το αστικό κράτος επιτέθηκε και μακέλεψε την απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων που διαδήλωναν για αυξήσεις στα μεροκάματα και ενάντια στις απολύσεις.

Από τις 10 π.μ., στους κεντρικούς δρόμους μέχρι το Πασαλιμάνι ήταν σε εξέλιξη μαχητικές πορείες, που είχαν ξεκινήσει από τις προσυγκεντρώσεις στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στην πλατεία Καραΐσκάκη και στο λιμάνι.


Οι προσυγκεντρώσεις ενώθηκαν σε ένα ανθρώπινο ποτάμι, που κατέληξε στο Πασαλιμάνι. Τη δική τους θέση στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση «διεκδίκησαν» και οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» από τους δήμους του Πειραιά. Κρατώντας το πανό και τις πικέτες που οι ίδιοι ετοίμασαν, καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο λόγος στους απεργούς της COSCO

Κεντρικός ομιλητής στην απεργιακή συγκέντρωση ήταν ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO.

«Είμαστε υπερήφανοι γιατί γιορτάζουμε τη φετινή Πρωτομαγιά την ώρα που οι εργαζόμενοι στην COSCO διεξάγουν έναν συγκλονιστικό αγώνα για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη ζωή, για να έχουν ζωή με δικαιώματα. Είμαστε υπερήφανοι γιατί αυτός ο αγώνας έγινε αγώνας όλων των εργαζομένων του Πειραιά.

Γιατί οι άνθρωποι από κάθε χώρο δουλειάς συναντήθηκαν με τους λιμενεργάτες δείχνοντας ότι η αλληλεγγύη είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα μας», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, με τα λόγια του να πνίγονται στα χειροκροτήματα και τα συνθήματα: «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Πρόσθεσε: «Με τους αγώνες μας θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο την κάλυψη των αναγκών μας. Αγώνες που πιέζουν την κυβέρνηση και την εργοδοσία, που αχρηστεύουν τους αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Αγώνες που δεν αναβλήθηκαν στο "περίμενε" μιας κυβερνητικής εναλλαγής γιατί όλες οι κυβερνήσεις τα αφεντικά μας εξυπηρέτησαν και ξέρουμε ότι και κάθε κυβέρνηση θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Αγώνες που δεν περιορίστηκαν στα όρια των εργασιακών χώρων, αγκάλιασαν τους εργαζόμενους της πόλης μας, έγιναν φάρος για τους εργαζόμενους όλης της Ελλάδας, δέχτηκαν την αμέριστη αλληλεγγύη ακόμα και συναδέλφων μας από Ιταλία, Μεξικό, Τουρκία και άλλες χώρες. Αυτή είναι η δύναμή μας».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αν. Νταλακογιώργος και η Μ. Ζαχαρία, β' αντιπρόεδρος και γραμματέας του ΕΚ Πειραιά, αντίστοιχα.

Ενα ανθρώπινο ποτάμι

Με το σύνθημα «Κόκκινη Πρωτομαγιά - πρωτοπόρα εργατιά», ξεκίνησε η μεγάλη απεργιακή πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, με κατεύθυνση στο κεντρικό κτίριο της COSCO στην Ακτή Ξαβέρη.

Μπροστά οι απεργοί της COSCO με μηχανοκίνητη πορεία. Ακολουθούσε η μαζική διαδήλωση με προμετωπίδα το πανό του ΕΚ Πειραιά. Αμέσως μετά τα μπλοκ των συνδικάτων του Πειραιά, όπως των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, από τις βιομηχανίες ελαιουργοσαπουνοποιίας, το εμπόριο, τους δήμους κ.ά. Το δικό τους «παρών» έδωσαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές.

Στη διάρκεια της διαδήλωσης, απεργοί λιμενεργάτες με τους συνδικαλιστές του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ έκαναν δυναμική παρέμβαση στις προβλήτες που δένουν τα κρουαζερόπλοια, όπου η COSCO είχε αναγκάσει λιμενεργάτες - στην πλειοψηφία τους καινούργιοι και νεολαίοι - μέρα απεργίας να δουλεύουν. Μετά την παρέμβαση, οι εργαζόμενοι εμψυχώθηκαν και δήλωσαν απεργία.

Η πορεία κατέληξε έξω από τα κεντρικά γραφεία της COSCO και αμέσως μετά όλος ο κόσμος ξεκίνησε για τις προβλήτες, όπου σε λίγη ώρα θα άρχιζε το εργατικό γλέντι αλληλεγγύης στους απεργούς λιμενεργάτες, που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ