ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2023
Σελ. /24
«Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Τώρα ισχυρό ΚΚΕ για δυνατούς αγώνες!»

Με επιτυχία η εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ για το ζήτημα της εμπορευματοποίησης του νερού, στην πλατεία Φορτέτσας, με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Δουλουφάκη, υποψήφιο βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Λίνα Ανδρουλάκη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου και υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, ενώ παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, βουλευτής Ηρακλείου και εκ νέου υποψήφιος, και η Θάλεια Πετράκη, υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον Γιώργο Λενακάκη και τον Νίκο Μανωλακάκη, εκπροσώπους μαζικών φορέων.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Δουλουφάκης επεσήμανε πως από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και λοιπούς «θα ακούσετε όλοι να συμφωνούν στην αναγκαιότητα για διατήρηση του νερού ως δημόσιου αγαθού, προκρίνοντας μάλιστα και κριτήριο ψήφου σε αυτή την κατεύθυνση. Ξεχνάνε βέβαια να αναφέρουν ότι όλοι ανεξαιρέτως θεωρούν ότι το νερό ήταν και πρέπει να παραμείνει εμπόρευμα».

Σημείωσε πως με βάση αυτό «έχουμε τη διαχείριση του νερού από ανώνυμες εταιρείες που δρουν αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή με σχέση κόστους - οφέλους, και φυσικά κάτω από αυτό το πρίσμα πράττουν και ανάλογα. Επειδή λοιπόν είναι εταιρείες που εξαρτώνται από την κερδοφορία, ενεργούν με σκληρούς καπιταλιστικούς όρους, ενώ η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση για τις υποδομές και την συντήρησή τους οδήγησε τα τελευταία χρόνια να έχουν μείωση προσωπικού έως και 50%, με τους μόνιμους εργαζόμενους συνεχώς να μειώνονται, την εντατικοποίηση της εργασίας για αύξηση των κερδών και την εφαρμογή όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, από εργαζόμενους με μπλοκάκι, οχτάμηνους συμβασιούχους, πρακτικάριους και εργολαβικούς εργαζόμενους που αμείβονται με μισθούς πείνας».

Και τόνισε πως «στις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Διοίκηση τον Οκτώβριο, όπου θα δούμε όλους τους συνδυασμούς τους δήθεν ακομμάτιστους, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από το τοπικό χέρι του κράτους του κεφαλαίου, που κανένας τους δεν δέχεται τον δωρεάν χαρακτήρα του νερού ως κοινωνικού αγαθού! Για αυτό η μόνη λύση είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ και τη "Λαϊκή Συσπείρωση", για να μην τους αφήσουμε ήσυχους ούτε λεπτό, για να είναι μόνοι τους και όλοι μας!».

Στη συνέχεια ο Μανώλης Συντυχάκης υπογράμμισε ότι «με τον πρόσφατο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ και με την εκκωφαντική απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας - κοινώς την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια για να μην αναγκαστεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για καθαρά προεκλογικούς λόγους - επιταχύνεται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού. Είναι ο δρόμος του καπιταλιστικού κέρδους, όπου εκατομμύρια θα πουν το νερό νεράκι».

Πρόσθεσε πως όλοι αυτοί «θολώνοντας τα νερά, επαναφέρουν τετριμμένες θεωρίες περί "επανακρατικοποίησης" τομέων και υπηρεσιών της οικονομίας και "επαναδημοτικοποίησης" υπηρεσιών των δήμων. Παλιό το κόλπο! Το ίδιο κράτος, με την ευκολία που ιδιωτικοποιεί τομείς της οικονομίας, με την ίδια ευκολία τους "επανακρατικοποιεί", για να μεταφέρει από άλλον δρόμο το κόστος στον λαό και να ξαναμοιράσει μετά την πίτα, αν χρειαστεί».

«Ο λαός μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί από τώρα να "κάψει" τα σενάρια που εξυφαίνονται, να ακυρώσει τα κάλπικα, τα εκβιαστικά διλήμματα, να βάλει εμπόδια στην όποια κυβέρνηση προκύψει, να την καταστήσει και από την κάλπη όσο πιο αδύναμη γίνεται. Με ψήφο στο ΚΚΕ γιατί οτιδήποτε άλλο θα είναι μια χαμένη ψήφος», τόνισε.

Η Θάλεια Πετράκη στάθηκε στην υποκρισία των άλλων δυνάμεων, όταν λένε ότι για τη λειψυδρία ευθύνονται οι δημότες που κάνουν κατασπατάληση ή η κλιματική αλλαγή, και τόνισε ότι το πρόβλημα της ανομβρίας θα μπορούσε να επιλυθεί, καθώς το σύνολο του νερού που εναποτίθεται στην Κρήτη είναι επαρκές (αν και με άνισα κατανεμημένη πτώση νερού μεταξύ των νομών της) για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ολόκληρο το νησί. Σημείωσε, τέλος, πως η πολιτική που εφαρμόζεται αποσκοπεί στη διαχείριση των ήδη υπαρχόντων πόρων με το «ζύγι» του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο και όχι στη συνολική λύση προς όφελος των λαϊκών αναγκών.


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Γιατί το ΚΚΕ λέει ότι κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη;

- Γιατί το ΚΚΕ λέει ότι κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη;

- Λίγες μέρες πριν τις κάλπες πλέον, και η μνήμη του λαού μας, ευτυχώς, δεν είναι μνήμη χρυσόψαρου, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν, με μια άθλια πλειοδοσία - μαζεμένων είναι η αλήθεια - υποσχέσεων, να κρύψουν ότι τα τελευταία πολλά χρόνια που έχουν κυβερνήσει με διάφορα σχήματα, έχουν καταδικάσει τα λαϊκά νοικοκυριά να πηγαίνουν απ' το κακό στο χειρότερο.

Τι να ξεχάσουμε άλλωστε;

- Οτι το 2004 η ΝΔ έλεγε ότι η κυβέρνηση Σημίτη ήταν η χειρότερη όλων των εποχών και πρέπει να έρθει το ...«βαρύ» όνομα του Καραμανλή να σώσει τη χώρα;

- Οτι το 2009 το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι η χειρότερη κυβέρνηση και πρέπει να έρθει ο Παπανδρέου;

- Οτι το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) ήταν η χειρότερη και έπρεπε να μας σώσει ο Τσίπρας;

- Οτι το 2015 και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν η ακόμα χειρότερη και πρέπει να έρθει η «πρώτη φορά αριστερά»;

- Οτι το 2019 η ΝΔ έλεγε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση και πρέπει να έρθει ο Μητσοτάκης να σώσει τη χώρα από τα βράχια;

- `Η μήπως ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο Μητσοτάκης (όχι όλη η ΝΔ, αφού μέρος της εκπροσωπείται στα ψηφοδέλτιά του) είναι ό,τι χειρότερο και πρέπει να έρθει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ να σώσει και πάλι την κατάσταση;

Είκοσι ολόκληρα χρόνια και κάθε φορά ένας νέος «σωτήρας» ερχόταν και κάθε προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η χειρότερη... Μόνο που τώρα, εν έτει 2023, μετά από τόσες χειρότερες κυβερνήσεις και τόσους «ψευτοσωτήρες», ο λαός μας διαπιστώνει ότι βρίσκεται κάθε φορά σε χειρότερη θέση... Με χαμένες κατακτήσεις, με το ένα μνημόνιο να του έρχεται μετά το άλλο, με το εισόδημά του να μην φτάνει ούτε για 15 μέρες, με το φως, το νερό και το ενοίκιο να «τρώνε» το 70% του μισθού και πολλά ακόμα...

Η αλήθεια είναι ότι κάθε κυβέρνηση που έρχεται είναι πράγματι χειρότερη από την προηγούμενη. Οχι γιατί οι επόμενοι είναι ανίκανοι, αλλά γιατί κληρονομεί και συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης, αλλά και γιατί όλο και χειρότερο γίνεται το σύστημα που αυτά τα κόμματα υπηρετούν και έτσι κάθε νέα «διαχείρισή» του σημαίνει ακόμα πιο αντιδραστική πολιτική.

Ετσι, λοιπόν, η κυβέρνηση Παπανδρέου που έφερε το 1ο μνημόνιο ήταν η χειρότερη μέχρι τότε και την διαδέχτηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου που ήταν χειρότερη από την προηγούμενη, αφού φόρτωσε και 2ο μνημόνιο που ήταν η συνέχεια του πρώτου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που θα έσκιζε τα δύο μνημόνια, ήταν σαφώς χειρότερη από τις προηγούμενες, αφού τελικά πρόσθεσε και το 3ο μνημόνιο. Το 3ο μνημόνιο δεν έφερε απλά νέα μέτρα (όπως και το 2ο), αλλά ενσωμάτωσαν και διατήρησαν όλα τα προηγούμενα. Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να πούμε: Με το 3ο μνημόνιο ο ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής των νοικοκυριών εκτοξεύτηκε στο 24%, δηλαδή χάθηκε μέσα σε μια νύχτα ένα μεγάλο μέρος της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Οι μισθοί όμως παρέμειναν εκεί που τους είχε το 1ο και το 2ο μνημόνιο...

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη σκυτάλη στη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, που βέβαια ήταν ακόμα χειρότερη και αυτό εκφράστηκε στο με ποια κριτήρια διαχειρίστηκε την πανδημία, στη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία, στο γεγονός ότι έφερε νέα αντιλαϊκά μέτρα (π.χ. νομοσχέδιο Χατζηδάκη κ.ά.) μέχρι σήμερα και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι έχει διατηρήσει όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο από το 2010 μέχρι σήμερα και επιπλέον έφερε το νέο υπερμνημόνιο με το όνομα «Ταμείο Ανάκαμψης», που φέρνει πολλά και νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα όπως τα 3 προηγούμενα.

Η κυβέρνηση που θα έρθει μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το εάν θα είναι αυτοδύναμη ή συνεργασίας, θα είναι ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη. Και βέβαια, δεν είμαστε πίσω από καμιά γυάλινη σφαίρα και το προβλέπουμε, αλλά προσέξτε: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχουν κοινές δεσμεύσεις, κοινές στρατηγικές κατευθύνσεις. Για παράδειγμα η εξυπηρέτηση των στόχων του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης, που το ΚΚΕ χαρακτηρίζει υπερμνημόνιο, δεν είναι αναίμακτη για τους εργαζόμενους και τον λαό. Η αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου (που δεν θα πάνε για λαϊκές ανάγκες, αλλά για να στηρίξουν κερδοφόρα σχέδια των ομίλων) έχει αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, όπως η κωδικοποίηση της αντεργατικής νομοθεσίας και οι χιλιάδες πλειστηριασμοί, τα πρωτογενή ματωμένα πλεονάσματα το 2023 και το 2024, συνέχιση της πολιτικής «απελευθέρωσης» των Μεταφορών και της Ενέργειας, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού, διατήρηση των μισθών και των συντάξεων σε χαμηλά επίπεδα...Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ