ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΕ 2021 - 2027
Μέτρα για τη θωράκιση των ομίλων, με το βλέμμα σε ανταγωνισμούς και «κινδύνους»

Copyright 2017 The Associated

Αύξηση των κονδυλίων για τη στήριξη των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως και για αύξηση των πολεμικών δαπανών και για μέτρα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών, με ταυτόχρονη μείωση κατά 5% των ποσών που διατίθενται για την Κοινή Αγροτική Πoλιτική και την Πoλιτική Συνοχής, με τη διευκρίνιση ότι ακόμα και αυτά θα προσανατολίζονται στη στήριξη των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», προβλέπει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, της περιόδου 2021 - 2027, που ανακοίνωσε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, και ο επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Γκ. Ετινγκερ.

Με το βλέμμα στους σφοδρούς ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, που δοκιμάζουν τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής ένωσης, όσο και στην προσπάθεια θωράκισης του κεφαλαίου από τις συνέπειες μιας μελλοντικής καπιταλιστικής κρίσης, η Κομισιόν εισηγείται δύο νέα δημοσιονομικά μέσα, με στόχο «την ενίσχυση της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ»:

-- Ενα νέο «Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων», το οποίο - με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 25 δισ. ευρώ - «θα παρέχει χρηματοδοτική και τεχνική στήριξη σε όλα τα κράτη - μέλη για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων προτεραιότητας, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», θα λειτουργεί δηλαδή ως «καρότο» πλάι στο «μαστίγιο» για την προώθηση των αντεργατικών ανατροπών.

-- Και μια «Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων σε περιόδους ασύμμετρων κλυδωνισμών». Το μέσο αυτό θα λάβει αρχικά τη μορφή δανείων εγγυημένων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους έως και 30 δισ. ευρώ, που θα συνδυάζονται με χρηματοδοτική ενίσχυση στα κράτη - μέλη για την κάλυψη του κόστους των τόκων. Τα δάνεια θα παρέχουν επιπλέον «δημοσιονομική στήριξη σε περιόδους στενότητας των δημόσιων οικονομικών».

Η Κομισιόν προτείνει ακόμα ορισμένες νέες πηγές για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, όπως το 20% των εσόδων από το σύστημα εμπορίας εκπομπών, ένα ποσοστό από την «κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών» όταν θεσπιστεί η σχετική νομοθεσία, και μια «εθνική εισφορά» με βάση τα μη ανακυκλούμενα απορρίμματα, ενώ μετά και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ζητά επανεξέταση του συστήματος επιστροφών, προτείνοντας την κατάργηση όλων και τη μείωση από 20% σε 10% του ποσού που παρακρατούν τα κράτη - μέλη κατά την είσπραξη τελωνειακών εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το λόγο θα πάρουν τώρα για την έγκριση ή απόρριψη του προϋπολογισμού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ηδη πάντως η αντιπαράθεση άναψε, στο πλαίσιο της προσπάθειας των κρατών - μελών να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι για τη στήριξη της αστικής τους τάξης και των διαφορετικών «προτεραιοτήτων». Ετσι, «απαράδεκτη» χαρακτήρισε την πρόταση ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στ. Μπλοκ. Την αντίδραση και της Πολωνίας προκάλεσε η πρόταση της Επιτροπής για «περιορισμό στην πρόσβαση στους πόρους της ΕΕ», στην περίπτωση που κάποια χώρα «παραβιάσει το κράτος δικαίου». Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Σιμάνσκι προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί. «Δεν θα δεχτούμε αυθαίρετους μηχανισμούς που θα μετατρέψουν τη διαχείριση των πόρων σε εργαλείο άσκησης πολιτικών πιέσεων», δήλωσε.

ΛΕΣΒΟΣ
Απεργία και κινητοποιήσεις σήμερα ενάντια στην κυβερνητική φιέστα

Με απεργία και κινητοποίηση «υποδέχεται» σήμερα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο τη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το 14ο «αναπτυξιακό» συνέδριο για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Μυτιλήνη με ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου θα γίνει στις 5 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Σε συμμετοχή καλούν επίσης η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης (μέλος της ΟΓΕ).

«Τώρα που έρχεται ο πρωθυπουργός στη Μυτιλήνη, πρέπει να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων!», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο. «Η λύση για τους εργαζόμενους, για το λαό βρίσκεται στον αγώνα, στην οργάνωση της πάλης τους και όχι στις αναπτυξιακές υποσχέσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ, που παίζοντας με τις λέξεις υπόσχεται να υλοποιήσει ακριβώς τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα. Τρώγονται μεταξύ τους να δώσουν διαπιστευτήρια ποιος από τους δύο θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλίων», προσθέτει.

Εκτός από τη Μυτιλήνη, κινητοποιήσεις οργανώνονται σήμερα και σε άλλα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου καλεί σε συγκεντρώσεις, στις 7 μ.μ. στο Βαθύ και στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου στην Ικαρία. Το Εργατικό Κέντρο έχει απευθύνει κάλεσμα κοινής δράσης σε επαγγελματικούς, εμπορικούς και επιστημονικούς συλλόγους των νησιών.

Την κοροϊδία της κυβέρνησης καταγγέλλουν επίσης σωματεία και φορείς της Λήμνου. Σε κοινή τους ανακοίνωση, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εργαζομένων στους ΟΤΑ και Συνταξιούχων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ εκφράζουν την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου στη Μυτιλήνη και στα αιτήματά της.

Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας νοσηλεύεται ο Β. Μπούτας

Σε θάλαμο του Νοσοκομείου Καρδίτσας, εκτός κινδύνου, νοσηλεύεται πλέον ο Βαγγέλης Μπούτας, μετά τη μεταφορά του χτες το μεσημέρι από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Θυμίζουμε ότι το απόγευμα της Κυριακής 29/4, σε ατύχημα που είχε με το τρακτέρ του ενώ έκανε εργασίες στο χωράφι του, υπέστη κατάγματα στα άκρα. Από την πρώτη στιγμή, στελέχη του Κόμματος και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής βρέθηκαν δίπλα στον σύντροφο Βαγγέλη, μεταφέροντας στον ίδιο και την οικογένειά του τις ευχές της ΚΕ και όλου του Κόμματος για γρήγορη ανάρρωση. Ταχεία ανάρρωση στον Β. Μπούτα ευχήθηκε την Κυριακή και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να πληροφορηθεί για την κατάσταση της υγείας του πρώην βουλευτή ζητώντας του να μεταφέρει τις ευχές του.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πακτωλός για το κεφάλαιο, νέος γύρος επίθεσης στους λαούς

Σε τοποθέτησή της σχετικά με την πρόταση που παρουσίασε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για το 2021-2027, που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή, στρώνει το έδαφος για νέο κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης και παροχή πρόσθετου πακτωλού χρήματος στα μονοπώλια. Προβλέπει μείωση 5% στα κονδύλια για τη λεγόμενη πολιτική συνοχής και την ΚΑΠ, που βασικά αφορά στις άμεσες ενισχύσεις για τους μικρομεσαίους αγρότες. Ταυτόχρονα, με νέα επενδυτικά ταμεία, όπως τα "Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων", "Επενδύστε στην ΕΕ", "Αποθεματικό της Ενωσης", "Ταμείο Σταθεροποίησης Επενδύσεων", "Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων", τα όργανα της ΕΕ "μπουκώνουν" με πρόσθετα δισεκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυξάνουν τα κονδύλια σε κλάδους της οικονομίας, για να διασφαλίσουν εγγυημένα κέρδη στο κεφάλαιο, στα ψηφιακά, μεταφορικά ενεργειακά δίκτυα, σε έρευνα - καινοτομία για τις ανάγκες των μονοπωλίων. Διπλασιάζει και τριπλασιάζει τα κονδύλια για το κυνήγι προσφύγων και μεταναστών. Καθώς και για την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της ΕΕ, με δημιουργία Ταμείου Αμυνας, νέου μηχανισμού επεμβάσεων που προκλητικά και ψευδεπίγραφα ονομάζουν "Μηχανισμό για την ειρήνη", διαθέτουν δισεκατομμύρια για τη διευκόλυνση της "στρατιωτικής κινητικότητας" και των επεμβάσεων της ΕΕ.

Οι προϋποθέσεις συμμόρφωσης που θέτει η Επιτροπή με αυτό που ονομάζει "κράτος δικαίου" για την παροχή κονδυλίων χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν και φανερώνουν τη σφοδρότητα των ανταγωνισμών ανάμεσα σε αστικές τάξεις και τμήματα του κεφαλαίου στο εσωτερικό της ΕΕ, που πληρώνουν οι λαοί.

Οι λεγόμενοι "ίδιοι πόροι" της ΕΕ που προτείνεται να αυξήσουν προσθετικά τα έσοδά της, όπως είναι η αύξηση των εσόδων της ΕΕ από τον ΦΠΑ και τους τελωνειακούς δασμούς, επιβολή τέλους για τα μη ανακυκλούμενα πλαστικά, αποτελούν μορφές νέας φορολόγησης της λαϊκής οικογένειας. Τα κέρδη των μονοπωλίων πριμοδοτούνται από τη βαριά φορολεηλασία των εργαζομένων, τη μείωση κοινωνικών δαπανών, τα αντιλαϊκά μέτρα παλιά και καινούργια.

Οι πόροι που βαφτίζουν προκλητικά "δικούς τους", ο ίδιος ο προϋπολογισμός της ΕΕ και των κρατών - μελών της, είναι ο πλούτος που ανήκει στους εργαζόμενους γιατί είναι οι μόνοι που τον παράγουν και γι' αυτό πρέπει να τον διεκδικήσουν από αυτούς που τους τον ληστεύουν, τα μονοπώλια, τις αστικές κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους».

ΕΒΡΟΣ
Σύλληψη Τούρκου για παράνομη είσοδο

Ενας Τούρκος, δημοτικός υπάλληλος στην Αδριανούπολη, συνελήφθη χτες στις Καστανιές Εβρου, καθώς πέρασε σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθείς οδηγούσε ένα σκαφτικό μηχάνημα και αφού πέρασε τα σύνορα, στρατιωτικοί και αστυνομικοί που βρίσκονταν στο φυλάκιο των Καστανιών του έκαναν σήμα να σταματήσει. Εκείνος τους αγνόησε και «έριξε» το βαρύ όχημα στο πλάι του φυλακίου, ενώ φέρεται να υποστήριξε πως εκτελούσε εργασίες και κατά λάθος μπήκε στο ελληνικό έδαφος.

Στρατιωτικοί τον συνέλαβαν και στη συνέχεια τον παρέδωσαν στην Αστυνομία. Ο συλληφθείς κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας. Σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ