«Κατασκευή ευθύγραμμης κίνησης» (1925), Ιβάν Κουντριάσοφ, από τη Συλλογή Κωστάκη |
Τα μέλη του συνόλου (Γιώργος Κανδυλίδης - βιολί, Χρήστος Γρίμπας - βιολοντσέλο και Νίκος Ζαφρανάς - πιάνο) προσεγγίζουν συνδυαστικά - μουσικά και οπτικοακουστικά - τη Ρωσική Πρωτοπορία, μια από τις πιο δημιουργικές και εκρηκτικές περιόδους της τέχνης του 20ού αιώνα (1900-1930), παίζοντας έργα Ρώσων συνθετών και συνοδεύοντάς τα με προβολές εικόνων από πίνακες της περίφημης Συλλογής Κωστάκη (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκτός Ρωσίας συλλογή έργων της Ρωσικής Πρωτοπορίας και περιλαμβάνει 1.275 έργα: πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, κεραμικά διάσημων καλλιτεχνών, όπως Malevich, Kandinsky, Popova, Tatlin, Matiushin κ.ά.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια του εικαστικού υλικού του βίντεο (παραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης) που προβάλλεται κατά τη διάρκεια των μουσικών μερών, έχει η Μαρία Τσαντσάνογλου. Τον συγχρονισμό οπτικού υλικού και προβολής έχει αναλάβει η Ευδοξία Μπανιωτοπούλου, PhD.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και ανήκει στον Κύκλο Γέφυρες (Γέφυρες Τεχνών), που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
Τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι (από τρεις κύκλους «Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Χειμωνιάτικος ήλιος»), καθώς και από τη συνεργασία του ποιητή με άλλους συνθέτες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης. Τραγούδια ερμηνευμένα από τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και υποστηριγμένα μουσικά από τους δεξιοτέχνες Αχιλλέα Γουάστωρ (πιάνο) και Ηρακλή Ζάκκα (μπουζούκι, μαντολίνο).
Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου: «Η κυκλοφορία του ντεμπούτο τους από τη "Music Links Knowledge" αποτέλεσε την έναρξη ενός νέου κύκλου για το σχήμα, που δεν άργησε να δει τις πρώτες διακρίσεις, με το παρθενικό τους αυτό πόνημα να σκαρφαλώνει στη θέση 35 του top 75 των charts της IFPI.
Πέραν των εμφανίσεων σε εγχώρια festivals μεγάλης αναγνωρισιμότητας, αλλά και σε one-off εμφανίσεις, τόσο στην Αθήνα, όσο και την υπόλοιπη επικράτεια, στο πλευρό των Nightstalker, 1000mods και Potergeist, μεταξύ άλλων, οι Sober on Tuxedos, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως αποτελούν μία ανήσυχη και αναβράζουσα δύναμη που δεν επαναπαύεται, διοργάνωσαν το δικό τους Sober Fest, που έλαβε χώρα στα τέλη Νοέμβρη 2016, γνωρίζοντας μάλιστα ιδιαίτερη ανταπόκριση από το κοινό».
Ο Ιων του Ευριπίδη γράφτηκε γύρω στα 412 π.Χ. και αποτελείται από 1.622 στίχους. Ο μύθος θέλει την Κρέουσα, κόρη του Βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, να μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από το θεό Απόλλωνα και ύστερα από εννέα μήνες να φέρνει στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο γεννά μόνη και αβοήθητη, κρυφά από την οικογένειά της. Με φόβο προς τον πατέρα της και με σεβασμό προς τη βασιλική της γενιά, αποφασίζει, παρότι πονάει γι' αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί με τα σπάργανά του μέσα στην ίδια τη σπηλιά που συνευρέθηκε με τον Φοίβο, ελπίζοντας στο θάνατο του βρέφους. Η θεά Αθηνά, ωστόσο, σώζει το μικρό μωρό και με απόφαση του ίδιου του Απόλλωνα, ο Ερμής μεταφέρει το νεογέννητο στους Δελφούς, στον ομφαλό της γης, για να το μεγαλώσει η Πυθία μέσα στο μαντείο. Ο μικρός μεγαλώνει τρεφόμενος από τις σπονδές και τα πρόσφορα των πιστών και ως έφηβος ορίζεται φύλακας του Μαντείου. Χρόνια μετά, η μητέρα του η Κρέουσα θα επισκεφτεί το Μαντείο με τον σύζυγό της τον Ξούθο, με σκοπό να πάρει χρησμό, γιατί ο γάμος της παραμένει άκαρπος. Τη στιγμή που το ζεύγος καταφτάνει, από το ιερό βγαίνει ο Ιωνας.
Απόδοση: Ιόλη Ανδρεάδη - Αρης Ασπρούλης. Σκηνογραφία - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Οι παραστάσεις είναι αποτέλεσμα του εντατικού εργαστηρίου - camp που ξεκινάει στην περιοχή των Κρηνίδων στις 20 Ιούλη. Τιμώμενο πρόσωπο ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος.
Ο προσωρινός επίτροπος, του οποίου η θητεία είναι 6μηνη, υποκαθιστά τη διοίκηση της ΑΕΠΙ και, όπως αναφέρεται, «θα εργαστεί με σκοπό να εισπραχθούν και να διανεμηθούν οι αμοιβές στους δικαιούχους της ΑΕΠΙ. Μπορεί να ασκήσει κάθε ένδικο βοήθημα ή μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων τους και να επέμβει αποφασιστικά ακυρώνοντας κάθε πράξη ή απόφαση που μπορεί να επιφέρει τη διακοπή ή την πτώχευση της ΑΕΠΙ, και κατά συνέπεια την απώλεια των δικαιωμάτων των δικαιούχων». Ο προσωρινός επίτροπος, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «θα αντικατασταθεί από τον επίτροπο που προβλέπει ο νέος νόμος για τη Διαχείριση των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, ο οποίος θα υποβληθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή».
Ομως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις, αλλά θα πολλαπλασιάσει παρόμοια προβλήματα, μιας και κινείται στην ίδια τη λογική των κατευθύνσεων που έχουν συναποφασιστεί στην ΕΕ. Η ένταξη της κοινοτικής Οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη παραπέρα επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακόμα ανεκμετάλλευτη σχετικά «πίτα» των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς προβλέπει στην ουσία την ίδρυση πολλών ΑΕΠΙ των Ανεξάρτητων Οντοτήτων Διαχείρισης.