ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Προαναγγέλλει διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα

«Η συμφωνία με τους εταίρους για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ωφελήσει αν καθυστερήσει περαιτέρω η εφαρμογή της και αν την επόμενη μέρα συνεχισθεί η πρακτική των επιφυλάξεων π.χ. καθ' οδόν προς την τρίτη αξιολόγηση που ακολουθεί».

Αυτό επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο, «η οικονομική κατάσταση το πρώτο τρίμηνο 2017 είναι απογοητευτική σε σχέση με τις προσδοκίες», ενώ σήμερα «φαίνεται πλέον απίθανη η ανάπτυξη 2,7% που πρόβλεπε ο προϋπολογισμός για το 2017». Την ίδια ώρα, οι παραπάνω επισημάνσεις αξιοποιούνται στην κατεύθυνση κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής με διαδοχικά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που κλειδώνουν σε αυτή τη φάση στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης». Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επενδύθηκαν στο τρέχον μνημόνιο και επομένως μπορεί να οδηγήσουν σε ολική ανατροπή των δεδομένων του με απρόβλεπτες συνέπειες».

Σε αυτό το φόντο, το Γραφείο Προϋπολογισμού, στην τριμηνιαία έκθεση, μεταξύ άλλων, εστιάζει και στα παρακάτω:

-- Αναφέρεται σε «εκκρεμότητες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» και επαναφέρει στο προσκήνιο πρόσφατες επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, οι οποίες, σύμφωνα με τους ίδιους, «αναδεικνύουν υπαρκτά προβλήματα του Ασφαλιστικού που επιβεβαιώνονται από έγκυρες αναλύσεις». Μεταξύ αυτών ότι «το σύστημα δεν είναι βιώσιμο μακροχρόνια, τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από το 2015 και μετά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, άλλες μειώσεις συντάξεων κρίθηκαν αντισυνταγματικές, οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, το σύστημα χαρακτηρίζεται από ανισότητες» κ.ο.κ.

--«Η κατάσταση στις επενδύσεις είναι συγκεχυμένη», καθώς όπως λένε, «αναγγέλλονται μεν επενδυτικά σχέδια κυρίως στον τουρισμό, σε super markets και σε υποδομές (λόγω ιδιωτικοποιήσεων), αλλά γενικά υποθέτουμε ότι η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας (...) και η οικονομική πολιτική των επόμενων ετών (βλ. συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα), καθιστούν επιφυλακτικούς πολλούς επενδυτές».

Οπως και άλλα αστικά επιτελεία προαναγγέλλουν και νέες «παρεμβάσεις», επισημαίνοντας ότι «οι μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι διπλάσιες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και απειλούν τη δημοσιονομική ισορροπία, καθώς μπορεί στο μέλλον λόγω δημογραφικής εξέλιξης να απαιτούνται ολοένα μεγαλύτερες μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό».

-- Σχετικά με το υπερ-πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, επισημαίνεται πως «δεν φαίνεται να μπορεί να άρει την αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία», καθώς οι αβεβαιότητες δεν σχετίζονται τόσο με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, «όσο με την κατάσταση της "πραγματικής οικονομίας" και τους πιθανούς κινδύνους σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΕΦΚΑ κ.τ.λ.».

-- Σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», την χαρακτηρίζουν ως ένα θετικό πρώτο βήμα, ωστόσο, όπως λένε, «ισοδυναμεί με παράταση της λιτότητας που θα πιέζει την οικονομία προς τα κάτω καθώς συνεπάγεται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις». Στο «διά ταύτα», τονίζουν ότι «δεν αίρεται μια πηγή της αβεβαιότητας που αφορά κυρίως στους φόρους», καθώς «η συμφωνία δεν συμβάλλει θετικά στη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος».

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, «το χειρότερο όμως είναι ότι, κατά γενικό κανόνα, το οικονομικό κλίμα δεν αντιστρέφεται εύκολα», καθώς «μετά από μια σειρά θεσμικών αλλαγών ακόμα και σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, απαιτούνται χρόνια για να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να αναθερμανθούν οι μη ευκαιριακές επενδυτικές δραστηριότητες».

Σχετικά και απόλυτα, οι εν λόγω επισημάνσεις αποτελούν μια ακόμη προαναγγελία κλιμάκωσης των αντιλαϊκών μέτρων, που στοχεύουν στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων στην προοπτική της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Παράλληλα, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η έκθεση «βλέπει» εμπόδια και στην προοπτική εξόδου του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα εξελίξεων ήταν ότι παραμένει απαγορευτική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Ανάμεσα από 2 αστυνομικούς ξεπρόβαλε ο "φουσκωτός"» που χτυπούσε...

Με την κατάθεση του μάρτυρα Σάββα Μαυρίδη συνεχίστηκε χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η εξέταση της συσχετιζόμενης υπόθεσης που αφορά επίθεση στην Πάρο τον Φλεβάρη 2013. Η προηγούμενη μάρτυρας, η νηπιαγωγός Μαρία Τρούλου, αναγνώρισε ως βασικό δράστη της επίθεσης εναντίον της τον χρυσαυγίτη βουλευτή Μίχο. Και ο χτεσινός μάρτυρας, κάτοικος Πάρου από το 2008, χορδιστής οργάνων, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ήταν ο χρυσαυγίτης βουλευτής Μίχος.

Ο μάρτυρας που ακολούθησε τη φίλη του Μαρία Τρούλου - μετά τη διάλυση από τα ΜΑΤ της πολυπληθούς συγκέντρωσης κατοίκων ενάντια στη Χρυσή Αυγή - είδε να της επιτίθεται ένας άντρας: «Δέχεται χτύπημα από έναν "φουσκωτό" με μεγάλο σαγόνι και χώρισμα στο πηγούνι. Ηταν διπλάσιος από μένα και σε όγκο και σε μέγεθος, 1,90 περίπου. Φορούσε τζάκετ. Δεν ήταν αστυνομικός, φορούσε πολιτικά. Πέρασε μέσα από τα ΜΑΤ. Τον είδα να ξεπροβάλει ανάμεσα σε δύο αστυνομικούς (...). Τη στιγμή που η Τρούλου προσπαθούσε να σηκωθεί, αυτός ο φουσκωτός την έπιασε από τα μαλλιά και τη χτύπησε στο τοιχίο». Ο μάρτυρας, που υπέστη και αυτός επίθεση και έκανε 17 ράμματα στο κεφάλι, ανέφερε ότι όταν προσπάθησε να την βοηθήσει, η φίλη του υπέστη χτύπημα και από μεταλλικό αντικείμενο από άτομα που είχαν ανέβει στο μπαλκόνι. «(...) η επίθεση συνεχίστηκε κι άρχισα κι εγώ να δέχομαι χτύπημα με τα μεταλλικά αντικείμενα, από 4-5 άτομα». Μάλιστα, όπως είπε, «προφανώς συνεργάζονταν, ο ένας κρατούσε κι οι άλλοι χτυπούσαν (...)». Ο μάρτυρας τόνισε πως και ο ίδιος δέχτηκε χτυπήματα από τον Μίχο και πρόσθεσε ότι αν δεν «μοιραζόταν» κι ο ίδιος τα χτυπήματα που δέχονταν η Μ. Τρούλου, «θα τις προκαλούσαν μόνιμες βλάβες». Ανέφερε επίσης πως οι επιτιθέμενοι είχαν τη χαρακτηριστική περιβολή των ταγμάτων εφόδου, δεν ήταν από το νησί κι όπως έμαθε από τα ΜΜΕ, «ήταν από τον πυρήνα της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας. Ηταν ο Πατέλης που ήταν Παριανός και ανήκε στη Νίκαια».

Σε σχετική ερώτηση, κατέθεσε ότι αυτά που έκανε ο μεγαλόσωμος άνδρας (ο Μίχος) τα έβλεπαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι ήξεραν ποιος είναι. Οπως σημείωσε, «με το ίδιο καράβι είχαν έρθει στο νησί...», αναφερόμενος σε 2 διμοιρίες από την Αθήνα και μια από τη Σύρο. Σκοπός της αστυνομίας, όπως είπε, ήταν να προστατεύσουν αυτούς που είχαν έρθει στο νησί.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι βγαίνοντας από την προβολή ντοκιμαντέρ για τη δράση ναζιστών και φασιστών στην Ελλάδα, που είχαν διοργανώσει πριν τη διαδήλωση διδασκαλικοί σύλλογοι, υπήρχαν δύο «φουσκωτοί» απ' έξω που κοιτούσαν τον κόσμο που έβγαινε. «Απλά και μόνο επειδή ήμασταν εκεί θα μας επιτίθεντο», πρόσθεσε.

Είπε στο δικαστήριο πως από την αρχή είχε αποφασίσει, παρ' ότι αναγνώρισε τον χρυσαυγίτη βουλευτή Μίχο, να μην κάνει μήνυση, γιατί «ήξερα ότι έχουμε να κάνουμε με μία οργανωμένη συμμορία»... Και ο Σάββας Μαυρίδης περιέγραψε τη συγκέντρωση ενάντια στη Χρυσή Αυγή με ανθρώπους κάθε ηλικίας, που τη σταμάτησαν αστυνομικοί, έριξαν χημικά χωρίς να έχει συμβεί κάτι, ενώ πίσω από την αστυνομία διακρινόταν η ταβέρνα όπου η Χρυσή Αυγή θα έκοβε την πίτα, και συγκεντρωμένα γύρω στα 15 άτομα (χρυσαυγίτες), πίσω από μια διμοιρία.

Είπε επίσης πως διαμαρτύρονταν για να μην ανοίξει γραφεία η Χρυσή Αυγή στο νησί, «γιατί έχει ιδεολογία ναζιστική, είναι δημόσιος κίνδυνος», και αναφέρθηκε στις δολοφονίες Φύσσα και Λουκμάν και σε άλλες επιθέσεις που είχαν γίνει γνωστές.

Για την κατάληψη της Νομικής

Την Πέμπτη 4 Μάη, οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με αφορμή τα 50 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην κατάληψη της Νομικής το 1973. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου της Νομικής της Αθήνας, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περιοδεία στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Περιοδεία στο Λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει, αύριο Πέμπτη, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος για ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 8 π.μ., περιοδεία στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου.

Στις 10 π.μ., περιοδεία στο εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5».

Στις 12 μ., ομιλία σε εργαζόμενους, στο εστιατόριο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) θα τιμήσει τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, την Τρίτη 9 Μάη, με εκδήλωση κατάθεσης στεφανιού στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ώρα 7 το απόγευμα. Καλούνται τα παραρτήματα της Αττικής και οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλοι και απόγονοι της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας να συμμετάσχουν με τα λάβαρά τους στην εκδήλωση.

Σήμερα η σύσκεψη της ΕΔΥΕΘ

Σύσκεψη φορέων για τον καλύτερο σχεδιασμό και την προετοιμασία των φετινών αντιιμπεριαλιστικών - αντιπολεμικών εκδηλώσεων του Μάη, οργανώνει η Γραμματεία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πορεία ειρήνης στη Λάρισα

Πορεία ειρήνης οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας την Κυριακή 7 Μάη. Η εκκίνηση θα γίνει στις 6 μ.μ. από το Μεζούρλο στη Νεάπολη και η κατάληξη θα είναι στην πλατεία Ταχυδρομείου.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την Κούλα Ελευθεριάδου

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση της Κούλας Ελευθεριάδου, την Παρασκευή 5 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στο Γεντί Κουλέ. Ομιλητής θα είναι ο Θάνος Αριστείδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές

Τους 200 κομμουνιστές, που μεταφέρθηκαν από το Χαϊδάρι για να εκτελεστούν από τους ναζί στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, τιμούν με διήμερες εκδηλώσεις οι δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 7 Μάη, έχει ως εξής:

Το Σάββατο 6 Μάη:

-- Στις 6 μ.μ., στο Χαϊδάρι, στο «Μπλοκ 15», πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με τον Μ. Ανδρουλιδάκη και την Ρ. Αντωνοπούλου.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην Καισαριανή, αγώνας ανώμαλου δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη μέσα στο Σκοπευτήριο.

-- Στις 8.30 μ.μ., στην Καισαριανή, μουσική εκδήλωση στο Σκοπευτήριο με τους «Υπεραστικούς».

Την Κυριακή 7 Μάη:

-- Στις 9.30 π.μ., στο Χαϊδάρι, έναρξη λαμπαδηδρομίας από το «Μπλοκ 15».

-- Στις 9.30 π.μ., στην Καισαριανή, συγκέντρωση στο παλιό δημαρχείο και πικετοφορία προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς».

-- Στις 11 π.μ., στην Καισαριανή, υποδοχή των λαμπαδηδρόμων και εκδήλωση τιμής στο χώρο του μνημείου.

-- Στις 7 μ.μ., στην Καισαριανή, στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ανοιχτό μάθημα Ιστορίας με θέμα «Από τον Α' στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», από τον καθηγητή Ιστορίας στο ΑΠΘ Γιώργο Μαργαρίτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ