ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η εκδήλωση τιμής για τις γυναίκες στον ΔΣΕ

Στο χωριό Πυξός της Φλώρινας, όπου πραγματοποιήθηκε η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ

Μαχήτριες του ΔΣΕ από τη Νότια Ελλάδα στη Συνδιάσκεψη
Μαχήτριες του ΔΣΕ από τη Νότια Ελλάδα στη Συνδιάσκεψη
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, τιμώντας τη συμμετοχή των γυναικών στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη των γυναικών για την ισοτιμία, την Κυριακή 7 Μάη, στο χωριό Πυξός της Φλώρινας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ την πολιτική ομιλία θα κάνει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Πυξός επιλέχθηκε για την ανέγερση του μνημείου καθώς εκεί έγινε η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ (Πανελλαδική Δημοκρατική Ενωση Γυναικών) το Μάρτη του 1949.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Τον Οκτώβρη του 1948 στην Ελεύθερη Ελλάδα πραγματοποιείται η ιδρυτική σύσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ). Η ΠΔΕΓ ανέλαβε να οργανώσει, να συνενώσει και να κατευθύνει τον αγώνα των γυναικών σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία, την ειρήνη και τη δημοκρατία. Η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ συνήλθε στην Ελεύθερη Ελλάδα στο χωριό Πυξός στη Φλώρινα την 1η Μάρτη 1949. Με απαράμιλλη αποφασιστικότητα, αψηφώντας την κακοκαιρία και τα εχθρικά βόλια, σε πολλές περιπτώσεις μετά από βδομάδες πορείας, 825 γυναίκες - αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα κατάφεραν να συγκεντρωθούν στην απομακρυσμένη αυτή τοποθεσία. Η απόφαση της Συνδιάσκεψης εξόπλισε την ΠΔΕΓ, με την επιμονή για διαφωτιστική δουλειά στις γυναίκες, ώστε η δράση της να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική.

Από τις φωτεινές μορφές των γυναικών μαχητριών του ΔΣΕ είναι αδύνατο να ξεχωρίσει μία, γιατί οι φαινομενικά ξεχωριστές ιστορίες αίματος, αυτοθυσίας, πίστης στα ιδανικά, ενώνονται σε μια ενιαία ιστορία, εκείνη των χιλιάδων ανδρών και γυναικών που τίμησαν το ΚΚΕ και τον ΔΣΕ, έζησαν και θυσιάστηκαν ηρωικά για το λαό. Στις τότε συνθήκες της Ελλάδας, που κυριαρχούσε η αντιδραστική αντίληψη για την κατωτερότητα του γυναικείου φύλου και όπου η ανισοτιμία της γυναίκας ήταν θεσμικά κατοχυρωμένη, ο ΔΣΕ εξύψωσε την εργάτρια και την κοπέλα του χωριού σε πρωταγωνίστρια των πολιτικών εξελίξεων, που άνοιγε το δρόμο για μια καλύτερη ζωή. Η γυναίκα στον ΔΣΕ αποδείχτηκε ισάξια με τον άντρα συναγωνιστή της. Ο αγώνας του ΔΣΕ άφησε ανεξίτηλα το αποτύπωμά του στο παγκόσμιο εργατικό και λαϊκό κίνημα, η δε συμμετοχή των γυναικών σ' αυτόν αποτέλεσε παρακαταθήκη στον αγώνα για την ισοτιμία της γυναίκας.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, σε συνθήκες γενικού πολιτικού και ιδεολογικού σκοταδισμού, συγκρούστηκε με αναχρονιστικές, αντιεπιστημονικές απόψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Συνέδεσε την πάλη για την άρση των ανισοτιμιών και των διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας με την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεζόμενων στρωμάτων, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Το γεγονός ότι σήμερα έχουν τυπικά - νομικά αρθεί μια σειρά αναχρονιστικά εμπόδια, σε σχέση με τα δικαιώματα της γυναίκας, δεν αναιρεί την ανισότιμη θέση της στα πλαίσια της καπιταλιστικής κοινωνίας, που εκφράζεται με νέες μορφές στις σύγχρονες συνθήκες. Ο καπιταλισμός έχει συμφέρον από τη διαιώνιση της ανισοτιμίας, καθώς αποτελεί πηγή πρόσθετου κέρδους. Επομένως, στις σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης, είναι αναγκαία η επεξεργασμένη, εξειδικευμένη δουλειά στις γυναίκες εργατικής - λαϊκής ένταξης ή καταγωγής για την άνοδο της συμμετοχής τους στον αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό αγώνα. Μόνο σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μπορεί να βρει η ολοκληρωτική και απεριόριστη απελευθέρωση της εργαζόμενης γυναίκας την πρακτική εφαρμογή της.

Οι γυναίκες - μαχήτριες του ΔΣΕ αποτελούν ένα κεφάλαιο της μεγάλης ιστορίας των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα όλου του κόσμου, που γράφτηκε στις πιο δύσκολες συνθήκες του αγώνα. Και ανέδειξε ένα νέο τύπο ανθρώπου και για τους άντρες και για τις γυναίκες, με την εξασφάλιση της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού μεταξύ τους και στέρεη βάση το ιδεολογικό, πολιτικό ατσάλωμα για το δίκιο του αγώνα της εργατικής τάξης, των καταπιεσμένων, για τη λαοκρατία, για το σοσιαλισμό».

  • Για τον Πυξό θα δρομολογηθεί πούλμαν από την Αττική, για όσες και όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, που θα αναχωρήσει το Σάββατο 6 Μάη (προβλέπεται μία διανυκτέρευση). Για δηλώσεις συμμετοχής, η επικοινωνία θα γίνεται στα τηλέφωνα: 210.2592.658, 210.2592.225, 6977.986.668.
Ο Δ. Κουτσούμπας σήμερα στον «Real FM»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ρ/σ «Real FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, σήμερα Τετάρτη, στις 11.20 π.μ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε Πάτρα και Πτολεμαΐδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με θέμα «50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967», αύριο Πέμπτη, στη 1.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΑΘΕ 11 του Τμήματος Φυσικής, στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τραγούδια και κείμενα αφιερωμένα στην αντιδικτατορική πάλη. Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους της Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το Σάββατο 6 Μάη, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει στη συνεστίαση της ΕΠ Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην Πτολεμαΐδα, στο ξενοδοχείο «Παντελίδης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ