ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάη 2015
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με την ορμή της Πρωτομαγιάς κλιμακώνουμε στο μέτωπο των Συμβάσεων

Ο μήνας Μάης να μετατραπεί σε μήνα πλατιάς συζήτησης με τους εργαζόμενους και προετοιμασίας για απεργιακή κινητοποίηση

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
Την απόφασή τους να ζήσουν χωρίς μνημόνια, φτώχεια και ανεργία διαδήλωσαν προχτές Πρωτομαγιά χιλιάδες εργάτες και εργάτριες σε όλη τη χώρα, στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, σε σχεδόν 80 πόλεις.

Πορεύτηκαν μαζί, σηκώνοντας ψηλά τις κόκκινες σημαίες του αγώνα, εργάτες και άνεργοι, μικροεπαγγελματίες και έμποροι, η φτωχή αγροτιά, η σπουδάζουσα νεολαία, οι γυναίκες και οι συνταξιούχοι. Συνεπείς στο δρόμο της ταξικής πάλης που χάραξαν πριν 129 χρόνια οι εργάτες του Σικάγο, που πότισαν με το αίμα τους οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του '36 και οι 200 της Καισαριανής το 1944, που περπάτησαν με παρρησία χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές της εργατικής τάξης, δήλωσαν ότι «Ο αγώνας συνεχίζεται» και μαζί του η επίμονη προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος.

Από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, έδωσαν απάντηση στο εμπόριο φόβου, που διαδέχτηκε λίγο μετά τις εκλογές το εμπόριο της ελπίδας και τη δημαγωγία. Αρνήθηκαν να γίνουν κλακαδόροι στις μαζώξεις των κυβερνητικών, να συρθούν χειροκροτητές στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για λογαριασμό του κεφαλαίου. Η καρδιά της εργατικής τάξης χτυπούσε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Οι αγωνίες και οι προσδοκίες της, τα βάσανα και τα όνειρά της δε χωράνε στο κάδρο του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Με νέα δύναμη, αποφασιστικά, με την ορμή των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων και παρακαταθήκη τη δουλειά που προηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, τα ταξικά συνδικάτα συνεχίζουν από σήμερα, με κύριο μέτωπο αυτό το Συλλογικών Συμβάσεων. Επιδίωξη είναι να ανοίξει η συζήτηση σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να πάρουν όλοι θέση απέναντι στην καθήλωση των μισθών που συνεχίζεται και με τη νέα κυβέρνηση, στην άρνηση της εργοδοσίας ακόμα και να συζητήσει για την υπογραφή νέων συμβάσεων.

Ο μήνας Μάης να μετατραπεί σε μήνα πλατιάς εξόρμησης και συζήτησης με τους εργαζόμενους, συσκέψεων κατά κλάδο και περιοχή, με πρωτοβουλία των συνδικάτων και δράσεις που θα τονώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις, θα πιέζουν την εργοδοσία να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Καταστάλαγμα αυτής της δουλειάς πρέπει να είναι η προετοιμασία για απεργιακή κινητοποίηση, ενάντια στην κοροϊδία της κυβέρνησης, την αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζει με τους δανειστές, τη συμπαιγνία με τις ενώσεις των εργοδοτών, για να μειώσουν κι άλλο τους κλαδικούς μισθούς.


Η πορεία στην Πάτρα

Eurokinissi

Η πορεία στην Πάτρα

Στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο

Τίμησαν την 1η Μάη στα εργοτάξια

Από τη στάση εργασίας στο «Σταύρος Νιάρχος»
Από τη στάση εργασίας στο «Σταύρος Νιάρχος»
Καθολική συμμετοχή είχε η δίωρη στάση εργασίας που κήρυξαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, την Πέμπτη, στο εργοτάξιο του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Δέλτα του Φαλήρου, για το γιορτασμό της 1ης Μάη. Τα σωματεία μοίρασαν κόκκινα γαρίφαλα στους εργάτες και τους κάλεσαν στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Κατήγγειλαν ακόμα τη στάση ορισμένων υπεργολάβων, που προέτρεπαν τις προηγούμενες μέρες τους εργαζόμενους να μην παρευρεθούν στη συγκέντρωση, δίνοντας ακόμη και 4ήμερες άδειες, με το αζημίωτο, μιας και αυτές αντιστοιχούν σε χρωστούμενα ρεπό. Στάση εργασίας έγινε και στο εργοτάξιο της κατασκευής της γραμμής Χαϊδάρι - Πειραιάς του Μετρό, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Εργαζομένων στην κατασκευή του ΜΕΤΡΟ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ