ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2012
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς

Προχτές, 1η του Μάη, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας χιλιάδες εργάτες και εργάτριες τίμησαν τη μεγάλη γιορτή της εργατικής τάξης με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Ηταν μαζί με τη δύναμη που εμπιστεύονται, με τους ανθρώπους που μέσα στα εργοστάσια στέκονται δίπλα τους, με τα συνδικάτα και συνδικαλιστές, που στην πράξη τιμάνε τον τίτλο τους και την αποστολή τους. Μαζί τους πορεύτηκαν αυτοαπασχολούμενοι που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, φτωχοί αγρότες της ΠΑΣΥ, φοιτητές και σπουδαστές του ΜΑΣ, γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην ΟΓΕ.

Η επιλογή να γίνει η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Αττικής στην πύλη της «Χαλυβουργίας» δεν ήταν μόνο μια πράξη συμβολισμού και αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς. Ηταν ταυτόχρονα η επιβεβαίωση ότι η δύναμη της εργατικής τάξης βρίσκεται στην πάλη της μέσα στους χώρους δουλειάς. Οτι η ταξική πάλη δεν είναι άδεια φράση, αλλά απαιτεί θυσίες, σύγκρουση με την εργοδοσία, ταξική ενότητα και αποφασιστικότητα. Γιατί, αν διδάσκει κάτι η Πρωτομαγιά, και στη χώρα μας και παγκόσμια, είναι ότι οι κατακτήσεις των εργαζομένων, τα εργασιακά δικαιώματα δεν ήταν «μάννα εξ ουρανού», δε χαρίστηκαν από τους καπιταλιστές, αλλά αποκτήθηκαν με αγώνες, πολλές φορές με τίμημα βαρύ από ολόκληρες γενιές, δεν εξασφαλίστηκαν στον «κοινωνικό διάλογο» με την εργοδοσία. Το αντίθετο, όποτε η εργατική τάξη παρασύρθηκε στο δρόμο του συμβιβασμού και του «κοινωνικού εταιρισμού» κατέγραψε μόνο απώλειες και ήττες.

Γι' αυτό στην πύλη της «Χαλυβουργίας», όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Οργάνωση και αγώνας ενάντια στα μονοπώλια, συνδικάτα ταξικά και αποφασισμένα, με κέντρο της δράσης τους μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις. Αλληλεγγύη και συντονισμός, με σημαία το σύνθημα «Ενας για όλους και όλοι για έναν». Η πάλη αυτή γίνεται ακόμα πιο αναγκαία, καθώς οι ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου - που δημοσιοποιήθηκαν χτες - δείχνουν ότι η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι τροχίζουν τα μαχαίρια τους. Ερχεται νέα αντεργατική θύελλα και οι εργάτες πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι, «να κρατάνε στεγνό το μπαρούτι τους», να έχουν σχέδιο δράσης και αυτό μόνο μαζί με το ΠΑΜΕ μπορεί να γίνει. Μόνο με τις ταξικές δυνάμεις μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να εξασφαλίσει τον ταξικό προσανατολισμό, να γίνει ακόμα πιο μάχιμο, ακόμα πιο μαζικό.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εμπιστευτούν τις δυνάμεις εκείνες που, όπως και την Πρωτομαγιά, από τη συγκέντρωσή τους, τους καλούσαν να διαδηλώσουν για την «υγιή ανταγωνιστικότητα», να υποστείλουν τη σημαία της πάλης και να συρθούν στο συμβιβασμό για να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη, για να σωθούν οι επιχειρηματίες και μια νέα εποχή να εδραιωθεί πάνω στα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτήν την ώρα, δε χωράνε αυταπάτες. Γιατί το μόνο πραγματικό και διαχρονικό δίλημμα είναι: «`Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Αυτήν την αλήθεια διατράνωσαν προχτές οι εργάτες, γνωρίζοντας ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Είναι, όμως, ο δικός τους δρόμος που πρέπει να τον πάρουν ακόμα πιο πολλοί. Με οργάνωση - ενότητα - συμμαχία να τραβήξουν μπροστά, για την ανατροπή, για μια άλλη εξουσία.

Προχτές, στη «Χαλυβουργία» και σε δεκάδες πόλεις της χώρας, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τίμησε την Πρωτομαγιά και μαζί με τους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδωσε μια λιτή υπόσχεση: Στεκόμαστε όρθιοι στο πόστο μας. Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα.

Το αληθινό συμφέρον του λαού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το γεγονός ότι τρία μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει αποφάσεις για την υλοποίηση των άγριων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του νέου μνημονίου, αποτελεί αναμφίβολα μια θρασύτατη πρόκληση για το λαό. Είναι μια επίδειξη πυγμής από τα κόμματα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, καθώς θέλουν να δείξουν ότι δε λογαριάζουν το πολιτικό κόστος, δηλαδή αδιαφορούν επιδεικτικά για την ψήφο του λαού την Κυριακή. Το μήνυμα που στέλνουν στο λαό είναι κάτι παραπάνω από προκλητικό: «Ο,τι και αν ψηφίσεις, τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν προαποφασιστεί και δρομολογηθεί, θα υλοποιηθούν πάση θυσία». Είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη αυτή η πρόκληση, όχι μόνο στην κάλπη με τη συντριβή των κομμάτων της μαύρης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και των κομμάτων - παραφυάδων τους που είναι πανέτοιμα να στηρίξουν μια νέα συγκυβέρνηση «μνημονιακή ή αντιμνημονιακή» που θα πάρει τη σκυτάλη για να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα ίδια και χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα. Πάνω απ' όλα ο λαός πρέπει να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, δηλαδή να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να οργανώσει την πάλη του και δείξει τη δύναμή του στοχεύοντας κατευθείαν στην καρδιά, δηλαδή στην ανατροπή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων. Το αληθινό συμφέρον του, λοιπόν, είναι τη Δευτέρα να έχει δίπλα του ένα πανίσχυρο ΚΚΕ.

Βρώμικη διαστρέβλωση ...

Τα ρέστα τους δίνουν στη διαστρέβλωση των πολιτικών θέσεων του ΚΚΕ, αστικά Μέσα Ενημέρωσης, αστικά κόμματα και τα στηρίγματά τους. Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ σε εκπομπή της ΝΕΤ ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είπε ανάμεσα σε άλλα: «Οποια κυβέρνηση προκύψει θα είναι θύελλα απέναντι στους εργαζόμενους... Σημασία έχει κατά τη γνώμη μας, πριν ορκιστεί καν η καινούρια κυβέρνηση ο λαός να βγει στο δρόμους για να σταματήσει τη θύελλα που έρχεται. Πριν καν ορκιστεί να σταματήσει τη θύελλα που έρχεται γι' αυτά που του ετοιμάζετε. Αυτά που του ετοιμάζετε τι είναι: Νέα μείωση μισθών 20% έχετε συμφωνήσει...».

Τι είπε ο Θ. Παφίλης; Μα αυτό που το ΚΚΕ λέει σ' όλη την προεκλογική περίοδο, ότι στις 7 Μάη, όποια κυβερνηση και αν βγει, το λαό τον περιμένουν άμεσα τα μέτρα των δραστικών περικοπών των 11,5-14 δισ. ευρώ, ο νέος ασφαλιστικός νόμος που θα τσακίσει κι άλλο τις συντάξεις, η επίθεση των καπιταλιστών στους μισθούς κλπ. Αρα ο λαός οργανωμένα να απαντήσει στον πόλεμό τους.

Στην ίδια εκπομπή, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής διαστεβλώνοντας πλήρως όσα είπε ο Θ. Παφίλης τον προβόκαρε λέγοντας: «είπατε ότι θα καλέσετε το λαό να εμποδίσει την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης». Ανάλογη ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλου που φώναζε λέγοντας: «Θέλετε να καταργήσετε τη δημοκρατία;», «Φαντάζεστε το 1917...», «Τότε γιατί συμμετέχετε στην δημοκρατική αυτή διαδικασία; Αφού στους δρόμους θα βγείτε, επανάσταση θα κάνετε; Στην κάλπη γιατί να μπείτε;».

Σε non paper της ΝΔ που εστάλη προχτές για να ενημερώσουν τους εκπροσώπους τους τι να λένε για το ΚΚΕ, συνεχίζουν την προβοκάτσια γράφοντας: «Ο κ. Παφίλης, καλεί το λαό να αγνοήσει την απόφαση του... λαού (!) και να μην δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών καλώντας τον κόσμο πριν καν ορκιστεί η καινούρια Κυβέρνηση να βγει στο δρόμο...».

... από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και αστικά ΜΜΕ

Τη σκυτάλη της προβοκάτσιας πήραν χτες «ΤΑ ΝΕΑ» και ο Γ. Παπαχρήστου που γράφει: «Ο Παφίλης του ΚΚΕ, εν εξάλλω καταστάσει, ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της Κυριακής!». Και πάλι στα «ΝΕΑ», σε χτεσινό ρεπορτάζ γράφουν: «Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο οποίος (από την κρατική τηλεόραση) εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.». Προξενεί εντύπωση πάντως γιατί τα «Νέα» δεν έγραψαν τίποτα στο φύλλο της Τρίτης και έγραψαν χθες Τετάρτη, αν και η εκπομπή έγινε τη Δευτέρα. Τους ξέφυγε ή δεν τους είχε πάει ακόμη η γραμμή να προβοκάρουν; Να πόσο βρώμικα δουλεύουν τα αστικά επιτελεία ενάντια στο ΚΚΕ, ενάντια στο λαό με στόχο να συκοφαντήσουν και να παραπληροφορήσουν. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να εμπιστεύονται «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και «902». Ομως, όσο ξετσίπωτα κι αν διαστρεβλώνουν, όσο κι αν παραχαράξουν τις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ, το λαό δεν τον τρομάζουν... Θα τον βρουν απέναντί τους τα αστικά κόμματα και τα στηρίγματά τους και μετά τις εκλογές για να σταματήσουν τη θύελλα που έρχεται. Γι' αυτό είναι ανάγκη το ΚΚΕ να βγει με όσο το δυνατόν πιο υψηλό ποσοστό γίνεται, να βγει όσο πιο ενισχυμένο γίνεται από την κάλπη.

Δικά τους παιδιά

«Γιατί να είναι το ΚΚΕ στη Βουλή και όχι η Χρυσή Αυγή;», «Επειδή το ΚΚΕ το συνηθίσαμε»... Αυτά γράφει μεταξύ άλλων ο Σ. Κασιμάτης στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, όχι μόνο για να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το φανατικό αντικομμουνισμό του αλλά έστω και έμμεσα να επιβεβαιώσει πόσο «δικά τους παιδιά» είναι αυτά τα φασιστικά μορφώματα και τα θέλουν σε ετοιμότητα (και κοινοβουλευτική) για να αναλάβουν τις βρώμικες δουλειές τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ