ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2012
Σελ. /32
Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ πιάνει τόπο

Οσο πλησιάζει η ώρα, που ο καθένας θα βρεθεί μόνος πίσω από το παραβάν της κάλπης, οξύνεται η τρομοκρατία για τον ουρανό που θα πέσει στο κεφάλι μας αν η λαϊκή ψήφος δεν πάει στις δυνάμεις που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σ' αυτήν την τρομοκρατία πάνε χέρι - χέρι και οι μνημονιακοί και οι αντιμνημονιακοί.

Οι πρώτοι με τις εντολές για την επόμενη μέρα. Η τελευταία πράξη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ήταν να υπενθυμίσει την κληρονομιά. Η εντολή συγκεκριμένη: να εφαρμοστεί η δανειακή σύμβαση από όποιον και αν εκλεγεί στις 6 Μάη.

Οι δεύτεροι με τη διαβεβαίωση ότι το μέλλον της εργατικής τάξης είναι μέσα στην ΕΕ και το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιλέξει την πιο φιλολαϊκή ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη. Η αυταπάτη γκρεμίζεται γρήγορα με την υπενθύμιση: Ο Ολάντ ανήκει και αυτός στο μνημονιακό στρατόπεδο.

***

Ολοι μαζί κρύβουν ότι η επίθεση είναι γενικευμένη με μνημόνιο ή χωρίς μνημόνιο.

Ολοι μαζί κρύβουν ότι πολύ πριν υπάρξει η κρίση και το μνημόνιο, έχουν υπογράψει ότι πρώτος όρος ύπαρξής τους ως πολιτικά κόμματα είναι η προώθηση των πολιτικών της ΕΕ.

Το κλειδί, για να εμφανιστούν ως μνημονιακά ή αντιμνημονιακά κόμματα, ενώ μαζί υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, είναι να κρύψουν τις ταξικές αναφορές τους.

***

Κλειδί για την εργατική τάξη - και μπροστά στην κάλπη - για να μπορέσει να αποκωδικοποιήσει το «ποιος με ποιον» είναι η ζωή της, η εμπειρία της.

Ο,τι πληρώνει οφείλεται στην κυριαρχία του κεφαλαίου και στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για τη στήριξή του είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ. Στις πολιτικές της ΕΕ που στήριξαν όλοι οι δήθεν «αντιμνημονιακοί». Οφείλεται, επίσης, στον παροπλισμό των εργατών με τον έλεγχο μεγάλου μέρους των συνδικάτων από τους εργατοπατέρες, όλους εκείνους που έχουν θεό τους την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, με προκλητικά αντεργατικό σ' αυτόν τον τομέα το ρόλο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εμπειρία των εργατών, όμως, δεν έχει μόνο αρνητικά παραδείγματα.

Στην εμπειρία της εργατικής τάξης καταγράφεται και η αγωνιστική αντιμετώπιση της επίθεσης. Καταγράφεται το ΠΑΜΕ. Καταγράφονται οι Λαϊκές Επιτροπές. Καταγράφονται ένας προς ένας οι αγώνες, στους οποίους οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν. Καταγράφεται το ΚΚΕ σαν κόμμα που έγκαιρα προειδοποίησε για την κρίση και τα μέτρα που έρχονται. Εγκαιρα οργάνωσε την αντίσταση. Δεν πρόδωσε στιγμή τα λαϊκά συμφέροντα . Κάλεσε ξανά και ξανά το λαό να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Εδειξε τα άλλα κόμματα όχι γι' αυτό που γενικά διακηρύσσουν αλλά για τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί η πράξη τους. Πήρε κάθε αναγκαίο μέτρο, για να βρεθεί ετοιμοπόλεμη η εργατική τάξη.

***

Για την εργατική τάξη, κριτήριο ψήφου είναι και το πώς αντιμετώπισε ο αστικός Τύπος την κορυφαία εκδήλωσή της: Την απεργία της Πρωτομαγιάς. Την έθαψαν σαν να μην ήτανε Πρωτομαγιά. Την εξαφάνισαν. Και πώς αλλιώς, αφού έγινε μπροστά στη «Χαλυβουργία». Εγινε έτσι που να δείξει ποιος είναι ο δρόμος των εργατών.

***

Με δεδομένα τόσο τη δανειακή σύμβαση, όσο και τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν το κεφάλαιο, τι προέχει για την επόμενη μέρα; Να 'ναι οργανωμένος ο λαός έτσι που να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οργανωμένος, μάλιστα, έτσι που να ξεμπερδεύει γρήγορα με κάθε δύναμη που παίζει ρόλο πέμπτης φάλαγγας στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος.

Χτεσινό το παράδειγμα, το δίνουν εργατοπατέρες απ' όλο το φάσμα των μνημονιακών και αντιμνημονιακών στη ΔΕΗ. Υπογράφουν σύμβαση για μείωση μισθών και απολύσεις. Δίνουν και δείγμα της διαπραγμάτευσης: Να δοθεί ένα επίδομα μετάθεσης στους υποψήφιους να απολυθούν!

Αυτήν την πραγματικότητα θα υποστούν αύριο οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να ακουμπήσουν τις ελπίδες τους στα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτήν την πραγματικότητα, θα αντιπαλέψουν οι ταξικές δυνάμεις, με τους κομμουνιστές, το ΚΚΕ, στην πρώτη γραμμή, όποια κυβέρνηση κι αν υπάρξει στις 7 του Μάη. Αυτή η πραγματικότητα απαιτεί ένα όσο το δυνατό ισχυρό ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή. Απαιτεί κάθε εργατική ψήφος να γίνει βόλι που να χτυπά στην καρδιά του συστήματος. Ετσι μόνο πιάνει τόπο.

Ασχετο: Πριν από λίγες μέρες η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είχε καλέσει τον Τσίπρα να συμπεριφέρεται σαν υποψήφιος κυβερνήτης. Και χτες ο μαθητής, με συνέντευξη στη ΝΕΤ, ανταπέδωσε: Διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σκοπό να θίξει τους καπιταλιστές, αλλά αντίθετα θα διασφαλίσει ότι αυτοί θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα να επενδύουν με καθαρούς κανόνες, χωρίς γραφειοκρατία και με διαφάνεια. Σωστός ο λόγος του, αποδεκτός από τους καπιταλιστές. Λόγος που αρμόζει στην «κυβερνώσα αριστερά». Εξάλλου, όπως ως αντιπρόεδρος του ΚΕΑ ο Τσίπρας έχει υπογράψει ότι θα σέβεται και θα προωθεί τις πολιτικές της ΕΕ έτσι και ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει στην Ευρώπη μήνυμα ότι δεν πρέπει να ανησυχεί.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟΙ ΡΟΛΟΙ

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: «Λίστα με τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα με τη δανειακή σύμβαση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχει καταρτίσει το οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Η λίστα Παπαδήμου, κωδικοποιεί τις "Μνημονιακές Δράσεις" που θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση και κάνει σαφείς αναφορές σε περικοπές» (στα ΝΕΑ).

Η ΕΝΤΟΛΗ: «Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής θα είναι υποχρεωμένη μέχρι τα τέλη Ιουνίου να "τρέξει" με ταχύτατους ρυθμούς, αν θέλει πραγματικά να διατηρήσει ζωντανή την επαφή με το θηριώδες πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και συνολικά του ελληνικού κράτους. Και αυτό γιατί είναι αποτέλεσμα συμφωνιών και δεσμεύσεων που η Ελληνική Δημοκρατία έχει αναλάβει. Αν η νέα κυβέρνηση αρνηθεί την τήρηση των συμφωνηθέντων, θα πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει και την ευθύνη (...) Ολα αυτά περί επαναδιαπραγμάτευσης ή ανατροπής του μνημονίου μοιάζουν με ευχολόγια, δεν στέκουν και τέλος πάντων δεν πρόκειται να αναιρεθούν επειδή έτσι φαντάζεται ο ένας και έτσι αναμένει ο άλλος» (στο ΒΗΜΑ).

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ: «στις εκλογές αυτές δεν πρόκειται να επιλέξουμε το βέλτιστο κοινωνικό σύστημα. Μόνο την ομάδα πολιτικών, που θα ελπίζουμε πως θα κατορθώσει να μας οδηγήσει εκτός κρίσης, με όσες είναι δυνατόν λιγότερες απώλειες. Η διαπάλη υπέρ ή κατά του Μνημονίου είναι ήσσονος σημασίας (...) Οι κομπορρημονούντες "αντιμνημονιακοί", ενώ έχουν τόσα πολλά να πουν για τα "αντιλαϊκά μέτρα", αρνούνται να εμφανίσουν τον "λογαριασμό"» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: «Ακόμη και εάν θεωρήσουμε ως δεδομένη την εκλογή του Φρ. Ολάντ στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα ήταν επικίνδυνη ουτοπία μια "αίσθηση χαλάρωσης" την επομένη ημέρα των εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, η παροχολογία μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες... Ακόμη και ο Φρ. Ολάντ, υπέρμαχος μιας διαφορετικής πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη και ενός αναπτυξιακού πακέτου, δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει ελλείμματα και αυξανόμενο δημόσιο χρέος, να συνεχίσει να είναι η "κερκόπορτα" της Ευρωζώνης. Εχει σημασία να επισημανθεί ότι σε σημαντικό βαθμό οι διεργασίες στην ΕΕ συντελούνται κάτω από το φόβο εκδήλωσης ενός νέου κύκλου κρίσης και ύφεσης» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγαλειώδης Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Χαλυβουργία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε νευρική κρίση οικονομία και ΧΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ο γρίφος του 15%

ΕΘΝΟΣ: Πονοκέφαλος από τα μυστικά γκάλοπ

Ο ΛΟΓΟΣ: 4 ημέρες για την ...κόλαση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι δεσμεύσεις που περιμένουν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μήνυμα τρόικας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Ισχυρή κυβέρνηση ή ακυβερνησία»

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ αλλάζει ριζικά το πολιτικό σκηνικό

Η ΑΥΓΗ: Αριστερά ή μνημόνιο

Η ΝΙΚΗ: Απαλλαγείτε από τα δάνεια με 250 ευρώ το μήνα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βαρέα: αναγνώριση χρόνου και για όσους εξαιρέθηκαν

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κανείς ανυποψίαστος

«Στις 7 του Μάη στην Ελλάδα θα εξακολουθούν να κυριαρχούν τα μονοπώλια και να υποβάλλουν στους πολιτικούς τους εκπροσώπους μέτρα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα συμφέροντά τους. Την ίδια μέρα θα δρομολογηθούν νέα μέτρα κλοπής απ' τις τσέπες του λαού 11,5 τουλάχιστον δισ. ευρώ. Η ΕΕ θα είναι εκεί, το ίδιο και η φιλομονοπωλιακή της στρατηγική, δεσμευτική για κάθε χώρα - μέλος που άλλωστε την έχει συνυπογράψει, η οποία διασφαλίζει στους καπιταλιστές όσο το δυνατόν φτηνότερη εργατική δύναμη. Η φτώχεια, η ανεργία, η φορολεηλασία θα είναι όλα πανταχού παρόντα την επόμενη μέρα των εκλογών.

Καμιά αυταπάτη

(...) Από τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του λαού, τα μισά - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΣΥ - ήδη δηλώνουν καθαρά ότι θα υλοποιήσουν μέχρι κεραίας τα μέτρα που θα τον ισοπεδώσουν πλήρως, εκβιάζοντάς τον μάλιστα με κίβδηλα τρομοκρατικά διλήμματα. Τα άλλα μισά - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, "Ανεξάρτητοι Ελληνες" κ.ά.- του καλλιεργούν μεθοδικά, συστηματικά αυταπάτες ότι μπορούν να εφαρμόσουν φιλολαϊκή πολιτική εντός του πλαισίου που ορίζει η ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία και η στρατηγική της υπέρ των μονοπωλίων.

Εμπιστοσύνη στο Κόμμα σου

(...) Το μοναδικό κόμμα που λέει στο λαό την αλήθεια είναι το ΚΚΕ (...) καθαρά και ξάστερα λέει στο λαό ότι στις 6 του Μάη πρέπει με την ψήφο του να "ξεκλειδώσει" τη δυνατότητα, την επόμενη μέρα από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψει τα χειρότερα που έρχονται, να εμποδιστούν αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπαστούν κατακτήσεις, κάνοντας ένα βήμα στην κατεύθυνση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο κέντρο του θα έχει τις δικές του και μόνο ανάγκες. Κι αυτό επιτυγχάνεται με ισχυρό ΚΚΕ, που θα μεταγγίσει τη δύναμη που θα του δώσει ο λαός στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που ο λαός μπορεί σήμερα να εμπιστευτεί και να επιβραβεύσει στην κάλπη τη σταθερότητά του, τη συνέπειά του στις θέσεις του, το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκαν μία προς μία οι προβλέψεις του. Είναι κόμμα δοκιμασμένο στους αγώνες, διατεθειμένο να μπει μπροστά στους νέους που θα ξεδιπλωθούν» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org