ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2012
Σελ. /32
Συνδικαλιστές από το Φάρμακο καλούν σε στήριξη του ΚΚΕ

37 εκλεγμένοι στην Ομοσπονδία και σε Συνδικάτα υπογράφουν για υπερψήφιση του Κόμματος την Κυριακή

Εργαζόμενες στο Φάρμακο, σε παλιότερη περιοδεία του ΚΚΕ σε βιομηχανία του κλάδου
Εργαζόμενες στο Φάρμακο, σε παλιότερη περιοδεία του ΚΚΕ σε βιομηχανία του κλάδου
Κάλεσμα στήριξης του ΚΚΕ στις κάλπες της 6ης Μάη υπογράφουν συνδικαλιστές από τον κλάδο του Φαρμάκου, το οποίο έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι - συναδέλφισσες στο Φάρμακο,

Ολοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα στήριξης στο ΚΚΕ είμαστε γνωστοί σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου μας.

Το προηγούμενο διάστημα σταθήκαμε μπροστά σε κάθε αγώνα για μεγάλα και μικρά ζητήματα που απασχόλησαν τον κλάδο. Ημασταν μπροστά για να παρθούν πίσω απολύσεις συναδέλφων, για την εξόφληση των δεδουλευμένων, για να μπει φρένο στα αντεργατικά μέτρα στους χώρους δουλειάς. Δεν υπήρξε καμία νίκη μεγάλη ή μικρή που να κερδήθηκε χωρίς τη δική μας συμβολή στο πλευρό των συναδέλφων.

Ολοι εμείς είμαστε είτε μέλη, είτε φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε στο πλευρό του εργαζόμενου απέναντι στην τεράστια επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του, με πρόσχημα την κρίση, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα.

Ολοι οι εργαζόμενοι από τον κλάδο μας γνωρίζετε πως οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και η συγκυβέρνηση Παπαδήμου, έχοντας συμπαραστάτη τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις επιλογές τους οδηγούν στην κατάργηση της συλλογικής μας σύμβασης, στην καταλήστευση των αποθεματικών του επικουρικού μας ταμείου και στη διάλυσή του, στο να πεταχτεί ο κλάδος μας έξω από τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Συνάδελφοι,

Τώρα πια γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε μπροστάρης και συμπαραστάτης σε κάθε αγώνα των εργαζομένων, που έγκαιρα προειδοποίησε για τον πόλεμο που εξαπέλυσαν ενάντια στους εργαζόμενους βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες και τα κόμματά τους, που πρωτοστάτησε για την οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων και του λαού, που δεν είπε ποτέ ψέματα και ποτέ δεν έσπειρε αυταπάτες για δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση στα πλαίσια της ΕΕ και των μονοπωλίων, όπως διάφοροι "αριστεροί".

Το ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί στις εκτιμήσεις του και αποτελεί εγγύηση και στήριγμα, για να δυναμώσουν οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες μπροστά στη νέα αντεργατική θύελλα που θα έρθει, όποια κυβέρνηση και να προκύψει. Για να δυναμώσει το μέτωπο απέναντι στην ΕΕ και τα μονοπώλια, για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει.

Αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και λαϊκή εξουσία. Αυτή είναι η προοπτική του λαού και των εργαζομένων, σε αυτή την κατεύθυνση οργανώνουμε και δυναμώνουμε την πάλη μας μαζί με το ΚΚΕ.

ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΔΥΝΑΤΟΣ ΛΑΟΣ!».

Το κείμενο υπογράφουν:

-- Από την ΟΕΦΣΕΕ

Ταβουλάρη Γιώτα, πρόεδρος, Σώκου Ζωή, αν. πρόεδρος, Κατάτσης Γιώργος, ταμίας, Μπεκιάρης Γιάννης, μέλος ΔΣ, Στάης Γιάννης, μέλος ΔΣ, Σωτηροπούλου Δέσποινα, μέλος ΔΣ

-- Από το Σωματείο της Αττικής

Πετροπούλου Εφη, πρόεδρος σωματείου και γενική γραμματέας ΟΕΦΣΕΕ, Κωνσταντινίδης Ηρακλής, ταμίας και μέλος ΔΣ ΟΕΦΣΕΕ, Μαργαρώνη Λεμονιά, μέλος ΔΣ, Καλυβίνου Κατερίνα, μέλος ΔΣ, Ψυρόπουλος Θανάσης, μέλος ΔΣ, Σύριγγα Χρυσούλα, μέλος ΔΣ, Σταθόπουλος Στάθης, μέλος ΔΣ, Τζώρτζης Βαγγέλης, μέλος ΔΣ, Μανουσάκη Μαρία, μέλος ΔΣ, Μάρας Βασίλης, μέλος ΔΣ, Μαργώνη Βασιλική, μέλος ΔΣ, Νταλαγιάννης Λεωνίδας, αναπληρωτής πρόεδρος, Βασιλείου Βασίλης, αντιπρόεδρος, Παπαζήσης Αντώνης, μέλος ΔΣ

-- ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΠΕΡΙΓΚΕΡ

Μιχαηλίδης Παναγιώτης, πρόεδρος και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΟΕΦΣΕΕ, Λάσκαρης Γιώργος, γραμματέας

-- ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΛΟΡΕΑΛ

Διονυσόπουλος Αντώνης, πρόεδρος, Πιτσικούλη Τζένη, γραμματέας

-- Από το Σωματείο της ΦΑΜΑΡ (ΠΡ. ΜΙΝΕΡΒΑ)

Μητσάνη Αγγελική, πρόεδρος, Τσώμη Ολγα, αντιπρόεδρος

-- ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΑΠΙΣ

Βυθούλκα Δώρα, μέλος ΔΣ, Χαϊτάς Γιώργος, μέλος ΔΣ

-- Από το Σύλλογο συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ

Βραχνούλα Βάσω, μέλος ΔΣ, Τσαμαλής Ηλίας, μέλος ΔΣ

-- ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Μόκας Λευτέρης, πρόεδρος

-- ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΤΑΣ

Γριμπαβιώτης Βαγγέλης, πρόεδρος, Παπασωτηρίου Κώστας, μέλος ΔΣ

-- ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Βουκελάτου Μαρία, γραμματέας

-- ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΧΑΙΑΣ

Τσεκούρας Μιχάλης, πρόεδρος

-- ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μπάρμπας Στέλιος, γραμματέας

-- ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παλάντζας Ηλίας, μέλος ΔΣ


Κώστας Ζήκος

Πρώην γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του Συνασπισμού

Το ενδιαφέρον του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης Μαΐου δεν περιορίζεται μόνο στους νέους ποσοτικούς πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η εκτίμησή μου είναι ότι το πολιτικό τοπίο την επομένη των εκλογών θα είναι διαφορετικό, με κύριο χαρακτηριστικό τη συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής των δυνάμεων του δικομματισμού που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει κατά την άποψή μου η ποιότητα του νέου συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων που θα προκύψει. Αν δηλαδή από τις εκλογές θα ενισχυθούν και κατά επέκταση θα αυξήσουν την επιρροή τους εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που τις χαρακτηρίζει η διαχρονική συνέπεια στην υπεράσπιση των συμφερόντων ευρύτερων κοινωνικών ομάδων, πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης. Εκείνες οι δυνάμεις που στην ιστορική τους διαδρομή παρέμειναν αταλάντευτα, χωρίς παλινωδίες και ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς στο πλευρό των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες και στην επερχόμενη μετά τις εκλογές λαίλαπα των νέων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που έχουν δρομολογηθεί, οι δυνάμεις που θα δώσουν δύναμη και το κουράγιο, θα εμπνεύσουν και σταθούν αγωνιστικά, διεκδικητικά και ασυμβίβαστα στο πλευρό των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απειλείται η ανθρώπινη υπόστασή τους.

Δεν έχω καμία επιφύλαξη ότι αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά συγκεντρώνει το ΚΚΕ. Θεωρώ επιπρόσθετα ότι οι πολιτικές εκτιμήσεις οι αναλύσεις και τα συμπεράσματα του ΚΚΕ αναφορικά με τις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται τόσο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον πλανήτη, το ΚΚΕ βρίσκεται - αν μη τι άλλο - στο πλαίσιο που οριοθετεί την αντικειμενική πραγματικότητα. Οι θέσεις του χαρακτηρίζονται από τη σοβαρότητα, την πληρότητα, την υπευθυνότητα και την επιστημονική προσέγγιση της σύγχρονης πραγματικότητας.

Εκτιμώ ακόμη, ότι το γεγονός αυτό στις σημερινές συνθήκες έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί η αντικειμενική εκτίμηση των συνθηκών είναι όρος και προϋπόθεση για τον προσανατολισμό και την αποτελεσματική οργάνωση των αναπόφευκτων κοινωνικών αγώνων που αντικειμενικά με τη σειρά τους έχουν δρομολογηθεί.

Στη λογική αυτή η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι στις σημερινές συνθήκες προέχει η μαζική και οργανωμένη αντίσταση της εργατικής τάξης και, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στην ανελέητη ταξική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία στην πορεία όλο και περισσότερο θα κλιμακώνεται.

Κοντολογίς, εκτιμώ ότι σήμερα το κοινωνικό διακύβευμα δεν είναι ο σχηματισμός μιας αντιμνημονιακής κυβέρνησης, η οποία θα μας λυτρώσει με αυτόν τον απλό εύκολο τρόπο από τα δεινά του μνημονίου. Αντίθετα εκτιμώ ότι εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το λαϊκό κίνημα. Η διεθνής εμπειρία μάλιστα ενισχύει αυτό τον προβληματισμό, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις το πείραμα του Αλιέντε στη Χιλή, της «Ελιάς» στην Ιταλία, τελευταία τη Γαλλία.

Η ιστορική επιταγή της σύγχρονης εποχής, η ιστορική πρόκληση και το πραγματικό διακύβευμα είναι η σωστά προσανατολισμένη και αποτελεσματική οργάνωση των κοινωνικών αγώνων ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία της αντίστοιχης ταξικής πολιτικής συνείδησης που είναι εξ ορισμού απαραίτητη τόσο για την ανατροπή του συστήματος όσο και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η μαζική ριζοσπαστικοποίηση των μαζών δεν δημιουργείται αυτόματα, δεν μπορεί να προκύψει από την πολιτική βουλησιαρχία, δεν είναι «τεχνικό» πρόβλημα, αλλά σύνθετη κοινωνική διεργασία που κατακτιέται σταδιακά, βήμα - βήμα από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στους ταξικούς αγώνες.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η ωρίμανση των αντικειμενικών συνθηκών για την ανατροπή του καπιταλισμού, είναι σήμερα περισσότερο ευδιάκριτη και κατανοητή, όσο παρά ποτέ. Πιστεύω ακόμη και το διατυπώνω σχηματικά ότι η «ιστορία» είναι με το μέρος των εκμεταλλευόμενων «κλείνει το μάτι» στους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου. Οι εργαζόμενοι με άλλα λόγια καλούνται ν' ανταποκριθούν στην ιστορική πρόκληση να αντισταθούν, να ανατρέψουν το κοινωνικό σύστημα σε τελευταία ανάλυση να δρομολογήσουν τις εξελίξεις για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας που προσλαμβάνει όλο και περισσότερο επιτακτικό νομοτελειακό χαρακτήρα.

Οι κοινωνίες στις σημερινές συνθήκες βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι και οι εργαζόμενοι σε ένα αδυσώπητο δίλημμα. 'Η θα υποταχθούν στις πολιτικές του καπιταλισμού της βαρβαρότητας και της καταστροφής ή θα αντισταθούν στα σχέδια αυτά, οργανωμένα, μαζικά, υπεύθυνα κι αποτελεσματικά, δημιουργώντας μέσα από τους αγώνες και την ταξική πάλη τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και την αντίστοιχη πολιτική συνείδηση για μια κοινωνία της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της υπευθυνότητας και της δημιουργίας.

Χωρίς αμφιβολία η πορεία προς την κατεύθυνση αυτή είναι μια πορεία δύσκολη, επίπονη και βασανιστική. Για τους παραγωγούς όμως του κοινωνικού πλούτου, τους εργαζόμενους, είναι κατά την ταπεινή μου άποψη αναπόφευκτη. Εκτιμώ ότι στην πορεία αυτή η ενίσχυση της επιρροής του ΚΚΕ και μέσα από την εκλογική του ενδυνάμωση αποτελεί όρο και προϋπόθεση και για το λόγο αυτό αποφάσισα στις εκλογές της 6ης Μαΐου να το στηρίξω με την ψήφο μου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ