ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάη 2009
Σελ. /28
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο... .

Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ, στις 6 Μάη, στη Ριζούπολη

Γεράσιμος Ανδρεάτος
Γεράσιμος Ανδρεάτος
Απ' την πληγή του κοίταξε του κόσμου την πληγή... Αφουγκράστηκε μια νύχτα το λυγμό της ανθρωπότητας... , μίλησε για τα ...δέντρα που δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, για τις ...καρδιές που δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο, σφούγγισε το δάκρυ του κόσμου και το έκανε τραγούδι για να σμίξει τον κόσμο...

Στον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο, στον κομμουνιστή που αγάπησε πολύ την ποίηση, το λαό, την επανάσταση, στον άνθρωπο που μας δίδαξε πως ο δημιουργικός, ο αγωνιστικός και ο ανθρώπινος δρόμος είναι αδιαίρετος, είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 6 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Μια εκδήλωση τιμής για τον δημιουργό - παιδί της ανάγκης και της θύελλας - που δίδαξε ήθος, αξίες, ρωμαλέα στάση ζωής. Ενα μουσικό αφιέρωμα στον δημιουργό που στρατεύτηκε με τα υψηλότερα ιδανικά, με τις αξίες του κομμουνιστικού κινήματος και βρέθηκε στο δρόμο πάντα παρών στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας. Για εκείνον που σήκωσε ο ίδιος, χέρι χέρι με το λαό μας, το σταυρό του, σε όλους τους τόπους των μαρτυρίων και των βασανιστηρίων της μετεμφυλιακής Ελλάδας και έμεινε όρθιος, αλύγιστος, ασυμβίβαστος, γιατί όλα αυτά που βίωσε στη μακρόχρονη δημιουργική του πορεία ήταν συνειδητή επιλογή ζωής.


Στη συναυλία θα πάρουν μέρος οι τραγουδιστές Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Μανώλης Μητσιάς, ενώ θα συμμετέχει η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Τραγούδια που σημάδεψαν γενιές

«Στην εποχή μας, όπου υπάρχει μια τεράστια έκπτωση στα πράγματα και η ποιότητα στο τραγούδι έχει εντελώς εκπέσει, νομίζω ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όπως η συναυλία για τον Γιάννη Ρίτσο, μόνο καλό μπορούν να κάνουν. Ειδικά στη νεολαία, για να γνωρίσει και την ποίησή του», λέει η Μαργαρίτα Ζορμπαλά. «Και ίσως κάποιος μετά τα τραγούδια που θ' ακούσει να πάει να πάρει και να διαβάσει κι ένα βιβλίο του Ρίτσου. Τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν γενικότερα στο να φέρουμε πάλι στο προσκήνιο και να ξαναθυμίσουμε ότι υπάρχει και ποιοτική Ελλάδα, υπάρχει και κάτι σημαντικό δίπλα μας, το οποίο πολλές φορές το ξεχνάμε μέσα σ' αυτό το χάλι. Θα τραγουδήσω κάποια κομμάτια από τα "Λιανοτράγουδα" και τον "Επιτάφιο" του Μίκη Θεοδωράκη, ένα τραγούδι σε μουσική του Μάνου Λοΐζου, ένα από την "Πικραμένη μου γενιά" σε μουσική Μάριου Τόκα, ένα τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Ναζίμ Χικμέτ και ποιητική μετάφραση Γιάννη Ρίτσου και τους "Γερανούς", το ρώσικο τραγούδι επίσης σε ποιητική μετάφραση Ρίτσου.

Τον Γιάννη Ρίτσο τον είχα γνωρίσει τότε που κάναμε το δίσκο με τα 12 ρώσικα λαϊκά τραγούδια, που ήταν σε ποιητική του μετάφραση. Γνώρισα έναν άνθρωπο καταπληκτικό, πολύ ευαίσθητο, πολύ λεπτό, διανοούμενο, τον αγάπησα - αν μπορώ να το πω. Νομίζω ότι με είχε συμπαθήσει κι εμένα πολύ. Μάλιστα, μου είχε χαρίσει κάποιες πέτρες από αυτές που ζωγράφιζε. Μόλις μου έγινε η πρόταση να συμμετέχω στη συναυλία χάρηκα πάρα πολύ. Με ενθουσιασμό δέχτηκα να πάρω μέρος - τα τελευταία χρόνια δεν τραγουδάω τόσο συχνά, είχα αποσυρθεί λίγο - γιατί αφορά τον Ρίτσο. Κάθε φορά που βρίσκομαι στη Μονεμβασιά, η πρώτη μου επίσκεψη είναι στο νεκροταφείο όπου πάω και του αφήνω λουλούδια. Τον νιώθω δικό μου άνθρωπο».

Μαργαρίτα Ζορμπαλά
Μαργαρίτα Ζορμπαλά
«Θα τραγουδήσω κομμάτια από τα "Λιανοτράγουδα", τον "Επιτάφιο" και τη "Ρωμιοσύνη"», λέει ο Μανώλης Μητσιάς. «Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες ποιητές. Χαίρομαι, που θα συμμετέχω στη συναυλία, γιατί πάντα θαύμαζα το έργο του και τη μουσική του Μίκη που επένδυσε πάνω σ' αυτό. Μ' αυτά τα κομμάτια μεγάλωσα. Τραγουδώντας "Επιτάφιο" ξεκίνησα την καριέρα μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα μου δοθεί η ευκαιρία να εκφραστώ μέσα απ' αυτά τα έργα, τα οποία είναι πάρα πολύ σπουδαία και σημάδεψαν γενιές και γενιές κι έβγαλαν τους ανθρώπους στους δρόμους. Στο Πολυτεχνείο μπήκαμε με τα τραγούδια του Ρίτσου και του Μίκη. Τα έργα αυτά είναι ένα μεγάλο παράθυρο σε όλο τον ελληνικό πολιτισμό. Συνεχίζουν να τραγουδιούνται και να συγκινούν και αυτό δείχνει τη διαχρονικότητά τους και τη μεγάλη αξία του Ρίτσου, του ποιητή με το μεγάλο ήθος και την τεράστια προσφορά».

«Δέχτηκα με χαρά την πρόταση να διαβάσω Ρίτσο» - λέει η Φιλαρέτη Κομνηνού - «και συγκεκριμένα το "Καπνισμένο τσουκάλι". Τυχαίνει να είναι από τα αγαπημένα μου ποιήματα εκείνης της εποχής. Θυμάμαι το διάβαζα πολύ συχνά, άκουγα και το δίσκο που είχε βγει τότε. Κι επειδή λόγω γενιάς έχω δεθεί ιδεολογικά και συναισθηματικά με την ποίηση του Ρίτσου και με τη συγκεκριμένη μουσική, θέλω να βρίσκομαι σ' αυτήν την εκδήλωση».

Μανώλης Μητσιάς
Μανώλης Μητσιάς
«Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ένας πολύ μεγάλος ποιητής με ξεχωριστή στάση ζωής, που αγάπησε την Ελλάδα όσο λίγοι και είχε απεριόριστη αγάπη για τον άνθρωπο», αναφέρει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος. «Ειδικά στις μέρες μας, με την υποβάθμιση που έχουν επιφέρει οι κρατούντες στο πολιτιστικό μας επίπεδο, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες συναυλίες που τιμούν έναν τέτοιο ποιητή. Εχω τραγουδήσει πολλές φορές τραγούδια σε ποίηση του Γ. Ρίτσου. Εχει βοηθήσει βέβαια πολύ ο Θεοδωράκης το να φτάσουν τα τραγούδια του σε εμάς, αλλά και οι άλλοι δημιουργοί που μελοποίησαν στίχους του. Θα πω κάποια κομμάτια από το "Καπνισμένο Τσουκάλι" του Χρήστου Λεοντή, τη "Στηθάγχη" του Θάνου Μικρούτσικου και του Θεοδωράκη - όλοι μαζί - το "Θα σημάνουν οι καμπάνες"».

«Η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου είναι αφορμή να σκύψουμε πάνω από το σπουδαίο έργο του, να το διαβάσουμε, να εμπνευστούμε απ' αυτό, να το γνωρίσουμε σε νέους ανθρώπους, στη νέα γενιά», αναφέρει ο Σταύρος Παπαθανασίου, εκ μέρους της «Πολιτιστικής Παρέμβασης», που έχει αναλάβει την παραγωγή της συναυλίας. «Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι απ' όλο τον όγκο της δουλειάς του Γιάννη Ρίτσου, που είναι τεράστιος, να παρουσιάσουμε τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα του έργου του που έχουν μελοποιηθεί, όπως από τον ''Επιτάφιο'', τα τραγούδια της εξορίας κ.ά. Επί της ουσίας, θα είναι μια συναυλία. Θα γίνουν κάποιες απαγγελίες ποιημάτων του από την Φιλαρέτη Κομνηνού, ενώ θα διαβαστούν τα λόγια του Ρίτσου, που αναφέρει γιατί έγινε κομμουνιστής. Επίσης, σε βιντεοοθόνη θα παρουσιαστεί οπτικό υλικό. Φιλοδοξούμε αυτό το αφιέρωμα να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και να παρουσιαστεί σε εργατικά κέντρα, σωματεία, δήμους κ.α. Είναι μια παράσταση, που με ιδιαίτερο σεβασμό αντιμετωπίζει το έργο του Ρίτσου, χωρίς να ξεχωρίζει καμία πλευρά του. Παρουσιάζεται και ο Ρίτσος άνθρωπος, και ο Ρίτσος ποιητής, και ο Ρίτσος κομμουνιστής. Συνυπάρχουν όλες οι πλευρές του».


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ