ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2008
Σελ. /28
Τράβα μπροστά, ήδη ανησυχούν...

Είναι δάσκαλοι στην ενσωμάτωση. Τίποτα δε γράφεται τυχαία. Ολα τα διαπερνά μια κλωστή: Σε τίποτα να μη θιχτεί το σύστημα των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων παραγωγής και το πολιτικό σύστημα που αντιστοιχεί σ' αυτές. Αυτό θέλουν να διαφυλάξουν.

Την ώρα που εσύ διαδηλώνεις με σύνθημα «ο πλούτος στους εργάτες» και πίσω απ' αυτό το σύνθημα διαμορφώνεται μια ογκώδης διαδήλωση, ε, αυτό προκαλεί σε κάποιους απογοήτευση. Εξ ου και η εκτίμηση ότι δε συνεγείρεις τις μάζες. Οι οποίες προφανώς σε κατάσταση διέγερσης πήγαν στο Πεδίον του Αρεως απ' όπου και η εκτίμηση στην «Αυγή». Τώρα πού είδε μάζες σε μια σκόρπια δήθεν διαδήλωση των ΣΥΝ αυτώ...

Δεν πρόκειται για μια απλή διαμόρφωση εικονικής πραγματικότητας. Είναι συνειδητή επιλογή για μάντρωμα. Οταν από το ίδιο καρμπόν προκύπτει το πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και με παραλλαγή του ΣΥΝ, ούτε καν κοντά στην πραγματικότητα που ζεις, αλλά με όρους καταναλωτικής ΜΚΟ, τα πράγματα είναι δύσκολα για το σύστημα. Δεν μπορεί πια να παράγει ούτε μια εναλλακτική πρόταση που να πείθει πως είναι εναλλακτική.

Τι επιδιώκουν: Ο εργάτης που χτες ψήφιζε ΠΑΣΟΚ κι άντε διαμαρτυρόμενος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να έχει πρόθεση και για ΣΥΝ, να μείνει σ' αυτό. Να συνεχίσει να πιστεύει ότι κάπου εκεί είναι η λύση. Αντε να ρυθμιστούν λίγο τα επιτόκια, άντε κάποιο πρόγραμμα απορρόφησης ανέργων για μερικούς μήνες και τελειώσαμε. Γι' αυτό και ανάλογα προγράμματα. Να μην υπάρξει χαραμάδα προς την υποψία ότι η λύση είναι αλλού.

Κι όμως, η μια μετά την άλλη η είδηση σου λένε πως τα ψέματα τελειώσανε. Οτι η βαρβαρότητα είναι η καθημερινότητα κι όχι κάτι που συμβαίνει κάπου. Οτι αυτό σηκώνει μόνο ανατροπή, άρα συγκέντρωση δυνάμεων για τέτοιο σκοπό. Αυτό σου προτείνει το ΚΚΕ. Γι' αυτό και εξαφανίζεται από τις αναλύσεις η παρουσία του. Οταν ξεθάβουν ακόμα και τον Πάγκαλο, για να επαναλάβει τα περί γερόντων του ΚΚΕ, (α, ρε νιάτο ΠΑΣΟΚε ομορφούλη), ξέρεις ήδη πως αυτοί οι χιλιάδες νεολαίοι που διαδήλωναν προχτές κάποιους ανησυχούν. Συνέχισε.

Η αστική τάξη γνωρίζει πως για να γίνει η απεργία της Πρωτομαγιάς κάποιοι έλιωσαν σόλες. Η μόνη απεργιακή φωτογραφία που μπόρεσε να χρησιμοποιήσει η «Ελευθεροτυπία», αν και δε γράφει από κάτω σε τι αναφέρεται, μαρτυρά την αλήθεια. Είναι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που περιφρουρούν την απεργία σ' ένα από τα ξενοδοχεία του κέντρου. Συνέβη και σ' άλλους χώρους, όπως συνέβη στις γειτονιές για να συγκεντρωθούν οι χιλιάδες που τελικά και διαδήλωσαν.

Η απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και η σύναξη των εργατοπατέρων στο Πεδίον του Αρεως δεν ήταν μαγική εικόνα. Ηταν το αποτέλεσμα δράσης. Η μία από και για τους εργάτες, η άλλη ενάντια στους εργάτες. Γι' αυτό και στεναχωριούνται οι αστοί. Αργά, βασανιστικά οικοδομείται η ταξική ενότητα αλλά ήδη μετράει αποτελέσματα.

Ασχετο: Οι λέξεις είναι έν-νοιες - γραμματιζούμενοι βάλτε ένα χεράκι να εξηγηθούν τα απλά - και οι λέξεις που χρησιμοποιείς για να μην πεις τα πράγματα με το όνομά τους, για να αφαιρέσεις, δηλαδή, περιεχόμενο από την πραγματικότητα, για να οικοδομήσεις, δηλαδή, άλλη συνείδηση, κι αυτές οι λέξεις είναι έν-νοιες. Συνειδητές, δηλαδή, επιλογές. Αυτές οι επιλογές δηλώνουν τοποθέτηση απέναντι στη βασική ταξική αντιπαράθεση. Οταν σβήνεις από το χαρτί τον ιμπεριαλισμό σαν ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, σαν την κατάσταση δηλαδή όπου το εργατικό κίνημα επιβάλλεται να οργανώνεται έτσι που να διεκδικεί ευθέως την εξουσία και αρχίζεις τις φραστικές κωλοτούμπες, κάνεις καθαρό ότι δε θέλεις τους εργάτες συνειδητούς απέναντι στην πραγματικότητα που βιώνουν. Οταν μιλάς γενικά για εναλλακτική λύση μέσα σ' αυτό το σύστημα που δεν το λες καν με το όνομά του, στρώνεις το δρόμο για «ενότητα στο πρόβλημα», δηλαδή για διαχείριση του καπιταλισμού, ώστε να είναι ανθρώπινος. Δεν είναι ιδεολογικό λάθος. Είναι επιλογή από και για την αστική τάξη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ: «Παρά τις προβλέψεις για μικρή συμμετοχή, η χθεσινή συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική σε σχέση με αντίστοιχες εκδηλώσεις» (η εκτίμηση για τη συγκέντρωση στη ΓΣΕΕ / στην ΑΥΓΗ).

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: «Το ΠΑΜΕ κατάφερε να έχει πιο μαζική συγκέντρωση, αλλά απέτυχε να συνεγείρει τις μάζες» (η εκτίμηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ: «Η αμφισβήτηση της συνδικαλιστικής ηγεσίας, οι παρατεινόμενες πασχαλινές διακοπές, μια αίσθηση ματαιότητας των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων σαν ένα καθεστώς κοινοβουλευτικής δικτατορίας κατά τη διάρκεια της θητείας της βουλής, η έλλειψη εφικτής εναλλακτικής λύσης σε σύστημα κεφαλαιοκρατικής παγκοσμιοποίησης και ευρωπαϊκής επιχειρηματικής ένωσης, εξηγούν, ίσως, την αποστασιοποίηση της λαϊκής βάσης» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ: «Ο Αλέξης κατέβηκε στη χθεσινή πορεία με "λουκ" Τζέιμς Ντιν» (η καταγραφή στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έριξε το βάρος του μηνύματός του σε θέματα οικονομίας, ακρίβειας, ανεργίας, εισοδήματος, σε θέματα δηλαδή της καθημερινότητας του πολίτη (...) αφού θεωρεί ότι αυτά θα κρίνουν την τύχη της κυβέρνησης» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Η ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων είναι το πεδίο που θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο ΣΥΝ» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ: «Να μπει τέλος στην ασύμμετρη προσαρμογή των επιτοκίων των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών. Να ακολουθείται η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» (η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΚΡΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: «Φοβάμαι ότι συμβαίνει κάτι πιο επικίνδυνο: οι πολίτες έχουν παραιτηθεί. Εχουν πεισθεί ότι όλα θα γίνουν γι' αυτούς χωρίς αυτούς και είναι έτοιμοι για τα χειρότερα» (ο Γ. Πολίτης στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ διεκδίκησης, ρήξης και ανατροπής

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρωτομαγιά αμφισβήτησης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ολοι της Γης οι πεινασμένοι

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΖΙΛΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΠΕΣΕ ΞΥΛΟ ΣΤΗ ΓΣΕΕ

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ τιμών σε 500 τρόφιμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καρτέλ ρυζιού πυρπολεί τις αγορές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στο φως μίζες για ΟΤΕ - C4i

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ορατή πλέον η συμφωνία για τον ΟΤΕ

ΤΑ ΝΕΑ: Ανευ όρων ο ΟΤΕ στους Γερμανούς

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μένουν μόνο οι υπογραφές

Η ΧΩΡΑ: Σφράγισε το deal ΟΤΕ - D.T.

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΗΠΑ για τον αγωγό

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Συνηθίζεις»

«Ο Εφράτι περιγράφει συνήθεις πρακτικές των δυνάμεων κατοχής. Κλειδώνουν, για παράδειγμα, μια ολόκληρη οικογένεια σ' ένα δωμάτιο του σπιτιού της και οι στρατιώτες χρησιμοποιούν το υπόλοιπο σπίτι και τη σκεπή του ως βάση τους. Σε μια τέτοια αποστολή, στο χωριό Ταρκουμίγια, κοντά στη Χεβρώνα, οι στρατιώτες έμειναν σ' ένα σπίτι στη διάρκεια της νύκτας και το πρωί έφθασαν ισραηλινά τζιπ με τις σειρήνες τους να ηχούν για να προσελκύσουν τους Παλαιστινίους. Και μόλις έπεσαν οι πρώτες πέτρες, οι στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πάρει θέση αποβραδίς στη σκεπή, μπορούσαν να πυροβολούν το πλήθος από ευνοϊκή θέση. Η μόνη εξήγηση που τους δόθηκε για τη συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν πως "στο χωριό υπήρχαν πολλοί τρομοκράτες"...

***

Ο Εφράτι περιγράφει επιδρομές σε σπίτια μέσα στη νύχτα, δήθεν για όπλα, αλλά στην πραγματικότητα για να καταγράφονται οι ένοικοί τους και να εκφοβίζεται ο πληθυσμός. "Θέλουμε να αισθάνονται οι Παλαιστίνιοι ότι μπορούμε να είμαστε παντού ανά πάσα στιγμή", εξηγεί. "Την πρώτη φορά που μπαίνεις στο σπίτι μιας οικογένειας, σκέφτεσαι, γιατί το κάνω; Αλλά έπειτα από δύο, τρεις φορές, το συνηθίζεις..."» (μαρτυρία Ισραηλινού στρατιώτη / η καταγραφή στα ΝΕΑ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org