ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Νέες κινητοποιήσεις για ασφαλιστικό και τρομοκρατία

Απεργία χτες σε καρνάγια, στάση εργασίας τη Δευτέρα και νέα απεργία την Τετάρτη

Με νέες κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης να δίνουν τη μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση, για το δικαίωμά τους στη δουλειά, απαντώντας ταυτόχρονα και στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να περάσει η εργοδοσία για να κάμψει την αγωνιστική συσπείρωση των εργατοτεχνιτών στα ταξικά τους σωματεία, να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση.

Χτες με απόφαση των σωματείων έγινε 24ωρη απεργία στα καρνάγια των Κατσουλάκη, Βερτόπουλου, Ψαρρού. Η απεργία αποφασίστηκε τη μέρα της Πρωτομαγιάς, σε έκτακτη σύσκεψη των σωματείων, μετά από την τραμπούκικη εγκληματική επίθεση που δέχτηκαν δύο εργάτες της ομάδας περιφρούρησης της Πρωτομαγιάτικης απεργίας από ανθρώπους του εργολάβου Παραπονιάρη, ο οποίος προσπάθησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Από την επίθεση τραυματίστηκε ο Κώστας Βαρβάκης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο οποίος νοσηλεύεται στο Θριάσιο Νοσοκομείο με σπασμένο χέρι.

Τη Δευτέρα οι εργάτες συνεχίζουν με νέα κινητοποίηση, για να «σπάσουν» την προσπάθεια της εργοδοσίας να μετατρέψει σε εργασιακό «γκέτο» το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ). Στο πλαίσιο στάσης εργασίας και συγκέντρωσης στις 9.30 π.μ. στο ΒΙΠΑΣ, οι εργάτες θα εγκαταστήσουν μέσα στο χώρο του Πάρκου κοντέινερ για να στεγαστούν τα παραρτήματα των σωματείων τους.

Την Τετάρτη οι εργάτες της Ζώνης κλιμακώνουν με 24ωρη απεργία. Τη μέρα αυτή στα δικαστήρια του Πειραιά θα δικάζονται ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης και Κ. Φάκαρος, μετά από μήνυση που κατέθεσε ο εργοδότης μηχανουργός Σκούφος. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει στις 8 το πρωί συγκέντρωση στην πύλη της Ζώνης και πορεία στα καρνάγια.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Δυναμική διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα εισιτήρια

Ο υπουργός Μεταφορών αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, οι οποίοι εισέβαλαν στο προαύλιο παρά την προσπάθεια της Αστυνομίας να τους εμποδίσει

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εισβάλλουν στο υπουργείο Μεταφορών
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εισβάλλουν στο υπουργείο Μεταφορών
Με την υπόσχεση - δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα τους βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, με αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική, αποχώρησαν χτες από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων της Αθήνας, μετά την άρνηση του υπουργού, Κ. Χατζηδάκη, να τους δεχτεί.

Την πρωτοβουλία για τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας πήρε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, για να καταγγείλει και μ' αυτό τον τρόπο τις αυξήσεις που επέβαλε η κυβέρνηση στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, αλλά και αυτές που γίνονται καθημερινά στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Αυξήσεις που πλήττουν και φέρνουν σε απόγνωση την εργατική - λαϊκή οικογένεια και χειροτερεύουν παραπέρα τη θέση της, σε συνδυασμό με την απαράδεκτη και κατάπτυστη αύξηση του ενός ευρώ τη μέρα που υπέγραψε η ΓΣΕΕ.

Η παράσταση διαμαρτυρίας ήταν προγραμματισμένη για χτες στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, στο Χολαργό. Με την άφιξη της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ, άνδρες της Αστυνομίας έκλεισαν ερμητικά τις μέχρι τότε ορθάνοιχτες πόρτες του υπουργείου, απαγορεύοντας την είσοδο σε συνδικαλιστές και δημοσιογράφους. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ απαίτησαν να ανοίξουν οι πόρτες, να τους επιτραπεί η είσοδος και να συναντήσουν τον υπουργό.

Οταν το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό, με μια αιφνιδιαστική κίνηση οι συνδικαλιστές σκαρφάλωσαν στα κάγκελα και βρέθηκαν στο προαύλιο του υπουργείου. Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες, εμφανίστηκε εντεταλμένος του Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος διαμήνυσε ότι ο υπουργός βρίσκεται σε σύσκεψη και αδυνατεί να συναντήσει την αντιπροσωπεία. Καταγγέλλοντας ότι «οι πόρτες του υπουργείου είναι ορθάνοιχτες και στρωμένες με χαλιά όταν έρχονται οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, αλλά κλείνουν ερμητικά όταν πρόκειται να μπουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων», οι συνδικαλιστές αποχώρησαν από το υπουργείο.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και καλεί τους εργαζόμενους να πουν ΟΧΙ στις απαράδεκτες αυξήσεις, να διεκδικήσουν δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς τις πρωινές ώρες, να διεκδικήσουν δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους, τους μαθητές, τους φοιτητές, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για σύγχρονες, δημόσιες και φτηνές συγκοινωνίες.

ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ
Κουράγιο και δύναμη στους εργάτες

Δυνάμεις του κλαδικού συνδικάτου έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», το πρωί της 1ης Μάη
Δυνάμεις του κλαδικού συνδικάτου έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», το πρωί της 1ης Μάη
Στους χώρους δουλειάς βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Πρωτομαγιάς οι ταξικές δυνάμεις, δίνοντας τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Εκαναν και μ' αυτόν τον τρόπο καθαρό στην εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να περάσουν απόπειρες απεργοσπασίας. Στο κενό έπεσαν και οι όποιες μεθοδεύσεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού να εκφυλίσει την απεργία. Σε όλη τη χώρα, οι ταξικές δυνάμεις μπήκαν μπροστά για να δώσουν δύναμη και κουράγιο στους εργάτες, δίνοντας στην Εργατική Πρωτομαγιά τα χαρακτηριστικά μιας ακόμα κορυφαίας απεργιακής μάχης.

Στο λιμάνι του Πειραιά οι ναυτεργάτες κράτησαν τα καράβια κάνοντας πράξη την αγωνιστική απόφαση των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για 24ωρη απεργία, δίνοντας μεγάλη μάχη, με τους εργάτες της στεριάς στο πλάι τους. Στην ίδια ρότα και οι δυνάμεις του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, περιφρούρησαν την απεργία στα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετάνια», «Αθενς Πλάζα» και «Κινγκ Τζορτζ» στο Σύνταγμα και «Ακροπόλ» στην Ομόνοια. Από πολύ νωρίς το πρωί και μέχρι να ξεκινήσει η απεργιακή συγκέντρωση, η μάχη δόθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Σε μια άλλη μεριά της Αθήνας, το ταξικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Αττικής έδωσε τη δική του μάχη, έξω από την εταιρεία «Νιούζφον», μιλώντας με τους εργαζόμενους για τη σημασία της απεργίας.

Με επιτυχία έδωσε τη μάχη και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, εμποδίζοντας την εργοδοσία να λειτουργήσει σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» - με τις πλάτες της κυβέρνησης της ΝΔ και του νομάρχη (ΠΑΣΟΚ) - στη Νέα Αρτάκη, με πρόσχημα την «τουριστική περιοχή». Για τον ίδιο λόγο, οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο νομάρχη απαιτώντας να πάρει πίσω τη σχετική απόφαση που προβλέπει τη λειτουργία καταστημάτων Κυριακές και αργίες, σε περιοχές που θεωρούνται «τουριστικές».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τρίτο τουρνουά ποδοσφαίρου

Το 3ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου, ενάντια στα ναρκωτικά, στην ουσιοεξάρτηση και στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, διοργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του τουρνουά είναι: Κυριακή 18 Μάη 2008, Σάββατο 24 Μάη και Κυριακή 25 Μάη, στο γήπεδο 5Χ5 του Δήμου Ιλίου (επί της οδού Λεωφόρου Χασιάς 130). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ: 210 3301842, 210 3301847, 210 3833786.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ