ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018
Μαχητικό «παρών» των δυνάμεων του ΚΚΕ στο εξωτερικό

Με μαχητικά μπλοκ διαδήλωσαν προχτές στις συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο εξωτερικό, σε πολλές χώρες όπου ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν (Γερμανία, Κύπρο, Ολλανδία, Ελβετία, Σουηδία και άλλες). Με τα πανό και τα συνθήματά τους έδωσαν ουσιαστικό και σύγχρονο περιεχόμενο σε αυτήν τη μέρα τιμής στους νεκρούς της εργατικής τάξης και διεκδίκησης για την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών των εργαζομένων. Ο κεντρικός άξονας της παρέμβασης ήταν η πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.


Γερμανία

Ανόβερο
Ανόβερο
Στο Βερολίνο αλλά και στο Ανόβερο, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διαδήλωσαν σε κοινά μπλοκ με δυνάμεις του Γερμανικού ΚΚ και του ΚΚ Τουρκίας.

Σε Στουτγάρδη, Αμβούργο, Ντίσελντορφ, Κολωνία, Μόναχο, Νυρεμβέργη, Φρανκφούρτη και αλλού ήχησαν βροντερά τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, μοιράστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις και έγιναν συζητήσεις με διαδηλωτές, που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στην πάλη του ΚΚΕ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον έγινε δεκτή σε πολλές πόλεις και η κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, που κυκλοφόρησε σε Ελληνικά, Γερμανικά και Τουρκικά.


Στουτγάρδη
Στουτγάρδη

Βερολίνο
Βερολίνο

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
1η Μάη - 132 χρόνια: Συνεχίζουμε ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον πόλεμο

Με ανακοίνωσή της για την Εργατική Πρωτομαγιά, η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, που συσπειρώνει 29 Κόμματα στην Ευρώπη, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«1η Μάη - 132 χρόνια: Συνεχίζουμε ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, τον πόλεμο, την ανεργία, τη φτώχεια.

Τιμάμε τους ταξικούς αγώνες, τους ήρωες της τάξης μας, με το να γινόμαστε άξιοι και ικανοί συνεχιστές τους. Η Εργατική Πρωτομαγιά, μέρα επιθεώρησης των δυνάμεών μας, της οργάνωσης, της μαχητικότητας και ιδεολογικοπολιτικής μας ετοιμότητας για τις μεγάλες σημερινές απαιτήσεις της ταξικής πάλης».

«...Αυτήν την περίοδο οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις αστικές τάξεις και τις ενώσεις τους. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα κράτη και οι κυβερνήσεις τους ανταγωνίζονται σφοδρά μεταξύ τους για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών. Εχουν όμως κοινή γραμμή απέναντι στην εργατική τάξη, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, προωθώντας αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας την ελαστική, απλήρωτη δουλειά, την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, το χτύπημα στη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων, αυτό του απεργιακού δικαιώματος.

132 χρόνια μετά το αίτημα για 8ωρο, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, να απολαμβάνουμε περισσότερα, με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να υπάρχει ελεύθερος χρόνος με δυνατότητα για πολιτισμό, μόρφωση, συμμετοχή στην κοινωνική οργάνωση, ανέβασμα του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου των ανθρώπων. Με δωρεάν Υγεία υψηλού επιπέδου και Παιδεία για όλους, με στέγη για όλους, δουλειά με δικαιώματα για όλους. Η εργατική τάξη παράγει όλο τον πλούτο, σε αυτήν ανήκει και τον διεκδικεί.

Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την εξάλειψη των αιτιών που τον προκαλούν. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.

Η εργατική τάξη έχει τα δικά της όπλα: Την ταξική ενότητα, την ταξική αλληλεγγύη για νέους σκληρούς αγώνες σε σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές της και το πολιτικό τους προσωπικό, μέχρι την ανατροπή της εξουσίας τους. Στη μεγάλη ιστορική πορεία της έφτασε, μέσα από θυσίες και αίμα, μέχρι και την κατάκτηση της εξουσίας. Εδειξε ότι η εργατική τάξη μπορεί να νικήσει όταν είναι οργανωμένη, όταν έχει το σχέδιό της, όταν παλεύει αποφασιστικά ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση σε σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κόμματά τους. Προκειμένου να φέρει σε πέρας αυτήν την αποστολή, είναι αναγκαιότητα και προϋπόθεση η ισχυροποίηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Στέλνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Δεσμευόμαστε ότι θα πρωταγωνιστήσουμε στη μαχητική οργάνωση της ταξικής πάλης για το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει το δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος αποδέσμευσης από τις εξαρτήσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δυναμώνοντας την πάλη για το σοσιαλισμό, την απαλλαγή της κοινωνίας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η θυσία των εργατών της οικουμένης, των εργατών του Σικάγου, των εργατριών της Νέας Υόρκης, του ρωσικού προλεταριάτου όχι μόνο δεν πήγε χαμένη, αλλά είναι φάρος φωτεινός για το δρόμο που πρέπει σήμερα να ακολουθήσουμε μέχρι την τελική νίκη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ».


Ολλανδία

Στη Χάγη
Στη Χάγη
Ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή είχε η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Χάγη, παρά το γεγονός ότι στην Ολλανδία η Πρωτομαγιά είναι εργάσιμη μέρα και μόνο σε ορισμένους κλάδους γίνεται απεργία.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ συμμετείχαν στο μπλοκ του NCPN (Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας) μαζί με τους Τούρκους κομμουνιστές.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης μοιράστηκαν ανακοινώσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις, που έγιναν δεκτές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του NCPN, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι να παλέψουν για τα συμφέροντά τους, σε αντιπαράθεση με τα ρεφορμιστικά συνδικάτα.


Ελβετία

Στη Γενεύη
Στη Γενεύη
Με σύνθημα «Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους» πήραν μέρος Ελληνες μετανάστες φίλοι του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις και τη διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Γενεύη.

Κρατώντας πανό και σημαίες προς τιμήν των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από πολλούς παρευρισκόμενους, οι οποίοι και τους ρωτούσαν με ενδιαφέρον για την πάλη του ΚΚΕ και τις θέσεις του πάνω στις εξελίξεις.


Κύπρος

Στη Λευκωσία
Στη Λευκωσία
Μαχητικό το μπλοκ των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Κύπρο, στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που έγινε στη Λευκωσία.

Το μπλοκ του ΚΚΕ έτυχε θερμής υποδοχής κατά την είσοδό του στο χώρο της δικοινοτικής συγκέντρωσης στη νεκρή ζώνη.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ και του ΤΚΡ, που μοιράστηκε στους συγκεντρωμένους στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ