ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στη μάχη για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 17 Μάη

Αμέσως μετά τις πετυχημένες Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, τα ταξικά συνδικάτα εντείνουν τις προετοιμασίες για τη νέα πανεργατική απεργία
Αμέσως μετά τις πετυχημένες Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, τα ταξικά συνδικάτα εντείνουν τις προετοιμασίες για τη νέα πανεργατική απεργία
Σχεδιασμό για την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την Τετάρτη 17 Μάη καθορίζουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Πατώντας πάνω στο γόνιμο έδαφος που έχουν διαμορφώσει οι εκατοντάδες πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα μπροστά στην Πρωτομαγιά, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε η επιτυχία της νέας πανεργατικής απεργίας να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Το σύνθημα δόθηκε ήδη από τις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα: Την ώρα που κυβέρνηση και κουαρτέτο έκλειναν τη νέα συμφωνία - κόλαφο για το λαό, χιλιάδες εργαζομένων και λαού δήλωναν την αποφασιστικότητά τους να αντιπαλέψουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση, να βάλουν στο επίκεντρο του αγώνα τους την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, την πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Σύσκεψη προετοιμασίας από τη Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ

Ηδη, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη προέδρους συνδικάτων και συνδικαλιστές με θέμα την οργάνωση της απεργίας, αύριο Πέμπτη 4/5, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, 1ος όροφος).

Παράλληλα, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ χαιρετίζουν τους ναυτεργάτες και συνολικά τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στέλνοντας «μήνυμα αντίστασης και αγώνα, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Ταυτόχρονα, απαιτούν την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για να πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία. «Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, με αγωνιστική αισιοδοξία να προετοιμάσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές, την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Σε σύσκεψη καλεί και η Επιτροπή Αγώνα Αλίμου, το Σάββατο 6/5, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος Αλίμου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Δωδεκανήσου 57).

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην «Ανακύκλωση»

Σε στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο Κρήτης, απαντώντας στην απόλυση συναδέλφου τους. Η απόλυση μάλιστα γίνεται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την επιχείρηση για μια σειρά από αιτήματα, που αφορούν στην καταβολή δεδουλευμένων, στα ωράρια και τις εργασιακές σχέσεις, στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους στη δουλειά.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε νέα στάση εργασίας την Παρασκευή 5/5 (6 π.μ. - 10 π.μ.).

Στην ανακοίνωσή της, η Σωματειακή Επιτροπή της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου αναφέρει: «Οι απολύσεις, οι απειλές μέσω των προϊσταμένων ότι η εταιρεία θα αφήσει το εργοστάσιο και θα φύγει, η μη τήρηση των συμφωνηθέντων αποδεικνύουν περίτρανα τους σκοπούς της εργοδοσίας, σκοποί που εντάσσονται στο "είτε θα εργάζεστε με τους δικούς μου όρους και θα πληρώνεστε με τους δικούς μου όρους, είτε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν θα λειτουργεί το εργοστάσιο"».

Επισημαίνει ακόμα ότι σημαντική ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι έχει και η Τοπική Διοίκηση, «καθώς η εταιρεία κρύβεται συνεχώς στα γραφεία των αντιδημάρχων, που και αυτοί με τη στάση τους απέναντι στους εργαζόμενους προσπαθούν να υπονομεύσουν την όποια προσπάθεια γίνεται να κερδίσουν την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας μέσα στο χώρο οι εργάτες».

«Δεν φτάνει που δουλεύουμε μέσα στα σκουπίδια 6 μέρες, 7.40 ώρες, με απλό ένσημο, δεν φτάνει που η εταιρεία δεν τηρεί τη συμφωνία με τους εργαζόμενους, τώρα απολύει και ζητάει και τα ρέστα», καταλήγει, και καλεί όλους τους εργαζόμενους του νομού «να μας στηρίξουν απέναντι στον εργολάβο και στις ορέξεις του, που ξεζουμίζει καθημερινά τους εργάτες μέσα στα σκουπίδια για να αυγατίζει τα κέρδη του».

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους στο «Λεμονή»

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων διεκδικεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τους εργαζόμενους στην εταιρεία «Λεμονής» (καταστήματα Καλογήρου).

Οι 380 περίπου εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι ενάμιση μήνα, εργάζονται μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το τι θα γίνει με τους μισθούς, τις θέσεις εργασίας και γενικότερα με τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ αρκετοί εξαναγκάζονται σε παραίτηση.

Τα παραπάνω αιτήματα έθεσε το σωματείο στην τριμερή συνάντηση που έγινε την Τετάρτη 26/4 στο υπουργείο Εργασίας. Επιπλέον, απαίτησε να μπει τέρμα στην πρακτική της εργοδοσίας να ζητά τις υπογραφές των εργαζομένων σε επιστολή που κυκλοφορεί στα καταστήματα, ζητώντας στην πραγματικότητα να συναινέσουν στην απληρωσιά και την ανασφάλεια.

Η εταιρεία προσπάθησε να παρουσιαστεί στη συνάντηση ως... θύμα των τραπεζών και της οικονομικής κρίσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εκπρόσωποι του υπουργείου ζήτησαν από την εταιρεία να καταθέσει υπόμνημα με τα σχέδιά της και να καταβάλει τους μισθούς «σύμφωνα με τη ροή των εσόδων», όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, ενώ έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα ενημερώνοντας την εταιρεία για «προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας εταιρειών που έχουν προβλήματα και είναι σε διαδικασία μεταβίβασης»!

Στην ίδια συνάντηση, όπως καταγγέλλει το σωματείο, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), συνδικαλιστές της παράταξης ΜΕΤΑ, συνέδεσαν τις ανάγκες των εργαζομένων με την κερδοφορία της επιχείρησης. Με ερωτήματα για το «κατά πόσο είναι βιώσιμα τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας», «με ποιο τρόπο γίνονται οι παραιτήσεις» και «πώς πάει από τζίρους η εταιρεία», επιβεβαίωσαν πως κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με τις πραγματικές αγωνίες και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις
  • Το Συνδικάτο Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Αττικής καλεί σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 7/5, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 14/5, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).
Εκδηλώσεις σωματείων

-- Το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Μαγνησίας και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας (μέλος ΟΓΕ) καλούν σε εκδήλωση σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, προβολή της ταινίας «Νόρμα Ρέι» και έκθεση - αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά.

-- Το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής και ο Σύλλογος ΕΤΕΠ ΕΜΠ διοργανώνουν εκδήλωση την Παρασκευή 5/5 με θέμα: «"Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους, καθώς ο γιος από τη μάνα". Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι μαζί στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά».

-- Το Συνδικάτο Φαρμάκου και Καλλυντικού Αττικής οργανώνει προβολή της ταινίας «Η μπαλάντα του στρατιώτη», το Σάββατο 6/5, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, πλατεία Βικτωρίας).

Στοιχεία για την ανεργία στην ΕΕ

Τα 19,7 εκατομμύρια φτάνουν οι άνεργοι στην ΕΕ το Μάρτη του 2017 (εκ των οποίων τα 15,5 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την επίσημη ανεργία. Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 9,5%, όσο και το Φλεβάρη του 2017, και έναντι 10,2% το Μάρτη του 2016. Από το σύνολο των ανέργων στην ΕΕ, τα 3,9 εκατομμύρια (2,7 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη) είναι νέοι κάτω των 25 ετών.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Νέες υπογραφές συνδικαλιστικών οργανώσεων

Ογδόντα νέες υπογραφές συνδικάτων προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες, οπότε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Ελλάδα που υπογράφουν τη Διακήρυξη συνδικάτων και συνδικαλιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο έφτασαν συνολικά τις 235. Η Διακήρυξη, με πρωτοβουλία που πήρε το ΠΑΜΕ, διακινείται και υπογράφεται από συνδικάτα και συνδικαλιστές των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Απεργία στην «Εγνατία Οδός ΑΕ»

Σε νέα 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδός ΑΕ», ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδρομου που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι εμπόδισαν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την κατασκευή σταθμού διοδίων στην έξοδο της Θεσσαλονίκης (μετά την «Τιτάν») επί της Εγνατίας Οδού, η δημιουργία του οποίου θα πλήξει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών που μετακινούνται στην περιοχή. Σημειώνεται ότι είχαν ήδη ακυρωθεί τρεις φορές οι διαδικασίες της πρώτης δημοπράτησης και χτες ματαιώθηκε και η επαναδημοπράτηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ