ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάη 2015
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι εξελίξεις στον κλάδο επιδεινώνουν τη θέση των εμποροϋπαλλήλων

Συνέντευξη του «Ριζοσπάστη» με τις απερχόμενες πρόεδρο και γραμματέα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μαρία Τσαγκατάκη και Ντίνα Γκογκάκη, αντίστοιχα

Σήμερα, είναι μία από τις επτά Κυριακές του χρόνου, για τις οποίες ο νόμος 4177/2013 προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει κηρύξει απεργία και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) καλεί σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ., στα γραφεία του. Παράλληλα, προετοιμάζεται για τις αρχαιρεσίες που θα αναδείξουν τη νέα διοίκηση και οι οποίες ξεκινάνε την Τρίτη 5 Μάη. Για τις εξελίξεις στον κλάδο, τα προβλήματα των εργαζομένων στο Εμπόριο και τη δράση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τις απερχόμενες πρόεδρο και γραμματέα του Σωματείου, Μαρία Τσαγκατάκη και Ντίνα Γκογκάκη, αντίστοιχα.

***

-- Σήμερα, τα καταστήματα είναι ξανά ανοιχτά. Τι λέει η νέα συγκυβέρνηση για τις προθέσεις σχετικά με την αργία της Κυριακής;

Μαρία Τσαγκατάκη: Η νέα συγκυβέρνηση και σ' αυτό το ζήτημα, προσπαθεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους. Κάνει παζάρια για τον αριθμό των Κυριακών που θα παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα, από εφτά σε πέντε και από πέντε σε τρεις. Στα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγια, ενώ στην πράξη λειτουργεί υπέρ των εργοδοτών. Ανοιξαν τα καταστήματα την Κυριακή 5 Απρίλη; Ναι! Θα ανοίξουν και σήμερα; Ναι! Αυτά γίνονται όχι με την προηγούμενη κυβέρνηση, που ψήφισε το νόμο, αλλά με τη νέα συγκυβέρνηση που τον διατηρεί.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η εκλογοαπολογιστική συνέλευση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας, που έγινε την περασμένη Κυριακή
Ιδιαίτερα μαζική ήταν η εκλογοαπολογιστική συνέλευση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας, που έγινε την περασμένη Κυριακή
«Ξέχασαν» και δεν αναφέρουν πια ούτε ως σκέψη την κατοχύρωση με νόμο της Κυριακής αργίας. Αντίθετα, περιγράφουν με όλους τους δυνατούς τρόπους το ενδεχόμενο για λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές από τις προβλεπόμενες, για παράδειγμα βαφτίζοντας περιοχές ως «τουριστικές».

Αν αναλογιστούμε, όμως, ότι το 2012, το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής - Λιοσίων - Ζεφυρίου, με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χαρακτήρισε κατά πλειοψηφία «τουριστική» την περιοχή, ακριβώς για να επιβάλει στους εμποροϋπαλλήλους εργασία και τις Κυριακές, μπορούμε να καταλάβουμε ότι «τουριστική» περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί όλη η Ελλάδα!

Πετώντας, δηλαδή, το «μπαλάκι» στην Περιφέρεια και την Τοπική Διοίκηση, σε δήμους και τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, αφήνει ανοιχτό το δρόμο και για τις 52 Κυριακές, βάζοντας από την πίσω πόρτα την κατάργηση της Κυριακής αργίας!

Ντίνα Γκογκάκη: Ο ΣΕΑ καλεί τους εργαζόμενους να μη δώσουν άλλη πίστωση χρόνου. Η λογική του «περίμενε και θα δούμε» είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους. Είναι λογική που τους αφοπλίζει, τους κρατά στη γωνία όσο η επίθεση δυναμώνει. Καλλιεργεί τη λογική που λέει μην οργανώνεσαι, μη διεκδικείς, μη συγκρούεσαι, αφού μια κυβέρνηση «από τα πάνω» μπορεί αύριο να σου δώσει μερικά ψίχουλα.

-- Τι στάση κρατάει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις;

Μ. Τσ.: Η στάση της είναι υπονομευτική και κατά βάση διευκολύνει τα σχέδια κυβέρνησης κι εργοδοσίας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη σημερινή απεργία. Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (παρατάξεις ΕΜΕΙΣ και ΜΕΤΑ) τη θέλει «άδειο πουκάμισο», χωρίς καμία προετοιμασία και με τα σωματεία στη γωνία. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στην ΟΙΥΕ ασκήσαμε κριτική στη διοίκηση, η οποία δεν φείδεται απεργιακών αποφάσεων, χωρίς όμως να παίρνει μέτρα για την προετοιμασία τους, για τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου και την επιτυχία τους.

Είναι χαρακτηριστική η πείρα από την πρόσφατη απεργία, την Κυριακή 5 Απρίλη, που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία, χωρίς τα σωματεία που ελέγχονται από την πλειοψηφία να συνεδριάσουν ή ακόμα και να βγάλουν ανακοινώσεις!

Ντ. Γκ.: Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούμε τα σωματεία να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία και στη συγκέντρωση που καλεί ο ΣΕΑ. Ως Σύλλογος, διαθέτουμε τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που προωθούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους ενάντια στα μονοπώλια.

Η θέση του ΣΕΑ για την Κυριακή αργία είναι: Κατάργηση του νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων εφτά (και έπειτα οκτώ) Κυριακές το χρόνο, Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλο το χρόνο, για όλα τα καταστήματα, με νόμο από την κυβέρνηση, 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

-- Ο κλάδος του Εμπορίου υπήρξε διαχρονικά προπομπός για ανατροπές στα Εργασιακά; Ποιες είναι σήμερα οι συνθήκες δουλειάς στο Εμπόριο;

Ντ. Γκ.: Στον κλάδο μας συγκεντρώνεται και συσσωρεύεται πλούτος μέσα από τη γιγάντωση και την ισχυροποίηση μεγάλων εμπορικών μονοπωλιακών ομίλων, τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση κεφαλαίων, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι ζουν με μισθούς πείνας, δέχονται καθημερινά την εργοδοτική τρομοκρατία, με απολύσεις, εντατικοποίηση της εργασίας, ωράρια - λάστιχο κ.τ.λ.

Οι δείκτες κερδοφορίας των περισσότερων μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου εμφανίζουν θετική εικόνα και σε πολλές περιπτώσεις βελτιωμένη σε σχέση με το 2012 - 2013. Συνολικά, στις 61 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, μόλις 10 παρουσιάζουν μείωση κερδών και μόλις οκτώ εμφάνισαν ζημιές στα λειτουργικά τους αποτελέσματα.

Συνεχίζονται οι εξαγορές αλλά και οι νέες επενδύσεις. Σημειώνουμε την ένταξη των σούπερ μάρκετ «Μέριμνα» στην «Βερόπουλος», καθώς και της «Προμηθευτικής», το κλείσιμο της «ΝΕΟΣΕΤ», την αποχώρηση της «Carrefour» και το πέρασμα της ιδιοκτησίας στην «Μαρινόπουλος», με παράλληλο κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις, την επέκταση του «Αττικα» και στη Θεσσαλονίκη, τη δημιουργία νέων εμπορικών κέντρων.

Ακόμα όμως και στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου, οι συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι είναι αντιστρόφως ανάλογες. Για παράδειγμα, χιλιάδες συνάδελφοι μένουν άνεργοι, οι μισθοί και οι αμοιβές έπεσαν στα τάρταρα και εξακολουθούν να μειώνονται, όπως και εκατοντάδες συνάδελφοι είναι απλήρωτοι. Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν, οι εργαζόμενοι απασχολούνται όλες τις μέρες της βδομάδας, όποτε θέλει ο εργοδότης, σε συνθήκες εντατικοποίησης και χειροτέρευσης των όρων δουλειάς.

Μ. Τσ.: Πρέπει να δούμε και την εξής πλευρά: Για τους εργαζόμενους συνολικά τα προϊόντα έγιναν ακριβότερα, οι αυξήσεις των προϊόντων συνεχίζονται, ενώ η ποιότητά τους υποβαθμίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, ειδικότερα τα σούπερ μάρκετ, που ξεζουμίζουν εργαζόμενους και καταναλωτές, έχουν στην πράξη περιορίσει τους μεσάζοντες και προμηθεύονται τα προϊόντα τους απευθείας από τους παραγωγούς, εκμεταλλευόμενοι άγρια ένα μεγάλο μέρος και των φτωχών αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Είτε σε κρίση, είτε σε ανάπτυξη, κερδισμένα βγαίνουν τα μονοπώλια και χαμένοι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτό πρέπει να έχουν στο νου τους οι εργαζόμενοι, που τώρα τους ζητάνε νέες θυσίες για να έρθει ανάπτυξη. Αντίπαλός μας είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο Εμπόριο. Απέναντι σε αυτούς πρέπει οι εργαζόμενοι να ανοίξουν σχεδιασμένο πόλεμο. Η εργοδοσία έχει την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, τις εργοδοτικές ενώσεις και τις δυνάμεις τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε το σωματείο μας, τη συλλογική πάλη και τις διεκδικήσεις μας, που φτάνουν μέχρι την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Απορρίπτουμε τα ψίχουλα και τις δήθεν αυξήσεις στους μισθούς, ανάλογα με τα κέρδη της εργοδοσίας. Πολύ περισσότερο που η συνδικαλιστική πλειοψηφία ξεκόβει ακόμα και τα ψίχουλα που διεκδικεί από μια σειρά αιτήματα, όπως η δωρεάν Υγεία, η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και άλλα που είναι αναγκαία για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Το πλαίσιο αυτό είναι διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις ταξικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων μέσα στο κίνημα και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που κάνουν προσπάθεια να ρίξουν όσο γίνεται τις απαιτήσεις και να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στη λογική των διεκδικήσεων μέχρι εκεί που δεν θίγονται τα κέρδη των πολυεθνικών.


Π.


Ψήφο στη ΔΑΣ για να δυναμώσει η φωνή κάθε εργαζόμενου

-- Τι βήματα μετράει στη δράση του ο Σύλλογος από τις προηγούμενες εκλογές;

Ντ. Γκ.: Ο ΣΕΑ, μέσα στο δίχρονο που πέρασε, έδωσε μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους μάχες μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς. Εκανε προσπάθεια να ενισχυθεί η οργάνωση της πάλης, κάθε εργαζόμενος να σηκώσει το κεφάλι, να σπάσει τη μοιρολατρία και την αυταπάτη και να παλέψει με συνείδηση και αξιοπρέπεια, μέσα από το Σωματείο του.

Κάναμε προσπάθεια να ενταχτούν περισσότεροι εργαζόμενοι στην πάλη, με τη δημιουργία Επιτροπής Ανέργων του Σωματείου, τη δημιουργία σωματειακών επιτροπών στα «Λιντλ», στις αποθήκες της «Διακίνησης» και Επιτροπών Αγώνα στην «ΑΒ Βασιλόπουλος», στην «Σκλαβενίτης», στα Η&Μ. Επίσης, με τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου στα τότε σούπερ μάρκετ «Δούκας», που μετέπειτα τα εξαγόρασε η «Σκλαβενίτης».

Συμμετείχαμε πιο οργανωμένα και σε σύνδεση με τις Λαϊκές Επιτροπές σε παρεμβάσεις για την απλήρωτη ΔΕΗ, στις εφορίες, στο υπουργείο Μεταφορών για δωρεάν εισιτήρια στους ανέργους, σε παραρτήματα του ΙΚΑ και σε νοσοκομεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για όλο το φάσμα της ζωής των συναδέλφων. Κάναμε παρεμβάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια και στην Περιφέρεια Αττικής για τις «Λευκές νύχτες» και την Κυριακή αργία.

Πήραμε μέρος, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, είτε του ΔΣ, σε όλες τις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος για τους μετανάστες, για την Υγεία και την Παιδεία, για την απομόνωση και την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Μ. Τσ.: Αγωνιστήκαμε και πρωτοστατήσαμε για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Στην παρούσα φάση, συγκεντρώνουμε υπογραφές εργαζομένων και επιχειρησιακών σωματείων σε κείμενο του ΣΕΑ για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, που θα κατατεθεί στη Βουλή. Σηκώσαμε το βάρος της οργάνωσης της απεργίας στους χώρους δουλειάς, οι ίδιοι μπήκαμε μπροστά, δηλώσαμε απεργοί, αναμετρηθήκαμε με την εργοδοσία.

Περιφρουρούμε την απεργιακή μάχη κόντρα σε αυτούς που συνειδητά την υπονομεύουν, την εκφυλίζουν, ως ανώτερη μορφή πάλης, όπου οι εργαζόμενοι κάνουν πράξη το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά». Με τη δράση μας δεν επιτρέψαμε να επικρατήσει σιγή ιχθύος στον κλάδο.

Στη βάση αυτής της πείρας, καλούμε σήμερα κάθε εργαζόμενο να ενισχύσει και με την ψήφο του στις επικείμενες εκλογές την παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) Εμποροϋπαλλήλων, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ