ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2014 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες γύρω από το Σλαβιάνσκ
  • Κατάρριψη 2 ελικοπτέρων από τις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων
  • Σε γενική επιστράτευση καλεί η κυβέρνηση του Κιέβου, ενισχύεται η ΝΑΤΟική παρουσία ενώ η Ρωσία ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο τραυματίας πιλότος από το ελικόπτερο που κατέρριψαν οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής στο Σλαβιάνσκ
Ο τραυματίας πιλότος από το ελικόπτερο που κατέρριψαν οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής στο Σλαβιάνσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Πολεμικό είναι πλέον το κλίμα στην Ανατολική Ουκρανία. Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην πόλη Σλαβιάνσκ της επαρχίας του Ντόνετσκ ανάμεσα σε στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, γι' αυτό που ονομάζει επιχείρηση «ανακατάληψης» της πόλης και της περιοχής. Η επιχείρηση αυτή, όμως, συναντά μεγάλη αντίσταση από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τις ένοπλες πολιτοφυλακές τους αλλά και απλούς ανθρώπους, που βγαίνουν στους δρόμους για να σταματήσουν τις στρατιωτικές φάλαγγες. Η ουκρανική κυβέρνηση, που με τον πιο επίσημο τρόπο, προχτές, μέσω του αυτοανακηρυγμένου Προέδρου, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι δεν ελέγχει την Ανατολική Ουκρανία, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ρωσόφωνοι ένοπλοι, οι οποίοι ζητάνε διευρυμένη αυτονομία και ομοσπονδιοποίηση της χώρας, κατάφεραν να καταρρίψουν 2 ελικόπτερα που έπαιρναν μέρος στην επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ, με έναν νεκρό και έναν αιχμάλωτο πιλότο. Οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες κάνουν λόγο για περισσότερους νεκρούς ενώ είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό νεκρών και τραυματιών.

Ο ανακηρυχθείς από τους ρωσόφωνους διαδηλωτές δήμαρχος της πόλης, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκαν τα ελικόπτερα και εκτός από τον έναν νεκρό πιλότο υπάρχει και ένας τραυματίας που κρατείται.

Επιστράτευση με αβέβαιο μέλλον

Ενδεικτικά για την κατάσταση είναι δύο στοιχεία: Η κυβέρνηση του Κιέβου σχετικά με την «επιχείρηση ανακατάληψης» εμφανίζεται, μέσω ανώνυμης πηγής του υπουργείου Εσωτερικών, να δηλώνει μέχρι να τελειώσει η επιχείρηση, «ουδείς θα πει το παραμικρό». Την ίδια στιγμή, ως «μέτρα για την εξασφάλιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας» εμφανίζει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου το διάταγμα που επέβαλε την 1η Μάη ο λεγόμενος μεταβατικός Πρόεδρος, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, για επιστράτευση νέων. Σύμφωνα με το διάταγμα αυτό άνδρες από την ηλικία των 18 - 25 ετών, που έχουν κριθεί ικανοί για να υπηρετήσουν στο στρατό και δεν έχουν κάποια από τις προϋποθέσεις να εξαιρεθούν, καλούνται να καταταγούν. Επίσης σημειώνεται ότι όσοι κατέχουν τίτλους σπουδών, πτυχίο πανεπιστημίου ή μεταπτυχιακό και έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους ή και από θέσεις αξιωματικών επιστρατεύονται επίσης.

Η επιστράτευση δηλώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί την περίοδο από το Μάη έως τον Ιούλη του 2014, ωστόσο δεν αναφέρονται κάποιες κυρώσεις σε όσους αρνηθούν να παρουσιαστούν. Είναι έτσι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει καθώς και η νομιμοποίηση της κυβέρνησης του Κιέβου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, χτες, από τον βουλευτή της ουκρανικής Βρχόβνα Ράντα, του Γιούρι Λουτσένκο, του λεγόμενου «Κινήματος της 3ης Δημοκρατίας», όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Κίεβ Ποστ», επανήλθε το ζήτημα που είχε μπει αμέσως μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, για απαγόρευση του Κόμματος των Περιφερειών και του ΚΚ Ουκρανίας, γιατί, όπως ισχυρίζεται, «υπάρχει η νομική βάση».

Συγκρούσεις και στα νότια

Στην περιοχή της Οδησσού, στο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, στη νότια Ουκρανία, έγιναν χτες συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς κατοίκους που πραγματοποιούσαν αντίστοιχες συγκεντρώσεις. Στις συγκρούσεις αναφέρεται ότι ένας άνθρωπος έπεσε νεκρός και περίπου δέκα τραυματίες. Η αστυνομία προσπάθησε να επέμβει για να χωρίσει τις δύο ομάδες ωστόσο οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Ρωσία

Με αφορμή την καταστολή στο Σλαβιάνσκ η Ρωσία ζήτησε για χτες την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στηρίζοντας το αίτημά της στη «σοβαρή κλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Ουκρανία», όπως διευκρίνισαν διπλωμάτες. Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, χαρακτήρισε, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, την ουκρανική αυτή στρατιωτική επιχείρηση «μια επονείδιστη πράξη βίας» από την πλευρά του Κιέβου, η οποία μπορεί «να οδηγήσει την Ουκρανία στην καταστροφή». «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σταματήσουμε αυτήν την τρελή επιχείρηση αντιποίνων στην ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι η 13η που γίνεται από τότε που άρχισε η επέμβαση στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία απέρριψε χτες κατηγορηματικά τις ρωσικές κατηγορίες που έχουν στόχο να θεωρηθεί υπεύθυνο το Κίεβο για την κατάρρευση της συμφωνίας της Γενεύης, η οποία επετεύχθη τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα απέτυχε να κάνει βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέστειλε στη Νοτιοανατολική Ουκρανία εκπρόσωπό του για συνομιλίες για την απελευθέρωση των 6 λεγόμενων παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται εκεί ενώ και η κυβέρνηση της Γερμανίας συμμετέχει στο παζάρι.

Κάλεσμα για ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας

Τα κράτη - μέλη του NATO στην Ευρώπη χρειάζεται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, εκτιμά ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, «υπό το φως των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία», σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που πρόκειται να δώσει σχετικά με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στο Κέντρο Ουίλσον, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χτες από το Πεντάγωνο.

Σε αυτήν «κριτικάρει» «το επίπεδο των στρατιωτικών δαπανών των συμμάχων στο NATO» και σημειώνει ότι «ελάχιστα από τα 28 κράτη - μέλη του Συμφώνου δαπανούν πράγματι το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικούς σκοπούς, όπως έχει συμφωνηθεί στο NATO». Προσθέτει ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστούν παραπάνω από σαφή την αξία του NATO». Την ίδια ώρα ενισχύονται με νέα πλοία και αεροσκάφη τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που βρίσκονται σε χώρες κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ κατέφθασαν χτες στο λιμάνι Κλαϊπέντα της δυτικής Λιθουανίας στη Βαλτική, ανακοίνωσε ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας, Γουόζας Ολέκας, ενώ και στην Πολωνία ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις.

ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στήριξη στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου

Το ζήτημα των κυρώσεων στη Ρωσία τέθηκε στη συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ, αλλά δε συγκεκριμενοποιήθηκε

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μία εμφανή προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα «αρραγές διατλαντικό» μέτωπο έναντι της Ρωσίας με αφορμή την εξελισσόμενη κρίση στην Ουκρανία, οι ηγέτες ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, κατά την επίσημη διήμερη επίσκεψη της τελευταίας στην Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσαν, χτες βράδυ, την υποστήριξή τους στην αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, εμφανίστηκαν ανοιχτοί στην επιδίωξη μιας «διπλωματικής λύσης» με τη Ρωσία, αλλά απείλησαν με νέες κυρώσεις «εάν συνεχιστεί η αποσταθεροποίηση και διακυβευτούν οι ουκρανικές προεδρικές εκλογές της 25ης Μάη».

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να πετύχουμε τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά και να προχωρήσουμε σε μέτρα και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν η Ρωσία συνεχίσει να υποστηρίζει παράνομες ενέργειες», είπε κυνικά ο Ομπάμα, αποφεύγοντας να διευκρινίσει σε τι είδους κυρώσεις προσανατολίζονται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι... «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε στην Ουκρανία είναι χάος», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας στη συνέχεια τη ρωσική ηγεσία για «ανειλικρίνεια» στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης...

Η Μέρκελ, από την άλλη πλευρά, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης «διπλωματικής λύσης». Ωστόσο και αυτή με τη σειρά της επανέλαβε ότι θα ληφθούν «άμεσα μέτρα» σε περίπτωση διακύβευσης των ουκρανικών προεδρικών εκλογών της 25ης Μάη, όμως ακριβώς επειδή η διασύνδεση των γερμανικών μονοπωλίων με τα ρωσικά είναι τεράστια (πράγμα που δεν αρέσει στις ΗΠΑ) δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια συνάντησής του με την Μέρκελ συζήτησαν εκτενώς και άλλα διεθνή ζητήματα δίχως να επεκταθούν με λεπτομέρειες σε αυτά. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν εκτενώς ο πόλεμος στη Συρία, οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι διατλαντικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και η «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης. Ιδιαίτερα, όσον αφορά στην «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πως έχει ήδη δοθεί άδεια σε αμερικανικές αρχές και εταιρείες να προχωρήσουν στην εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Μέρκελ αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος των δηλώσεών της στη συζήτηση της υπόθεσης παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών Ευρωπαίων πολιτών και ηγετών (μεταξύ των οποίων και η ίδια...) από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, λέγοντας αφ' ενός ότι είναι «απαραίτητες» για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, από την άλλη όμως χαρακτήρισε «σημαντική» την ανάγκη συνέχισης των διμερών συμμαχικών διαβουλεύσεων σε θέματα ασφαλείας και «συνεργασίας» μεταξύ των κρατικών μυστικών υπηρεσιών και στις δύο μεριές του Ατλαντικού. Οσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, για διατλαντική συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου», η Μέρκελ είπε ότι δίνει «πολλές ευκαιρίες στο μέλλον» και στις δύο πλευρές, υποστηρίζοντας τη συνέχισή τους με τελικό στόχο την επίτευξη αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας...

Μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού χτες το απόγευμα οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παραχώρησε γεύμα προς τιμήν της Μέρκελ στο Λευκό Οίκο, ενώ μερικές ώρες αργότερα είχε προγραμματιστεί ομιλία της τελευταίας στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταδικαστεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κλιμάκωση της βίας και της καταστολής από την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, σε βάρος του λαού στην Ανατολική Ουκρανία και άλλες περιοχές, αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, στηρίζουν την εθνικιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και άλλες φασιστικές δυνάμεις.

Η επιλογή της όξυνσης, με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, τις κυρώσεις και τις νέες μεθοδεύσεις για απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και του Κόμματος των Περιοχών, ρίχνει "λάδι στη φωτιά" και αυξάνει τους κινδύνους ενός πιο γενικευμένου πολέμου, με ανυπολόγιστα θύματα και καταστροφές.

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία και κάθε προσπάθεια περιορισμού των δικαιωμάτων του ουκρανικού λαού και απαγόρευσης της δράσης των κομμουνιστών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ