ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Βράβευση του Κόμματος για την αλληλεγγύη του στο Νησί της Επανάστασης

Συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο, Πρόεδρο της Κούβας, είχε την Πρωτομαγιά η Αλέκα Παπαρήγα

Πολύμορφη είναι η δραστηριότητα της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τη συμμετοχή του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ, και της Δέσποινας Μάρκου, συνεργάτιδας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Χτες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο μνημείο του Χοσέ Μαρτί όπου με απόφαση του Κρατικού Συμβουλίου, που φέρει την υπογραφή του Προέδρου του και Β΄ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, βραβεύτηκε το ΚΚΕ και η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα για την προσφορά τους στην αλληλεγγύη και στη στήριξη της Κούβας. Στην εκδήλωση διαβάστηκε απόφαση του Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) και μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μετά τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη μαζική πρωτομαγιάτικη εκδήλωση και διαδήλωση στην Αβάνα και τη συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τον Κουβανό Πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης εκδήλωση της Ομοσπονδίας Εργατών της Κούβας (CTC) όπου τιμήθηκαν με το Μετάλλιο του Ηρωα της Εργασίας, από το κράτος και το ΚΚ Κούβας, 38 εργαζόμενοι και 2 κολεκτίβες για την πρωτοποριακή τους δουλειά στη σοσιαλιστική κοινωνία.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία μετά τις συναντήσεις μεταξύ άλλων, με τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε και τον πρόεδρο της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας Ρικάρντο Αλαρκόν, συναντήθηκε χτες με τον Χοσέ Ματσάδο Βεντούρα, Α΄ Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας. Επίσης, χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Γκράνμα», όργανο της ΚΕ του ΚΚΚ, όπως επίσης και στην κουβανική τηλεόραση.

Η αντιπροσωπεία αναχώρησε χτες το βράδυ για την πόλη Πινάρ Ντελ Ρίο όπου αναμένεται να γίνουν συναντήσεις με Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης, να επισκεφθεί αγροτικό συνεταιρισμό και άλλους χώρους και να συναντηθεί με την τοπική οργάνωση και τα στελέχη του Κόμματος.

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΛΑΟ
Συνεχίζονται οι πολύμορφες δραστηριότητες

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Κέντρο των εξελίξεων δεν είναι η Βουλή. Η πραγματική αντιπαράθεση γίνεται στην κοινωνία».

Ακολουθώντας τα χνάρια της παραπάνω αλήθειας, που πρόσφατα διατύπωσε στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το ΚΚΕ ξεδιπλώνει τη Νέα Πορεία προς το Λαό, συζητώντας μαζί του την πρόταση συμμαχίας και εξουσίας και με στόχο να γίνει αυτός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Στις πολύπλευρες αυτές εκδηλώσεις οι κομμουνιστές σημειώνουν πως είναι πια καιρός να πάρουν στα χέρια τους ο λαός και η νεολαία του το μέλλον που τους αξίζει και τους ανήκει. Ακούν γνώμες και προτάσεις από τους εργαζόμενους, ώστε να συμβάλουν πιο αποφασιστικά στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για όλα τα προβλήματα που αφορούν τη ζωή του λαού και της νεολαίας.

Το πρόγραμμα της πορείας του ΚΚΕ στο λαό συνδυάζει την ένταση των αγώνων, παράλληλα με πολιτικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, συνεντεύξεις Τύπου, περιοδείες σε τόπους δουλειάς και μόρφωσης, επαφές με συνεργαζόμενους και άλλους φίλους του Κόμματος.

Στην παραπάνω δραστηριότητα παίρνουν μέρος ως ομιλητές δεκάδες στελέχη του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

-- Στο πλαίσιο της πορείας του ΚΚΕ στο λαό η Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί τη Λάρισα την Τρίτη 6/5, όπου θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πλατεία Ταχυδρομείου, στις 8.30 μ.μ.

-- Επίσης, την Πέμπτη 15/5 και ώρα 8.30 μ.μ., η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στη μεγάλη συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων του Λεκανοπεδίου του ΚΚΕ στο Σύνταγμα.

Αλλες δραστηριότητες

-- Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ θα παρουσιάσει σήμερα Σάββατο 3 Μάη και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημαρχείου Κατούνας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

-- Σε χωριά της Φλώρινας θα περιοδεύσει στις 9, 10 και 11 Μάη ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής. Θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αλλά και για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Στο πλαίσιο της περιοδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ θα μιλήσει την Παρασκευή 9 Μάη στις 8 μ.μ. στο Ξυνό Νερό, το Σάββατο 10 Μάη στις 7.30 μ.μ. στον Πολυπόταμο και στις 9.30 μ.μ. στον Αγιο Παντελεήμονα, την Κυριακή 11 Μάη στις 7 μ.μ. στον Αετό και στις 8.30 μ.μ. στο Βαρυκό.

Τιμή στους 200 της Καισαριανής

Εκδηλώσεις διοργανώνουν η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ

Η εκτέλεση των 200, έργο του Τάσσου
Η εκτέλεση των 200, έργο του Τάσσου
Ηταν πριν 64 χρόνια, 1η Μάη του 1944, όταν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής έπεφταν νεκροί 200 αγωνιστές κομμουνιστές, εκτελεσμένοι από τους Γερμανούς κατακτητές. Οι ζωές τους ήταν το «αντίτιμο» για την «άνανδρον», όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής, δολοφονία ενός Γερμανού στρατηγού και των τριών συνοδών του.

64 χρόνια μετά, η θυσία τους ακτινοβολεί. Και τιμάται από την Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και την Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, με δύο εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, επίκαιρες όσο ποτέ σήμερα που οι δυνάμεις της αντίδρασης επιχειρούν το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, βεβηλώνοντας τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν:

-- Αύριο Κυριακή 4 Μάη, στις 10.30 το πρωί, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Θα μιλήσει η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Παρασκευή 9 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Καισαριανής, όπου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ στην αντιφασιστική πάλη και η στάση των άλλων δυνάμεων». Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συμμετέχει η ΠΟΑΟ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) συμμετέχει στην εκδήλωση προς τιμή των διακοσίων εκτελεσμένων κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η προσυγκέντρωση των αντιστασιακών αγωνιστών θα γίνει στο παλιό Δημαρχείο Καισαριανής στις 10 το πρωί.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Εκδήλωση τιμής στο ΔΣΕ

Μεγάλη εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ) διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 11 Μάη, στη Φλώρινα. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τα 90χρονα του ΚΚΕ. Θα γίνει στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει πορεία προς τον ομαδικό τάφο όπου βρίσκονται τα λείψανα εκατοντάδων μαχητών που συμμετείχαν στη μάχη της Φλώρινας και θάφτηκαν ζωντανοί και νεκροί.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ξενάγηση στα χνάρια της Ιστορίας του ΚΚΕ

Στα χνάρια της Ιστορίας του ΚΚΕ στον Πειραιά θα περπατήσουν μαθητές και άλλοι νέοι, στον «Ιστορικό Περίπατο στον Πειραιά» που διοργανώνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις Πειραιά της ΚΝΕ σήμερα Σάββατο.

Στις 5 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κοραή και από κει θα ξεκινήσουν τον «ιστορικό» περίπατο με πρώτο σταθμό το κτίριο της ίδρυσης του ΚΚΕ στον Πειραιά, στην οδό Μπουμπουλίνας. Στη συνέχεια θα επισκεφτούν το μνημείο των πεσόντων εργατών στους λαϊκούς αγώνες του μεσοπολέμου (Πασαλιμάνι) και το άγαλμα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου στην Τερψιθέα, που συμβολίζει την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

Τέλος, στα γραφεία του ΚΚΕ, στην πλατεία Κοραή, θα γίνει παρουσίαση φωτογραφικού υλικού, από τους αντιδικτατορικούς αγώνες μέχρι σήμερα.

Μέσα από ζωντανές μαρτυρίες και ομιλίες, οι μαθητές θα μάθουν την Ιστορία του ΚΚΕ, αλλά και την επικαιρότητα της πολιτικής πρότασης του Κόμματος σήμερα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org